Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Б

Бат Елохим

Гостин
Јас убаво објаснив во претходниот пост ако знаеш да читаш, прочитај ако не не туку се препуцавај тука, зошто ти не си објаснила ништо.
ако нешто имаш да реплицираш на постот мој, пиши ... ако немаш, слободна си! путуј! :helou:
нема што да се објаснува! хахахаха поготово за абортус бееееее:tapp::tapp:

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
До пред 10 години да си се родила деформирана или болна на некој начин истото тоа општество ќе и викало да те дадат на посвојување или да те пратат во некоја институција.
Да си живеела 200 години порано и да си имала дечко пред да се омажиш и не дај боже да правиш нешто со друго со него, најверојатно ако он не те земел за жена ќе си останела стара мома.
Кај анс до ден денес е традиција мажот да си ги тепа децата и жената и општеството ( пред се со молчење и изјавување дека не е нивна работа) да го одобруа тоа.
До пред 5 години во талибанскиот дел на авганистан познчајните машки личности во околината земаа мачки деца од 6-8 години и ги користеа како секс робови. Подоцна ги тренираа како војници или слуги. Истото ова беше подржано од општеството и таму тоа беше најнормална работа.
Така да треба малку секој да размисли кога и за што општеството му дава позитивна насока.
абе ја не реков дека сум фанатик на општеството, зборев конкретно за тоа дека мајка ми додека била бремена ме викала дете а не фетус. И зборев за нашето општество не за Авганистан. Не се вади со вакви аргументи.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Гледав на тв извадоци од една емисија каде госпоѓата Мирјана Најчевска изјавува дека нејзината ќерка и се заблагодарила затоа што го абортирала претходното дете, па затоа ова дете дошло на свет :nesvest::nesvest::nesvest::nesvest:. Еј оваа жена се нарекува борец за човекови права, а не му го дозволила на своето дете правото на живот. Готово немам зборови повеќе.

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Nihilista ти не го разбираш правото на живот, очигледно. Еве јас како правник во студии да ти разјаснам некои работи. Европскиот суд за човекови права сè уште нема решено дали фетусот има право на живот.

Прво што мора да се знае во контекст на абортусот е дека поимот на “живот” од членот 2 на Европската конвенција се истражувал во однос на животот на веќе роденото лице и нероденото дете.

Комисијата за човековите права разликувала три можности: правото на живот е неприменливо за фетусот; се признава правото на фетусот со одредени ограничувања; го признава неквалифицираното право на живот.

Последната можност е исклучена од разгледување имајќи го предвид фактот дека правото на живот е резервирано за мајката. Комисијата во случајот на Џ вс. Унитед Кингдом застанала на мнение дека ќе се дозволи абортусот за да се заштити животот на мајката и нејзиното здравје. Директна примена на ваквото становиште било во случајот на Патон вс. Унитед Кингдом каде таткото на детето се обидувал да ги убеди англиските судови да ја одвратат мајката од абортус. Комисијата заклучила дека членот 2 на Европската конвенција е применлив само за веќе родените бидејќи животот на фетусот е непосредно поврзан со животот на мајката. Комисијата сметала дека ако се прошири применливоста на членот 2 на Конвенцијата и на фетусот, тоа би значело забрана на абортусот дури и тогаш кога одржувањето во живот може сериозно да го загрози животот на мајката. На тој начин би се дала поголема вредност на животот на фетусот од оној на мајката, што би било спротивно на членот 2, што не дозволува намерно одземање живот за да се спаси живот на друг.

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
абе ја не реков дека сум фанатик на општеството, зборев конкретно за тоа дека мајка ми додека била бремена ме викала дете а не фетус. И зборев за нашето општество не за Авганистан. Не се вади со вакви аргументи.
Првите три примери беа за нашето општество. Тоа за авганистан беше еден конкретен пример што кога го прочитав се запрепастив бидејќи не ми се веруваше дека во еден дел од земјата тоа може да биде нормална работа.
Што се однесува за бебето, јас имам персиска мачка и секогаш кога ја викам и се обраќам со "бебенце мое дојди" или "бебуш дојди ваму" и слично. Дали тоа значи дека јас сум нејзината мајка, а она е моето бебе?

Член од
4 февруари 2009
Мислења
140
Поени од реакции
8
Jas mislam deka dilemata okolu abortusot i zakonite za istiot, bi trebalo da ne im se ostavi na medicinskite lica i nivniot pomoshen personal i mufljuzite od min. za zdravstvo i tenderijada, tuku na lugeto so bogata dusha, poradi faktot deka nekoi luge se prelakomi a i sekoj svojata rabota treba da si ja vrshi za sho go plakaat.:baeh:

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Првите три примери беа за нашето општество. Тоа за авганистан беше еден конкретен пример што кога го прочитав се запрепастив бидејќи не ми се веруваше дека во еден дел од земјата тоа може да биде нормална работа.
Што се однесува за бебето, јас имам персиска мачка и секогаш кога ја викам и се обраќам со "бебенце мое дојди" или "бебуш дојди ваму" и слично. Дали тоа значи дека јас сум нејзината мајка, а она е моето бебе?
оф леле мешање поими.. Тоа како ја викаш мачката е твоја работа.добро а ако не треба така да го нарекува мајката своето неродено бебе, како треба?

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
оф леле мешање поими.. Тоа како ја викаш мачката е твоја работа.добро а ако не треба така да го нарекува мајката своето неродено бебе, како треба?
Мислам дека не ја долови поентата на игор, сакаше да каже дека ако мајка ти те нарекувала дете додека сеуште си била фетус, не значи и дека била у право, само ти си била планиран фетус така што мајка ти можела да те нарече свое дете зошто планирала да те роди и те гледала у иднина како свое дете, а додека си била у стомакот ти не си можела да скокнеш од фетус во дете, дете е фаза на развој после бебе, така што прво иде фетус па бебе па дете на крај:smir:

Мармеладова

Tale of the inexpressible
Член од
21 април 2006
Мислења
1.743
Поени од реакции
184
Мислам дека не ја долови поентата на игор, сакаше да каже дека ако мајка ти те нарекувала дете додека сеуште си била фетус, не значи и дека била у право, само ти си била планиран фетус така што мајка ти можела да те нарече свое дете зошто планирала да те роди и те гледала у иднина како свое дете, а додека си била у стомакот ти не си можела да скокнеш од фетус во дете, дете е фаза на развој после бебе, така што прво иде фетус па бебе па дете на крај:smir:
Софке ај немој не треси глупости, ко полуотруена си.
`Чевларот да не гледа повисоко од чевлите`, а за да ти ја доловам поентата-не зборај за то шо не се разбираш, просто правило.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
140
Поени од реакции
8
Fala bogu, ova so fazite na razvoj na covekot vo tekot na zivotot, mislam deka go razjasnivme malce pogore, ne davajte nesoodvetni primeri so domashni milenici.:smir:

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Верувале или не се работи за една иста работа. Луѓето ги сакаат животните затоа што имаат големи глави во однос на нивнте тела и големи очи. Тоа е карактеристика која се јавува и кај бебињата. Тоа е и главната причина зошто ги привлекува.
Мајчиниот инстикт се јавува рано во бременоста од истата причина. Изгледот на бебето во утробата ги разбудува истите чуства како и домашното милениче. Во генетскиот код на сите луѓе, а особено жените е да се приврзуваат кон тие одредени карактетристики. Затоа и поголемиот дел од луѓето кои не сакаат животни имаат проблем да се поврзат со своите деца особено во нивната најрана возраст.
Покажано е дека жената која е свесна како изгледа фетусот во нејзината утроба полесно се приврзува кон него отклолку онаа која не е свесна за тоа.
За употребата на примерот кој го дадов е совршена асоцијација како инстинктите на човекот знаат да го залажат.
Прирзаноста која една фамилија ја има кон куче или маче е реиси идентична кон онаа која ја има според едно дете. Затоа и животните кои повеќе наликуваат на бебиња ( од мачките на пример хималајските мачки ) се ногу поценети и побарани особено од женската популација.

Fala bogu, ova so fazite na razvoj na covekot vo tekot na zivotot, mislam deka go razjasnivme malce pogore, ne davajte nesoodvetni primeri so domashni milenici.:smir:
Прочитај го горното објаснување може че ти се појасни нешто.

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
игорче знам оти ти се со факти пишуваш ама и јас сеа ке ти кажам еден факт а тоа е дека бебе и маче не е едно исто.Можда човекот се приврзува за животните ги сака,си даваат љубов мегу себе,но сепак тоа е животно и различни чуства будат маче и дете,верувај,оти имав маче го гледав 13год и бев приврзана ептен за него ама сега имам друга љубов мојот едногодишен син и во никој случај не е поголема љубовта што сум ја имала за моето маче,многу разлика има!Незнам дали имаш дете,кога ке имаш ке сфатиш дека детето е благослов,секој кој го создал треба да биде одговорен а не да се ослободува од него- а доколку не сакате бебе заштитете се-сигурно ке успеете да избегнете бременост:smir:

Филозофка

Amelie Poulain
Член од
21 јануари 2009
Мислења
1.680
Поени од реакции
525
Абе се од паметен попаметен давале коментари тука, што да ти причам испаѓа ние најпаметен народ у цела Европа сме па затоа не ни го опираат се извињавам на фрнацускиов, у цела Европа абортусот е дозволен само тука у најразвиената Македонија :pos2:пошто нели имаме од мозок до мозок, саде мозоци течат низ уши, само тука ќе се забранува.
Ја не знам у кој век се враќаме наназад нема спас значи од простотилакот на некои луѓе, шо да се праи кога мнозинството се прости:tapp: и необразовани, партиски војници на вмро што мислат ќе добијат нешто од партијата ќе имаат некоја корист, ама се заебале гадно за тоа пошто нема да имаат никва корист и таква слепа послушност ја неам виднео, шо сеа педеркото Груевски ли испадна најпаметен од сите???:tapp:Бог да чува и да брани коа ќе почне надоров да размислува со свој мозок ако има уопште се чудам.

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
Абе се од паметен попаметен давале коментари тука, што да ти причам испаѓа ние најпаметен народ у цела Европа сме па затоа не ни го опираат се извињавам на фрнацускиов, у цела Европа абортусот е дозволен само тука у најразвиената Македонија :pos2:пошто нели имаме од мозок до мозок, саде мозоци течат низ уши, само тука ќе се забранува.
Ја не знам у кој век се враќаме наназад нема спас значи од простотилакот на некои луѓе, шо да се праи кога мнозинството се прости:tapp: и необразовани, партиски војници на вмро што мислат ќе добијат нешто од партијата ќе имаат некоја корист, ама се заебале гадно за тоа пошто нема да имаат никва корист и таква слепа послушност ја неам виднео, шо сеа педеркото Груевски ли испадна најпаметен од сите???:tapp:Бог да чува и да брани коа ќе почне надоров да размислува со свој мозок ако има уопште се чудам.
:uvo: ај шетај и не сметај,си чула за тоа???

Kajgana Shop

На врв Bottom