Scream Music Festival @ Метрополис Арена - 18.02.2011

• Креатор на темата Креатор на темата Паган-др
  • Време на започнување Време на започнување
За првото, браво за другарка ти. Гаќи на концерт, досеа немав видено во Македонија :)

Браво и од мене :) Туку баш ме интересираше за Влатко што ќе се напише после концерот во Универзална. Секоја чест за твојов текст каде си напишал дека настапот им бил слаб (во Метрополис) и секоја чест што не си потпишан како автор на текстот за концертот во Универзална каде неговиот настап беше вистински %„(*’%(“’)„‘“_’ а тоа не е напишано.

Искрено ме интересира, зошто никој до сега, ама баш никој јавно не ги искоментирал неговите вокални квалитети, односно непостоењето на истите. Еве ти како соработник на медиум кој се занимава со културата во Македонија зошто не си напишал дека тој човек незнае да пее, зошто не се појави критичар кај нас кој ќе ја напише вистината која факт е дека е болна но сепак е вистина? Не велам дека човекот нема публика, но имање публика и добра забава, не е исто со одличен перформанс од артистот што е се што можев да прочитам за неговиот срамен солистички концерт.

За концертот во Универзална, отидов на кратко, чкрапнав 2-3 пати и си заминав. Некој друг од сајтот ги имаше склопено тие 2-3 реченици, или препишано од некое соопштение до медиумите.

Во врска со неговото пеење, би го пишал вицот за размислувањето на луѓето.
Песимист: Може ли полошо?
Опстимист: Може, може :)

За пеење не се разбирам премногу, само сметам дека има многу штетни влијанија кај него од бендовите од 80тите. Посебно кога ќе викне „Скопје е селооо“. :facepalm:

туку... мислев да пишам уште нешто у врска со Скрим фестивалов, ама ми кидна мислата...

Цело време концертот го снимаа 3-4 камери. Ќе излезе некаде за даунлоад знае некој или тешко?

За првото, браво за другарка ти. Гаќи на концерт, досеа немав видено во Македонија :)

За второто имаше гардероба во втора хала. Таму имаше и место за седење, ама со малку столчиња. Јас пишав рецензија за www.cooltura.mk па да ја закачи другарчето на сајт ќе напраам копи/пејст.

Горе доле одличен фестивал.

Едит: закачено на нет моето видување на фестивалов.

Scream festival низ текст и слика

Во Метрополис арената се случи првиот Скрим фестивал на кој настапија бендови кои спојуваат четири декади музицирање, и на кој уживаше публика од повеќе возрасни групи.

За почеток организацијата не потфрли во однос на влез на фестивалот. Имаше два влеза спремни да ја пречекаат публиката која ја наполни до крај Метрополис арената.

Улогата на бенд кој го отвори фестивалот ја имаше домашниот бенд Беи Д Фиш. Бенд кој станува се подобар во своите настапи во живо. Иако концепциски различни од останатите бендови, плус настапуваа први, сепак дел од публиката уживаше во нивниот настап. Се надевам дека наскоро ќе имаме можност да ги чуеме пак, но на некоја помала, поинтимна сцена и да уживаме во нивната повеќеслојна музика.
Појавата на Ивана и момците од Негатив предизвика ерупција во салата со првите рифови на „Без промене“. Енергично отсвиреа дел од своите хитови и воспоставија емотивна комуникација со младата публика.

Морал, вториот македонски бенд оваа вечер имаа млак настап. Дали причината за тоа е долгата пауза на бендот, или пак преангажираноста на нивниот вокал Влатко Илиевски на други проекти, и не е толку важно. Бледо издание.
Настапот на Дивље јагоде може да се сумира во една реченица, неколкуте солоа на Зеле. Долгиот временски период на ненастапување во Македонија предизвика нивната публика да биде гладна за нивниот настап. Откако завршија публиката почна да пее „Мотори, мотори…“ по што Дивље јагоде се вратија на бис да го отсвират својот најголем хит.

Највеќе енергија и врискање на фестивало имаше на настапот на Прљаво казалиште. Стари според години, но млади во духот се гледаше дека беа дојдени да се забавуваат. Моменти кои го одбележа нивниот настап е пеењето на „Ми плешемо“ во нецензурираната верзија, „Ми пијемо“ и пеењето на „Македонско девојче“ при што поканија девојки од публиката да им се придружат на сцената.

По релативно долга пауза во која почна да се празни арената се појави Џуле, сам на гитара свирејќи ја „Неко те има ночас“. Потоа се комплетираше бендот и ја забавуваа публиката до три и пол часот по полноќ.
За крај фестивалот добива одлична оценка. Се гледаме догодина на ново рокенрол фестивалско уживање.

Текст и фото: Тони Арсовски

Имаше гардероба во втора хала, ама како што кажав погоре, беше на своја рака, т.е. оставаш и никој не ти ги чува.

За овие што плукаат по Дивље Јагоде: стварно не знам зашто идете на вакви концерти ако не ги знаете Метални радници,Шејла,Циганко,Аутостоп,Дивље јагоде,Желим да те имам.

Срамота.

4.Нека им каже некој не сељацине и wanna be рокерчињата дека не се прави шутка на секоја песна.Тоа некоја балада на пример ''Штета што је курва''(лупам) тие зеле се шуткаат.Што е најтрагично ако некој лошо го подудреше другиот уз шуткање,овој му се враќаше да го тепа.:kesa:
5.Мрзам луѓе што дошле на 7-часовен концерт,а знаат само две песни.Едната е ''Неко те има ночас'',a другата ''Неко те има ночас''.Цел концерт дремат,и коа ќе дојдат тие песни на ред,тогаш палат се живо и диво.Свашта!

Mорал...хмм па што знам.Влатко ми е крајно антипатичен,а останатите чичковци од бендот беа сосема океј.Ми се свиѓаше батето што на гитарата ја имаше на виргината.

За 4 и а 5 потполно се согласувам. Не знам што им е филмов со шуткиве на се и сешто. И на рап има шутки, мода им е.

Морал ич не требаше да свират. Влатчено идиотон се продаде за пари пее некои баладичиња и ваму се пика нон стоп со другиве ид групава. Па одлучи се што сакаш бе коњ еден.

--- надополнето ---

За сите што викаат дека Ван Гог се вакви,Ван Гог се такви требаа да дојдат вчера и да ја видат атмосферата што ја направија....

Word.

За овие што плукаат по Дивље Јагоде: стварно не знам зашто идете на вакви концерти ако не ги знаете Метални радници,Шејла,Циганко,Аутостоп,Дивље јагоде,Желим да те имам.

Срамота.

Кога ја свиреа Желим да те имам, жити се?!?:tapp:

moral bea super ai bei the fish!problemot zasto iskomplesiranive po forumi gi vregjaat e istiot onoj zosto nemame saglam drzava!!NE SE POCITUVAME SAMI SEBE!TIPICEN PROVINCIJALSKI MENTALITET!TIE OD GORE SE SEKOGAS PODOBRI!SKOPJE NE BILO SELO??MOZEBI E GRAD ZA NEKOGU KOJ NE PROSETAL PO NORMALNI DRZAVI!A TAKVITE SE 99 %OVDE ZA ZAL.POLITICARIVE NE OSTAVIJA VO TINJA PA NE ZNAEME NI NORMALEN GRAD KAKO IZGLEDA.ZA mene NAJGOLEMO prasanje bese zosto MORAL i BEI THE FISH ima mnogu potivok i polos zvuk??zosto bea sabotirani na sopstven teren?tie sto bea ponapred i mozea da gi cujat odlicno reagiraa na niv!!

moral bea super ai bei the fish!problemot zasto iskomplesiranive po forumi gi vregjaat e istiot onoj zosto nemame saglam drzava!!NE SE POCITUVAME SAMI SEBE!TIPICEN PROVINCIJALSKI MENTALITET!TIE OD GORE SE SEKOGAS PODOBRI!SKOPJE NE BILO SELO??MOZEBI E GRAD ZA NEKOGU KOJ NE PROSETAL PO NORMALNI DRZAVI!A TAKVITE SE 99 %OVDE ZA ZAL.POLITICARIVE NE OSTAVIJA VO TINJA PA NE ZNAEME NI NORMALEN GRAD KAKO IZGLEDA.ZA mene NAJGOLEMO prasanje bese zosto MORAL i BEI THE FISH ima mnogu potivok i polos zvuk??zosto bea sabotirani na sopstven teren?tie sto bea ponapred i mozea da gi cujat odlicno reagiraa na niv!!
:pos:
Прв пост ти е, ќе ти простиме. Никој никого не саботирал, колку што сите приметивме, истото озвучење беше за сите, само си ги менуваа инструментите :)

Затоа што не е исто "богати" бендови како Беи Д Фиш и Морал да свират на гитара од 1000 евра (лупам цена) и едни Дивље Јагоде или Прљаво Казалиште на гитара вредна 3000-4000 илјади евра.Сигурно 2-те гитари не вадат ист звук,они си свиреа со своја опрема а исто озвучување.И не гледам некој нешто да ќари ако ги саботирал....

Moral bea odlicni od blizu gi gledav i publikata okulu mene gi peese nivnite pesni.Neznam kakov bil zvukot odpozadi ama mene odlicno mi zvucea !Ne znam zosto tolku go mrazat vlatko..ljubomorni mu se na izgledot ili na uspehot?Do sega ne sum cula negde ili procitala toj nekogu da navredi?On e gradsko dete i ne im se svigja na seljacive so koi e polno skopje.I mene ne mi se dopagja toa sto go pravi kako solo kariera no so MORAL E TOP i mu lici takva muzika.I za onie koi gi falea Divlje Jaghode deka bile predgrupa na Wajtsnejk,tragicno e da ne znae deka Moral bea predgrupa na Deep Purple i na Iron Maiden mnogu pogolemi grupi od wsnejk,a esenoska trebase da nastapat pred Scorpions vo Sofija..(se odlozi toj i atinskiot koncert radi bolest na peacot na Skorpions)znaci tragicno e sto tuka se pisuva za muzika a nitu se znae nesto nitu se prati taa scena!I B the fish bea super!LONG LIVE MK ROCK A DUSMANITE NEKA CRKNAT ILI NEKA SE PRESELAT V O BELGRAD ILI SARAJEVO!!!!!BEDI!!DEMEK ROKERI A NE MRDNALE POGORE OD NIS NITU SLUSAT PRAV ROCK ZOSTO NISTO NE razbiraat

:pos:
Прв пост ти е, ќе ти простиме. Никој никого не саботирал, колку што сите приметивме, истото озвучење беше за сите, само си ги менуваа инструментите :)
Mnogu si smesen benamata!razglasot ima edni krugcinja sto se vikaat potenciometri!so niv mozes da go pojacas ,namalis,podobris ili sjebes zvukot!Zosto i za makedonskite grupi razglasot ne bese na 9??ili barem 7??pa posle imale mlak nastap??

Mnogu si smesen benamata!razglasot ima edni krugcinja sto se vikaat potenciometri!so niv mozes da go pojacas ,namalis,podobris ili sjebes zvukot!Zosto i za makedonskite grupi razglasot ne bese na 9??ili barem 7??pa posle imale mlak nastap??
Што сакаш да докажеш? Дека ги саботирале? Смешно е...

Ај замисли како пеат Ристе од Припор и Владо Јаневски, на иста опрема, треба да кажеме дека на Ристе му го сјебале микрофонот па пее полошо од Владо?

Кога некој ќе рече млак настап не се мисли на млак како водата кога е млака, туку настап што не оставил впечаток, појасно е сега?....

И не сум музички образован, али прв си што кажал дека некого го саботирале на концертов, така да, размисли сам кој е грешка.

abe ti da ne si od pripor?pisuvam za jacina na zvukot!

Што сакаш да докажеш? Дека ги саботирале? Смешно е...

Ај замисли како пеат Ристе од Припор и Владо Јаневски, на иста опрема, треба да кажеме дека на Ристе му го сјебале микрофонот па пее полошо од Владо?

Кога некој ќе рече млак настап не се мисли на млак како водата кога е млака, туку настап што не оставил впечаток, појасно е сега?....

И не сум музички образован, али прв си што кажал дека некого го саботирале на концертов, така да, размисли сам кој е грешка.
ako nekogu go pustis pojako znaci go favoriziras!a ako go namaluvas znaci sakas da go zaebes aj da nekazam sabotiras!ama ako ti e vlado janevski reper za dobar peac togas vekje nema sto da se kazuva!!!znaci sto kazav jas?moral i bei the fish na domasen teren dobija potivok i polos zvuk od miksetata!!!!!!kapito??neli si za italijanski futbal?kapito signore??

--- надополнето ---

i uste nesto!kakov e toj mlak nastap ako ti gi peat pesnite???ama nema veze...aj ke ti dojdat pak riblja corba i van gog po 73 pat!

ako nekogu go pustis pojako znaci go favoriziras!a ako go namaluvas znaci sakas da go zaebes aj da nekazam sabotiras!ama ako ti e vlado janevski reper za dobar peac togas vekje nema sto da se kazuva!!!znaci sto kazav jas?moral i bei the fish na domasen teren dobija potivok i polos zvuk od miksetata!!!!!!kapito??neli si za italijanski futbal?kapito signore??

--- надополнето ---

i uste nesto!kakov e toj mlak nastap ako ti gi peat pesnite???ama nema veze...aj ke ti dojdat pak riblja corba i van gog po 73 pat!
Да за италијански фудбал сум, Вардар ич не го сакам :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom