GoD.HateUSaLL
Фар акрос д диштанс
- Член од
- 30 март 2008
- Мислења
- 8.339
- Поени од реакции
- 8.238
Volkswagen, што би правел кога би бил "надвор од машината"?
1) Повеќе вработени помало работно време.Јас предлагам да се скрати работното време. Повеќе вработени, ама помало работно време. Така човек нема да има чувство ко да му избегал целиот ден кога ќе се врати од работа.
Морам да ви кажам, покрај некои добри поенти гледам и разгален муабет на темава. Сакаш повеќе пари, има да работиш повеќе, има да се трудиш. Сакаш сестран живот, па не гледај телевизија, не седи на фејсбук, не конзумирај нешто што ти се сервира. Сакаш уметност, напрај нешто во врска со тоа. Не е дека немаш време и после 5 да направиш нешто што го сакаш само ти, да изгледаш филм што ти сакаш да го изгледаш, да прочиташ нешто уметничко. И така секој ден може да биде колку-толку различен. Ко некој да те тера да пушташ утринска програма на МТВ пред работа, или да гледаш Бандини после работа. Биди среќен со тоа што го имаш. Без работа нема пари. А работата/професијата си ја бираш. Од тебе зависи дали ќе бидеш робот или не.
Шо нема да си дозволам со 600 евра плата? Нормален живот? Без грижи? ЛЦД телевизор? Кожна фотељ?1) Дека со 600 евра ќе си го дозволиш она што го напиша горе, мало морген. Со 1000 да, ама со 600 потешко малку.
Chew some valerian root and get more exercise.Помош...очајно многу! Не ментална ами советодавна.
Проблем со намалување на работното време е дека најчесто луѓето, ако се оставени сами на себе, преферираат ништо да не работат.1) Повеќе вработени помало работно време.
Нешто слично беше и замислата на социјализмот. Иначе социјализмот т.е. синдикатите ја родија идејата за намалување на работното време на 5 дена и 40 саати неделно. Претходно немаше правило (како што е сега) и се работеа и саботи и недели (во католичките земји неделите не се работеа).
Јас, да работам. Нели и од постот заклучи. Кога веќе зборувам за мене, јас воопшто не се жалам од тоа што го работам. И не ми е целта тоа на темава.
Ако тројца работат во семејството со 600 еура, да...ете и 2...ама сам и да плаќаш сметки,стан и да се грижиш за себе си, хм...не знам баш како ќе стигниш со 600 еур да живееш таков живот. Дека ќе живееш убаво, ќе живееш.
Како и да е, не е целта на темата тоа.
Целта е КАКО да успееш и покрај се, да го смениш погледот кон животот. Како да успееш да го смениш општеството со својата работа, а не само да бидеш само еден запчаник од машината. Како да бидеш задоволен од самиот себе, а не само механички да ги обавуваш обврските. Да се исполнуваш со самиот себе, а не децата, фамилијата и сл. Не ме сфаќајте за ова погрешно. Не зборувам дека тие се занемаруваат или не треба да ве исполнуваат.
Ете проста илустрација. Секој од нас сигурно има нешто за кое навистина сака да го работи. Дали како хоби, дали како занимација или професија. Секој знае какво е чувството на исполнетост кога го работи тоа и колку многу можи да постигне. Најчесто овие афинитети и не се толку актуелни или барани и од нив сме приморани да се лишиме како пусти желби во името на материјалното добро да бидеме дел од машината. Дел од рутината. Дел од она што нас не ништи како луѓе и како духови (spirits). Не го знам решението па да ви солам памет, едноставно сакам да го поставам правилното прашање.