Вонреден технички преглед...шерифување на полицијата!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.854
Поени од реакции
12.391
Јеп, јака контрола и јака патика за кочење :)
Овој вози на црвена или жута нафта? И дали има жмигавци, дали полжавот или летвата му е за менување?

покрај Влада, Илинденска

Движењето на коњските коли низ градот, пак, според возачите е исто толку опасно како и слободното движење на коњите по јавна површина, бидејќи е и причина за метеж и бројни сообраќајни незгоди

центар, Мост

Кога се работи за законите и нивно спроведување, не се почитува категоријата учесник во сообраќајот. И пешакот и запрежната кола се учесници па така подлежат на соодветни членови од законот.
Добро е да се има технички исправно возило (заради сопствена безбедност), но кога од органите не се почитува и контролира безбедноста на другите учесници, технички исправно возило не игра голема улога. Ова е како порачано за манипулирање на возачите на моторни возила од одредени институции.

RaZ-R

Артилерец
Член од
8 ноември 2009
Мислења
3.415
Поени од реакции
2.550
Ако Фиќото не ви кочи 300 евра казна. Ако немате а-тестиран плин ...500 евра казна. 800 евра казна за Фиќо!
Дај го Фиќото поарно

--- надополнето ---

Инаку мој коментар,и тој законот за вонредниот технички преглед и овој за црвената нафта се жива глупост,створени за полнење на буџетот

Член од
1 октомври 2010
Мислења
368
Поени од реакции
31
NAJAK ZAKON BRAVO BRAVO BRAVO
SEA CEKAM DA IMA ZAKON I ZA BRMCENJE KOJA KOLA BRCI POEKE OD SO TREBA T.E POEKE OD SO POLICAECOT MISLI KAZNA 300EVRA TOA SAMO TAKA I DALJE POZZ

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
907
SEA CEKAM DA IMA ZAKON I ZA BRMCENJE KOJA KOLA BRCI POEKE OD SO TREBA T.E POEKE OD SO POLICAECOT MISLI KAZNA 300EVRA TOA SAMO TAKA I DALJE POZZ
Па, можат да го воведат. Секој технички преглед е опремен со таква опрема за мерење на dB :D
Не смее (ако се сеќавам добро по ЕУ регулативи) возилото да прави повеќе од 70dB во населено место :)

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Се надевам дека некои од партиските војничиња и џандарчиња го читаат ова. А, од каде знаеме, можда и Груевски?
Немој воопшто да се грижиш за тоа. Биди убеден дека представници од „чуварите на власта, редот и мирот“ како на сите можни форуми и портали низ РМ така и овде по службена должност читаат следејки го расположението на пошироките маси по одредени прашања.

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
види... дека имаме „прекрасна“ економија да... дек аимаме „одлични“ патишта и тоа да.. ама тоа незначи некој неисправен да земе кола и да вози... ради него страдаати други невини луѓе спомнав ако се работи за сериозен дефект на колата шо може да предизвика проблем нека му пишат казна и у сред село кај шо има 10тина жители и земјен пат.. да не зборивам за автопат !!!
Проблемот е што тие скапаниците од коли не се проблемот и онака не можат да дигнат повеќе од 80 км на час а тие ги таргетираат.
И патем ова е двонасочна улица они мене никакви патишта јас ќе возам скапаница зошто не вреди да кршам убаа кола .
Знаеш од што страдат невини луѓе не од неисправни коли туку од лоши возачи . А лоши возачи најчесто се тие со купена возачка и кои имаат врски во полиција . :)

Така да ти паѓа аргументот ова е за пунење буџет и принудување на рајата да купи нова кола која само за регистрација ти идат 100 евра а каде е данок , џиџи миџи итн ( неам кола не знам што документација треба да се поднесе) кога ќе збереш 300 евра по човек идат.:)

Gun don't kill people people kill people.
Cars don't kill people , bad drivers kill people .

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Проблемот е што тие скапаниците од коли не се проблемот и онака не можат да дигнат повеќе од 80 км на час а тие ги таргетираат.
И патем ова е двонасочна улица они мене никакви патишта јас ќе возам скапаница зошто не вреди да кршам убаа кола .
Знаеш од што страдат невини луѓе не од неисправни коли туку од лоши возачи . А лоши возачи најчесто се тие со купена возачка и кои имаат врски во полиција . :)

Така да ти паѓа аргументот ова е за пунење буџет и принудување на рајата да купи нова кола која само за регистрација ти идат 100 евра а каде е данок , џиџи миџи итн ( неам кола не знам што документација треба да се поднесе) кога ќе збереш 300 евра по човек идат.:)

Gun don't kill people people kill people.
Cars don't kill people , bad drivers kill people .

види.. да се деси беља немора да ти оди колата повеќе од 80 беља можеш да направиш и со 20 на саат а тоа со лошите возачи да.. у право си.. треба еден ден да дојде некој асален човек па да почне да дава наредби да се испоказни СЕ што не е исправно без разлика врски роднини пријатели и незнам ти шо.. да видиш како ке им дојде памет после... остај шо ги купиле возачите тие момци не е тоа толав пробелм.. ете и ја ке ја купам возачката ама барем ОСНОВНИ правила ке научам за разлика од некои говеда шпо незнаат кој е знак за предност или знак за забрана за паркирање и запирање... најчесто тоа можеш да гоцидиш у чаир кај шо на 2 пуни ленти да може и полукручно ке си сврти.... катастрофа жива !!!

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
види.. да се деси беља немора да ти оди колата повеќе од 80 беља можеш да направиш и со 20 на саат а тоа со лошите возачи да.. у право си.. треба еден ден да дојде некој асален човек па да почне да дава наредби да се испоказни СЕ што не е исправно без разлика врски роднини пријатели и незнам ти шо.. да видиш како ке им дојде памет после... остај шо ги купиле возачите тие момци не е тоа толав пробелм.. ете и ја ке ја купам возачката ама барем ОСНОВНИ правила ке научам за разлика од некои говеда шпо незнаат кој е знак за предност или знак за забрана за паркирање и запирање... најчесто тоа можеш да гоцидиш у чаир кај шо на 2 пуни ленти да може и полукручно ке си сврти.... катастрофа жива !!!
Повторно се фаќаш за ситници , законот налага за неисправни светла и гребната врата да те казнат. Најклучниот дел во колата за безбедност на возачот е кочниците второ светлата. Они казнуваат за се .

Кажи ми колку собраќајќи знаеш која главна причина е неисправно возило то ест кочница а колку собраќајќи знаеш дека причината е лош возач или нечие пијано дете во колата на тато?
И сите знаеме дека казнување сите по ред нема да се случи дури ни на сон тоа отпиши го,

Кажете не за законов - не за полициска држава

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Повторно се фаќаш за ситници , законот налага за неисправни светла и гребната врата да те казнат. Најклучниот дел во колата за безбедност на возачот е кочниците второ светлата. Они казнуваат за се .

Кажи ми колку собраќајќи знаеш која главна причина е неисправно возило то ест кочница а колку собраќајќи знаеш дека причината е лош возач или нечие пијано дете во колата на тато?
И сите знаеме дека казнување сите по ред нема да се случи дури ни на сон тоа отпиши го,

Кажете не за законов - не за полициска држава
брат ја те сватив многу убаво и у преѕходниот пост кажав дека за вакви ситници не еопревдано казнување али глеј шо е работата сега.. жмигавец ко жмигавец има голема улога додека си во сообраќај.. среќа шо сум малку по искусен возач па може 5 6 пати имам избегнато сообраќајка ради тоа недавање жмигавци или ради неисправни жмигавци.. една сијаличка нека е 50 денара преку сила.. човечката глупост и негрижа е до таму стигната да неќат да дадат ни 10 денара за колата са каат да возат.. еве ти последна најтазе случка шо ми се деси пред 2 дена... возам навечер и пред мене вози еден со југце и нагло закочија пред него до душе он не е крив за тоа али благодарение на тоа што штоповите не му работа да не приметев на време ја ке го опалев од позади.. и сеа кој е крив? ја шо ке го мавнам од позади или он шо нема воопшто штопови??? значи не ме разбирај погрешно за ситници не оправдувам ни ја да се казнуваат али најпрво пред се треба да се крене шоферската грижа за автомобилите и шоферската култура како учесници во сообраќај.

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
брат ја те сватив многу убаво и у преѕходниот пост кажав дека за вакви ситници не еопревдано казнување али глеј шо е работата сега.. жмигавец ко жмигавец има голема улога додека си во сообраќај.. среќа шо сум малку по искусен возач па може 5 6 пати имам избегнато сообраќајка ради тоа недавање жмигавци или ради неисправни жмигавци.. една сијаличка нека е 50 денара преку сила.. човечката глупост и негрижа е до таму стигната да неќат да дадат ни 10 денара за колата са каат да возат.. еве ти последна најтазе случка шо ми се деси пред 2 дена... возам навечер и пред мене вози еден со југце и нагло закочија пред него до душе он не е крив за тоа али благодарение на тоа што штоповите не му работа да не приметев на време ја ке го опалев од позади.. и сеа кој е крив? ја шо ке го мавнам од позади или он шо нема воопшто штопови??? значи не ме разбирај погрешно за ситници не оправдувам ни ја да се казнуваат али најпрво пред се треба да се крене шоферската грижа за автомобилите и шоферската култура како учесници во сообраќај.
Единствено нешто што ќе се крене е моќта на цајканите и парите кои ќе ги соберат

Значи дали сваќаш дека законов нема да промени ама баш ништо освен што ќе ги оптерети граѓаните со додатни грижи нервози и сметки за плаќање?

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Единствено нешто што ќе се крене е моќта на цајканите и парите кои ќе ги соберат

Значи дали сваќаш дека законов нема да промени ама баш ништо освен што ќе ги оптерети граѓаните со додатни грижи нервози и сметки за плаќање?
ја сепак не мислам така... да се казнува али за одредени работи...

--- надополнето ---

Јеп, јака контрола и јака патика за кочење :)
Овој вози на црвена или жута нафта? И дали има жмигавци, дали полжавот или летвата му е за менување?

покрај Влада, Илинденска

центар, Мост

Кога се работи за законите и нивно спроведување, не се почитува категоријата учесник во сообраќајот. И пешакот и запрежната кола се учесници па така подлежат на соодветни членови од законот.
Добро е да се има технички исправно возило (заради сопствена безбедност), но кога од органите не се почитува и контролира безбедноста на другите учесници, технички исправно возило не игра голема улога. Ова е како порачано за манипулирање на возачите на моторни возила од одредени институции.
кога сме кај запрежниве коли... мислам дека 50% од сообраќајките доаѓаат од нив.. не само запрежните него и оние циганскине трицикли шо не одат повеќе од 20 башка коа ке опнат 3 фрижидера на нив... кај ЕДВАЈ се движат и уше се бутаат меѓу коли.. ти возат на брза лента и ред други работи.. прво тие се за казнување !!!

ДРуго.. треба да почнат да се казнуваат велосипедисти !!! у која држава кажете ми може давидите велосипедист шо ти вози од десна страна на лента.. и ти ако сакаш да свртиш десно треба да пазиш на него да не го опнеш или да пазиш да не те акне б удалата позади тебе шо вози со 80+ !!!

Трето МОТОРИ !!! поготво летно време.. пошо се мали и ги собира секаде се буткаат меѓу коли и ти треба па дапазиш на нив зашо шо и да се деси у 90% од случаите шоверите на коли се криви а да не зборам тоа моторчињата како сечат пат како се престројуват и слично.. и врв на се ! на семафор коа ке се заредат 3 4 моторчиња еден позади друг (на сред ОБЕЛЕЖАНА лента-на она белото) и коа ке појдат ти возат 2ца еден до друг паралелно со 30 или 40.. КРАЈ НА МУАБЕТОТ !!!

четврто... после толку многу пешачки премини на одредени луѓе им е тешко да поодат до пешачки уше 10 метра па си поминуваат кај сакаат и тоа не поминуваат у група него еден по еден ко да е нивна улицата само ај тоа шо поминуваат неакако ок али коа ке се мисли пола саат али да помине или не а ти го глеаш од далеку и му пуштат простор да помине он у последна минута ти претрчува пред кола и истиот муабет ко со точаците дали него да го пазиш или да не те опнат од позади пошо како и да е приморан си да кочиш !!!

кога сите овие работи ке се средат тогаш може да се каже дека имаме некоја шоферска култура и етика.. до тогаш само тонеме !!!!!!

--- надополнето ---

не сум сигурен но МИСЛАМ дека има и таков закон.. ако е погласна бучавата од одредени ИКС децибели и за тоа следува казна :)

на редовен технички според закон неможеш никако да поминеш ако имаш издув... :)

јака драва сме ние бе за се има закон !!!!!

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
е задњово не ти е точно... можеш да имаш издув, ама децибелите да се почитуваат... ми се чини 70-80 беа... јАС ИМАМ ИЗДУВ ама профи тркачки и има опција за загушување на звукот. со тој издув втора година проагам на технички без проблем...

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.515
Проблемот не е во законот и овластувањата на полицијата. Проблемот е во припадниците на полицијата и висината на казните кои не се соодветни на примањата на граѓаните.
И неможам да сфатам како може да се силат на возила како Застава/Лада...на најсиромашните луѓе им пишуваат 300 евра казна за неисправно возило и 500 за не-атестиран плин.

Или да речеме

Ако Фиќото не ви кочи 300 евра казна. Ако немате а-тестиран плин ...500 евра казна. 800 евра казна за Фиќо!
Незнам, јас па имам впечаток дека само голфови не сопираат. Црни - никако.

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Проблемот не е во законот и овластувањата на полицијата. Проблемот е во припадниците на полицијата и висината на казните кои не се соодветни на примањата на граѓаните.

Незнам, јас па имам впечаток дека само голфови не сопираат. Црни - никако.
Хахахахаха.....и BMW-иња!
Инаку, од позиција на мотоциклист морам да кажам дека последниве 2-3 недели не ми се случи да поминам покрај џандари а да не ме сопрат. Што толку им е ќеиф, не ми е јасно, но повеќе од јасно е дека едени исти ме сопираат повеќе пати последователно за неколку дена и после нека каже некој дека не се однесуваат тенденциозно, со идеја да ти најдат квака за да те казнат! Невозможно е да се толку глупави и да не запамтиле дека документите ми се ок.
Во која држава низ Европа и да отидете, доколку не „штрчите“ со однесувањето во сообраќајот и не направите прекршок, сообраќајниот полицаец само заради таканаречена„контрола“ нема да ве сопре никогаш...освен ако не е во тек рација по избегани криминалци.

sanos_a

www.autobusi.net/
Член од
12 декември 2008
Мислења
554
Поени од реакции
83
само за џабе правете муабет и си ги трошите буквите од тастатура :D
значи секаде во цел свет го има тој закон за вонреден технички преглед и ред други работи само кај нас е проблемот во однесувањето на полицајците кои си мислат дека ако се полицајци го фатиле господ за брадата. се знае дека ако едно возило учествува со сообракај тогаш истото тоа возило треба да е технички исправно. казните се си казни и треба да се гледа од нивна страна. подобро ми е на мене д аги дадам тие да речеме 300 евра во некој сервис да ми ја средат колата се што треба отколку да ги дадам на полицијата. во странство се уште поголеми казните дури и критериумите на технички преглед се далеку подалеку од нашите. еве на пример пред 2 години автобус на галеб е отеран на вонреден технички преглед во штидгарт, германија. резултатот е тхнички неисправен автобус, вадење на таблиците и 3 недели поминати на автобусот во сервис за да може да ги добие таблиците назад. кај нас тоа го нема. и да ме отера на вонреден технички, се разбира дека во станиците имам по некој мој човек што ке потврди дека колата ми "исправна". и кој е тука заебаниот? јас или полицаецот? се разбира дека од гледна точка на некој што гледа од страна ке си речи дека сум го заебал полицаецот, ама не. јас сам сум се заебал затоа што се возам во технички неисправно возило и кое е самото опасно по мојот а и по животот на другите учесници во сообракајот.
секој си има свое мислење ама пред се треба да се мисли на сите кои учествуваат во сообракајот. јас го подржувам овој закон колку и да си мислите дека не чини секое возило треба да е исправно.

Kajgana Shop

На врв Bottom