Дали навистина ни е потребна ЕУ?

H

HITCH

Гостин
Планирав да аплицирам на Универзитетот во Амстердам. Се додека не го прочитав ова - Цена (годишна) за студенти од Холандија и држави од ЕУ 1500 евра, цена за студенти од држави надвор од ЕУ 11000 евра (плус огромна процедура за студентска виза + нострификација на образование плус милион глупости и милјарда документи).

Не бе не, воопшто не ни треба ЕУ.
Ц ц ц, што си чуден! Пиши се холанѓанин, смени име и презиме, кажи им дека „европски“ се чувствуваш и појди им со дечко, одма добиваш ислеленичка виза, дури и стипендија ќе ти дадат, оти вакви `ко тебе и требаат на Европа. Ти и онака кажа дека тебе не ти смета промена на идентитет, па затоа за тебе бар е лесно.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ц ц ц, што си чуден! Пиши се холанѓанин, смени име и презиме, кажи им дека „европски“ се чувствуваш и појди им со дечко, одма добиваш ислеленичка виза, дури и стипендија ќе ти дадат, оти вакви `ко тебе и требаат на Европа. Ти и онака кажа дека тебе не ти смета промена на идентитет, па затоа за тебе бар е лесно.
Зер во РМ един да кажеме руски студент(коjто сака да штудира во РМ) плакja колкото един македонски студент? Това е наполно нормална пракса. Сека држава во ЕУ е дложна да има исти такси за сите ЕУ државjaни,а за трети држави си определат сами.

S

smart ass

Гостин
Не е прашањето дали ни треба или не треба ЕУ туку останува факт дека мораме да се вклопиме во идниот меѓународен систем.

Б

Бат Елохим

Гостин
може и азил да бараат така! :vozbud: Нормално ние сме расисти, шовинисти, националисти, ...они глупи економски азил бараат....а ти ма кај им даваш идеи??? Сега еднаш неделно ќе има 2 линии, една за женси дечко и девојка, а друга за машки дечко и девојка :jaj:

H

HITCH

Гостин
Зер во РМ един да кажеме руски студент(коjто сака да штудира во РМ) плакja колкото един македонски студент?
Фемчо, кај нас странците се попривилегирани за се`.
Туку друг ми беше муабетот за Игорче. Тој е многу европски настроен и навистина е жалсно што нема можност да се школува, да се дообразува надвор од Македонија.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Не е прашањето дали ни треба или не треба ЕУ туку останува факт дека мораме да се вклопиме во идниот меѓународен систем.
Toa e fakt isto kako sto e faktot deka vo narednite 5 - 10 godini Makedonija nema da bide spremna za takov cekor.
Pre ranoto vleguvanje vo EU kako sto veke rekov moze da ima samo negativni posledici.Zatoa i mislam deka vo momentov treba da se fokusirame na sopstvenite sili i dostignuvanje na nekoj standardi koi sami po sebe ni se potrebni a ne poradi zaclenuvanje vo unijata.
Kako prvo i osnovno potrebni ni se mantalitetni reformi. Ako neznaes za sto zboruvam togas prasaj nekoj koj ima firma kako mu odi so naplakanjeto na dolgovite i slicno.Mozebi banalen primer no mnogu kazuva za nas. Isti taka potrebna ni e depolitizacija i pogolemo vlijanie na privatniot sektor. No nevlijatelnosta i nemokta na privatniot sektor e isto taka problem na nasiot mentalitet , zosto sekoj od niv se bori za drzaven kolac pritoa stravuvajki da digne pogolema galama za problemite koi eve dve decenii se aktuelni vo provatniot sektor.Se se toa raboti koi mozat da se napravat i bez EU.

H

HITCH

Гостин
може и азил да бараат така! :vozbud: Нормално ние сме расисти, шовинисти, националисти, ...они глупи економски азил бараат....а ти ма кај им даваш идеи??? Сега еднаш неделно ќе има 2 линии, една за женси дечко и девојка, а друга за машки дечко и девојка :jaj:
Колку европски предлог! Кое европско размислување!
Сега се замислив дури и во кој мрак сме живееле цел овој период! Замислете кога ќе влеземе во ЕУ колку ќе ни биде убаво, исто како со визиве што направија. Ни спуштија бариера и Македонците ем без пари ем без ум се фрлија на шопинг и одмор у Грчка, а Охрид остана празен. Сега ако не примат во ЕУ ќе биде уште појако! Сите луѓе поради тешката економска состојба дојдоа во Скопје по парче леб и Скопје стана скоро милионски град, додека селата и помалите градови се запустеа. Откако ќе влеземе во ЕУ, луѓето од Скопје ќе фатат џаде по белиот свет и Скопје ќе се запусти како селата. Ееееееех, наша судбина само да запустуваме нешто наместо да градиме и конечно да тргнеме напред.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Апсолутно ви тврдам дека Македонија мора да влезе во ЕУ и НАТО затоа што :

1)нема економска стабилност,

2)нема европски закони,

3)нема европски патишта,

4)нема европски факултети,

5)нема европски парламент,

Тоа се само дел од проблемите ,а правилото е многу јасно

Во психологијата на луѓето е дека Успешниот е критериум за Неуспешниот ,

Дали можеме без ЕУ па многу тешко,бидејќи сме

мала ,многу малааа држава која има лоши соседи и пасивност.........

А тоа кога Македонците ќе ја прошетаат цела ЕУ, ќе биде добра работа па можеби конечно ќе си ги ценат своите права и можности а богами и капацитети.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Не постои ни еден издржан аргумент за членство во ЕУ па и во НАТО.Да имаше барем една способна гарнитура на власт во овие 20 години многу појасно ке беше ова.ЕУ и НАТО се само добро оправдание за политичарите и параван позади кој пљачкаат.

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Sto ni ostanuva... pa posle nekolkute godini koi gi izgubivme so reklamiranje i bezuspesni obidi da privleceme stranski ivesticii mislam deka konecno dojde vremeto da se potpreme na sopstvenite resursi i sposobnosti. Pa taka mislam deka vladata treba da se koncentrira na domasniot proizveduvac.

Ima mnogu pozitivni primeri kako sto e mesnata industrija, vo posledno vreme i ekoloskoto proizvodsvo , proizvodtvo i prerabotka na zelencuk turizam i slicno...

Vo site ovie oblasti imame potencijal vo meguvremeno sekako treba da se pravat napori za podobruvanje na infrastrukturata, reformiranje na obrazovniot proces , i najvazboto reformiranje na administracijata i sustvoto.

Koga ovie domasni zadaci (reslivi i bez EU) ke gi resime togas moze i nema da ni treba Evropa isto kako sto i na Hrvatite ne im e potrebna...
Taka na kratko sekao pozelno e temata da se gleda i od drugi aspekti.
ЕУ не ни брани да го одработиме тоа што го предлагаш; напротив, тие го поставуваат тоа како услов за преговори за членство. Не ни прават никакви опструкции во тој поглед, туку не стимулираат во тој правец. Без тие да не туркаат, ќе бевме уште поназад од денес. Така да, не гледам која ти е поентата.

Интересно ми е колку лесно ја амнестираш оваа власт: “доста тераа реклами, гледаме тоа не даде плод, сега нека почнат да ја средуваат државата(?!!)“. Е фала, ама не фала. Некоја друга власт нека ја средува државата; овие имаа пет години, и како што убаво примети, само се рекламираа, а ништо не сработија.

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
ЕУ не ни брани да го одработиме тоа што го предлагаш; напротив, тие го поставуваат тоа како услов за преговори за членство. Не ни прават никакви опструкции во тој поглед, туку не стимулираат во тој правец. Без тие да не туркаат, ќе бевме уште поназад од денес. Така да, не гледам која ти е поентата.

Интересно ми е колку лесно ја амнестираш оваа власт: “доста тераа реклами, гледаме тоа не даде плод, сега нека почнат да ја средуваат државата(?!!)“. Е фала, ама не фала. Некоја друга власт нека ја средува државата; овие имаа пет години, и како што убаво примети, само се рекламираа, а ништо не сработија.
Poentata me deka ako se odraboti toa sto go bara EU ne mora da se vleze vo EU pod vakvi uceni na menuvanje ime, identitet, jazik i drugi ponizavanja, a toa koja vlast ke gi ja sreduva drzavata e najmalku bitno,dali ovaa ili nekoja druga vopsto ne go sasega narodot, samo neka ja sredi.

Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Кратко и јасно: не ни треба ЕУ!!

Дискусијава е филозофирање без потреба, бидејќи ЕУ-ентузијазмот со кој ни ги переа мозоците одамна е спласнат и не само заради името. ЕУ се соочува со сопствени длабоки економски и политички проблеми од кои тешко да излезе како победник, а може и да ја нема наскоро. Значи толку беше со проширувањето. Немаат капацитет за повеќе, а и со 27 членки ЕУ е неодржлива. Јавноста во ЕУ, посебно во Германија која сепак најмногу се прашува, не е заинтересирана за понатамошно проширување.

Приказната за ЕУ во Мaкедонија суштински е завршена кога не ставија на белата Шенген листа. Кој може, слободно нека патува кога сака и ако има пари, тоа отприлика беше суштината на "еврофилството".

Дури ни митот за Европските фондови веќе не пали. Има пари во тие фондови, но многу помалку отколку што се мисли и многу потешко се доаѓа до нив.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434

Ти си бил ептен голем стручњак околу ЕУ. Само изгледа некои работи не ти се јасни.Тие услови кои ги дава ЕУ за прием прво и пред све се политички и тука е јасно како ден.Доказ ти се Бугарија и Романија , па и циганските комшии на југ.Тие никогаш ги немаат исполнето критериумите за влез.Истото важи и за економските реформи како судството и сл.Дегенските закони како права на педериштата ниту се ниту може да бидат услов за влез во ЕУ.Зашто ??? Па многу просто и едноставно.Тоа е бљувотина која во многу држави во самата ЕУ не се донесени , и такви закони потпаѓаат под човековите права кои како што убаво знаеш не се почитуваат прво кај нашите комшии европјани.Значи да резимираме ,ние треба да си носиме закони кои практично ке ни користат за поефикасна држава и каде што нема да си го изгубиме тоа што ни е највредно ,традицијата и обичаите.
Е сега гледам дека ти ја обвинуваш последнава влада и 5 те години на кои е на власт.И тука ке се согласам со тебе .ДПМНЕ лошо владее со државата , многу лошо.Ама има и една друга страна .Груевски и компанија имаат една позитивна улога ,со своето лошо владеење ни покажаа колку катастрофално владеел Бранко и другарите за сите тие години.И сега стигнуваме на крајот, каде што ти немаш пристап пошто имаш статус на лепач на плакати за избори,да си ја кажеме вистината дека Македонија имаше ебена несреќа да ја водат све хоштаплери ,лопови и криминалци од првиот ден на самосталноста дон ден денеска.Иначе како подсетник да си кажеме дека во Југославија Македонија ствараше 50 години и излезе многу побогата него што е сега,и во првата оценка на европјаните заедно со Словенија беа првите држави кои се најблиску до ЕУ,е па на здравје.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Не постои ни еден издржан аргумент за членство во ЕУ па и во НАТО.Да имаше барем една способна гарнитура на власт во овие 20 години многу појасно ке беше ова.ЕУ и НАТО се само добро оправдание за политичарите и параван позади кој пљачкаат.
Лесно е да збориш од Шведска, колата ја возиш по стакло патишта, децата ти учат во некорумпирано училиште, Земаш плата 2500 евра.

Kajgana Shop

На врв Bottom