- Член од
- 1 ноември 2009
- Мислења
- 76
- Поени од реакции
- 1
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Од Бугарија Евреи не се бегали. Помеѓу 47-53 година околу 60 000 се емигрирале легално во Израел. Овој или бил роден таму на родители од Бугарија, или сам се родил во Бугарија и е емигрираал со своето семејството, уште кога бил мал.
Интересен е можеби фактот дека бугарските Евреи се говореле исклучиво бугарски јазик.
Од Бугарија Евреи не се бегали. Помеѓу 47-53 година околу 60 000 се емигрирале легално во Израел. Овој или бил роден таму на родители од Бугарија, или сам се родил во Бугарија и е емигрираал со своето семејството, уште кога бил мал.
Интересен е можеби фактот дека бугарските Евреи се говореле исклучиво бугарски јазик.
Да, точно за време на втората светска војна Евреите си стоеја во Бугарија, бидејќи беа заштитени од депортациjа.
http://www.amazon.com/Beyond-Hitlers-Grasp-Heroic-Bulgarias/dp/158062541X
Колко парадоксално-даже бугарските евреи издигнаха споменик на "фашисктиот" монарх среде Софиja и во некои други градови,како Пловдив за благодарност ком тиja,които ги спасиха.И според вашата пропаганда нема ни еден Евреин што побегнал од Болгарија од кога станавте фашисти?