Вонреден технички преглед...шерифување на полицијата!

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
907
Не знам дали сте запознаени, но македонската (и тоа ова го потенцирам македонска) полиција има право да ве застане на пат и да ве однесе на технички преглед. Доколку на технички преглед возилото не помине за најмал детал се плаќа 300 еур казна!

Доколку е возилото на компанија 300 еур за возачот, 500 евра за шефот на транспорт и 2000 евра за компанијата!

Ова правило го има само во Македонија.

Зошто не е логично?

Доколку јас тргнам на пат од Скопје, возилото потполно ми е исправно, кога би стигнал до Охрид може некој елемент на возилото да се расипи (да речеме да не кочи задното лево тркало). Задните тркала немаат некое големо значење во кочењето (не колку предните тркала), па така не се од круцијално значење за безбедноста.

Ако полицијата на технички открие дека не ви работи кочницата на задното тркало плаќате 300 евра казна без пардон.

Цел на полицијата: Старите возила и стари камиони (пред се Застава, Лада,...).

?

..........

Гостин
Патиштата се токму оспособени за секое возило кое што се движи по нив, во секој момент ќе ги исполни побарувањата на техничкиот преглед :tapp:

Yan Gillan

Iron Maiden - my religion
Член од
12 мај 2006
Мислења
642
Поени од реакции
19
Dali se normalni???? Ne be ova ne e drzava ova e teksas nemam zborovi.

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.566
Поени од реакции
2.783
Ме застанаа мене таму во Мај месец ми провери документи се тоа и ми вика како колата викам ок е вика да идеме на вонреден што викаш :tapp: Му викам нема потреба сега само што ја регистрирав на крај на Април.Размисли малце и ме пушти.Иначе збориме за мерцедес Е 250 дизел.Али не знаев дека ако нешто е фалично дека 300 евра е казната :nesvest: :nesvest:

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Ja ne bi rekol na policijata nego na tie nad niv. Pa majko mu stara samo ne cicaat i cicaat da gi onadam na sto lici vise ova aj kocnicite manje vishe so praime patistava se rupa do rupa i ideme na tehnicki i neli za najmal detal ke se fatat i ko po obicaj prednica ke tropa ke mrda od ubavite ni patista i so praime ni kriv ni duze si naebal ova vekje na nisto ne lici site granici gi premina

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
907
И неможам да сфатам како може да се силат на возила како Застава/Лада...на најсиромашните луѓе им пишуваат 300 евра казна за неисправно возило и 500 за не-атестиран плин.

Или да речеме

Ако Фиќото не ви кочи 300 евра казна. Ако немате а-тестиран плин ...500 евра казна. 800 евра казна за Фиќо!

Член од
6 февруари 2008
Мислења
1.272
Поени од реакции
229
Сум рекол и пак ќе речам... дур сме глупи ќе не ебат. Место да излеземе, да се собереме да го кажеме нашето мислење и да смениме нешто. Од вакви закони ми се сере.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.158
Поени од реакции
11.919
Секаде во Европа е така, полиција може да те однесе на вонреден технички преглед, може да провери гуми (ако се стари следи казна, море еден другар го казнија зошто имал 2 различни големини на гуми во Италија, ама тоа е друга приказна :) ).

Камион можат исто така да го однесат на мерење за тежина да видат дали се согласува со пишаната за турата...

Не е само кај нас, така е секаде во развиените земји. Море, построго е. Многу построго. Кај нас уште е рашибозук. Знаете дека професионалните шофери во Европа имаат уреди кои дигитално го следат секое возење брзина и одмор...И мора да се чуваат до 1 година и подложни се за проверка, ако има мало движење со зголемена брзина или непрописно направен одмор следи казна.

Реално кај нас дотраените возила (лади, фиќовци и слично) се одамна дотраени и огромен дел од нив претставуваат опасност на патиштата. Не можам да кажам дека сум против вакви акции кога се за безбедност во сообраќајот.

Yan Gillan

Член од
12 мај 2006
Мислења
642
Поени од реакции
19
Da ama zaboravas da spomnes kolku e prosecnata plata vo evropa, a kolku kaj nas. Tie tamo imaat daleku podobar standard od nasiot, a i na patistata nemozes da osetis dupka. Neka gi obezbedat prvo ovie uslovi nasive pa posle nakavoveduvaat vakvi zakoni, a ne sekogas da pravat obratno , samo niv kako im odgovara

Член од
22 ноември 2009
Мислења
644
Поени од реакции
156
Ме застанаа мене таму во Мај месец ми провери документи се тоа и ми вика како колата викам ок е вика да идеме на вонреден што викаш :tapp: Му викам нема потреба сега само што ја регистрирав на крај на Април.Размисли малце и ме пушти.Иначе збориме за мерцедес Е 250 дизел.Али не знаев дека ако нешто е фалично дека 300 евра е казната :nesvest: :nesvest:
Е па ако поминиш на техничкиот полицијата ќе треба да го плати затоа се подзамислил и те пуштил

Инаку не шерифува само полицијата туку сите што се под државна капа. Пред два дена на работа иди трудова испекција и во очи ти кажува без разлика дали ќе најди недостатоци или не дека мора да ти пиши казна, ама барем евтино си поминавме само со 50 евра...

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
Дека е глупа одредба, глупа е.
Но, не секогаш времето и обврските го дозволуваат тоа. Пр. Јас сум тргнал некаде на пат, имам некој временски рокови кога треба да стигнам на состанок, на испит на факултет, на преглед на болница или било каде, и што? Полицијата ќе ме носи на технички а другото нека трпи.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Сум рекол и пак ќе речам... дур сме глупи ќе не ебат. Место да излеземе, да се собереме да го кажеме нашето мислење и да смениме нешто. Од вакви закони ми се сере.
ајде бе кој ке искочимне ајде собери 100 души шо ке искочат ке имаш преголем успех !!!

П.С овој закон е од дамна донесен и го спроведуваат постојано.. мене ме сопреа пред влез на свети николе и ме натераа технички да праам и тоа со стокец бев среќа шо се си беше исправно.

ја лично го одобрувам законов али 300 евра за ситници и слично ептен е глупост..
верувајте луѓе има секакви будали кај македонскиве возачи.. искачаат на пат без гориво без или со слаби кочници со голема луфта на волан и такви слични работи што можат да предизвикаат стварно некоја незгода..

П.С знаете ли дека во германија полицијата има право да ве запре и ако влабнатината на гумите ви помалце од 2,5мм да ве исклучи од сообраќај башка казна да платите..

П

Пепси_

Гостин
Опасна е нашата држава... првен ги краде луѓето на секој можен начин со закони со покачување и др сра**. А после им вели еве ни воа го изградиме еве ваков закон наков закон демек подобриле нешто ццц од ваа држава не бива држава

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Дека е глупа одредба, глупа е.
Но, не секогаш времето и обврските го дозволуваат тоа. Пр. Јас сум тргнал некаде на пат, имам некој временски рокови кога треба да стигнам на состанок, на испит на факултет, на преглед на болница или било каде, и што? Полицијата ќе ме носи на технички а другото нека трпи.
ај не претерувајте сега и вие.. колку трае еден технички нецели 3 минути !!! за 3 минути да не закасниш некаде да не нема да те примат на колоквиум и слично?

Yan Gillan

Член од
12 мај 2006
Мислења
642
Поени од реакции
19
Abe ne me interesira kolku vreme trael tehnickiot nema zaso da me nosi uopste kolata si se registrira sekoja godina, a so toa pominuva i tehncki. Kolku pati godisnotreba da idam na tehnicki ja???

Kajgana Shop

На врв Bottom