Како да му направиш Root на Xperia X8
-Прво треба да се направи апдејт на телефонот со помош на официјалната алатка
Sony Ericsson PC Companion 2.0 која мозе да ја спустите на официјалната страна на Sony Ericsson,
-Потоа треба да ја спуштите алатката за рутирање
http://www.megaupload.com/?d=7S2CI6OY
благодарение на членот на XDA форумот CLShortFuse
-Потоа одете у телефонот и setting\applications\ и штиклирај Unknown sources потоа стиснете development и штиклирај USB debugging со тоа завршуваме со подесување на телефонот.
-Стартувај ја програмата superoneclick 1.7, поврзиго со дата кабелот телефонот и копјутерот и притисни ROOT на програмата потоа следија програмата и би тербало да ви искочи прозорец кој ке ве прашува дали користите OS 2.0+ стиснете YES потоа ке ве праша дали сакате да направите SU тест стиснете пак YES и на крај ке ве праша дали сакате да донирате тоа ке ви го оставам на вас да одлучите направете рестарт на телефонот и потоа ке имате рутиран телефон кој може да ви понуди многу поволности.
-P.S Ако ти појавува некоја грешка значи дека немаш SEUS Driver за телефонот тогаш оди на google.com побарај SEUS driver for xperia X8
--- надополнето ---
Како да инсталираш xRecovery за Xperia X8
Објанување :
-xRecovery e алатка(програма) која служи за Backup на системот,апликациите и сетинзите во случај на расипување на софтверот или вракање на стариот ако не ви се свиѓа новиот софтвер што сте го инсталирале,
-инсталирање на апдејти на постоечкиот софтвер
-целосен ресет на телефонот и мн. други работи.
Потребно е да имате (RooT) рутиран телефон
1.Спуштете го
http://www.mediafire.com/?lz6gwgohuakvbfo и отпакувајтего со WinRar
2.Потоа одете во андроид маркетот од телефонот и спуштете ја апликацијата es file explorer или од
https://market.android.com/details?id=com.estrongs.android.pop инсталирајте ја потоа одете во сетингот на апликацијата и скроз најдоле притиснете на Root options штиклирај root explorer потоа ке ви бара да му дадете дозвола да користи роот привилегии притиснете allowed па потоа стиклирајте те и Mount File System
3.Отпакуваните фајлoви (треба да има три фајлови) копирајте у некој фолдер на SD картицката на телефонот
4.Одете во es file explorer и копирајте ги трите фајлови и ставети ги во BIN фолдерот кој се наочѓа во system/bin
5.Ресетирај го телефонот и коа ке го уклучуваш коа ке се појави на екранот sony ericsson притискајте на BACK копчето и ке ви се активира програмата навигацијата се врши со копчинјата за глас горе доле а а се потврдува со копцето за мени а за враќање се стиска на копцето back
6.Откако ке ја инсталирате програмава мора да знаете дека ако ви е исклучен телефонот и го ставте да се пуни самиот телефон ке се уклучи, нема никаков проблем ова го писав само да знаете да не се чудите зашо ви се уклучил телефонот.
--- надополнето ---
APP2SD е програма за префрлање на апликации на sd картичката
Објаснување :
Андроид апликациите се инсталираат на интерната меморија односно меморијата на телефонот при сто ова е поправено дуру vo 2.2 верзијата на андроид OS а бидејки официјално нема да се надоградува Xperia X8 ке остане на сегашната и последна надоградба 2.1 андроид OS. Па за тоа APP2SD е програма која ги префрла автоматцки апликациите на мемориската картичка ова е многу корисна за онии кој играат игрици на телефонот и што користат многу апликации и со оваа програма нема да мораат да се грижат дали имаат доволно место на телефонот.
Потребно е да имаш последната официјална надоградба 2.1.1.A.0.6 (android OS 2.1) и да имаш инсталирано xRecovery и да ти биде рутиран телефонот.
1.Прво направете BАCKUP на телефонот и спустетего фајлот
http://www.megaupload.com/?d=CD2D8C91
2.Програма за потготвување на мемориската картичка мозе да ја спустите од тука
http://download.cnet.com/Partition-Wizard-Home-Edition/3000-2094_4-10962200.html и инсталирајтеа
3.Извадете картичката од мобилниоти ставетеа во читач на картички и поврзетеа со компјутерот ако немате читач на картички користете друг телефон но мора да биде исклучен и да може да се пренесуваат податоци односно да се поврзува како усб ( не сум сигурен дали сите телефони можат да се поврзат со копјутер ако се исклучени ) копирајте ги сите потребни работи од картичката и ставете ги во комупјутер за да можете покасно да си ги вратите на картичката бидејќи ке ја форматираме картичката.
4.Стартувај ја програма MiniTool
потоа најдете ја картичката и со десен клик на маусот стиснете Delete како на сликата следно треба да креирате партиција стиснете на на неселектирана катичка ("Unallocated" на програмата поточно тоа е избришаната картичка со ја избришавте пред малце ) и стиснете Create за да креираме партиција и треба да да ви се отвори прозорец кај Create As треба да селектирате Primary а кај File System треба да селектирате FAT или FAT32 зависност од колкава картичка користите ако имате 2G или помала селектирајте FAT а ако ви е поголема селектирај FAT32 потоа одете кај Partition Size и внесете од 85% до 90% од вашата картичка значи ако имаш 2G (1.87 G поточно) треба да одберете околу 1.6 G a ако имас поглема најубаво е да оставите не поише од 500Mb односно треба да селектиратте од 85% до 90% од картичката потоа стиснете ок.
Потоа пак стиснете на останатиот дел од картичката со не го селектиравте и ке ви се појави прозорче стиснете OK на следниот прозорец повторно кај Create As селектирајте Primary а сеа кај File System селектирајте Ext3 и стиснете ок.
потоа коа ке бидете сигурни дека се сте направиле како со е пишано стиснете Apply и почекајте да заврши програмата на крај само стиснете ОК и со тоа сме завршиле со картичката извадете ја и ставете во телефонот ако ви појавува некаков проблем коа ке уклучите телефонот или не ви ја чита само повторетего пак сето ова и проверете дали се правите како со треба ако пак ви појавува проблем пробајте место Ext3 ставете Ext2 .
5.Потоа спуштениот фајл од точка 1 стиснете десен клик и сменете му го името и напишете "update" ставете го у картичката значи како RAR не го отпакувајте и не го ставајте у никаков фолдер .
6.Рестартирајго телефонот и уклучи ја програмата xRecovery и потоа иди на install custom zip и инсталирај потоа коа ке заврши рестатирајго и успешно е инсталирана APP2SD
7.Напомена значи откако ке ја инсталирате програмата автоматски ке ви се префрлаат апликациите со ќе ги инсталирате но нема целосно да се префрлаат туку мал дел од апликацијата ке остане на интерната меморија односно на телефонот.
--- надополнето ---
Слободно прашајте се што ве интересира колку мозам ке помогнам поздрав
--- надополнето ---
Question Imam Xperia X8 i imam problem so pustanje videa, mp4 avi mkv kakov i da e format secka ili e nesinroniziran, zvukot si odi ok dodeka videoto tera so nekoj 5fps.....
Probani se QQPlayer ArcMedia Meridian Vplayer ni eden ne dava kvalitetna reprodukcija.....
Dali e mozno vo pozadina da mi rabotat nekoj servisi koi zemaat od RAM memorijata?
So Task Killer gi isklucuvam site procesi i imam 70mb availible od 160 i kusur kolku sto ima Xperiata. Na sto odat ostanatite 90mb? Kolku voopsto zema Android 2.1?
незнам јас сум немал никакви проблеми со видеата освен што насиoт процесор не подржава флеш видеа пробај да го преинсталираш софтверот и највише со сум ослободил мемморија на мојот моб е околу 98 мб и тоа со кастом ром 2.2 и со килер мемори апликацијата и колку со знам нема потрба од поголема меморија да пусташ видео