Има ли во Македонија хакери?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
3. Ако не се лажам, процентуално по број на евидентирани информатичари Македонија се наоѓа во топ 10 (ако не и топ 5) држави со најдобри информатичари.
Дај ми статистички податок за ова, те молам.
Само на Балканот, Бугарија, Хрватска и Србија се светлосни години пред нас во полето на информатиката.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Дај ми статистички податок за ова, те молам.
Само на Балканот, Бугарија, Хрватска и Србија се светлосни години пред нас во полето на информатиката.
Ти мешаш ПОЛЕ НА ИНФОРМАТИКА и НАЈДОБРИ ИНФОРМАТИЧАРИ.
И запази го зборчето ПРОЦЕНТУАЛНО.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Ти мешаш ПОЛЕ НА ИНФОРМАТИКА и НАЈДОБРИ ИНФОРМАТИЧАРИ.
И запази го зборчето ПРОЦЕНТУАЛНО.
Сум одел на натпревари по програмирање и знам дека тимовите од Бугарија, Хрватска, Романија, Србија, Словенија се далеку далеку поуспешни од нашите. Така да и за двете работи ние сме далеку зад нив.

И го запазив зборчето процентуално, затоа побарав статистички податок.

Bidikov

Server guru
Член од
25 јануари 2005
Мислења
2.680
Поени од реакции
693
Сум одел на натпревари по програмирање и знам дека тимовите од Бугарија, Хрватска, Романија, Србија, Словенија се далеку далеку поуспешни од нашите. Така да и за двете работи ние сме далеку зад нив.

Па и се па и не се ... последните години ние сме рамо до рамо па и подобри во натпревари по информатика ... зависи од генерации ...

Член од
8 март 2008
Мислења
19
Поени од реакции
0
Како сакате да знаете дали има кракери во Македонија ? Па ако знаете вие тогаш тој уште утре би бил зад решетки ... Според мене кракерите кој ги има во македонија ваљда не кљинчат по форуми и се фалат е јас влегов таму,јас влегов онаму ... Инаку ... и јас мислам дека ги има и тоа најмалку 10(топ) ...

@IgorChete
Еве што пишуваше во Daily Macedonia...
Натпревар во 2010 година ... Две екипи на студенти прв пат ја претставуваа Македонија на престижниот натпревар во програмирање IEEEXtreme организиран од најстарата организација на инженери во светот IEEE. Во конкуренција од дури 970 тима, успеаја да се пласираат на четврто, односно на 84-тото место.

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221

Измеша сеа баби и жаби... имаш 19 години, си одел на натпревар во програмирање, таму се решваат логички задачи со стандардни библиотеки, е сеа... информатиката не е составена од логички задачи и стандардни библиотеки, друга ствар нагласи дека си го запазил зборот „процентуално“, како тогаш можеш да кажеш дека државите кои имаат x10 пати повеќе жители од македонија се светлосни години пред нас ?
Нормално дека таквите држави ќе постигнат подобар резултат од нас затоа што имаат поголем арсенал на програмери.
Друга ствар, каде се македонците што работат во Microsoft, Google, Philips и слични компании/брендови и кои се нивните капацитети ? Или пак сега ќе произлезат коментари дека нема такви луѓе... џабе ќе се праи муабет на темава кога информатичкиот менталитет во земјава е заостанат, не се заостанати програмерите односно нивните способности.

Побара и линк со статистичките податоци... ќе го побарам и ако го најдам со задоволство ќе пишам тука, се работи за истражување спроведено од Philips од одделот за роботика и вештачка интелигенција каде што координатор на поголемиот дел од проектите е македоец, замисли.

Mad_Coko

blow me!
Член од
21 август 2010
Мислења
7.371
Поени од реакции
12.793
Јас мислам дека има стварно многу добри информатичари во Македонија,имам и слушнато за некои на вести или некаде прочитано на нетов само не ми текнува сега.Еве некои такви:На филмот Трансформери имаа работени македноски дизајнери и ги направија графичките(како да ги наречам незнам) ефекти во една од подбрите сцените,имам слушнато дека македноец е вработен во некоја од германскиве компании за коли и учествуваше во дизајнот на некоја нова кола,+ како се викаше тоа детето(Марко мислам дека беше) со долгата коса шо доби сертификат од мајкрософт шо го сметаат за едно од најпаметните иако е 6 одд...тато работи во полиција инспектор пред 4-5 год ми кажа дека во Велес(таму живеам) некој хакер велгол во системот на македноски телекомуникации за да се јави безпари до афстралија...

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Не сте нормални. Глупост до глупост во темава. Знаете ли прво што е хакер, што е кракер, што е програмер, и на крај конечно графички дизајнер? Не сте ми јасни зашто мешате баби и жаби, дали од незнаење и неразграничување на поимите или едноставно не го читате насловот до крај??? Темава е за хакери отворена, а не колку се успешни и на какви проекти работата македонските програмери, инженери и графички дизајнери. :tapp:

_master

*Big Barsa Fan*
Член од
15 август 2007
Мислења
535
Поени од реакции
18
Стварно што бичкате зелени без везе ...

Г

Господ

Гостин
Јас на времето кога бев средно хакирав броила ги успорував,убрзував,застанував,праев да вртат обратно,местев тарифи итн...

F

Frankie Yale

Гостин
Хакер&Кракер тоа се поврзани работи виакте дека Хакер е некој кој упаѓа во системи кои се заштитени, значи, ја пробива сигурносната бариера со некоја цел, а кракерот е кодер, кој користи некои алатки (асемблери) со цел да измени некој фајл. Епа за да пробијаш некој фајл за да дојдеш до кодот треба да ја пробиеш сигурносната бариереа така да што си ти хакер или кракер? Поточно кракери се наречени луѓето кои едитираат некои програми и ги пуштаат во бесплатана верзија за да им користат на сите а додека хакерите упаѓаат во ситеми за свои потерби или за нешто што мислат дека сите треба да знаат и ги споделуваат податоците...

Има 2 видовои на хакери и тоа White hat и Black hat
овие беливе се добрите и работат за пари против црниве :) :icon_cool

--- надополнето ---

Иначе Хакери има и кај нас многу нормално тие не можат да бидат Херои и јавно да кажат што направиле
Хахаххаха обратно е алооо! :):):)

DonRistovski

Peace Disturber
Член од
1 септември 2009
Мислења
3.566
Поени од реакции
4.540
Еј како нема хакери бе, v1p3r растура секаде!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom