Стари, добри, и заборавени...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.744
Поени од реакции
18.494

Филмов е печен за темава :pos2:
Повеќе од печен, иделен избор браво! мал нискобуџетен филм кој постигна феноменален резултат, за мене ова е најтензичниот филм некоаш направен истиот е првиот добар филм на Стивен Спилберг, филм со кој се прослави :)

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Blast from the past

Романтична-семејна комедија, последна од тој вид на крајот на минатиот век, филм за релаксација, нешто што ретко го има сега. Брендон Фрејзер, Алиша Силверстоун, Кристофер Вокен, Сиси Спејсек...Можеби не е толку стар филм али го ставам тука баш поради тоа шо е според мене последен филм од овој вид.

Nobody's Perfect

Овој филм мора да сте го гледале! Филм од 1989/1990 година со Џад Лоу во главната улога и уште еден тинејџерски филм НО за разлика од денешниве - овој не е default. Тенисер кој станува тенисерка поради љубов. Ок, личи на " од 1982 година али сепак не е тоа. :)

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Take the Money and Run

Вуди Ален во филм за човек кој решил да биде криминалец и бити. Али не му иде. Многу смешни ситуации со кои е опишан целиот живот на Вирџил Старквел и неговата љубов.

Тhe name of the rose

Ух, добро филмче. Кристијан Слејтер е многу млад во филмов, а Шон Конери таман :) Пишуван според новелата на Умберто Еко и ќе им се бендиса на сите кои сакаат детективски трилери. Ептен сурово е прикажан средновековниот период, ќе ви се згрози на моменти. Шон Конери истражува низа убиства во Ватикан ми се чини. Местото е преполно со калуѓери и некој од нив е убиецот.

Murder by death

Во една куќа стигаат петте најпознати измислени детективи од литературните дела и човекот кој ги поканил ќе им каже дека на полноќ ќе се случи убиство. Ок филмче, дефинитивно не е wow, појше е комедија отколку трилер. Има малце малоумен расплет. Али за тепање време е добро.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.433
Поени од реакции
25.347
Тhe name of the rose

Ух, добро филмче. Кристијан Слејтер е многу млад во филмов, а Шон Конери таман :) Пишуван според новелата на Умберто Еко и ќе им се бендиса на сите кои сакаат детективски трилери. Ептен сурово е прикажан средновековниот период, ќе ви се згрози на моменти. Шон Конери истражува низа убиства во Ватикан ми се чини. Местото е преполно со калуѓери и некој од нив е убиецот.
Добар избор :)
Уствари не добар, одличен,
Tumbs up.

Член од
14 април 2010
Мислења
628
Поени од реакции
219
To Live and Die in L.A.

Супер акционо филмче.Еден од пооригиналните за мене.Ми беше заборавен,па пак го изгледав.Детективи,криминалци,фалсификати пари...Урликање низ улиците на Лос Анџелес...

.:MadMan:.

Ретардиран
Член од
20 август 2010
Мислења
843
Поени од реакции
1.781
Да ја исправам грешката. Eден од моите омилени филмови...
Ragtime 1981 на Милош Форман...Вистинско уметничко дело

Bavarecot

Доле Влада !!!
Член од
4 март 2008
Мислења
2.813
Поени од реакции
358
Frankie and Jonny интересен лежерен филм со Ал Пачино и Мишел Фајфер.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Matewan

Крис Купер,Џејмс Ерл Џонс,Дејвид Стратерн (звер во филмот хехех)
Боб Гантон вообичаено како продадена дрољетина :tv:

Филм за рударски синдикат и борба со власта,корпорациите и приватните паравојски.
За животот,солидарноста и само-организацијата на луѓето од десетици различни националности во рударската област.
Заедничката мака ги тера да најдат заеднички јазик.
Крвта која ја плукаат после 12 часа поминати во окно не зборува ниту англиски,ниту германски,чешки,полски,шпански ни италијански.
Непоткупливи фаци од Industrial Workers of the World.
Снимен по вистински историски настан.
Крајот е тотална и незаборавна класика.

Quotes

You think this man is the enemy? Huh? This is a worker! Any union keeps this man out ain't a union, it's a goddam club! They got you fightin' white against colored, native against foreign, hollow against hollow, when you know there ain't but two sides in this world - them that work and them that don't. You work, they don't. That's all you get to know about the enemy.

I've met Mr. Felts. I wouldn't pee on him if his heart was on fire.

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269
Matewan

Крис Купер,Џејмс Ерл Џонс,Дејвид Стратерн (звер во филмот хехех)
Боб Гантон вообичаено како продадена дрољетина :tv:

Филм за рударски синдикат и борба со власта,корпорациите и приватните паравојски.
За животот,солидарноста и само-организацијата на луѓето од десетици различни националности во рударската област.
Заедничката мака ги тера да најдат заеднички јазик.
Крвта која ја плукаат после 12 часа поминати во окно не зборува ниту англиски,ниту германски,чешки,полски,шпански ни италијански.
Непоткупливи фаци од Industrial Workers of the World.
Снимен по вистински историски настан.
Крајот е тотална и незаборавна класика.

Quotes

You think this man is the enemy? Huh? This is a worker! Any union keeps this man out ain't a union, it's a goddam club! They got you fightin' white against colored, native against foreign, hollow against hollow, when you know there ain't but two sides in this world - them that work and them that don't. You work, they don't. That's all you get to know about the enemy.

I've met Mr. Felts. I wouldn't pee on him if his heart was on fire.
Супер предлог,John Sayles има одлични филмови!

Stallion

Папион __ •°
Член од
13 септември 2010
Мислења
1.150
Поени од реакции
913
Easy Rider (1969)- Значи Денис Хопер и Питер Фонда се , а се појавува и Џек Николсон. Филмот е еден од најдобрите во својата категорија Road Movies иако е постар не смее да биде заборавен.

Rumble Fish (1983)- Филм на Френсис Копола многу сличен на The Outsiders значи истата година Копола снима два филма со банди, тепачки итн. во филмот повторно се појавуваат Мет Дилон и Дајан Лејн, а покрај нив тука се и Мики Рурк, Денис Хопер, Николас Кејџ и др. Иначе Николас Кејџ кој е внук на Копола ја изгубил улогата во The Outsiders од Мет Дилон. Интересна е глумата на овие двајца меѓу себе во филмот.

Angel Heart (1987)- Извонреден психо трилер на Алан Паркер и одлична глума на Мики Рурк и Роберт Де Ниро

Barfly (1987)-Одлична драма на Барбет Шредер, глумата на Мики Рурк повторно одлична како и во Angel Heart дефинитивно негова година. Хенри Чинаски (Мики Рурк) смета дека не треба се преоптеретува со остварување на некакви си соништа живее без никакви обврски и го живее животот од денес за утре пиејќи виски и слушајќи радио. Ја среќава Ванда Вилкокс (Faye Dunaway) особа со слични сфаќања и почнуваат да живеат заедно...

Papillon (1973)- Одличен филм на Franklin J. Schaffner со улоги на Стив МекКвин и Дастин Хофман,еден од подобрите филмови со бекства од затвори, тој што го нема гледано обавезно да го гледа.

Hair (1979)- Филмот е едноставно класика претставен е хипи животот во 60тите како и регрутирањето за војната во Виетнам. Има извонредни саундтракови.

Silver Streak (1976)- Го гледав пред некој ден на VHS, интересна комедија со Џин Вајлдер и Ричард Приор едноставно двајцата се добитна комбинација во ваквите филмови, многу подобар е од Ниту гледа ниту слуша што го имаат милион пати дадено на нашите телевизии. Се патува од ЛА до Чикаго со Сребрената Пруга, Џорџ (Wilder) се заљубува во една цура (до душа тој во сите негови филмови е заљубен) и ни крив ни дужен гледа исфрлено мртво тело од возот. Работава е што никој не му верува и батево почнува сам да води истрага :pos:

Alfie (1966)- Едноставно многу подобар од римејкот со Џад Лоу. Мајкл Кејн го глуми легендарниот женкар Алфи кој ве води низ неговиот сексуален живот. Taglines: Is every man an Alfie? Ask any girl

Се извинувам ако сум прекршил нешто од правилата :salut:

Kajgana Shop

На врв Bottom