Приватни или Државни факултети?

girl_girl

пловам на асфалт
Член од
13 јуни 2010
Мислења
913
Поени од реакции
132
А ти што мислиш, најдобрите универзитети во светот се државни? Хаха.. Значи приватниот факултет ти нуди многу повеќе шанси за едукација отколку државниот како семинари, едукативни викенди со посета на разни институции во државата и странство, дебати со професорите итн.. Значи тоа е нешто што го нема кај државниот универзитет.

Лошо е тоа што кај нас во државата студентите кои се запишуваат на приватен се повеќе оние кои имаат вишок пари, си имат обезбедена иднина од родителите сакат едноставно да си уживаат додека студираат и едноставно да лудуваат бидејќи тоа ти е младоста :).

Поентата ми е дека ако навистина се трудиш и сакаш да научиш на приватниот универзитет имаш повеќе услови и можности отколку на државниот, се зависи од студентот колку тој сака и колку тој е спремен да научи.

За болдот: Хехе си влегла у Европски универзитет некогаш? Дојди види прошетај низ салите, канцелариите, погледни ги условите, види го начинот на кој ти се обраќаат тие на студентски прашања, направи муабет со професорите па ќе правиме муабет за 1000-2000 евра. На секој му се отвара дупчето само зависи од цифрата.. ја знаеме твојата

Извини за латиницaта несредените мисли и долгите реченици .. хех
Не, јас тоа го мислам само за приватните универзитети и факултети во Макдедонија, затоа што тоа што овде се прави со нив го нема никаде во светот. Само сме свесни за многу познати и реномирани универзитети во светот, ама ние сме далеку од нив, може само името да ни е исто, а друго ништо.
Добра ти е поентата, ама тешко остварливо во реалниот живот, зашто секој гледа да скршне, да измами и на нелегален начин да се стекне со слава и моќ.
За болдот: Сакаш да кажеш оној кој што има диплома на медицина од приватен има повеќе знаење и пракса од оној кој има диплома од државен медицински факултет? Или дека дипломиран информатичар на ФОН, Европски и т.н. знае повеќе од дипломиран информатичар на ПМФ или ФЕИТ? Е тука си во голема грешка!

Член од
22 август 2009
Мислења
615
Поени од реакции
221
А ти што мислиш, најдобрите универзитети во светот се државни? Хаха.. Значи приватниот факултет ти нуди многу повеќе шанси за едукација отколку државниот како семинари, едукативни викенди со посета на разни институции во државата и странство, дебати со професорите итн.. Значи тоа е нешто што го нема кај државниот универзитет.

Лошо е тоа што кај нас во државата студентите кои се запишуваат на приватен се повеќе оние кои имаат вишок пари, си имат обезбедена иднина од родителите сакат едноставно да си уживаат додека студираат и едноставно да лудуваат бидејќи тоа ти е младоста :).

Поентата ми е дека ако навистина се трудиш и сакаш да научиш на приватниот универзитет имаш повеќе услови и можности отколку на државниот, се зависи од студентот колку тој сака и колку тој е спремен да научи.

За болдот: Хехе си влегла у Европски универзитет некогаш? Дојди види прошетај низ салите, канцелариите, погледни ги условите, види го начинот на кој ти се обраќаат тие на студентски прашања, направи муабет со професорите па ќе правиме муабет за 1000-2000 евра. На секој му се отвара дупчето само зависи од цифрата.. ја знаеме твојата

А зошто мислиш дека тие што се на државен немаат време да шетаат?

Дека кај нас е тешко да завршиш на колок. завршиш година на испит не е, дека кај нас има подобри услови да и тоа е факт, дека на повеќето државни факултети условите и односот професор-студент е срање да и тоа е факт.
Ај баш провери и најди го постот за работата што викаш? Не испревртувај зборови и не додавај измислени коментари вистина е тоа за во огласите се сложувам, да бидеме реални 90% од вработните места се добиваат преку врски познаници, огласите се само маска. Пропаднати фаци и типови викаш.. да само што некои од нив се синови ќерки на едни од највлијателните фаци у државата.

Причина што јас избрав да се запишам на Европски универзитет не беше тоа што немам просек или неможам да научам уште 100,200 па и 500 страници туку беше тоа што мразам кога некој професор кој зависи од мене а не јас од него(по правило треба да е така ама јбг тука е се наопаку) ми изиграва фаца демек јас сум на врвот а ти си на дното јас говорам ти слушаш, јас никогаш не сум грешка и слични срања.

--- надополнето ---

ај иди на првиот пост од 9та страница ќе видиш, извини женска ама прашањето навистина е патетично
Абе дај не зезеј, жити се!

Ај зошто сите трескаат глупости, еве ви нешто што треба да видите.
http://www.webometrics.info/rank_by_country.asp?country=mk
http://www.4icu.org/mk/

Член од
22 август 2009
Мислења
615
Поени од реакции
221

А зошто мислиш дека тие што се на државен немаат време да лудуваат во младоста????

Дека кај нас е тешко да завршиш на колок. завршиш година на испит не е, дека кај нас има подобри услови да и тоа е факт, дека на повеќето државни факултети условите и односот професор-студент е срање да и тоа е факт.
Ај баш провери и најди го постот за работата што викаш? Не испревртувај зборови и не додавај измислени коментари вистина е тоа за во огласите се сложувам, да бидеме реални 90% од вработните места се добиваат преку врски познаници, огласите се само маска. Пропаднати фаци и типови викаш.. да само што некои од нив се синови ќерки на едни од највлијателните фаци у државата.

Причина што јас избрав да се запишам на Европски универзитет не беше тоа што немам просек или неможам да научам уште 100,200 па и 500 страници туку беше тоа што мразам кога некој професор кој зависи од мене а не јас од него(по правило треба да е така ама јбг тука е се наопаку) ми изиграва фаца демек јас сум на врвот а ти си на дното јас говорам ти слушаш, јас никогаш не сум грешка и слични срања.

--- надополнето ---

ај иди на првиот пост од 9та страница ќе видиш, извини женска ама прашањето навистина е патетично
Абе дај не зезеј, жити се!

Ај зошто сите трескаат глупости, еве ви нешто што треба да видите.
http://www.webometrics.info/rank_by_country.asp?country=mk
http://www.4icu.org/mk/

Член од
22 август 2010
Мислења
110
Поени од реакции
14
Не, јас тоа го мислам само за приватните универзитети и факултети во Макдедонија, затоа што тоа што овде се прави со нив го нема никаде во светот. Само сме свесни за многу познати и реномирани универзитети во светот, ама ие сме далеку од нив, може само името да ни е исто, а друго ништо.
Добра ти е поентата, ама тешко остварливо во реалниот живот, зашто секој гледа да скршне, да измами и на нелегален начин да се стекне со слава и моќ.
За болдот: Сакаш да кажеш оној кој што има диплома на медицина од приватен има повеќе знаење и пракса од оној кој има диплома од државен медицински факултет? Или дека дипломиран информатичар на ФОН, Европски и т.н. знае повеќе од дипломиран информатичар на ПМФ или ФЕИТ? Е тука си во голема грешка!
Не можам да кажам или тврдам дека некој знае повеќе или помалку еве наведов и во болдираното значи ти нуди повеќе шанси и можности, ти ќе кажеш дека не е така? Се се базира на студентот на крај колку тој сака и е спремен да научи. Ти мислиш дека јас незнам дека има копиљаци кај мене? Има многу, трупци се и азбуката не ја знаат ама не се сите такви најмногу ме иритира тоа дека на приватен си се запишал и ајде ти си глуп туп мама и тато плаќаат за тебе ти не се замараш и такви работи..

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Не можам да кажам или тврдам дека некој знае повеќе или помалку еве наведов и во болдираното значи ти нуди повеќе шанси и можности, ти ќе кажеш дека не е така? Се се базира на студентот на крај колку тој сака и е спремен да научи. Ти мислиш дека јас незнам дека има копиљаци кај мене? Има многу, трупци се и азбуката не ја знаат ама не се сите такви најмногу ме иритира тоа дека на приватен си се запишал и ајде ти си глуп туп мама и тато плаќаат за тебе ти не се замараш и такви работи..
Клучот на муабетот е токму во сеопфатноста на „приватниот факултет ти нуди повеќе шанси и можности“. Ти нуди попријатни услови за студирање од државен факултет, но ти нуди и можност да поминеш факултетот без многу труд. Остава на тебе да решиш колку ќе се вложиш, со тоа што на крај резултатите се слични и за тие што учат и тие што неучат. Се разликуваат во оценките кои и така никој не ги гледа. Во таква клима од услови сосема е природно повеќето студенти да го изберат полесното. Од таму и целата дебата на оваа тема.

Се разбира некој што е запишан на приватен факултет не сака да слуша како неговата диплома е помалку вредна. Исто како што некој што е запишан на државен не сака да слуша како ја добил дипломата со мито. Од друга страна, факт е дека разликите кои постојат помеѓу приватни и државни факултети иако сеуште се драматични се се помали. Сепак се додека не се затворат еден куп квази приватни факултети статистиката ќе биде на страна на државните.

Член од
22 август 2010
Мислења
110
Поени од реакции
14
Клучот на муабетот е токму во сеопфатноста на „приватниот факултет ти нуди повеќе шанси и можности“. Ти нуди попријатни услови за студирање од државен факултет, но ти нуди и можност да поминеш факултетот без многу труд. Остава на тебе да решиш колку ќе се вложиш, со тоа што на крај резултатите се слични и за тие што учат и тие што неучат. Се разликуваат во оценките кои и така никој не ги гледа. Во таква клима од услови сосема е природно повеќето студенти да го изберат полесното. Од таму и целата дебата на оваа тема.

Се разбира некој што е запишан на приватен факултет не сака да слуша како неговата диплома е помалку вредна. Исто како што некој што е запишан на државен не сака да слуша како ја добил дипломата со мито. Од друга страна, факт е дека разликите кои постојат помеѓу приватни и државни факултети иако сеуште се драматични се се помали. Сепак се додека не се затворат еден куп квази приватни факултети статистиката ќе биде на страна на државните.
Се сложувам во се што напиша, реално гледано на работите е токму така како што напиша Никола, прекрасен коментар

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.729
Поени од реакции
897

Плус тоа да не заборавиме на фактот што приватните се самите по себе сопствена конкуренција. Исто како мобилните оператори. Кој ќе понуди поуспешна програма и подобри услови на работа ќе привлечи студенти.

Во темата „Сакам да студирам на приватен ама немам пари“ испадна дека постои факултет кој нуди да учиш прво па да платиш откако ќе се вработиш (за тоа зошто тешко доаѓаат овие информации до нас обичните смртници, е сосема друга тема). Со тоа паѓаат во вода некои тези дека приватното образование е за снобови и татини галеници.

Ако факултетот (еве во случајот БАС) ги нуди тие услови, значи сигурен е (факултетот) дека јас ќе добијам одлично знаење и ќе се вработам во некоја компанија, за да си ги врати парите!
Ако факултетот знае дека нема да ми даде доволно добри услови за работа и квалитетно образование тогаш нема ни да ми понуди такви услови, нели? Сигурно нема да работат во загуба!

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Плус тоа да не заборавиме на фактот што приватните се самите по себе сопствена конкуренција. Исто како мобилните оператори. Кој ќе понуди поуспешна програма и подобри услови на работа ќе привлечи студенти.

Со тоа паѓаат во вода некои тези дека приватното образование е за снобови и татини галеници.
Еве ќе ти едитирам дел од постот и ќе спојам две доста битни работи. Кај мобилниот оператор бараме најефтини цени.
Кај приватните факултети, кога веќе се фрлаат 2000 евра, што мислиш, што се бара:

1. Да е лесно, да си бидеш без мака
2. Тешко ептеееееееееееееееен, ама битно ќе знаеш нешто на крај

Секогаш поставувај си ги вистинските прашања.

GRUNGE

Cobain со цигарче!
Член од
25 февруари 2008
Мислења
677
Поени од реакции
28
Еве ќе ти едитирам дел од постот и ќе спојам две доста битни работи. Кај мобилниот оператор бараме најефтини цени.
Кај приватните факултети, кога веќе се фрлаат 2000 евра, што мислиш, што се бара:

1. Да е лесно, да си бидеш без мака
2. Тешко ептеееееееееееееееен, ама битно ќе знаеш нешто на крај

Секогаш поставувај си ги вистинските прашања.
Тука лежи проблемот. Што кај нас во Македонија приватните се синоним за „лесно“. Тоа самите ние како менталитет си го направивме. Кажа некој погоре баш за тоа.
Менталитетот кај нас е „Ако веќе плаќам 2000 евра, сакам да дипломирам по секоја цена“.

Ете бе БАС нуди студирај па плати. Сакаш да кажеш дека од БАС ќе ризикуваат ти да бидеш дудук коа ќе излезеш од факс? Тие се во загуба.

Красулка

Replay & Undo
Член од
3 јануари 2009
Мислења
1.508
Поени од реакции
1.157
Тука лежи проблемот. Што кај нас во Македонија приватните се синоним за „лесно“. Тоа самите ние како менталитет си го направивме. Кажа некој погоре баш за тоа.
Менталитетот кај нас е „Ако веќе плаќам 2000 евра, сакам да дипломирам по секоја цена“.

Ете бе БАС нуди студирај па плати. Сакаш да кажеш дека од БАС ќе ризикуваат ти да бидеш дудук коа ќе излезеш од факс? Тие се во загуба.
Е значи морав да се умешам.
Како прво не е менталитет, посебно не менталитет што сами сме си го направиле.
Тоа така го направиле луѓето кои ги отвориле и го започнаа целиот систем.
Како второ, за тие 2000 евра студентите мора да положат.Чим можат да сменат професор што многу ги малтретирал и не ги пуштал, значи мора да положат, порано или подоцна.
Тоа не е менталитет, тоа е непишано правило.

Трета работа, малце од факултетите имаат дозвола за издавање на додипломски и постдипломски студии(зборувам за оние дипломи кои важат и се признаени, а не се само на лист хартија), само што малце од академските граѓани размислуваат што потоа и тоа е тоа.

Реалност, не менталитет.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069

Проблемот лежи во сите кои се во заблуда. Купил некој човек ѕвезда за $5000, после му доаѓаат и му викаат "Абе измама беше, те заебале", а он таков "Неее, моја е, види овде, види онде". Сигурно нема да прифати дека е сјебан. И не ме сфаќајте буквално дека тие на приватен се сјебан, се е до менталитетот.

Плус, во БАС пишува дека грејс периодот е до првото вработување. А и дудук некаде ќе се вработи, така?

Не ме замарај со банални работи веќе, имаш убав потпис.
Плус, јас никаде не зборев досега за БАС. Ништо не сум слушнал за таму, ниту имам пријатели кои студираат. Може е the real deal.
Збориме за другиве, фраерскиве, кај што не се дигнати професорите.

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.729
Поени од реакции
897
Е значи морав да се умешам.
Како прво не е менталитет, посебно не менталитет што сами сме си го направиле.
Тоа така го направиле луѓето кои ги отвориле и го започнаа целиот систем.
Како второ, за тие 2000 евра студентите мора да положат.Чим можат да сменат професор што многу ги малтретирал и не ги пуштал, значи мора да положат, порано или подоцна.
Тоа не е менталитет, тоа е непишано правило.

Трета работа, малце од факултетите имаат дозвола за издавање на додипломски и постдипломски студии(зборувам за оние дипломи кои важат и се признаени, а не се само на лист хартија), само што малце од академските граѓани размислуваат што потоа и тоа е тоа.

Реалност, не менталитет.
Менталитет е тоа. :wink: Кај нас се мисли ако имаш пари го имаш Господ за ма*****

Ова со акредитациите, лесно се проверува. Оди на официјалната страна на МОН и види кои имаат акредитации. Еве да ти олеснам. Кои имаат акредитации - click тука

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Јас сум на државен, знам како ми е и знам со која мака имам просек, а најчесто пресуден фактор не било учењето туку милоста на професорот/асистентот. Се случувало испит да го спремам 1 месец и да извадам 9, а некој испит (со иста тежина) за недела дена и да извадам 10. Зборувам за учење до посер и борба за просек.

Оценувањето се сведуваше на професорот и тоа колку е расположен да прегледува. Да не зборувам за „шестар“ системот.

Со други зборови. За професорот во државните НЕМА реперкусии. На приватните ако не те бива како професор..ЛЕТАШ!
Дај бе не зборите глупости бе еј, ги плашите средношколциве за џабе, за тоа што вас не ве бива. Јас кога бев средно ме лажеа за тој шестар и што? Ништо, каков шестар какви бакрачи. Ако учиш, ќе поминеш. Не ти е крив ни професор ни никој. Тоа дома можеш да ги лажеш родителите дека ти учиш ама професорите ти се виновни. Има деца со просек над 9 кај тебе на факултет? Како тие не се жалат од професорите бе? Сум правела муабет со деца од буквално секој факултет (од државниов) и никој не се пожалил дека со шестар им ги бираат оценките. Ако не ви се учи не ви се професорите виновни.

GRUNGE

Cobain со цигарче!
Член од
25 февруари 2008
Мислења
677
Поени од реакции
28
Проблемот лежи во сите кои се во заблуда. Купил некој човек ѕвезда за $5000, после му доаѓаат и му викаат "Абе измама беше, те заебале", а он таков "Неее, моја е, види овде, види онде". Сигурно нема да прифати дека е сјебан. И не ме сфаќајте буквално дека тие на приватен се сјебан, се е до менталитетот.

Плус, во БАС пишува дека грејс периодот е до првото вработување. А и дудук некаде ќе се вработи, така?

Не ме замарај со банални работи веќе, имаш убав потпис.
Плус, јас никаде не зборев досега за БАС. Ништо не сум слушнал за таму, ниту имам пријатели кои студираат. Може е the real deal.
Збориме за другиве, фраерскиве, кај што не се дигнати професорите.
Хм, со ваков пазар на труд, не знам дали си се соочил со вработување. За едно работно место има минимум 15 кандидати. Минимум! Зборувам за кандидати со високо образование.
Сега што ќе биди со овие дисперзираните студии, свесен ли си?

Ајде да посегниме и тоа прашање.

Знаете ли во какви услови учат студентите на дисперзирани (државни) студии? Во кафеани (свадбарски сали), ако нема места таму, асистентот (нормално професорот е во Скопје) држи час во кафуле. Мислам примерите се екстремни од крајност во крајност. Читајте вести. Прашајте по луѓе.

Еете и тоа е државно нели?

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Дечко дај не ме замарај со вакви глупи прашања те молам да се пофалам пред кој? Пред луѓе кои ни ги знам ни тие ме знаат? Ама патетично прашање..
Доста бе више ти. Чим луѓето не те знаат зошто тогаш се браниш и продолжуваш да се караш? Докажи дека не сакаш да се фалиш со тоа што ќе затнеш. 100 души ти противречат, ама ти си паметниот, разбравме.

--- надополнето ---

Woow еј у право си, треба ти да бидеш тој што ќе се курчи. Кој е тој, еден обичен факултетски професор, не може со тебе - господин студент. Не му одговарало на господинот што некој друг изигравал фаца и ради тоа отишол на приватен. И после кога ќе се вработаш и кога шефот ќе изиграва фаца што ќе правиш? Ќе бараш друга работа нели? ЦЦцц бе еј разгалена работа, не трпи он изигравање фаци.

--- надополнето ---

Видете овде кој факултет во Македонија е најдобар.

Kajgana Shop

На врв Bottom