Стари, добри, и заборавени...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.744
Поени од реакции
18.494
1.Stand By me

2.The Manchurian Candidate.

3.Tremors

4.Poltergiest

5.And Justice For All

6.Missing

7.The Apartment

8.Frenzy

9.The Burbs

10. The King Of Comedy

11. The Breakfast Club

Дaлеку од мали филмови, морам да признаам но навистина заборавени...

Еве ми го омилениот дел од филмов

Ај и ја да кажам неколку филма.
Do_The_Right_Thing, филм на Спајк Ли, одлична драма, темата е за меѓурасна тензија, а кога го гледав, некако многу ме потсетуваше на нашава ситуација во Македонија.
Der_Himmel_Uber_Berlin, на Вим Вендерс, исто многу јака драма за тоа како треба да ги цениме и да уживаме во сите работи што може да ги почуствуваме, а ни изгледаат како обични.
Paris,_Texas, уште една прекрасна драма на Вим Вендерс.
Blood_Simple., првиот филм на браќата Коен, и прво па машко, одличен трилер, и
Being_There, прекрасен филм со инзворедниот Питер Селерс, кој во филмот е Ченс, несоцијализиран градинар кој цел живот го одржува дворот во имотот кој никогаш не го напуштил, а кога сопственикот на имотот ќе умре, Ченс ќе мора да почне нов живот. Инаку филмов е комедија, драма.
Do the right thing & Being There= EPIC, одлична листа, импресивна.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.684
Поени од реакции
59.834
Одлично дечки, продолжете така. Ни снема филмови за гледање, мора да копаме по минатото. :)

Енивеј, нова тура:

Teen Wolf (1985)

Мајкл Џ Фокс во улогата на средношколецот кој на полна месечина се претвора во врколак :) Веројатно овие филмови кај нас дојдоа со 5-6 години задоцнување, ама беа хит кај дечурланата во тоа време :)

Carrie (1976)

Хорор на Brian De Palma со Sissy Spacek во главната улога, бил огромен хит во времето кога се појавил. Одмаздата на Кери... страшно! :)

Thrashin' (1986)

Овој филм е причината за популарноста на Скејт-бодрите, мислам дека пред него никој овде нити слушнал нити видел даска со тркала. После се појавија тие дечките што си ги кршат коските за да изведат невозможна сцена од филмов, а мислам дека сеуште има такви по Скопјето... Ама факт, не се изведува тоа што е во филмот. Завршната трка сеуште го крева адреналинот, и после многу гледања.

Доста е за овој пат...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.744
Поени од реакции
18.494
Одлично дечки, продолжете така. Ни снема филмови за гледање, мора да копаме по минатото. :)

Енивеј, нова тура:

Teen Wolf (1985)

Мајкл Џ Фокс во улогата на средношколецот кој на полна месечина се претвора во врколак :) Веројатно овие филмови кај нас дојдоа со 5-6 години задоцнување, ама беа хит кај дечурланата во тоа време :)

Carrie (1976)

Хорор на Brian De Palma со Sissy Spacek во главната улога, бил огромен хит во времето кога се појавил. Одмаздата на Кери... страшно! :)
Одличен избор!! поготво Тееn Wolf, ултра Cool fun, како и повеќето со Мајкл, :) додека пак од сериозната страна Carry e можеби најдобриот одмазнички хорор филм во историјата :)

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Салвадор

Тотално заборавен,веројатно и Оливер Стоун заборавил дека го правел филмов...Џејмс Вудс и Џон Севиџ, фото-репортери во граѓанската војна во Ел Салвадор, принудени сепак да бираат страна во сиот тој хаос...сите сцени со масакри на селани од страна на војската не предизвикуваат толку мачнина во споредба со последните сцени и еден неочекуван,но на сите нас болно познат непријател...:(

До крајот на светот

Шпионски трилер,дистопија и breakaway филм со не многу познати глумци (Сем Нил) но неверојатна фотографија:cuc:...трае 3 саати (4 и пол directors cut)...има некоја чудна атмосфера,тензија на бирократскиот и технократски свет,но има и надеж низ филмот,симболизирано преку бекството низ разни земји на главниот актер и актерка...одлично склопено од Вим Вендерс...

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.684
Поени од реакции
59.834
Romancing the Stone (1984)

The Jewel of the Nile (1985)

Ова се прв и втор дел уствари, со тоа што вториот не е катастрофа како што обично се случува. Старите добри авантури. Главни улоги: Мајкл Даглас и Кетлин Тарнер. Добри филмчиња за релаксација и уживање. Хемијата помеѓу двајцата актери е на високо ниво. Бонус: Дени де Вито!

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269
Еве уште еден подзаборавен филм кој сум го гледала сигурно пред десеттина години а вчера решив да го освежам сеќавањето:). Филмов е романтична комедија и еден од ретките филмови од овој жарн кој добро функционира, слатко напишан со локации во Париз и Венеција,и многу симпатични млади глумци(Diane Lane овде има 14 години).
A Little Romance

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.744
Поени од реакции
18.494
Romancing the Stone (1984)

The Jewel of the Nile (1985)

Ова се прв и втор дел уствари, со тоа што вториот не е катастрофа како што обично се случува. Старите добри авантури. Главни улоги: Мајкл Даглас и Кетлин Тарнер. Добри филмчиња за релаксација и уживање. Хемијата помеѓу двајцата актери е на високо ниво. Бонус: Дени де Вито!
Епик фан!! 10/10 од тој поглед, во стилот на Индијана Џонс ако може така да се каже, одлични авантури кои сум ги гледал по 10-на пати најмалце и никогаш не ми се досадни, страшна аура/харизма имаат Даглас и Кејт :cuc:

Лесни, прости но сепак highly entertaining, филмови за опуштен викенд и многу пуканки :)

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
In the heat of the night
Еден одличен детективски филм од 1967 со Сидни Поатје во главната улога.

http://www.mahalo.com/in-the-heat-of-the-night-movie

--- надополнето ---

Ејмос и Ендру
Одлична комедија од 1993 со Семјуел Л Џексон и Николас Кејџ.

http://www.imdb.com/title/tt0106266/

--- надополнето ---

Kelly's Heroes
Одличен воен филм од 1970 со легендите Клинт Иствуд, Тели Савалас и Доналд Сатерленд.

http://www.imdb.com/title/tt0065938/

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.465
Поени од реакции
30.998
Како обожавател на Елизабет Тејлор- Raintree County (1957)

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.684
Поени од реакции
59.834
Хелоуууу! Ќе ве карам, не ги кршете правилата. 1990 и постари :) Ќе го преместам тоа горе во генерална дискусија за филмови.

Rules are good, rules control the fun! :)

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Streets of Fire (1984)
Малку од атмосферата во 80-тите, добра музика и улични банди :) Видеотеките (знаете што е тоа? :) ) беа преполни со вакви филмови.

Dog Day Afternoon (1975)
Ал Пачино сними големи филмови, како Кум и Скарфејс, и да не набројувам... по кои сите ќе го паметат, но еден „мал филм“ се подзаборави. Dog Day Afternoon, филм за Сони Вортцик, човек кој се обидува да ограби банка за да им помогне на другите, за мене бил и ќе остане мал мастерпис.

Ете доста се за почеток. 80-тите ми се посебно интересни затоа што имаше еден тон нискобуџетни филмови кои влегуваат во она што се вика "Guilty pleasure", или "So bad it is good". Но ретко успевам самоиницијативно да се сетам на нив, ми текнува само кога случајно ќе налетам на насловот и слично... Се надевам ќе ми ја освежите меморијата :)

Streets of fire хаххаааа `ногу си го сакам филмчево иако е на граница на треш...
Главниот лик мора да му е роднина на Стивен Сигал (во однос на актерските способности...) а има и една типка која цело време делува како да џвака оса во устата...се на се прајслес и штета што не прават повеќе вакви едноставни филмови кои се гледаат за релаксација...на страна еден куп one-liners кои лесно се паметат...

И секако...

:je:
:cuc::cuc::cuc:

П.С. Во кучешко попладне мислам дека собираа пари за операција за промена на пол...

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Barefoot in the Park (1967)
Го имам гледано само еднаш филмов и едвај чекам да се смилува некоја од телевизииве пак да го емитува. Е ова е романтична комедија, двајца врвни глумци, сценарио на ниво и хемија на екран. Ако сакате да се релаксирате нема да утнете. Кога го гледав филмов ми стана јасно зошто сите ги споредуваат Бред Пит и Роберт, неверојатно се слични. Моја препорака до сите кои сакаат релаксирачки филмови да го гледаат.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
The Bounty (1984)
Го имам подзаборавено филмов, не се сеќавам на сите детали од него зашто одамна го имам гледано и тоа само еднаш. Изгледа некој малер ме држи добрите филмови да имам среќа да ги гледам само еднаш..:)
Но уште ме држи импресијата. Филмски кастинг каков што човек може да посака,Ентони Хопкинс, еден од моите најомилени актери на сите времиња и Мел Гибсон кој некогаш жареше и палеше во Холивуд (овде е навистина добар и вистинска бонбона..:)), заедно со сер Лоренс Оливие и Лиам Нисон. Интересно ривалство, добра глума и добра приказна. Како што Хопкинс знае да одглуми строгост и непопустливост никој не може, овде тоа го покажува на дело.

Kajgana Shop

На врв Bottom