Просекот е негде 20.000 ...е сега дали е тоа реално, размислетеМислам дека околу 13.000 беше така нешто....Што не е точно ни 2 % од реалната слика во Македонија........ На Хартија едно , во пракса друго...
Паа можеби и е релано.Овде просек креваат тие што работат во администрација.А бидејќи во Македонија има 30% невработеност голем процент од тие официјално невработени се вработени меѓутоа непријавени и зимаат ептен ниска плата неможеме да кажеме дека 20.000 е просек.Би рекол дека средната класа заработува некаде околу 9-10 илјади денари.Просекот е негде 20.000 ...е сега дали е тоа реално, размислете
Средната класа би требало да заработува толку колку што е просекот.Паа можеби и е релано.Овде просек креваат тие што работат во администрација.А бидејќи во Македонија има 30% невработеност голем процент од тие официјално невработени се вработени меѓутоа непријавени и зимаат ептен ниска плата неможеме да кажеме дека 20.000 е просек.Би рекол дека средната класа заработува некаде околу 9-10 илјади денари.
Му викаат на Трпе:Не е битна просечна плата, битно е поскапувањево деновиве...се се качи, само плата не така да номинална може да е и 20 и 30% поголема, ако цените скокнат 50 и 100 и 150%, а плата остане иста, џабе бркаме бројки. Треба да бркаме пониски цени низ продавници -шеќерот е 47 у тедико, ако не го качиле у меѓувреме.
Информатичар си, а зимаш 12000 денари???сите стојат лошо, ова не е од вчера
во Велес барем просечна плата се движи околу 6000-7000 со исклучок на административците, како крпат крај со крај тие луѓе мене не ми е јасно, јас како информатичар зимам 12000 носам патики стари 2 години и секој месец позајмувам од мама 2-3 000 денари за да закрпам, а не гледам фамилија
побетер здравје
Не знам зошто те чуди овој факт кога станува збор за други градови а не СкопјеИнформатичар си, а зимаш 12000 денари???
Ако се државни, према вашите плати зимаат "солидно" (што и да значи тој збор во овој контекст). Зависи, од 15-26.000, стаж, раб. место (26 пред пензија, со сите можни бодови)...замисли со тие (ај нека просек е 20 илјади) со скопски цени Среќа ги имаме пазарчињата барем за облека.сите стојат лошо, ова не е од вчера
во Велес барем просечна плата се движи околу 6000-7000 со исклучок на административците, како крпат крај со крај тие луѓе мене не ми е јасно, јас како информатичар зимам 12000 носам патики стари 2 години и секој месец позајмувам од мама 2-3 000 денари за да закрпам, а не гледам фамилија
побетер здравје