Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
игорче знам оти ти се со факти пишуваш ама и јас сеа ке ти кажам еден факт а тоа е дека бебе и маче не е едно исто.Можда човекот се приврзува за животните ги сака,си даваат љубов мегу себе,но сепак тоа е животно и различни чуства будат маче и дете,верувај,оти имав маче го гледав 13год и бев приврзана ептен за него ама сега имам друга љубов мојот едногодишен син и во никој случај не е поголема љубовта што сум ја имала за моето маче,многу разлика има!Незнам дали имаш дете,кога ке имаш ке сфатиш дека детето е благослов,секој кој го создал треба да биде одговорен а не да се ослободува од него- а доколку не сакате бебе заштитете се-сигурно ке успеете да избегнете бременост:smir:
Не го објаснувам јас поимот дали повеќе се сака дете или маче туку од каде идат емоциите и приврзаноста на мајката кон фетусот и повикувањето на емоции во таа рана фаза на бременост. За некои луѓе прекин на абортусот е грешна баш поради развивањето на тие чуства но сепак поголемиот дел од девојките кои абортираат единствена емоции кои ги чуствуваат се олеснување. Тоа доаѓа од неповрзаноста со фетусот.
Тоа што сакам да го кажам е дека за различни луѓе има различно емоционално доживување на самиот абортус баш поради родетелските чуства, но тоа не треба да значи дека едната од групите е има рива престава туку дека сите гледаат на тоа како се подготвени да гледаат.
Затоа и треба изборот да се остави слободен и секоја жена да може сама да си реши дали е подготвена да има дете или не.

Б

Бат Елохим

Гостин
Абе се од паметен попаметен давале коментари тука, што да ти причам испаѓа ние најпаметен народ у цела Европа сме па затоа не ни го опираат се извињавам на фрнацускиов, у цела Европа абортусот е дозволен само тука у најразвиената Македонија :pos2:пошто нели имаме од мозок до мозок, саде мозоци течат низ уши, само тука ќе се забранува.
Ја не знам у кој век се враќаме наназад нема спас значи од простотилакот на некои луѓе, шо да се праи кога мнозинството се прости:tapp: и необразовани, партиски војници на вмро што мислат ќе добијат нешто од партијата ќе имаат некоја корист, ама се заебале гадно за тоа пошто нема да имаат никва корист и таква слепа послушност ја неам виднео, шо сеа педеркото Груевски ли испадна најпаметен од сите???:tapp:Бог да чува и да брани коа ќе почне надоров да размислува со свој мозок ако има уопште се чудам.
и јас се чудам. на луѓе што доаѓаат на форум и притоа очекуваат сите да се сложат со нив.

при тоа не прошетале по форумов да видат дека има и во политика тема за абортусот, па од политичка гледна точка и исфрустрираност можат да кењаат за Груевски колку сакаат.

обвинуваат за неписменост и простотилак... а се чудам што претставува цитираниот пост ако не простотилак!

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
и јас се чудам. на луѓе што доаѓаат на форум и притоа очекуваат сите да се сложат со нив.

при тоа не прошетале по форумов да видат дека има и во политика тема за абортусот, па од политичка гледна точка и исфрустрираност можат да кењаат за Груевски колку сакаат.

обвинуваат за неписменост и простотилак... а се чудам што претставува цитираниот пост ако не простотилак!
Политиката на владата и на партијата на власт и самите закони се многу битни и за самото рамислување на луѓето.
Оние кои не се доволно едуцирани да носат одлуки во некоја област, најчесто би поверувале многју побезо на една влада ако претходно има воспоставено доверба, отколку што би поверувале на стручно докторско мислење.

Б

Бат Елохим

Гостин
Политиката на владата и на партијата на власт и самите закони се многу битни и за самото рамислување на луѓето.
Оние кои не се доволно едуцирани да носат одлуки во некоја област, најчесто би поверувале многју побезо на една влада ако претходно има воспоставено доверба, отколку што би поверувале на стручно докторско мислење.
Не размислувам ниту како доктор, ниту како партиски полтрон! Јас сум жена и мајка, и мислам дека е срамота за жена во 21 век да иде на абортус при толку контрацептивни средства на дофат на рака, а како мајка, недозволиво е за мене, детето што ми било во стомак а сега тука песнички ми кажува некој да го вика паразит! (а и донекаде ми е разбирливо кога гледам отприлика кој поддржува абортус, затоа што сум сигурна дека кога ќе почне бебе да им мрда во стомакот ќе го сменат мислењето)

Неписмени одат на абортус (и малолетни) Писмени си купуваат антибеби апчиња и не им е срам да си стават спирали, за контрацепција да разговараат со доктор.. итн!

А оваа тема е општо за абортусот, затоа и пишав дека има политичка тема за абортусот во политика!

мојот став е НЕ за абортусот! ама со агресивна едукација во комбинација!

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Неписмени одат на абортус (и малолетни) Писмени си купуваат антибеби апчиња и не им е срам да си стават спирали, за контрацепција да разговараат со доктор.. итн!
Во својот животен век секоја трета жена има абортус. Така да првен погледно во твојот куг на фамилија и пријатели пред да почнеш да нарекуваш некого неписмен бидејќи може да се изненадиш.

Член од
14 јули 2008
Мислења
1.449
Поени од реакции
50
Абе се од паметен попаметен давале коментари тука, што да ти причам испаѓа ние најпаметен народ у цела Европа сме па затоа не ни го опираат се извињавам на фрнацускиов, у цела Европа абортусот е дозволен само тука у најразвиената Македонија :pos2:пошто нели имаме од мозок до мозок, саде мозоци течат низ уши, само тука ќе се забранува.
Ја не знам у кој век се враќаме наназад нема спас значи од простотилакот на некои луѓе, шо да се праи кога мнозинството се прости:tapp: и необразовани, партиски војници на вмро што мислат ќе добијат нешто од партијата ќе имаат некоја корист, ама се заебале гадно за тоа пошто нема да имаат никва корист и таква слепа послушност ја неам виднео, шо сеа педеркото Груевски ли испадна најпаметен од сите???:tapp:Бог да чува и да брани коа ќе почне надоров да размислува со свој мозок ако има уопште се чудам.
..Твојов пост кажано го сваќам како ~Тие тамо се Је*ат без кондом,уживаат,па се чистат.А ние тоа не го можиме~ :toe:Така ми делува.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Напишано од Bat-Elohim
Очигледно е дека и ти спаѓаш во првата група (неписмените) ако беше писмена ќе знаеше да прочиташ дека и покрај употребените контрацептивни средства можна е несакана бременост, зошто ниедно контрацептивно средство не дава 100% заштита од бременост, али тоа тие проста раја владее :tapp:
Напишано од igor108367
Во својот животен век секоја трета жена има абортус. Така да првен погледно во твојот куг на фамилија и пријатели пред да почнеш да нарекуваш некого неписмен бидејќи може да се изненадиш.
Игоре на кого најде да кажуваш на неписмена, мислиш зела да прочита статистика за абортусот нешто да се едуцира :tapp: само знае да лупета тука ко празна воденица.

Мармеладова

Tale of the inexpressible
Член од
21 април 2006
Мислења
1.743
Поени од реакции
184
Очигледно е дека и ти спаѓаш во првата група (неписмените) ако беше писмена ќе знаеше да прочиташ дека и покрај употребените контрацептивни средства можна е несакана бременост, зошто ниедно контрацептивно средство не дава 100% заштита од бременост, али тоа тие проста раја владее :tapp:
Зашто имаш толку претензии да станиш паметна во стадиум на философ, и зошто тоа што не си-толку те фрустрира? Зашто зборот "неписмена" ти е прв на дофат и повеќенаменски, знајш шо значи?
Иначе контрацептивите не даваат 100%, ама ~95% сигурно, и тоа е многу поќе од 0 (нула)

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Ова што го кажа е тотално офтопик, јас немам претензии да станам не Философ со С како што ме нарече туку поправилно да го спелувам -филозоф(денес филозофите немаат леб да јадат) ниту се правам најпаметна, ако немаш нешто да кажеш поврзано со темата тогаш немам ни јас што да ти кажам тебе, иначе со зборот неписмена не се послужив јас прва туку некој друг јас само го употребив нејзиниот збор.
А за последната реченица што ја кажа се согласувам, не сум точно сигурна колкав е процентот на заштита бидејќи варира во однос на различните контрцептивни средства, а тоа што контрацептивните средства не даваат 100% заштита туку многу помалку јасно укажува на фактот дека можна е појавата на несакана бременост, така што тој аргумент дека требало да се заштитат ,,неписмените"(не знам кој е неписмен у случајов) со контрацептивни средства паѓа во вода.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
140
Поени од реакции
8

Игоре на кого најде да кажуваш на неписмена, мислиш зела да прочита статистика за абортусот нешто да се едуцира :tapp: само знае да лупета тука ко празна воденица.
pocnavme so vreganje a...

well ok...no problemo

check this out, fukso edna

ajt glupa si, odjebi od temava...:baeh:

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Погорниов коментар :classic: треба да се банира.
јас не почнав со вреѓање твојата истомисленичка почна:tapp:

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
HELLO,зар не гледаш дека не знаеш да се расправаш,пола форум сакаш да го
навредуваш,дај откачи се малку,само бла,бла,бла,дрндаш...
И престани да пишуваш како страчка по секој пост,неподнослива си....

Член од
2 август 2008
Мислења
743
Поени од реакции
460
Не размислувам ниту како доктор, ниту како партиски полтрон! Јас сум жена и мајка, и мислам дека е срамота за жена во 21 век да иде на абортус при толку контрацептивни средства на дофат на рака, а како мајка, недозволиво е за мене, детето што ми било во стомак а сега тука песнички ми кажува некој да го вика паразит! (а и донекаде ми е разбирливо кога гледам отприлика кој поддржува абортус, затоа што сум сигурна дека кога ќе почне бебе да им мрда во стомакот ќе го сменат мислењето)

Неписмени одат на абортус (и малолетни) .Писмени си купуваат антибеби апчиња и не им е срам да си стават спирали, за контрацепција да разговараат со доктор.. итн!

А оваа тема е општо за абортусот, затоа и пишав дека има политичка тема за абортусот во политика!

мојот став е НЕ за абортусот! ама со агресивна едукација во комбинација!
Еве јас во врска со контрацепција,и такви ми ти работи сум описменета максимално за 18 годишна.Уште и пред да стапам во интимна врска бев описменета.А не како некој прости суштества шо поставуваа прашање од типот:Имав однос со перниче,дали е можно да забременам?
Па и јас оправдувам абортус во одреденени случаеви да не ги повторувам смачено ми е,сигурно не од мила волја-нејќам дете и точка.
и... значи мене ме нарекуваш неписмена? Би отишла на абортус,и како описменета може да ми се случи да забременам и кога не би било изводливо никако да го задржам бебето-би морала едниствено за добро на сите околу мене.Прво,не би сакала бебето да го фрлам во дом навистина од моја гледна точка тоа е многу,многу,многу полошо од абортусот затоа што абортусот е болка за фетусот,бебето.. како сакаш наречи го(за едни тука е фетус,за едни човек)... тоа е пократка болка отколку за човечкото суштество што шета во искинати партали по домовите и чија судбина е во пропаст затоа што не сите деца имаат среќа да бидат посвоени.

Сега за накосеното. =)
Зошто викаш дека писмени си купуваат антибеби апчиња,си ставаат спирали.Еве кажи ми како јас на 18 години да си ставам спирала во мене?
Антибеби апчиња-не сакам ни да слушнам за нив,сум се советувала со гинеколози,често одам на такви прегледи,уште откако ја добив првата менструација пред 5 години јас редовно одам на гинеколог и секогаш тема на зборување ни била секс и контрацепција без разлика дали сум била сексуално активна.Секогаш ... и од гинеколог сум слушала - за младите само кондом и ништо друго.Ама видиш ете некогаш се случува и со тој пусти кондом да забремениш колку и да се пазиш нели се случува шо вика мајка ми секош кај тие шо не треба(ќе се штитиш ти,ќе се пазиш,ќе одиш на прегледи и тамтамтамтамтамтам .. а некоја со сите ќе ги турка гаќите-поинаку не знаев како да се изразам,значи без никаква заштита и нема да забремени,а тебе ќе ти се случи...
или да станува збор за силување,и јас и ти(ти како повозрасна) знаеме дека тој чин е една болна работа за жената,маж можам да речам дека не би разбрал доволно..ама ти би ме разбрала.Еве се случува,знаеш јас пред некое време бев нападната од манијак пред мојата куќа,ништо не ми се случи само ме бркаше и избегав среќа што се најдов пред куќа па премн. сум исплашена и страв ми е навечер до продавница да појдам и знаеме двете како мене би ми било НЕДАЈБОЖЕ(никогаш,никогаш,никогаш) да бев силувана.Кажи ми,како јас би го задржала детето на таа гнаса,на тој габор... нз како да го наречам,кога би ме затруднил ?

И на крај,да додадам по не знам кој пат.
ОПРАВДУВАМ АБОРТУС,
во одредени случаеви! :helou::smir:

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
HELLO,зар не гледаш дека не знаеш да се расправаш,пола форум сакаш да го
навредуваш,дај откачи се малку,само бла,бла,бла,дрндаш...
И престани да пишуваш како страчка по секој пост,неподнослива си....
1.Не ми е целта да се расправам и да навредувам , за разлика од тебе :tapp:, страчка?-што е ова комплимент?
2.Не мора да си го покажуваш простотилакот јавно срамота за тебе.
3.Никој не ти се обрати тебе-што се мешаш?
4. Ако ти се неподносливи моите постови(заради тоа што размислувам поинаку од тебе) слободно игнорирај ме.
5. Ако имаш некој коментар во врска со темата слободно коментирај, дебатирај.
6.Се што кажа досега беше офтопик

Kajgana Shop

На врв Bottom