Напојувања

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Кога гледате цени на напајања, не се залажувајте со ефтини од 15-20 евра. Овие кинески напајања во себе имаат ефтини и шкарт кондензатори и други делови, коишто нема да можат да издржат голем терет.
....пробај да најдеш напојување на македонскиот пазар кое не е произведено во Кина или не содржи делови кои се произведени во Кина...:tapp:

....и доста веќе со тоа дека кинеските производи се неквалитетни.....во Кина се прават производи од најефтини и дефектни па се до најсовремени и најквалитетни.....разликата е во цената....за тоа што кај нас се носи само отпад (купи ефтино продај скапо - газда преку ноќ) не се виновни кинезите

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Одличен пост, без разлика дали си го превземал од негде или сам си го напишал.

Понекогаш и шкарт напајањата можат да одработат одлично. Ова од искуство го кажувам.
Да но ако имаш некој стар Пентиум 4 и 8400GS, може на него да работи Делукс. Јас повеќе ги земав во предвид тие што сакаат да купат ново напојување. :)

--- надополнето ---

....пробај да најдеш напојување на македонскиот пазар кое не е произведено во Кина или не содржи делови кои се произведени во Кина...:tapp:

....и доста веќе со тоа дека кинеските производи се неквалитетни.....во Кина се прават производи од најефтини и дефектни па се до најсовремени и најквалитетни.....разликата е во цената....за тоа што кај нас се носи само отпад (купи ефтино продај скапо - газда преку ноќ) не се виновни кинезите
Ај пробај да ставиш Делукс, Хантол или остали ефитни напојувања во мид рејнџ конфигурација и пушти некоја игра или оптерети го, одма ќе падне.

Член од
29 октомври 2008
Мислења
1.394
Поени од реакции
259
Од напојување признавам само Spire и Cooler Master (за наш пазар), исто Corsair, Antec и Thermaltake. Моментално користам Hantol, па ќе видам како че се покажи.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Едно е кинеско noname, друго е кулер мастер made in china. Не велиме дека незнаат кинезите да направат квалитет, велиме дека штанцаат се и свашта ако не се контролирани од бренд.

А дека Мастер има право, има право. Кога даваш 600 евра за машина, не играј играчки со напојување кое што може да ти рикни секој момент. Недај боже да го смеша контролниот (+5V) и работниот напон (+12V). Си видел како изгледаат делови направени за 5V низ кои поминала 12V ????

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Се слагам со Мастер во врска со значењето на напајањето. Состојбата во IT секторот е таква да маржите се ниски, конкуренцијата е голема, се штеди на све и свашта со цел да се заработи некое евро повеќе. Јас имам забележано дека најчесто се штеди токму на напајањето. Голем процент од дефектите на Матичните и Графичките се токму од користењето на неквалитетно напајање, односно со помала моќност од потребната за функионирење на овие два најзначајни елементи. Секој производител на Матични и Графички има/би требало да има Power Supply Calculator. Со ова може да утврдите какво напајање би требало да има вашиот компјутер и да реагирате кај продавачот. Он ќе ве убедува дека нема врска тоа, па графичката не била со приклучок за PS, па дека тоа напајање е REAL POWER, и тако даље. Еве ви каде може да видите какво напајање ви е потребно:

http://eu.msi.com/index.php?func=power

Јасно се гледа дека за оваа конфигурација ви е потребно напајање од 520W REAL POWER

Најчесто ова ќе пројде со онборд напајање кое е со декларирани 550W а реално нема повеќе од 300. Зашто го прават тоа ? Еве зашто, куќиште со онборд напајање 550W кошта околу 2000 денара, а само 550W напајање кошта од 3500 денара па нагоре.

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571
Одличен пост, без разлика дали си го превземал од негде или сам си го напишал.

Понекогаш и шкарт напајањата можат да одработат одлично. Ова од искуство го кажувам.

па да - кај мене веќе 2 години работи ПС-то со делукс од 450 в (230 реални) ама "машината" ми е слаба

пентиум Д
7600 ГТ
3 ХДД

ама ќе го сменам за брзо време (оти да не ми ги заеби хардовите)

оргиналот ми прегоре после 5-6 месеци (и за среќа ништо не зеде со себе) не знам каква марка беше ама мислам дека беше 400 вати - ова демек појако е за цели + 50 в

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896

Едно е производ од фирма која произведува квалитетни производи во Кина и истите ги произведува според некој стандард,а друго е производ од маалска фирма која произведува продукти со неквалитетни производи и не произведува според стандард.Пример оригинален телефон произведен во Кина и кинеска копија од истиот телефон.

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Ете колегата објасни подобро од стручен аспект, мислам дека доволно беше на оваа тема, eве за крај како поткрепа на она што го зборевме.

http://forums.techarp.com/general-hardware/26098-cooler-master-gx-550-a.html
i eve ti od lugje koi imaat oprema za testiranje ne od nekoi mockovci/linkovi od nedokazani lugje koi neznaat da povrzat sata kabel pa neznaele sto mu dali e do toa ili kako ova ona http://www.vortez.co.uk/articles_pages/cooler_master_gx_550w_power_supply_review,5.html

--- надополнето ---

:pos2:

^ This ...

GX од coolermaster е чкарт .... во споредба со останати напојувања од други поизводители, нормално во таа класа ...
За да можеш да разбереш што ти збори Psyside, треба да имаш елементарни познавање од електротехника и електроника ...
Не е се во моќноста на напојувањето, има и цело множество на параметри од кои зависи дали истото е квалитетно или не. Почнувајќи од грецовиот спој, преку примарните кондензатори па до останатите компоненти. (преппоставувам веќе се збуни :) ). Од користените компоненти во самото напојување зависи како истото ќе се однесува, дали ќе ја испорача декларираната моќност, дали ќе има noise и ripple на линиите за 12V, 5V, 3.3V.
Значи има дефинирано стандарди кои велат дека не смее да има отстапување повеќе од 50mV на 12V линијата при собна температура при максимално потеретување, итн.

Затоа не се заебавајте со евтини напојувања, да не плачете после.
da druze prosto me potrese neznam stvarno za sto zoboris ccc

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Добро, јас знам дека повеќето од вас имаат напајања од 25.000 денари, ама ако сте имале лошо искуство со напојување од 2500 денари (леле не дај боже такво напојување некој да земе, blasphemy!) не значи дека сами тие ептен, ептен најскапите се најдобри.

Јас веќе 4 години+ терам на GlacialTech Real Power 450W, сменив графичка, матична, процесор, имам начукано 3 хард диска и двд-ром, компјутерот по цели денови запален и слични мачења...па еве, пак е тука. Затоа, преиспитајте се малце, пошто мислам дека претерувате со тие Ферари компоненти во компјутерите.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
i eve ti od lugje koi imaat oprema za testiranje ne od nekoi mockovci/linkovi od nedokazani lugje koi neznaat da povrzat sata kabel pa neznaele sto mu dali e do toa ili kako ova ona http://www.vortez.co.uk/articles_pages/cooler_master_gx_550w_power_supply_review,5.html

http://www.hardwaresecrets.com/article/Cooler-Master-GX-750-W-Power-Supply-Review/917/10

http://www.hardocp.com/article/2010/11/22/cooler_master_gx_650w_power_supply_review/9

http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story5&reid=188

Ова се три од најреонимираните форуми специјализирани за ривјуа на Power Supply, поготово Johny Guru сајt кој е специјализиран само за ривјуа на Напојувања! и истито е најреспактибилниот во светот во тој сегмент. Ако и овие се мали деца и незнаат што зборат или пак што праат тогаш незнам повеќе што да ти кажам.

Еве мали извадоци,

Johny Guru,
Performance (40% of the final score) - the Coolermaster GX-750 underwhelmed in just about every way possible. Regulation was only so-so, efficiency was remarkably lower than the 80 Plus test report would have us believe, and the 3.3V rail had more ripple than the last time I did a cannonball into a pool when I was still a three hundred plus pounder. To boot, the unit wouldn't even come close to full power at forty degrees before the overtemp protection came in and shut down the party. I dearly hope that Coolermaster's shipping retail units are better performing than my sample was, but since I couldn't get my hands on one of them I'll have to score this one as I see it. I have to do a 6 here I think.

HardOCP

The load testing results for the Cooler Master GX 650W were so close to being a pass, but ultimately this unit could not overcome its antiquated design issues. Through the 120v testing today the unit survived but it posted mediocre voltage regulation, particularly on the 12v rail with its 0.45v drop over its tested loads. In addition to this, the unit posted some very dated efficiency values which range from 77.29% to 82.86%. This unit is supposed to be 80Plus certified, and is advertised as being up to 85% efficient. However, neither one of those things look to be very likely or perhaps while possible not to be expected, or even close, at realistic operating environments. When we moved into the 100v load testing things get a bit worse as during Test #4 the unit checked out for good. Through Test #3 though, we were seeing the same voltage regulation that we saw at 120v and the efficiency ranged from 79.64% to 81.82%. As the unit died during our regular load testing in never made it to our Torture Test, so how it would fare there for an extended period of time is still unknown.

Добро, јас знам дека повеќето од вас имаат напајања од 25.000 денари, ама ако сте имале лошо искуство со напојување од 2500 денари (леле не дај боже такво напојување некој да земе, blasphemy!) не значи дека сами тие ептен, ептен најскапите се најдобри.

Јас веќе 4 години+ терам на GlacialTech Real Power 450W, сменив графичка, матична, процесор, имам начукано 3 хард диска и двд-ром, компјутерот по цели денови запален и слични мачења...па еве, пак е тука. Затоа, преиспитајте се малце, пошто мислам дека претерувате со тие Ферари компоненти во компјутерите.
Проблемот е што за само 500/1000 + имаш доста подобро напајање :)

Chiftec моделите.

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482

tocno taka +7 imas od mene celo vreme toa go zboram sum imal napajenje od 750 den a ne pa 750W ili nesto taka site ckatrt napajanja ne se tolku losi kao sto gi pravite se mozes da pravis na niv se razbira so malce usul vo toa sto se pravi. Letoto imav hantol 685W 495w real 4 meseci go koristev so oveclock na se vo kompjuterot i raid imav povrzano muka nemase i tivko bese a cini samo 1750 denari

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
tocno taka +7 imas od mene celo vreme toa go zboram sum imal napajenje od 750 den a ne pa 750W ili nesto taka site ckatrt napajanja ne se tolku losi kao sto gi pravite se mozes da pravis na niv se razbira so malce usul vo toa sto se pravi. Letoto imav hantol 685W 495w real 4 meseci go koristev so oveclock na se vo kompjuterot i raid imav povrzano muka nemase i tivko bese a cini samo 1750 denari
Тоа е нормално напојување. Ама не можеш да го кажеш истово за DELUX кое за 500 денари “добиваш“ 500 вати :)

Кај мене се рестартираше РС кога ќе ставев појака резолуција на игри или при некои тестови... нема снага лајното.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
site ckatrt napajanja ne se tolku losi kao sto gi pravite se mozes da pravis na niv se razbira so malce usul vo toa sto se pravi.
Влагам во дуќан за да купам компири. Гледам две вреќи. На едната вреќа пишува "Компири бирани и сортирани според европски стандарди" и стои цена 40 денари од кило. На другата вреќа пишува "Компири од кај комшијата од бавча" и стои цена 10 денари од кило.

- шансата да се фатам за скапан компир ако брцнам рака во првата вреќа е 5%
- шансата да се фатам за скапан компир ако брцнам рака во втората вреќа е 35%

А мене ми е многу битно што ќе јадам за ручек, не сакам да се фатам за скапан компир и да си го уништам ручекот. Од која вреќа ќе извадам компири?

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
... ќе купиш 4 вреќи по 10 денари со што ќе имаш 3/4 нескапани компири по вреќа што значи ќе добиеш 3 вреќи добар компир и една за фрлање xD

edit: Компарацијава може малку да се дотера xD btw доколку се планира да се прави сериозна конфигурација обавезно да се оди на некое поквалитетно напојување ... за конфигурации до ~20-30K нема reason да се инвестира во напојување кое кошта ~5к+ секако зависно од конфигурацијата кои компоненти ги содржи :)

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Тоа е нормално напојување. Ама не можеш да го кажеш истово за DELUX кое за 500 денари “добиваш“ 500 вати :)
te
Кај мене се рестартираше РС кога ќе ставев појака резолуција на игри или при некои тестови... нема снага лајното.
e kako aj citaj gi prethodnite postovi ke vidis sto zborat za hantol dali e podobro od delux ili vo ista mandza gi stavaat site so ostanatite eftini napajanja, jas sum imal samo dobro iskustvo so hantol, pred 2 meseci imav edno neznam sto marka e ni na internet go nema exxtreme power 500W napojuvanje i overclock na dual core od 2.2 na 3.0 Ghz bez problem terase nitu pa se se slusase i graficakata overclock i se, sekoj kompjuter sto sum go imal bil overclockuvan do maximalna granica na overclock na toj komponent i sum nemal nikakov problem, ova sega sto go imam GX550 sto isto taka e dosta eftino napojuvanje za razlika od drugite a dobro napojuvanje za tie pari i slusam samo losi zborovi za nego a nikoj od tuka nemal takvo napojuvanje doma samo sto procitale od forumi copy paste i sega tuka mi zborat iskustva i fakti i neznam sto drugo, a se sto zboram e od toa sto sum go imal doma ili na rabota i sum go testiral pod full load i pod idle i se nataka, i grafickata na lap topot mi e overclokuvana veke 1 godina bez nikakov problem

--- надополнето ---

Влагам во дуќан за да купам компири. Гледам две вреќи. На едната вреќа пишува "Компири бирани и сортирани според европски стандарди" и стои цена 40 денари од кило. На другата вреќа пишува "Компири од кај комшијата од бавча" и стои цена 10 денари од кило.

- шансата да се фатам за скапан компир ако брцнам рака во првата вреќа е 5%
- шансата да се фатам за скапан компир ако брцнам рака во втората вреќа е 35%

А мене ми е многу битно што ќе јадам за ручек, не сакам да се фатам за скапан компир и да си го уништам ручекот. Од која вреќа ќе извадам компири?
dobar ti e primerot ama ama ako nemas 40 denari za da gi kupis kompirite sto pravime togas a ti se jade moras da jades sto ke pravis? :)

Kajgana Shop

На врв Bottom