- Член од
- 30 март 2010
- Мислења
- 1.441
- Поени од реакции
- 400
Ај, ај не ќе ми кажуваш ти што да правам.Во ред, и Ти си изузетно досаден, па ајде сега, прејди на темата.
Ај, ај не ќе ми кажуваш ти што да правам.Во ред, и Ти си изузетно досаден, па ајде сега, прејди на темата.
Еј кој ја труе темава сега, едноставно имаш опција игнорирај. Прекини веќе и ти...Ај, ај не ќе ми кажуваш ти што да правам.
Ако го прочиташ конктестот, ќе видиш дека тука пророкот не му се обраќа на ѓаволот, туку на Навуходоносор - вавилонскиот цар.Како може змијата во градината еденска да е лукавиот, кога во тоа време лукавиот бил во божја милост и негов ангел, а тек покасно паднал од небесата, како што ни кажува Исаија...
Кој бил тој “лукав“ кој постоел пред ѓаоло?
Исаија: 14:12
Како падна од небото Деницо (Светлоносецу), сине Зорин? Како ли си симнат на земјата ти, угнетувачу на народите?
Немаме доволно информации за тоа каде се наоѓала Едемската градина, а исто така и по глобалниот потоп топологијата на Земјата е променета и веројатно делови од таа градина се некаде под денешната Земјина површина (почва).И дали Рајот, т.е. градината Еденска се наоѓа во денешен Ирак, бидејќи Бог многу јасно ни дава географски координати...и по страшниот суд душите на праведните ќе одат во Багдад, Басра или Тикрит?
Абе со Мики1 ќе се разбереш ти, туку ај да се посмееме малку. Не коментирам повеќе :salut:Еј кој ја труе темава сега, едноставно имаш опција игнорирај. Прекини веќе и ти...
Поточно, немате никакви информации за тоа каде се наоѓала Едемската градина и дали воопшто постоела додека за ова второво не те сфаќам баш.Немаме доволно информации за тоа каде се наоѓала Едемската градина, а исто така и по глобалниот потоп топологијата на Земјата е променета и веројатно делови од таа градина се некаде под денешната Земјина површина (почва).
Душите на покајаните верници по судниот ден ќе ги наследат новото небо и новата Земја.
Нели во католичката и православната теологија, лукавиот се поврзува со тој цитат од Исаија?Ако го прочиташ конктестот, ќе видиш дека тука пророкот не му се обраќа на ѓаволот, туку на Навуходоносор - вавилонскиот цар.
Немаме доволно информации за тоа каде се наоѓала Едемската градина, а исто така и по глобалниот потоп топологијата на Земјата е променета и веројатно делови од таа градина се некаде под денешната Земјина површина (почва).
Душите на покајаните верници по судниот ден ќе ги наследат новото небо и новата Земја.
„И видов ново небо и нова земја, зашто првото небо и првата земја поминаа“ (Откровение 21:1, Библијата)
И во двата случаи се работи за минато свршено време. Не пишува никаде дека тоа било по падот на Адам и Ева во гревот.Но и без тоа, во времето на еденската градина и настаните од Битие, лукавиот уште не бил надвор од милоста Негова, туку ангел, подоцна паднал...
Езекиел 28-13
Во Едом во Божјата градина, живееше ти, твоето облекло беше украсено со секаков сард, топаз и дијамант, хрисолит, оникс и јаспис, сафир, смарагд и злато. Беа направени тапани и кавали, на денот на твоето раѓање беа подготвени.
Лука 10-18
А Тој им рече: „Го видов сатаната како падна од небото, како молња!
За христијаните е јасно, исти ѓаол е - рогатиот :devil2:Пак не е јасно кој ѓаол е ѓаоло што ги измами Адам и Ева...
Човече, како може да им било кристално јасно кога немале сознание за добро и зло?! Што се правиш со сила мутав?На Адам и Ева им било кристално јасно дека ако јадат од забранетото дрво ќе умрат. Во Битие 2:17 читаме дека Бог тоа јасно и децидно им го кажал:
„Господ, Бог, му заповеда на човекот, велејќи: „Јади слободно од секое дрво во градината, но да не јадеш од дрвото за познавање на доброто и злото! Во денот кога јадеш од него, навистина ќе умреш!“ (Битие 2:17, Библијата)
Уште една потврда дека Адам и Ева го разбрале јасно Бог е нивната дискусија со Бог откако тие згрешиле. Тие не се изговарале дека не го разбрале Бог или дека нешто им било нејасно со таа заповед, туку само се обидувале да ја префрлат вината на друг:
Адам: „Жената, која Ти ми ја даде со мене, таа ми даде од дрвото, па јадев.“ (Битие 3:12, Библијата)
Ева: „Змијата ме измами, па јадев“ (Битие 3:13, Библијата)
Епа тогаш зошто не ми одговори на прашањето? Ако биле бесмртни, зошто бог се грижи да не станат бесмртни?Тие биле бесмртни пред да го направат гревот. Со извршувањето на гревот, смртта влегла во нив и потоа тие биле смрттни.
Ете Адам стана како еден од нас, знаејќи што е добро а што зло, но сега да не ја испружи раката своја и да земе од дрвото на животот па да заживее вечно! Тогаш Господ Бог го изгони од Едемската градина за да ја обработува земјата од која беше земен.
Ако Адам и Ева, со сторениот грев, останеле бесмртни и останеле во Рајот, тоа би значело дека и гревот но и смртта, како казна за гревот, би станале дел од Рајот и би биле вечни Рајски категории...Тоа би начело дека смртта би била во близината Божја, што за Бога е неприфатливо. Вечниот живот и смртта се исклучуваат.Епа тогаш зошто не ми одговори на прашањето? Ако биле бесмртни, зошто бог се грижи да не станат бесмртни?
Немале спознание за доброто и злото, ама имале спознание дека ако јадат од забранетото дрво дека ќе умрат. Јаделе и умреле. Нема тука ништо нејасно.Човече, како може да им било кристално јасно кога немале сознание за добро и зло?!
Ти одговорив. Види на предходната страна.Епа тогаш зошто не ми одговори на прашањето? Ако биле бесмртни, зошто бог се грижи да не станат бесмртни?
Чорбаџија напиша:Тие биле бесмртни пред да го направат гревот. Со извршувањето на гревот, смртта влегла во нив и потоа тие биле смрттни.
Ако биле бесмртни, зошто вели: "но сега да не посегнат по дрвото на животот па да заживеат вечно"! Значи кога го констатира ова, јахве сеуште не ги изгонил ниту казнил! А сепак се плаши да не заживеат вечно! Нема смисла да се грижиш дали некој што е бесмртен би пробал од дрвото на животот и би заживеал вечно.Ако Адам и Ева, со сторениот грев, останеле бесмртни и останеле во Рајот, тоа би значело дека и гревот но и смртта, како казна за гревот, би станале дел од Рајот и би биле вечни Рајски категории...Тоа би начело дека смртта би била во близината Божја, што за Бога е неприфатливо. Вечниот живот и смртта се исклучуваат.
Така?
Преку изгонувањето Адамово и Евино од Рајот, заедно со нив, изгонети се и гревот и смртта.
Јадеа, но ВО ДЕНОТ кога јадеа - НЕ УМРЕА!Во денот кога јадеш од него, навистина ќе умреш!“
На поставено прашање, се дава/се добива одговор.Ако биле бесмртни, зошто вели: "но сега да не посегнат по дрвото на животот па да заживеат вечно"! Значи кога го констатира ова, јахве сеуште не ги изгонил ниту казнил! А сепак се плаши да не заживеат вечно! Нема смисла да се грижиш дали некој што е бесмртен би пробал од дрвото на животот и би заживеал вечно.
Единствен кој тука прави грев е самобендисаниот лик на јахве! Затоа што ги создава без капацитет да распознаваат добро и зло, а потоа ги казнува!
Ова што го кажа нема никаква логика! Немале сознание за добро и зло, ама имале дека ќе умрат?!?Немале спознание за доброто и злото, ама имале спознание дека ако јадат од забранетото дрво дека ќе умрат. Јаделе и умреле. Нема тука ништо нејасно.
Во право си! И немањето одговор е одговор сам по себе.
На поставено прашање, се дава/се добива одговор.
Даден одговор, или се прифаќа или не се прифаѓа, а ако одговорот е даден а Ти си даваш свој одговор на даден одговор, мислим, сеа, види овака.....Останувам без текст.
Да затоа што Бог јасно и децидно им кажал дека ако јадат од забранетото дрво, ќе умрат:Ова што го кажа нема никаква логика! Немале сознание за добро и зло, ама имале дека ќе умрат?!?