Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Член од
4 февруари 2009
Мислења
140
Поени од реакции
8
ajde gluposti molim vas, edna lastovica ne prai prolet, kakov primer, nema sho ...davenikot se faka za slamkata...:nenene:

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
а да ве прашам јас сите вас,дали сте имале совршен живот,затоа што сте биле зачнати од зрели родители,кога они сакале од љубов да се родиме,и кога имале пари за да не чуваат итн, животот совршен ли ви бил во секоја смисла на зборот?сигурно на секој еден човек му фали нешто,дали е пари или среќа не е битно.Битно е дека ние постоиме сме се родиле и живееме-каков таков,животот е еден и не би сакала да бидам абортирана,среќна сум што сум се родила иако сум имала многу тешкотии-совршенство не постои.И не за бадијала се рекло роди ме мајко со к`смет и фрли ме на буниште,има многу сиромашни деца што станале големи луѓе.:pipi:

Член од
4 февруари 2009
Мислења
140
Поени од реакции
8
off...ja zamoluem drugarkata filozofka, ako saka da mi odgovori na moeto postaveno prashanje pogore, posho ja mojata mana si ja kazav...deka brisham gz so partiski knizici...

blagodaram

PS.koj neznae da go podvoi virtuelniot od realniot zivot, go naebal u najmala ruka:baeh:

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Напишано од famarama
Off...ja zamoluem drugarkata filozofka, ako saka da mi odgovori na moeto postaveno prashanje pogore, posho ja mojata mana si ja kazav...deka brisham gz so partiski knizici...
Поштуен друже фамарама, не знам ваљда мана ми е тоа што сум искрена и кога не треба да бидам и тоа шо на сите им го плескам у фаца, па без разлика кои се и што се и понекогаш кога треба да си прекутам јас сепак не сакам.:smir:

O

Out Boy

Гостин
Иако сум екстремно либерален по природа, за некои работи имам јаки принципи. Абортусот е една од нив.

Поддржувачите на абортус иронично велат дека ако тој е убиство, тогаш самозадоволувањето кај мажите е геноцид.

Само забораваат една мала разлика. Кај абортусот се убива фетус, зачеток, развиена јајце клетка оплодена од сперматозоид, суштество со глава, раце, нозе...

При стапување во сексуален однос без заштита, девојката целосно е свесна дека може да дојде до несакана бременост. И таа продолжува со актот целосно прифаќајки ги последиците. Тука абортус не смее да се дозволи.

Друг е проблемот со бременост како резултат на кривично дело, бременост која го загрозува животот на мајката или бременост со фетус кој би имал сериозни телесни или ментални пречки заради што би бил неспособен за самостоен живот. Тука абортусот се подразбира, бидејќи се знаат и приоритетите.

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Иако сум екстремно либерален по природа, за некои работи имам јаки принципи. Абортусот е една од нив.

Поддржувачите на абортус иронично велат дека ако тој е убиство, тогаш самозадоволувањето кај мажите е геноцид.

Само забораваат една мала разлика. Кај абортусот се убива фетус, зачеток, развиена јајце клетка оплодена од сперматозоид, суштество со глава, раце, нозе...
подржувачите на абортусот велат дека е научно докажано дека ембрионот и фетусот до својата 20 недела нема ни најмала шанса да се смета за живо битие, бидејќи нема никаква интелегенција, дури ни најосновни инстинкти и функционира како уште еден орган од телото. И секоја жена има паво над своето тело.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
140
Поени од реакции
8
Поштуен друже фамарама, не знам ваљда мана ми е тоа што сум искрена и кога не треба да бидам и тоа шо на сите им го плескам у фаца, па без разлика кои се и што се и понекогаш кога треба да си прекутам јас сепак не сакам.:smir:
toa, ne e mana...toa e doblest...

aj ne krij, kazuj sea sho ti e mana:smir:

aj, nema veze toa...eve vaka...recimo, trudna si i momakot nejke da se zeni, sho ke napraish u momentot...toa kazi sea...:smir:

Член од
14 февруари 2009
Мислења
68
Поени од реакции
6
ABORTUS...SRAMOTA ZA OVIE OD VLADAVA SHO NAPRAVIJA TAKVI GOMNENICI...ZNACI ABORTUSOT GO PODRZUVAM 100%....zashto ako go skratat abortusot avtomatski i kratat edno pravo na zenata....a toa nikako ne smee.....Vtoro nema vrska deka aborusot e ubistvo...kako mozes da kazes deka e ubistvo....znaci abortus se prai do 5mesecna vozrast togash toa e samo parazit zbir od kletki koi go napagjaat organizmot na majkata....majkata zivee a naednash neshto se naseluva na nea se lepi bez pokana......I moze da i go unisti i zdravjeto....znaci ja sum ZA abortusot...

moira

...The Goddess...
Член од
29 октомври 2007
Мислења
113
Поени од реакции
2
ABORTUS...SRAMOTA ZA OVIE OD VLADAVA SHO NAPRAVIJA TAKVI GOMNENICI...ZNACI ABORTUSOT GO PODRZUVAM 100%....zashto ako go skratat abortusot avtomatski i kratat edno pravo na zenata....a toa nikako ne smee.....Vtoro nema vrska deka aborusot e ubistvo...kako mozes da kazes deka e ubistvo....znaci abortus se prai do 5mesecna vozrast togash toa e samo parazit zbir od kletki koi go napagjaat organizmot na majkata....majkata zivee a naednash neshto se naseluva na nea se lepi bez pokana......I moze da i go unisti i zdravjeto....znaci ja sum ZA abortusot...
...погрозно нешто не сум прочитала...како можеш да кажеш дека фетусот е паразит и збир на клетки кои го напаѓаат организмот на мајката во кој се населиле без покана?!!!...не знам дали си свесна што си напишала?
Што се однесува до абортусот воопшто не го оправдувам и не го сметам за никакво право ниту придобивка во однос на жената, затоашто во никој случај не може да биде право и придобивка жената да одлучува сама, та сама не го направила детето, а ниту било кој од нас има право да лишува од живот креација каква што е човекот...абортусот претставува убиство, сем во медицински оправдани и специфични случаи.

П.С.

Срамота за тебе што воопшто размислуваш на овој начин и сети се дека и ти си била "паразит", "збир на клетки" кој го нападнал организмот на мајка ти но сепак иако си паразит те родила...

Jovannah

Smile me baby
Член од
11 февруари 2008
Мислења
584
Поени од реакции
50
Ова од дома го имаш слушнато кога ти соопштиле дека всушност не си човек.
Штом имаш интернет прогуглај и види што е тоа ти што го нарекуваш паразит што се населува во мајката и се лепи без покана.
И преиспитај се за момент што имаш напишано.

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Мене не ми е јасно како една девојка може да биде против абортусот. Јас стварно верувам дека е тоа едно основно човеково право кое и е дадено. Никој со сила не може да натера една девојка да абортира и малолетниците не смеат да абортираат без согласност од родителот.
Зошто тогаш некои девојки, жени не е битно бараат да се забрани абортусот со закон ?
Зошто наместо да се борат за нивните права они араат да им се укинат ?

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Лелеееееее сеа те замислувам вака коса настрана и мали бркови како со рака тропаш по маса и креваш рака...:pos:
Се мислам дали да ти напишам нешто ама ете Јована(кисче од мене ти напиша)а и викам шо има да си губам време со збир од клетки и паразити ко тебе и филосерката(како и да и беше никот)

Мене не ми е јасно како една девојка може да биде против абортусот. Јас стварно верувам дека е тоа едно основно човеково право кое и е дадено. Никој со сила не може да натера една девојка да абортира и малолетниците не смеат да абортираат без согласност од родителот.
Зошто тогаш некои девојки, жени не е битно бараат да се забрани абортусот со закон ?
Зошто наместо да се борат за нивните права они араат да им се укинат ?
Имам многу зборено на темата,пола од животот ми помина на темата,се за право и борба за еден започнат живот!Немам право да посегнам по нешто што почнало,кое успеало,кое се бори...кое е мојата нашата иднина.Искрено ми се повраќа од типот на „тоа не е бебе,дете,тоа е збир на клетки,паразити бе еј!!!!„Носев три деца во мене,родив три прекрасни деца и растат како деца,е сега ако некој се смета за паразит и збир на очи тогаш и нека го продолжи животот како таков.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
toa, ne e mana...toa e doblest...

aj ne krij, kazuj sea sho ti e mana:smir:

aj, nema veze toa...eve vaka...recimo, trudna si i momakot nejke da se zeni, sho ke napraish u momentot...toa kazi sea...:smir:
Кратко и јасно друже фамарама би го АБОРТИРАЛА ФЕТУСОТ!!!!!
Да си ти девојка другар фамарама што би направил? стави се на местото на онаа девојка која што забременила несакајќи и не може да го одгледува детето како самохрана мајка, отфрлена од сите во општеството, сама напуштена,
најтешко на светот е да бидеш самохрана мајка,а како би му било на детето да расте во таква средина, без татко одгледувано од сиромашна мајка која што е без работа, осудено на страдање на патење, исмејувано од сите?
Токму поради тоа абортусоткако право на избор на секоја жена не смее да се забрани законски,абортусот е право на подобар живот за жената, прифатено во Европа, не можам да разберам како може некој да се дрзне и осуди да води кампања против ова суштинско човеково право.
Приоритет на нашава земја треба да биде пред се економскиот напредок и просперитет, отварање на нови работни места, подигнување на стандардот на обичниот македонски граѓанин, поттикнување на нови инвестиции,

кога државата би била јака економски, не би претставувал никаков проблем, стварањето на нови поколенија, јас сакам деца, јас не сум против децата, би имала и 10 деца само да имам со што да ги нахранам и да им пружам се што и другите нивни врсници можат да си го дозволат, каков квалитет на живот, каква иднина ги очекува децата во оваа држава??? Си се запрашал ли фамарама ти како совесен граѓанин на оваа земја, како иден родител, како човек??? Каква иднина им нудиме ние на нашите деца? Дали треба само да ги раѓаме и пуштаме боси и голи по улица? Дали е тоа помал грев од абортусот или поголем грев од абортусот?

нјмал проблем на македонскиот граѓанин е абортусот, како може да мислиме дека сме на патот кон напредок кога вбладата почна да укинува права, каква врска имаат правата на жената со економскиот напредок на државата??
Дали е ова во ред што се случува сега кога ќе се освести граѓанинот од бунилото во кое што е фрлен од медиумските кампањи, укинувањето на абортусот нема да реши ниту еден проблем, напротив само ќе ги усложни и така веќе сложените семејни односи во Македонија, дали сакаме жените да раѓаат деца и да ги сместуваат по домови??? Дали сакаме нашите деца да страдаат, да плачат, да патат? да бидат измачувани од некои негувателки во домовите а знаеме сите какви луѓе ставаат за управители по домовите??
Дали Македонија треба да ја направиме земја на деца питачи или Европска просперитетна престолнина?? Која е нашата цел, каде одиме, што правиме ?????

Член од
14 февруари 2009
Мислења
68
Поени од реакции
6
Лелеееееее сеа те замислувам вака коса настрана и мали бркови како со рака тропаш по маса и креваш рака...:pos:
Се мислам дали да ти напишам нешто ама ете Јована(кисче од мене ти напиша)а и викам шо има да си губам време со збир од клетки и паразити ко тебе и филосерката(како и да и беше никот)

Имам многу зборено на темата,пола од животот ми помина на темата,се за право и борба за еден започнат живот!Немам право да посегнам по нешто што почнало,кое успеало,кое се бори...кое е мојата нашата иднина.Искрено ми се повраќа од типот на „тоа не е бебе,дете,тоа е збир на клетки,паразити бе еј!!!!„Носев три деца во мене,родив три прекрасни деца и растат како деца,е сега ако некој се смета за паразит и збир на очи тогаш и нека го продолжи животот како таков.
Koj te ebe be braat.....abortusot ne e ubistvo....ako e ubistvo toa da izvadish kletki od tebe togash top.....I AKO ZA TEBE E NORMALNO SEA DA IMASH 32 GOD A VEKJE IMASH TRI DECA TOP....SAMO RAGJAJ.....Kako moze da go zabranat abortusot pa ako nekoe devojce ostane trudno na 16god kako ke go rodi...ili posle tebe ke ti go dame da go cuvash....A inace svesna sum za sve shto napishav i eve pak ke kazaM PARAZIT ZBIR NA KLETKI....

Kajgana Shop

На врв Bottom