Економски факултет

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
10 мај 2009
Мислења
1.880
Поени од реакции
1.990
Абе има резз по Економија .. си положив хуху .. а математика денес нишш не напраив -.- да го ебам јас амортизациониот план :)) ајде денес Економијава ми го разубаве денов :D

Член од
16 октомври 2010
Мислења
72
Поени од реакции
9
Па јас ви пишав дека може да се падне, интеративен метод да не беше? Има пример во збирката, не е тежок, ама ептен е збунувачки за решавање. За изводот исто ти е дали е константа некоја или број, зашто кога ќе најдеш прв извод константата се губи, бидејки извод од константа е 1.:smir:

Мхм. Тој. Го тумачев во збирката, ама џабе е...кога е се` на брзаница појаснето таму, за да не се зафаќа простор :).

Абе има резз по Економија .. си положив хуху .. а математика денес нишш не напраив -.- да го ебам јас амортизациониот план :)) ајде денес Економијава ми го разубаве денов :D

А пишува кога треба оценки да се зимаат?

Член од
10 мај 2009
Мислења
1.880
Поени од реакции
1.990
Тие шо го положија преку колоквиуми на 26ти .. а тие шо положија преку испит на 25ти у 12 30 у Амфи 4 !! :D

Член од
19 април 2010
Мислења
194
Поени од реакции
3
има ли некој што може да ми помогне статистика со една задача за нормален распоред?ако да нека пише:)

Член од
2 мај 2010
Мислења
188
Поени од реакции
2
има ли некој што може да ми помогне статистика со една задача за нормален распоред?ако да нека пише:)
Кажи која колешке може ке знам да ти помогнам, пошо и јас полагам статистика :icon_lol:

Член од
1 јули 2008
Мислења
2.031
Поени од реакции
2.047
Член од
19 април 2010
Мислења
194
Поени од реакции
3
Кажи која колешке може ке знам да ти помогнам, пошо и јас полагам статистика :icon_lol:
има дадено у задачата дека аритметичката средина е 200,стандарната девијација 40.колкава треба да биде залихата од производот на почетокот од секој месец,за веројатноста претпријатието да ја троши залихата не биде поголема од 0,05.ако знаеш или ако знае некој по која формула се решава ова нека пише

Дим4е

NZT-48, want some?
Член од
24 октомври 2007
Мислења
7.281
Поени од реакции
8.447
Од колку саат да не знаеш на 26-ти?

7-ца имаш минимум бе. :)
ИЗВЕСТУВАЊЕ

ВПИШУВАЊЕ НА ОЦЕНКИ НА СТУДЕНТИТЕ КОИ ИСПИТОТ ПО ПРЕДМЕТОТ ОСНОВИ НА ЕКОНОМИЈАТА ГО ПОЛОЖИЛЕ ПРЕКУ КОЛОКВИУМИ ЌЕ СЕ ВРШИ НА 26.01.2011 (СРЕДА) ВО 13 ЧАСОТ ВО АМФИТЕАТАР 4.

СЕ МОЛАТ СТУДЕНТИТЕ ДА ГО ПОЧИТУВААТ ГОРЕНАВЕДЕНИОТ ТЕРМИН.

А иначе .. чекај бе па и ти 7ца полека :)

Член од
20 мај 2008
Мислења
93
Поени од реакции
5
колеги дали во либро има некои скрипти за менаџмент ? не ми се учи од учебников...многу има. и ај некој нека каже каков е испитот менаџмент...

Член од
2 мај 2010
Мислења
188
Поени од реакции
2
има дадено у задачата дека аритметичката средина е 200,стандарната девијација 40.колкава треба да биде залихата од производот на почетокот од секој месец,за веројатноста претпријатието да ја троши залихата не биде поголема од 0,05.ако знаеш или ако знае некој по која формула се решава ова нека пише
Тоа се решава со формулата за стандардизирана случајна променлива. z= x-M/станд. девијација. Ја има во формулите. Сега ке пробам да ја решам па ке ти кажам што ке добијам. Па ако добиеш и ти нешто кажи ми.

Член од
19 април 2010
Мислења
194
Поени од реакции
3
Тоа се решава со формулата за стандардизирана случајна променлива. z= x-M/станд. девијација. Ја има во формулите. Сега ке пробам да ја решам па ке ти кажам што ке добијам. Па ако добиеш и ти нешто кажи ми.
и јас мислев со таа формула ама х колку е па затоа незнам:)

Vk111

B4 I FU RU 18
Член од
2 јули 2010
Мислења
118
Поени од реакции
6
Lesna e ovaa , se resava so metod na testiranje na statisticki hipotezi.
Vidi vo knigata , vo tema 7 , oblast na prifakanje i otfrlanje kaj ednonasoce test , p-vrednost.
Ako nemozes da ja resis , pisi pak , okolu 9 ke proveram na forumov pak , pa ako ti e teska ke ti ja resam.

Член од
2 мај 2010
Мислења
188
Поени од реакции
2
x e 0.05 и ке го замениш во формулата за z. E сега не знам само дали веројтаноста ке се постави вака P(x<0.05) или P(x<(ili ednakvo) 0.05) оти вика залихата да не е поголема од 0.05. Што мислиш ти како ке биде точно? или ако знае некој друг нека каже како

--- надополнето ---

Lesna e ovaa , se resava so metod na testiranje na statisticki hipotezi.
Vidi vo knigata , vo tema 7 , oblast na prifakanje i otfrlanje kaj ednonasoce test , p-vrednost.
Ako nemozes da ja resis , pisi pak , okolu 9 ke proveram na forumov pak , pa ako ti e teska ke ti ja resam.
Што има врска тоа со статистички хипотези, нема никакво тврдење тука за да тестираш дали можеш да го прифатиш или не...треба само вредност да пресметаш на залихата.Јас така мислам, па ајде некој друг нека каже како мисли, да помогне малку :icon_lol:

Член од
19 април 2010
Мислења
194
Поени од реакции
3
ќе пробам да ја решам а ако успее некој нека пише.како понудени одговори се а).1,645 б).215 в).245 и г)266 или ниедно од тие

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom