Има ли во Македонија хакери?

Статус
Затворена за нови мислења.

SrRulz

Siempre Real Madrid
Член од
8 декември 2007
Мислења
4.845
Поени од реакции
221
Нееема неема и не ќе се роди...

bama

† Револуционер †
Член од
1 февруари 2007
Мислења
2.040
Поени од реакции
362

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
Има... незнам колку се активни...
Не се онакви како што ги прикажуваат на филмовите.. сепак, зависи од енкрипцијата... тоа е до интернетот.. кај нас интернетите имаат мали енкрипции.. па послесно е да упаднеш у мрежата тука, отколку и америка

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Знаете ли какви хакери има кај нас? Доаѓа и ми вика го хакирал фотошоп и сега ја има целосна верзија, или го хакирал рапид шер со тоа што нашол некој си акаунт на гоогле кој случајно работел. Е такви се 90% сега бидејќи сите имаат скоро интернет и сите мислат дека знаат се, а да му речам која ти е ip адреса незнае што му зборувам.

T

Tetro

Гостин
Знаете ли какви хакери има кај нас? Доаѓа и ми вика го хакирал фотошоп и сега ја има целосна верзија, или го хакирал рапид шер со тоа што нашол некој си акаунт на гоогле кој случајно работел. Е такви се 90% сега бидејќи сите имаат скоро интернет и сите мислат дека знаат се, а да му речам која ти е ip адреса незнае што му зборувам.
Е, таквите се најдобри :)
А истите не знаат команда да внесат во cmd, ниту пак да знаат како се менува екстензија на фајл. :pos:

Член од
21 септември 2008
Мислења
4.021
Поени од реакции
2.513
јас сум хакер ,
праќам NUDGE на мсн колку сакам без пауза од 5 секунди а знам да влезам и у компјутерот на другарчето преку remote control :vozbud:

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
од каде си сигурен ти дека нема? сакаш да се рекламираат да разгласат еј влеговме во циа? памтиш дека пред една година дека наши хакери влегоа мислам дека на страната на мвр албанија:salut:
prvo izvinete za latinica zaso ne sum od doma na PC nego od drug.
on topik:

mnogu dobro znam zasto e toa.. eve da te potsetam toa bese za vozvrat bidejki prvo oni napadnaa kaj nas na sajtot na vladata mislam deka bese pa ajde da im vratime. sekoj malku poiskusen programer bi znael da go napravi toa i ne bese nisto strasno ili seriozno tuku bese postaveno logo t.e slika i nekoj tekst napisan.
a okolu reklamiranjeto... nemaj gajle za toa za dobar konj prasina golema se kreva nema potreba da se falat.

Член од
18 октомври 2010
Мислења
523
Поени од реакции
164
Јас сум хакир мара хакирам за 200 динари наса, сиа, кгб, све хакирам жими мајка само дај 200 динари кредит тури ми на 070462877

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.542
Поени од реакции
11.509
prvo izvinete za latinica zaso ne sum od doma na PC nego od drug.
on topik:

mnogu dobro znam zasto e toa.. eve da te potsetam toa bese za vozvrat bidejki prvo oni napadnaa kaj nas na sajtot na vladata mislam deka bese pa ajde da im vratime. sekoj malku poiskusen programer bi znael da go napravi toa i ne bese nisto strasno ili seriozno tuku bese postaveno logo t.e slika i nekoj tekst napisan.
a okolu reklamiranjeto... nemaj gajle za toa za dobar konj prasina golema se kreva nema potreba da se falat.
да де така беше ама штом влегуваш некаде значи може многу работи да направиш а не само едно лого да поставиш и они тоа намерно така го направија колку да вратат а не дека толку знаеле капиш?

Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
Луѓе а да разјасниме малце хакери и кракери...нешо не ми се јасни овие 2 поима..тоес вториов кракери не ми е јасен...

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
СВЕТОТ СЕПАК Е ГЛОБАЛНО СЕЛО
Јапонската полиција трага по македонски хакер
Интерпол од Токио побарал МВР да го пронајде македонскиот државјанин кој си "поиграл" со јапонска фирма

Јапонската полиција трага по македонски хакер кој навлегол во компјутерски систем на позната фирма од Токио и предизвикал штета, дознава "Дневник". Како што дознаваме од извори блиски до истрагата, Интерпол-Токио неодамна испратило барање до своите колеги во Македонија да се спроведе истрага за случајот. Македонската полиција била зачудена кога го добила барањето од Токио, бидејќи Јапонците надалеку се познати по заштитата и технолошката супериорност на нивните компјутерски системи.

Во документите на јапонскиот Интерпол се дадени конкретни податоци како Македонецот успеал да си "поигра" со фирмата. Интернет-експертите во државава велат дека во Македонија постојат компјутерџии кои би можеле да сторат нешто вакво, но дури и тие се зачудени за "подвигот" на Македонецот.

-Точно е дека имаме добиено барање од токискиот Интерпол и во моментов работиме на случајот. Барањето на јапонската полиција е од превентивна природа, бидејќи како што се чини македонскиот државјанин не сторил кривично дело - велат во МВР.

Случајот се уште се води под ознаката "строго доверливо" и полицијата не дава податоци дали е познат идентитетот на хакерот, како и името на јапонската фирма.

Во македонската полиција веќе неколку години постои отсек за Информатичка и форензичка технологија, специјализиран за вештачење на компјутерска опрема искористена за извршување криминал. Станува збор за високопрофесионален отсек кој во последните години ја симна Македонија од црниот список земји со голем процент компјутерски криминал.

Таму велат дека хакерите ги пронаоѓаат со помош на електронските трагови кои ги оставаат компјутерите кои ги користат.

-Македонија веќе не е црна дупка за компјутерскиот криминал токму поради успехот на отсекот за Информатичка форензика. Криминалците се изненадени како успеваме да ги пронајдеме - вели инспектор Марјан Ристевски.

Јас мислам дека има "ѕверови" само таквите не сакаат публицитет.

T

Tetro

Гостин
Луѓе а да разјасниме малце хакери и кракери...нешо не ми се јасни овие 2 поима..тоес вториов кракери не ми е јасен...
Нема универзално објаснување, но ќе пробам да ти објаснам на кратко:
  • Хакер е некој кој упаѓа во системи кои се заштитени. Значи, ја пробива сигурносната бариера со некоја цел.
  • Кракер е кодер, кој користи некои алатки (асемблери) со цел да измени некој фајл.
Јапонската полиција трага по македонски хакер
Тоа пред колку време ти е веста?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom