Прегорен зејтин замена за дизел?

Aj onak raskazi prikaznata so se desi mene bas me interesira. Bidejki povekje dusi me ubeduvale deka mozelo deka nemalo problem bla bla bla

Чим го нема отишол у гаража да го растура моторот :pos2:

кој од тука присутниве ме убедуваше да ставам прегорен и исцеден зејтин заедно со нафтата и дека ке нема никаков проблем?
Еве ме... не се кријам :)

Ајде да ја слушниме прикаската шо бидна?

п.с. претпоставувам дека не ти запали сабајле на ладното :)

Чим го нема отишол у гаража да го растура моторот :pos2:
Абе аман шо напрајфте филм тепање... бензин да измешаше 1:1 со нафта немаше моторот да рикни, не пак масло прегорено. Можно е да имал проблеми или со палење, или со затнување на филтер за гориво.

Абе аман шо напрајфте филм тепање... бензин да измешаше 1:1 со нафта немаше моторот да рикни, не пак масло прегорено. Можно е да имал проблеми или со палење, или со затнување на филтер за гориво.

Шала беше :smir:

значи само џиш се идентификуваше а?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
е па пошто другите си ќутите и не се јавувате, само он ке добие пијачка на следно видување, а за другите едно фала за советот:toe:
а за палењето... напротив си запали како да е само нафта ставена, си извозе како да е само нафта, значи исто си влечеше, исто си работеше, ни потивок, ни побучен (колку е ваков дизел тивок тоа е друг муабет), немаше димови и загадувања екстра, на стискање-цедење пробав онака како што реков и претходно, не испушта црн дим туку сифкаст малку е, и мирисот потсека на пржени компири... ваљда тоа преовладувало во зејтинов додека горел...:pos2:

фино ми дојдоа овие 20 литри зејтин... тоа се скоро 400 километри гратис за извозување или скоро 800 рачунајки и нафта пола-пола... денес значи отидоа нешто над 150 километри од овие 800... си возел 150 а си платил за 75... фина математика а? ионака на отворено троши 5,5 нафта, сега е што да ти праам муабет.. живо џабе..
поздрав џиш... имаш пијачка од мене кога ке се видиме..

фино ми дојдоа овие 20 литри зејтин... тоа се скоро 400 километри гратис за извозување или скоро 800 рачунајки и нафта пола-пола... денес значи отидоа нешто над 150 километри од овие 800... си возел 150 а си платил за 75... фина математика а? ионака на отворено троши 5,5 нафта, сега е што да ти праам муабет.
Бери 40 литри кај тебе во куриерот? Кај мене во Фиестата 35 е се на се, стално има некои 5-10 литри, и едвај 30 собира.

Викаш брка работа а? Читни таму наназад шо ти пишав за маслото од палма... и врткај се сега околу сендвичари/ресторани :)

п.с. некажвај дека го тураш в резервар, ако те праша некој, маслото го гориш во парно на дрва.

абе немам намера да се играм со тоа... ми троши како што реков 5,5 нафта... ова беше експеримент и толку... не ми стало до 100 денари штедење на 100 километри, пошто ионака тој е пикап од фирма (моја фирма) и се правдаат трошоци со неговото гориво, сакам да кажам, тие трошоци се одбиваат од данокот годишен, па така некако испага, гратис ми е да го возам... како што реков, ова беше тест... немам намера да продолжам понатака... тестот беше за да се убие таа фама што луге со недовреба гледаат кон тоа а немаат МУДА да проверат на својата кола... е па јас имам муда за такви работи... не за џабе ме викаат на прекар (порано, сега више не) to the brain mad max... и за возењето и за нешто друго... сега само она мед макс остана... значи толку пари сум фрлил до сега по коли ова што и да се десеше ке го оправев одма.... од друга страна мање више бев сигурен дека нема да се деси нешто бог зне што, зашто имам гланц нови оригинални дизни на бош. понатака, само што фркнав 150 евра за репарирање на бош пумпата, нови филтри, вентили стеги бла бла бла... моторот ми е сачма, компресија има јака, го мерев пред 15-тина дена кај стојче, уље не троши... таков мотор неможе да се сјебе од вакво нешто... оние пролупаните што се е кај нив може да затне нешто... уште сакам да удрам експеримент со трансформаторско уље. ми е речено и покажано (не докажано) дека може да се стави чисто во резервоар... да видма и тоа, само незнам од кај нда најдам и да пробам... некој има опција да ми најде едно 10-15 кила?

п.с. за литража во резервоар.... толку е негде... околу 40 ке да е...

Дизел немам, ни сум имал, а, искрено, и не планирам да имам, но ја пратам оваа тема, како забеган по коли де...
Искрено, чудно ми дојде кога онак некако нервозно праша чија е идејата... ми дојде како нешто да тргнало лошо.
Убав експеримент со задоволителни резултати.
Во босанските војни Голфовите шетаа на се што ќе им ставеле, а најмногу на масло од трансформатори...така да...дизел машината ќе оди.
Е сега, не сум најсигурен за овие современиве дизели...ама арно е чим одат и на вакви работи.

нервозно прашав заради заеб на другиве...

инаку, “современиве“ дизели имаат сонди во резервоар и немаат бош пумпа туку исто како кај бензинците, си имаат пумпа и дизни, што би се рекло фул инџекш или мулти поинт... дури и црвенанафта да им ставиш, ке изгасат и нема да запалат, а не па некој ваков бучкуруш или трансформаторско масло. на компјутерот, ке дојде сигнал дека горивото не чини и нема да пушти гориво кон мотор.. ке изгаси или пумпа или дизни... јас преправив една од бубиве нови да иде на црвена нафта. му го извадивме сензорот, го пикнавме во едно шише од пола литро со нафта нормална, го приклучивме и шибај брате на црвена нафта... истото го направивме и на едно пежо 207... од исти човек се и двете коли.. и двете си функционираат без проблем... а претходно со пежото се сјебал... турил црвена нафта и останал на бензинска... не му запалило:pos2: ама претодно имал ровер и си возел на црвена без проблем... ми крева раменици и ми вика незнаев дека има и вакво нешто... хахаха... кога виде дека му фура пежото на црвена без проблем, се јавува и вика: “а може ли и на бубава вака да се направи“ хахаха... може ами како не... шишенцето е закачено над резервоар и убаво врзано да не падне или да се испразни...

Значи, автомобил на прегорено масло нема гајле мене муабетов ми е дали може да се стави на некој од механизинариве машни трактор/комбајн ќе има проблем или ќе си тера без гајле?

Значи, автомобил на прегорено масло нема гајле мене муабетов ми е дали може да се стави на некој од механизинариве машни трактор/комбајн ќе има проблем или ќе си тера без гајле?

Шибај без проблем. Можиш и парното дома на масло за јадење (зејтин). Се што е дизел крепи ;)

interesno ova so zejtinov a i cudno so nema maka masinata ,me interesira dali postarive dizeli imaat problem ako se vozat na crvena nafta imam slusnato deka boshot imal maka

Llele sho lafite be ...... Kazujte go receptot kolku so kolku i sho drugo se dodava ovaaa zetva traktorot nema da vide bela nafta :D :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom