Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
1. ajde site na kale, da vidime kakvi ubavini ni prireduva religijata. lepota... vernik do vernik, site za svojot zamislen prijatel. sve toa samo zaradi toa sto religijata ti kazuva sto e loso a sto e dobro a sto zlo, sto e pravedno a sto nepravedno i red drugi prasanja sto im se postavuvaat na ateistite, zatoa sto, neli, nie koi ne veruvame vo bog sme "the scum of the earth"; necesni luge; alkoholicari i narkomani; kurvi, zenkarosi i pederi, krademe, imame voski i spieme na tavan.

2. istoriski gledano, so samiot napredok na tehnologijata, covekot go brka bog od negoviot zivot. porano bogovite bea na olimp, zatoa sto nikoj se nemal kaceno tamu. potoa bog bese na neboto, zatoa sto ne mozevme da letame. potoa ne bese veke na neboto zasto koga otidovme tamu vidovme kako stojat rabotite. posle bog izbega vo vselenata. sega koga pocnavme da ja istrazuvavme vselenata, nitu vatikan, nitu bilo koj pop, odja ili vernik, seedno, ne znae sto e bog i site izmisluvat definicii. ednas deka bil energija, drugpat bil nesto drug, bil vamu, tamu, onamu... i taka do beskraj i nazad.

3. najglupaviot argument na verncite e toa sto go stavaat bog vo sekoja dupka sto postoi vo naukata. koga nekoja teorija ima dupki i nedoobjasneti tezi, odma ke se naredat site i ke pocnat da go butaat gospod. demek taa dupka bila radi gospod. ne sme mozele da go objasnime problemot radi gospod. ziti majka? vo tocka 2 objasniv zasto ne treba da bog da go pikate tamu kaj sto nesto ne zaeme. za kratko vreme ke go resime problemot i bog ke leta i od tamu, sose partali.

4. religija i nauka ne mozat da funkcioniraat zaedno. religija se bazira na dogma, a nauka na eksperiment. ednata ne dozvoluva preispituvanje na nejzinite tezi, dodeka drugata se preispituva samata sebe celo vreme (zatoa sto ne bi postoela kako takva).
p.s.
sekoja cest na lugeto koi veruvaat vo bog a ne gi trujat site okolu niv so nivnata religija.
1. Случувањата на кале немаат никаква врска со религијата, ниту пак луѓето кои во сето тоа учествуваа се верници (барем не православни).
2. Свештениците се само луѓе кои се обидуваат да измислат одговори на оние кои поставуваат прашања за кои не постои одговор (не засега), па затоа не гледам дека треба да се земат како релевантни нивните кажувања.
3. А дупка како дупка, празна. Или можеби не? Зависи кој што очекува да види/осети.
4. О да, можат и често и функционирале заедно, а колку и да не се сложуваш со тоа сеуште функционираат, а потребата од манипулацијата на народот преку сокривање на одредени сознанија е сосема друга работа.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Во историјата на човештвото, Бог на многу луѓе им се јавуваше, но освен што слушнаа глас, тие луѓе никогаш не видоа лик!!! Таквов е случајот со Мојсеј кој слушна глас, но не виде лик; пророкот Самоил кој слушна глас од Бога, но не виде никаков лик, Савле кој покасно стана апостол Павле слушна глас, но никогаш не виде лик и т.н.

Затоа, „ рипањето и прпањето“ ќе си ги адресираш на твоја адреса!!!
Gospel, не досаѓај...

Кога Св. Ап. Јован вели дека „...Бога никој не Го видел...„, тоа значи дека или Ап. Јован лаже или дека Ти лажеш, оти „трето„ нема!

Св. Ап. Јован, кога вели дека Бога никој не Го видел, тоа Јован мисли на Бога Отецот, оти Отецот навистина никој жив смртник не Го видел, освен Синот и Духот Свет! Тоа значи дека никој жив, навистина не Го видел Отецот! Но, Јован омилениот Христов ученик, можел да Го види и да Го слушне Христа Богочовекот, така да сепак, „некој „ Го видел Бога! Истото тоа видување сакаше да го има и Ап. Филип, иако на Филипа, Христос му беше пред очи!

Значи, ниеден смртник не Го видел Бога Отецот, но Христа Богочовекот многумина Го видоа и сеуште можат да Го видат!

Така, останува дека Ти лажеш дека Бога никој не Го видел!

Ај што лажеш, лажеш, ај што си јако агресивен, па нејќеш да ми одговориш на прашањето: на кого Христос му вети дека ќе му се јави Сам!???

--- надополнето ---

Ај достабеше, со здравје.....
Ај, со здравје и од мене...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.815
Поени од реакции
12.306
p.s.
sekoja cest na lugeto koi veruvaat vo bog a ne gi trujat site okolu niv so nivnata religija.
Едноставно е, не го посетувај овој дел од форумот и нема да те трујат ни едните ни другите, а богами и третите, твој избор. Не влегувај в црква, џамија или синагога и нема да те трујат свештениците, исто така твој избор. Постои начин ако нешто ми пречи да го игнорирам...барем во вакви случаи со религии у вакви држави каде у јавност и медиуми и нема многу многу религија, каде не мора да веруваш.

--- надополнето ---

Toa се вика парадокс. Оние кои демек не се заинтересирани за Бог и Божественото, се знаат, цели пасоси од религија цитираат. Мене не ме интересира уметничко лизгаање, па немам абер од тој спорт. Или пак од оној како се викаше шо фрлаат едно тркалезно на мраз а други пред него чистат со четки. Атеистиве имаат мисија на земјава, се сметаат за чоузнван, за тие кои треба да ги преобратат религиозните и да обезбедат прогрес во општеството.
Тие пасуси, дилеми и спорови скоро сите се постирани низ разни сајтови низ светот така да не дека некој знае повеќе или помалку од законите и заповедите туку знае повеќе копи пејст :) Сосем истите или слични аргументи и дилеми повеќето се енглески или српски.

Член од
22 ноември 2009
Мислења
644
Поени од реакции
156
Toa се вика парадокс. Оние кои демек не се заинтересирани за Бог и Божественото, се знаат, цели пасоси од религија цитираат. Мене не ме интересира уметничко лизгаање, па немам абер од тој спорт. Или пак од оној како се викаше шо фрлаат едно тркалезно на мраз а други пред него чистат со четки. Атеистиве имаат мисија на земјава, се сметаат за чоузнван, за тие кои треба да ги преобратат религиозните и да обезбедат прогрес во општеството.
Точно така :baeh:

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Кога Св. Ап. Јован вели дека „...Бога никој не Го видел...„, тоа значи дека или Ап. Јован лаже или дека Ти лажеш, оти „трето„ нема!
Има, има....ами лагава твоја, ами лагата која ја пропагира и шири твоето кривославие????? Тоа го заборави?????

Св. Ап. Јован, кога вели дека Бога никој не Го видел, тоа Јован мисли на Бога Отецот, оти Отецот навистина никој жив смртник не Го видел, освен Синот и Духот Свет! Тоа значи дека никој жив, навистина не Го видел Отецот!
Па и јас тоа го тврдам.

Но, Јован омилениот Христов ученик, можел да Го види и да Го слушне Христа Богочовекот, така да сепак, „некој „ Го видел Бога! Истото тоа видување сакаше да го има и Ап. Филип, иако на Филипа, Христос му беше пред очи!
Јован и Филип можеле да го видат Исуса се додека Исус беше на земјата, додека не се вознесе. Одтогаш па наваму можеле да го видат само на сон...и никако поинаку.

Значи, ниеден смртник не Го видел Бога Отецот, но Христа Богочовекот многумина Го видоа и сеуште можат да Го видат!
Да, Да, ...сеуште можат да го видат на сон, а за најаве морген малку...(така викаат германците) ...ќе почекаат додека по втор пат не дојде.

Така, останува дека Ти лажеш дека Бога никој не Го видел!
Е баш тука си се зезнал, затоа што Ти не си тој кој што треба да каже, кој лаже-а кој не. Само гледај да не би облечен, да се најдеш гол - еден ден.

......... на кого Христос му вети дека ќе му се јави Сам!???
На сите негови верни чеда им се јавува преку Светиот Дух. Затоа им рече : А кога ќе дојде Утешителот, Кого што ќе Го испратам Јас од Отецот, Духот на Вистината, Кој излегува од Отецот, Тој ќе сведочи за Мене; (Јован 15.26)

„А Утешителот, пак, Духот Свети, Кого што Отецот ќе Го испрати во Мое име, Тој ќе ве научи на се и ќе ви напомни за се што сум ви зборувал.“ (Јован 14:26)

Ако Исус беше телесно на земјава и им се јавуваше на луѓето, сите овие 2000 години, со која причина ќе го испраќаше Светиот Дух или Духот на вистината, кај своите верници???

„Тогаш, ако ви каже некој: ,Еве, овде е Христос‘ или ,таму е‘ - не верувајте! Зашто ќе се појават лажни месии и лажни пророци, и ќе покажат големи знаци и чуда, за да ги прелажат, ако е можно, дури и избраните. Ете, однапред ви кажав. И така, ако ви речат: ,Ете, Тој е во пустината‘ - не излегувајте; или, ,ете, во тајна соба е‘ - не верувајте! Зашто, како што молњата излегува од исток и се гледа дури до запад, така ќе биде доаѓањето на Синот Човечки.
Зашто, каде што е мршата, таму се собираат и орлите.”
„И веднаш, по маките на тие дни, сонцето ќе потемни и месечината нема да ја дава својата светлина, и ѕвезди ќе паѓаат од небото, и силите небески ќе се разнишаат.
Тогаш ќе се јави на небото знакот на Синот Човечки и ќе се расплачат сите земни племиња, и ќе Го видат Синот Човечки како доаѓа на небесните облаци, со голема слава и сила;
(Матеј 24 глава)

А се додека овие стихови не се исполнат и Христос не дојде по втор пат, Христос ќе го гледате единствено „ на сон“ ...и никако поинаку. А на сите верни чеда, ќе ни се обраќа само преку Светиот Дух - наречен УТЕШИТЕЛОТ.

Член од
9 март 2009
Мислења
42
Поени од реакции
12
Едноставно е, не го посетувај овој дел од форумот и нема да те трујат ни едните ни другите, а богами и третите, твој избор. Не влегувај в црква, џамија или синагога и нема да те трујат свештениците, исто така твој избор. Постои начин ако нешто ми пречи да го игнорирам...барем во вакви случаи со религии у вакви држави каде у јавност и медиуми и нема многу многу религија, каде не мора да веруваш.

mnogu e ednostavno da kazes deka treba da ignorirame sve okolu nas. ne znam zosto ne im kazale taka na inkvizitorite, zosto ne im kazale taka na muslimanite da si gi stisat minarinjata ili na hristijanite da ne tropaat so kambani. zosto jehovini svedoci mi doagaat na vrata sekoj vtor den, zosto skientolozi zamaraat po ulica.

do sega site odgovori na temava pisani od lugeto koi ja branat tezata deka bog postoi se subjektivno gledanje da rabotite okolu nas. odnosno site potvrduvate deka bog ne postoi vo materijalniot svet, tuku deka postoi vo vasite glavi (zamislen prijatel).

Член од
5 април 2009
Мислења
874
Поени од реакции
75
1. Како атеистите разликуваат добро од зло?

А како теистите разликуваат добро од зло?Бог им кажал тоа е такво,ова онакво?Или да се освртиме на Библијата!Луѓето различно практикуваат различни фази од самата Библија,па зарем затоа денеска не постојат голем број на такви култови!Сите сме сепак луѓе,и ако во Индија кравата е заштитена,кај други народи е сосема спротивното па некој прави пари на такви нешта.Има земји каде е легализирана дрогата,има земји кои тоа строго го сакционираат?Е,ајде сега кажи ми кое е добро а кое е лошо?

3. како атеистите ја толкуваат вродената човекова религиозност?
Вродена?Не верувам.Зарем ти самиот од себеси знаеше кој е Исус?Зарем Историјата не те насочи на тоа?Зарем мајка ти и татко ти,зарем твојата култура ништо не ти кажаа?Тебе тоа ти беше вродено во мозокот,и уште кога се роди знаеше за Светото Тројство,знаеше дека Велигден и Божиќ се затоа?

4. Како атеистите ја толкуваат човековата љубопитност за барање на „...нешто повеќе...„, како што е смислата и целта од нашето/човековото постоење на Земјава?

А зарем треба да чекам религијата да ми обезбеди егзистенција,напредок,совршенство,да ми даде знаење?Сакам да бидам и ќе бидам.Ќе работам,нема да спијам,нема да јадам ама ќе бидам.Па зошто тогаш само добри луѓе умираат?А,оние кои цел живот безделничеле и работеле неправедно го достигнаа врвот?Па ајде кажи ми Зошто Поповите постојано ја качуваат цената на она што го работат?И зошто во времето на Лутер,црквата давала некакви ливчиња со кои човекот се откупувал?псс

5. Како атеистите ја толкуваат идејата за Бога, која на човекот му е „фабрички„ вградена?

Како фабрички?Ако сум родена во Индија,ќе ја учев Кришна,ако сум родена во Македонија ќе го учам Исус,ако сум родена во Кина ќе учев да воспоставам хармонија и да ја барам вистинАта тука,а не надвор од границите на овој живот...

6. Како атеистите за разбираат способноста на човековиот дух за тежнее кон бесмртност и кон безмерни категории?
Религијата ја ублажува смртта.Секоја чест на такво откривение или што и да е.Нормално е дека сите се плашиме од смртта?Но од кај јас да знам дека ова не е тој вечен живот?Од кај да знам дека можеби не сонувам?Од кај да знам КОЈА СУМ ЈАС:?

П.С-Внимавај,јас не сум атеист,ме научиле родителите во тоа и тоа да верувам,но не знам ни јас дали сепак нешто Вечно постои.....Се обидувам да ги научам нештата,и да видам како е кога малку ќе започнеш да филозофираш....

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Gospel, не досаѓај...

Едноставно е, не го посетувај овој дел од форумот и нема да те трујат ни едните ни другите, а богами и третите,...Постои начин ако нешто ми пречи да го игнорирам...
Точно така...нема ниту да му досаѓаат....

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А се додека овие стихови не се исполнат и Христос не дојде по втор пат, Христос ќе го гледате единствено „ на сон“ ...и никако поинаку. А на сите верни чеда, ќе ни се обраќа само преку Светиот Дух - наречен УТЕШИТЕЛОТ.
Знам, знам...
Го прочита Светото Писмо и се исполни со „светиот дух„, така? Еееее, ќе да е тоа некој „сумњив„ дух, кој им ласка на луѓето и го држи во невидена прелест.

--- надополнето ---

1. Како атеистите разликуваат добро од зло?

А како теистите разликуваат добро од зло?Бог им кажал тоа е такво,ова онакво?Или да се освртиме на Библијата!Луѓето различно практикуваат различни фази од самата Библија,па зарем затоа денеска не постојат голем број на такви култови!Сите сме сепак луѓе,и ако во Индија кравата е заштитена,кај други народи е сосема спротивното па некој прави пари на такви нешта.Има земји каде е легализирана дрогата,има земји кои тоа строго го сакционираат?Е,ајде сега кажи ми кое е добро а кое е лошо?

3. како атеистите ја толкуваат вродената човекова религиозност?
Вродена?Не верувам.Зарем ти самиот од себеси знаеше кој е Исус?Зарем Историјата не те насочи на тоа?Зарем мајка ти и татко ти,зарем твојата култура ништо не ти кажаа?Тебе тоа ти беше вродено во мозокот,и уште кога се роди знаеше за Светото Тројство,знаеше дека Велигден и Божиќ се затоа?

4. Како атеистите ја толкуваат човековата љубопитност за барање на „...нешто повеќе...„, како што е смислата и целта од нашето/човековото постоење на Земјава?

А зарем треба да чекам религијата да ми обезбеди егзистенција,напредок,совршенство,да ми даде знаење?Сакам да бидам и ќе бидам.Ќе работам,нема да спијам,нема да јадам ама ќе бидам.Па зошто тогаш само добри луѓе умираат?А,оние кои цел живот безделничеле и работеле неправедно го достигнаа врвот?Па ајде кажи ми Зошто Поповите постојано ја качуваат цената на она што го работат?И зошто во времето на Лутер,црквата давала некакви ливчиња со кои човекот се откупувал?псс

5. Како атеистите ја толкуваат идејата за Бога, која на човекот му е „фабрички„ вградена?

Како фабрички?Ако сум родена во Индија,ќе ја учев Кришна,ако сум родена во Македонија ќе го учам Исус,ако сум родена во Кина ќе учев да воспоставам хармонија и да ја барам вистинАта тука,а не надвор од границите на овој живот...

6. Како атеистите за разбираат способноста на човековиот дух за тежнее кон бесмртност и кон безмерни категории?
Религијата ја ублажува смртта.Секоја чест на такво откривение или што и да е.Нормално е дека сите се плашиме од смртта?Но од кај јас да знам дека ова не е тој вечен живот?Од кај да знам дека можеби не сонувам?Од кај да знам КОЈА СУМ ЈАС:?

П.С-Внимавај,јас не сум атеист,ме научиле родителите во тоа и тоа да верувам,но не знам ни јас дали сепак нешто Вечно постои.....Се обидувам да ги научам нештата,и да видам како е кога малку ќе започнеш да филозофираш....
Емилија, веќе сум во дилема: одговараш на од мене поставените прашања или поставуваш прашања кон моите прашања?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Халооо, дечкииии :) :) :)

Абе, Прашања до АТЕИСТИТЕ!!!

Тоа со прозната фикција е во Прашања за Христијанството I и II.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Е ајде де, имаш таму еден куп поставени прашања од мене, па „изволте„, одговори на истите, само немој да пишуваш одговори, во кои до бесконечност ќе ја користиш македонската негација „не„, жив ти мајка ти...

Член од
5 април 2009
Мислења
874
Поени од реакции
75
Знам, знам...
Го прочита Светото Писмо и се исполни со „светиот дух„, така? Еееее, ќе да е тоа некој „сумњив„ дух, кој им ласка на луѓето и го држи во невидена прелест.

--- надополнето ---

Емилија, веќе сум во дилема: одговараш на од мене поставените прашања или поставуваш прашања кон моите прашања?
Одговарам со прашања........:)Ама не би било лошо да одговориш........Колку за дополнителна информација

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Знам, знам...
Абе тебе „ газето “ уште те чеша изгледа??? После ќе ми скокаш „не ми досаѓај“......хахахахаха

Ајде да ти одговорам и на ова:

Затоа што не го читате Писмото и не го живеете, затоа и не сте исполнети со Светиот Дух, па затоа бладате и тоа што го гледате на сон, ви се чини дека е јаве. Англичаните викаат IMAGINATION.

ХАХАХАХАХА :tapp:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Е ајде де, имаш таму еден куп поставени прашања од мене, па „изволте„, одговори на истите, само немој да пишуваш одговори, во кои до бесконечност ќе ја користиш македонската негација „не„, жив ти мајка ти...
Твоите прашања беа уредно и поприлично конзистентно одговорени од атеистите (и агностиците, морам да речам) на овој подфорум. Нешто што никогаш не се случило на Прашања за Христијанството. Никогаш!

:)
Господ НЕ постои. :P

Јас го порекнувам постоењето на сите 20.001 Богови на човештвото.
Христијаните (и ти со нив) ги порекнуваат првите 20.000, а се во заблуда дека постои само 1 - Јахве. Ирационална теза, ама то ти је.

Индоктринацијата е ужасна работа!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Абе тебе „ газето “ уште те чеша изгледа???

gospel, ебачиште низаедно форумско, малку ли ти беа комшиките, па сеа и на машки почна да навалуваш!???:pos:
Па нели пред некој ден се покаја бе, и тоа, вака, јавно на форумов?

--- надополнето ---

Индоктринацијата е ужасна работа!
Ето, DBAck, ме инспириса за уште едно прашање до атеистите:

Како Ви успева да ги чувате Вашите умови од вакви и такви индоктринации? Ај што ние, верните, имаме „испрани„ умови, имаме, ака како ги чувате Вашите умови од разно-разни, вакви и такви влијанија?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom