Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ако "свеста" ти беше цел, тогаш што отвори тема со наслов Прашања до атеистите? И тоа во подфорум религија.
Чекај бе не е само свеста. Има и други прашања, ама полека.
Едно треба да се докаже за да падне кулата од карти.
Ова со свеста некако се провлече сега за сега.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Не рипај и не скокај, туку дај кажи ми, на кого Христос му ја упати оваа реченица:

„...Кој ги има заповедите Мои и ги пази, тој е оној што Ме љуби; а кој Ме љуби Мене, ќе биде возљубен од мојот Отец; и Јас ќе го возљубам и ќе му се јавам Сам...„ (Јован, 14.21).
Во историјата на човештвото, Бог на многу луѓе им се јавуваше, но освен што слушнаа глас, тие луѓе никогаш не видоа лик!!! Таквов е случајот со Мојсеј кој слушна глас, но не виде лик; пророкот Самоил кој слушна глас од Бога, но не виде никаков лик, Савле кој покасно стана апостол Павле слушна глас, но никогаш не виде лик и т.н.

Затоа, „ рипањето и прпањето“ ќе си ги адресираш на твоја адреса!!!

Така, за разлика од Вас, кои џоа го проучувате Писмото, ние, кои сме во Црквата, го живеем Писмото и имаме достојни дела.
Работата е во тоа што ниту го проучувате писмото, ниту го живеете писмото, па ниту имате дела достојни за покајание а камо ли за спасение.

Ако ја проучувавте Библијата, ќе немаше вакви „лапсуси“ да правите и да тресите зелени. Слободно излези на улица и ќе ги видиш плодовите од вашето т.н. живеење на Писмото, кои што изобилуваат од наркомани, пијандури , кој кого стаса го „прца“ или „ го прцаат“..............и ред други „достојни“ дела.

Камо и вие „ по џоа “ да читавте, можеби и ќе научевте нешто; вака останува онаа народната: „ Фалиме усто, ќе те раскинам“......само умре „ ѓупката“ што ве фалеше, па сега мора самите да се фалите.

Ај достабеше, со здравје.....

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Бреее, ама ја исчисти темава модераторов :) :) :)
Као да ништа није било...

Ај сега, едно добро прашање до атеистите нека се постира додека почне фудбалов.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Абе вие поќе ја знаете Библијата од нас Верниците ....
Ами не е срамота, атеистите повеќе да ја знаат Библијата од вас верниците???????????? Тоа е знак дека верниците не се занимаваат со библијата, туку со бајки и приказни, а тоа се вика ДУХОВНО СЛЕПИЛО.

Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
Ами не е срамота, атеистите повеќе да ја знаат Библијата од вас верниците???????????? Тоа е знак дека верниците не се занимаваат со библијата, туку со бајки и приказни, а тоа се вика ДУХОВНО СЛЕПИЛО.
Toa се вика парадокс. Оние кои демек не се заинтересирани за Бог и Божественото, се знаат, цели пасоси од религија цитираат. Мене не ме интересира уметничко лизгаање, па немам абер од тој спорт. Или пак од оној како се викаше шо фрлаат едно тркалезно на мраз а други пред него чистат со четки. Атеистиве имаат мисија на земјава, се сметаат за чоузнван, за тие кои треба да ги преобратат религиозните и да обезбедат прогрес во општеството.

Член од
7 февруари 2011
Мислења
115
Поени од реакции
2
За мене можам да кажам дека читам книги од православието, на пример:
Точно Изложување на Православната Вера, Невидлива Борба, Житија од светители и ред со ред разни книги за животот од Православна Вера.
На некој верник му недостасуваат овие книги а на некој Библијата поради финансии. Но кога Ќе чита и житија, повеќе ќе научи зошто материјалот се опфаќа.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Атеистиве имаат мисија на земјава, се сметаат за чоузнван, за тие кои треба да ги преобратат религиозните и да обезбедат прогрес во општеството.
:pos2::pos2::pos2:
Кај си прочитал синко такво нешто? Атеист нема таков план во животот (со чест на исклучоци, има и по некој таков).

L

Liberation

Гостин
Ако не постои Креатор-Бог и бесмртност што тој ја дава на човекот (неговата душа де), зошто тогаш не се дозволени сите работи т.е. некои поведенија се забранети? -ова Достоевски прашал, не јас :)

Ова као у стил пратеник на ДПМНЕ поставува договорено пратеничко прашање до министерот за транспорт и врски “Кога ќе се направи новиот пат Долнодупени-Подмочани?“ и министерот вели: “Патот е завршен, утре премиерот ќе сече лента тамо“ :) и рајата вика “Ииии, види ги овие!“

Член од
9 март 2009
Мислења
42
Поени од реакции
12
1. ajde site na kale, da vidime kakvi ubavini ni prireduva religijata. lepota... vernik do vernik, site za svojot zamislen prijatel. sve toa samo zaradi toa sto religijata ti kazuva sto e loso a sto e dobro a sto zlo, sto e pravedno a sto nepravedno i red drugi prasanja sto im se postavuvaat na ateistite, zatoa sto, neli, nie koi ne veruvame vo bog sme "the scum of the earth"; necesni luge; alkoholicari i narkomani; kurvi, zenkarosi i pederi, krademe, imame voski i spieme na tavan.

2. istoriski gledano, so samiot napredok na tehnologijata, covekot go brka bog od negoviot zivot. porano bogovite bea na olimp, zatoa sto nikoj se nemal kaceno tamu. potoa bog bese na neboto, zatoa sto ne mozevme da letame. potoa ne bese veke na neboto zasto koga otidovme tamu vidovme kako stojat rabotite. posle bog izbega vo vselenata. sega koga pocnavme da ja istrazuvavme vselenata, nitu vatikan, nitu bilo koj pop, odja ili vernik, seedno, ne znae sto e bog i site izmisluvat definicii. ednas deka bil energija, drugpat bil nesto drug, bil vamu, tamu, onamu... i taka do beskraj i nazad.

3. najglupaviot argument na verncite e toa sto go stavaat bog vo sekoja dupka sto postoi vo naukata. koga nekoja teorija ima dupki i nedoobjasneti tezi, odma ke se naredat site i ke pocnat da go butaat gospod. demek taa dupka bila radi gospod. ne sme mozele da go objasnime problemot radi gospod. ziti majka? vo tocka 2 objasniv zasto ne treba da bog da go pikate tamu kaj sto nesto ne zaeme. za kratko vreme ke go resime problemot i bog ke leta i od tamu, sose partali.

4. religija i nauka ne mozat da funkcioniraat zaedno. religija se bazira na dogma, a nauka na eksperiment. ednata ne dozvoluva preispituvanje na nejzinite tezi, dodeka drugata se preispituva samata sebe celo vreme (zatoa sto ne bi postoela kako takva).
p.s.
sekoja cest na lugeto koi veruvaat vo bog a ne gi trujat site okolu niv so nivnata religija.

L

Liberation

Гостин
... posle bog izbega vo vselenata. sega koga pocnavme da ja istrazuvavme vselenata, nitu vatikan, nitu bilo koj pop, odja ili vernik, seedno, ne znae sto e bog i site izmisluvat definicii.
За ова е крив Јуриј Гагарин. Кога леткал во Вселената, јавил на оние доле “Не гледам ниеден бог овде горе“. :)

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Ама затоа го сретнал доле. И Бог му рекол: Ајде Јуриј да те прошетам горе.

Член од
7 декември 2010
Мислења
178
Поени од реакции
131
За Христа постојат дводимензионални икони и фрески, па и храмови, кои го посочуваат Неговото неприпаѓање на материјалниов Свет, како опозит на скулптурите Зевсови, кои се тродимензионални и кои покажуваат дека Зевс е идолатриски лик од овој Свет. Но, за Христа, псотојат и сведоци, кои можат Христа да Го видат и слушнат.
cristo redentor.jpg http://www.csmonitor.com/World/Latest-News-Wires/2010/1122/Jesus-statue-world-s-largest-consecrated-in-Poland ПРЦ

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ама затоа го сретнал доле. И Бог му рекол: Ајде Јуриј да те прошетам горе.
Нема врска. Јуриј си умре у авионска несреќа. Не се сретнал, пошто у СССР у тоа време немаше Господ.

Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
Па сигурно ова го знаете ама се правите на три и 45. Бог нема материјална форма. Божественото е трансцедентно. За секој случај проверете богот Вулкан да не се наоќа во некој вулкан. и кога нема да го најдете плеснсете му го тоа в лице на теистите.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ау извини заборавив Твој нов бог беше оној секташот од Адвентистичката црква Миодраг Петровиќ. Извини уште еднаш
Простено Ти е, чедо....

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom