Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Те разбирам и јас тебе што сакаш да кажеш...ја гледам и другата страна.
Прашањето за абортусот како право на избор е стар колку и луѓето..и додека во Стар Израел таков чин толку се осудувал што било забрането да се спомене...денес, дојдено до таму што се граничи со ментално насилство продолжено со осуда..ако ја заземеш спротивната страна од онаа која е застапувана.
Мене ми е сосема јасен абортус во случај на силување,тешки деформации на плодот, опасност по животот за бремента жена..или било каква друга компликација во која стои правото на избор на жената како човечко суштество, без да биде приморана на тоа
Мојата поента од почетокот беше дека...светоста на животот настанува со зачнувањето..а не некаде по патот на развојот на плодот...
Денес поголениот број на повикувања на правото кое го застапуваш се од од социјален карактер...бедно.
Сигурен сум дека сте виделе киретажа...брате мили па Менгеле е светиња спрема гинеколозите...аботусот денес е вносен бизнис..каква поддршка каква помош..и каде е тука рамноправноста на одлука на двата родитела?
Sorry, што малце лутам по темата...ама по 44 страни постови...тешко е да се вклопиш

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Прашањето за абортусот како право на избор е стар колку и луѓето..и додека во Стар Израел таков чин толку се осудувал што било забрането да се спомене...денес, дојдено до таму што се граничи со ментално насилство продолжено со осуда..ако ја заземеш спротивната страна од онаа која е застапувана.
Точно така, убаво го кажа, ментално насилство продолжено со осуда.
Само не прокоментира дали е сето тоа во ред или не, бидејќи и ти на момент го направи.

Колку што можев да приметам од еден твој претходен пост, имаше ставено линк до слика на абортиран фетус. Кажи ми, дали е во ред да се вадат пред очи такви слики пред мајката, која е исправена пред дилемата дали да абортира или не. Мене ако ме прашаш, тоа е манипулација.
Исто како тебе и јас би можела да и' извадам слика пред очи на многу пари, слава, забава...или докторати, кариера, или финансиска стабилност и слобода......или било каква друга слика што ќе биде идентична на нејзиниот посакуван идеален живот доколку подлегне на абортус. Само и само со една цел, да ја изманипулирам.

На мајките не им требаат такви слики, ниту како мојата, ниту како твојата. Немој погрешно да се сфатиш. Јас сум за целосно информирање, кажи и' ги ризиците од абортус, кажи и' ги статистиките на неплодност, кажи и' низ што се' ќе треба да помине, што ја очекува понатаму (како мајка или не), да размисли дали ќе може да се бори со својата совест во иднина....И сето ова да се каже најотворено и најреално. И остави ја самата да одлучи.

Но, немој да вадиш бедни слики, само за повеќе да ја збуниш и предизвикаш болка кај нејзе.
Односно, немој сликовито да ја силуваш.

Мене ми е сосема јасен абортус во случај на силување,тешки деформации на плодот, опасност по животот за бремента жена..или било каква друга компликација во која стои правото на избор на жената како човечко суштество, без да биде приморана на тоа
Имаш двојни принципи. Ако си против абортус, ќе бидеш против во сите случаи, без разлика дали е силување, деформации или опасност по живот. Не можеш да кажеш, оправдувам само ако..., или оправдувам во онаа ситуација... Бидејќи, ако го направиш тоа, имаш двоен аршин.

Зошто им даваш право на избор само на оние мајки кои се силувани, кои носат деформиран плод или кои се во здравствена опасност? Зошто тие имаат право да изберат, а оние кои си имаат други причини и објаснувања, не смеат да изберат? Тоа е дискриминација.

Ако си против, ќе бидеш против до крај, па макар и по цена на живот на мајката. Ако веќе даваш избор, ќе го дадеш на сите, ме разбираш што сакам да кажам?

Затоа јас велам, право на избор по сопствени убедувања, сфаќања и размислувања. И на крајот, секој ќе си ја сноси својата одговорност и последици. Ама мора да се даде избор!

Мојата поента од почетокот беше дека...светоста на животот настанува со зачнувањето..а не некаде по патот на развојот на плодот...
Ова е само еден аспект од целата дискусија, кој е многу испревртено поставен од страна на оние кои се против. Се согласувам дека животот е светост. Но, исто така знам и дека секој има различно сфаќање за тоа кога животот започнува. Затоа можеш да го земеш како еден аспект од целото прашање, но не и како единствен аспект. Следствено, не можеш само врз база на него да генерализираш.

Денес поголениот број на повикувања на правото кое го застапуваш се од од социјален карактер...бедно.
Се сложувам со тебе, но биди малку поширок во сфаќањата и разбери дека секој има право да си одлучи сам, без разлика на тоа какво оправдување ќе си даде пред себеси. Ниту јас, ниту ти, сме тие кои треба да судиме. Тие што ќе одлучат, ќе си живеат со својата совест и своите причини зошто така избрале.

И каде е тука рамноправноста на одлука на двата родитела?
Знам зошто се буниш и те боли, напишав погоре дека ми е јасна вашата машка позиција кога во таков случај се осеќате како да сте со врзани раце, дека вас никој не ве прашува.
А јас од друга страна можам да дебатирам и за оние случаи кога машките се тотално незаинтересирани и гледаат да се скријат во првата дупка, а девојките се оставени и препуштени сами на себе.

Гледаш сега дека паричката има две стани? Мене ако ме прашаш, ниту едната од нив не е правилна.

Рамноправност постои кај сите зрели личности. И таа почнува од самиот чин на сексот, да биде здрав и сигурен. Заедно сме одговорни за контрацепција, исто како што и заедно треба да сме одговорни во случај на несакана бременост.

Признавам дека има ситуации кога жената одлучува самостојно, без консултација и спротивно на желбите на мажот. Но, знај дека жена која е самосвесна, возрасна и несебична, ќе донесе заедничка одлука.

п.с. Трилчо, ако сакаш бујрум вклучи се. Или и понатаму од позадина ќе осудуваш различни размислувања од твоите?

NIKA

F.B.I (Fausse Bonne Idée)
Член од
11 април 2006
Мислења
791
Поени од реакции
12
Абортус=чистење=УБИСТВО!!!!
Како да одобриш? = Поарно земи убиј некој криминалец (да не речам политичар) одколку млао слатко детенце...
п.с. Од самото зачнување се смета за човек, Божја креација, излеаната љубов на мајката и таткото...сте гледале како се прави абортус....кога ке ги извадат малото....(на делови гледаш како малото недоформено мрда со ножето....е ај убиј го де!!!!!...овие шо гоправат тоа треба да се луди и да ги затворат во затвор...

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Рамноправност постои кај сите зрели личности. И таа почнува од самиот чин на сексот, да биде здрав и сигурен. Заедно сме одговорни за контрацепција, исто како што и заедно треба да сме одговорни во случај на несакана бременост.
Токму во овој дел е рамноправноста.Заедно одлучуваме дали сакаме да имаме дете или не.Кога двајцата се заштитени мали се шансите за несакана бременост.Но ако во тој 1% се случи непланирана бременост,а јас несакам да родам дете,како би му ја исполнила желбата на партнерот,доколку сака да го родам?Овде доаѓа моето право на избор.Може да разговараме,но крајното решение е мое,колку и да изгледа сурово ова,природата така одлучила.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Точно така, убаво го кажа, ментално насилство продолжено со осуда.
Само не прокоментира дали е сето тоа во ред или не, бидејќи и ти на момент го направи.
Како не прокоментирав....можеби требаше да бидам подиректен ама..
"правото на избор на жената како човечко суштество, без да биде приморана на тоа".

Колку што можев да приметам од еден твој претходен пост, имаше ставено линк до слика на абортиран фетус. Кажи ми, дали е во ред да се вадат пред очи такви слики пред мајката, која е исправена пред дилемата дали да абортира или не. Мене ако ме прашаш, тоа е манипулација.
Исто како тебе и јас би можела да и' извадам слика пред очи на многу пари, слава, забава...или докторати, кариера, или финансиска стабилност и слобода......или било каква друга слика што ќе биде идентична на нејзиниот посакуван идеален живот доколку подлегне на абортус. Само и само со една цел, да ја изманипулирам.
Се надевам дека нема бремени жени на форумот..:smir: оти ни од далеку не сакав да манипулирам со нечиј живот...само сакав да го изразам мојот став..сликовно...едноставно дали вреди абортусот кога резултатот е нешто што го гледаш на сликата...
Многу е важно да застанеш и онака здраво да се запрашаш што работиш и каде тоа води...и како тоа ќе делува на твојот живот, без да се грижиш од осуда...

Имаш двојни принципи. Ако си против абортус, ќе бидеш против во сите случаи, без разлика дали е силување, деформации или опасност по живот. Не можеш да кажеш, оправдувам само ако..., или оправдувам во онаа ситуација... Бидејќи, ако го направиш тоа, имаш двоен аршин.
Зошто им даваш право на избор само на оние мајки кои се силувани, кои носат деформиран плод или кои се во здравствена опасност? Зошто тие имаат право да изберат, а оние кои си имаат други причини и објаснувања, не смеат да изберат? Тоа е дискриминација.
Какви двојни аршини па дискриминацијата е настана веќе..кога некој е силуван или не може да се радува на сопственото дете оти ќе изгледа како Квазимодо...нивното право на избор отишло јабана..
Ако си против, ќе бидеш против до крај, па макар и по цена на живот на мајката. Ако веќе даваш избор, ќе го дадеш на сите, ме разбираш што сакам да кажам?
Како до крај, па јас сум разумен човек не crash test dumie..па да ударам во ѕид и да велам дека е тоа за моја безбедност...Ти мене не ме разбираш..а не сме многу далеку..

Затоа јас велам, право на избор по сопствени убедувања, сфаќања и размислувања. И на крајот, секој ќе си ја сноси својата одговорност и последици. Ама мора да се даде избор!
Да мора да постои избор...ама не и привилегија...по цена на нечиј живот.
Знам зошто се буниш и те боли, напишав погоре дека ми е јасна вашата машка позиција кога во таков случај се осеќате како да сте со врзани раце, дека вас никој не ве прашува.
Е ова е смешно...па јас веќе реков дека не заземам страни од таа гледна точка...во прашање е улогата која машкото ја има како одговорност..оти е дел од тој чин...

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Многу е важно да застанеш и онака здраво да се запрашаш што работиш и каде тоа води...и како тоа ќе делува на твојот живот, без да се грижиш од осуда...
Точно така. Сите факти, последици, одговорности, сите pros&cons, сите "за" или "против" ќе ги ставиш на маса и одлуката е нејзина/заедничка. Ќе им покажеш што има на лево, ќе им покажеш што има на десно и со тоа се дава избор за одлука!
Ете точно тоа јас го застапувам!
И на крај, почит кон било која одлука што ќе ја донесат.

Инаку, не сме далеку еден од друг, само уште ова да ми го објасниш, не те разбирам што сакаш да кажеш.

Какви двојни аршини па дискриминацијата е настана веќе..кога некој е силуван или не може да се радува на сопственото дете оти ќе изгледа како Квазимодо...нивното право на избор отишло јабана..

Како до крај, па јас сум разумен човек не crash test dumie..па да ударам во ѕид и да велам дека е тоа за моја безбедност...Ти мене не ме разбираш..а не сме многу далеку..
Јас велам дека е дискриминација кога на едните (силуваните) ќе им се даде право на избор и притоа не ги оптеретуваат со ужаста дека е чедоморство, а кога другите ќе го побараат тој избор, тогаш одма им се вадат такви грозни слики пред очи. Тука ја гледам јас дискриминацијата и разликата во пристапот кон двете групи, како во осудата, така и во можноста за избор.

Да мора да постои избор...ама не и привилегија...по цена на нечиј живот.
Тука не верувам дека ќе се најдеме. Се согласувам дека не смееме да одлучуваме за туѓ живот. Но, што правиме со тоа што секој има различно сфаќање за тоа кога животот започнува? За некој веднаш по зачнувањето, за некој друг после три месеци, за некој трет откога ќе се роди детето. Кој ќе каже кое е правилното? Затоа јас стојам на ставот дека секој мора да има избор и да си донесе одлука по сопствените убедувања. И на крајот да ја прифати и живее со таа одлука.

Е ова е смешно...па јас веќе реков дека не заземам страни од таа гледна точка...во прашање е улогата која машкото ја има како одговорност..оти е дел од тој чин...
Не сме се разбрале за ова. Јас те сфатив дека како машко се осеќаш исфрлен од целата работа и само жената одлучува, затоа тоа го напишав. Инаку, многу нормално дека и двајцата се одговорни, за тоа нема дискусија. :)

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Јас велам дека е дискриминација кога на едните (силуваните) ќе им се даде право на избор и притоа не ги оптеретуваат со ужаста дека е чедоморство, а кога другите ќе го побараат тој избор, тогаш одма им се вадат такви грозни слики пред очи. Тука ја гледам јас дискриминацијата и разликата во пристапот кон двете групи, како во осудата, така и во можноста за избор
Абе ќе го исправиме патот..само има една препрека..не работата во тоа дали ќе те манупулираат или не, или осудуваат или не, туку во вистинскиот избор ...дали е праведен или не...сакав да кажам дека на тоа треба да гледаш како на естетска хирургија..ако имаш потреба од корективна хирургија..О.К...ако не живеј со она што ти го дал Господ..(можеби не беше најдобра компарација)...каприците не треба да се причина за абортус..туку вистинската причина..како што се силувањето..или физички недостатоци...
Тука не верувам дека ќе се најдеме. Се согласувам дека не смееме да одлучуваме за туѓ живот. Но, што правиме со тоа што секој има различно сфаќање за тоа кога животот започнува? За некој веднаш по зачнувањето, за некој друг после три месеци, за некој трет откога ќе се роди детето. Кој ќе каже кое е правилното?
Господ..ќе каже...имаш слободна волја, но не и прво да се правиш Бог.
За она со мажот и жената не сме се разбрале О.К....

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Абе ќе го исправиме патот..само има една препрека..не работата во тоа дали ќе те манупулираат или не, или осудуваат или не, туку во вистинскиот избор ...дали е праведен или не...сакав да кажам дека на тоа треба да гледаш како на естетска хирургија..ако имаш потреба од корективна хирургија..О.К...ако не живеј со она што ти го дал Господ..(можеби не беше најдобра компарација)...каприците не треба да се причина за абортус..туку вистинската причина..како што се силувањето..или физички недостатоци...
Пеки, те разбрав. За болдираното.... исто како што не треба да биде причина за абортус размазеност, неприфаќање на одговорност, абортус како сретство за контрацепција и ред други работи, да не набројувам бидејќи така веќе се навлегува во индивидуални случаи, а не е тоа целта на дискусијата.

Не е ниту мое, ниту твое да одлучиме која е вистинската причина. Секој си има свое оправдување. Само сакам да кажам дека мајката треба да има право на избор. Каков избор ќе направи, нејзино е и таа ќе треба да живее со таа одлука. Ниту можам, ниту сакам да ја оправдам или осудам. Затоа не велам дека сум за или против (генерално земено, а индивидуално не сакам да навлегувам).

Господ..ќе каже...имаш слободна волја, но не и прво да се правиш Бог.
Убаво што го спомна ова, бидејќи полесно можам да ти покажам кои се тие двојни аршини што ги употребуваш.
Дали би и' го кажал овој аргумент на мајката која е во животна опасност од бременоста и треба да одлучи дали да абортира или не? Дали ќе и' кажеш дека треба да го роди, макар и по цена на најзиниот живот, бидејќи никој нема право да се прави Бог. Дали би и го кажал овој аргумент, на некоја што е сличувана или носи деформиран плод?
Или можеби овој коментар е резервиран само за оние што размислуваат за абортус од некоја друга нивна причина?

Затоа ти напишав, ако си против абортус, ќе бидеш против до крај, за сите случаи без разлика на последиците, макар и по цена на животот на мајката. Ако се вадат религиозни аргументи и чедоморство на маса, тогаш ќе се вадат за сите подеднакво. Зарем има рамноправност на една да и' се каже, ти убиваш дете - убиец, а друга да не спадне во таа категорија само затоа што носи деформиран плод, зарем тоа не е исто така живо суштество?
Мене ако ме прашаш, терминот убиец и воопшто би го исклучила од дискусијата за абортус, и за едните и за другите. Нема потреба од такви тешки квалификации кога некој е соочен со тежината на една ваква одлука. Не дека ти кажа убиец, ама јас само пластично преведувам тоа што си го напишал дека, никој нема право да се прави Бог и да одземе живот, во спротивно....

Јас сум за слобода на избор, а пред и над се' за одговорен и сигурен секс. Ако се најдеме во гледиштата, пеки, ако не...:toe:

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Не гледам каде е проблемот.
Ти не би дал секому право на избор или јас нешто пропуштам?
Za pravo na izbor, mislam deka treba da se polaga test.
Za pravo na glas treba da se polaga test.
Za mnogu raboti treba da se polagaat testovi.
Ama koj test e adekvatno merilo na toa merilo shto go sozdava demokratijata?
Losho, najiskreno, losho.

Ako veke nekoj pocne da se ebe, neka nosi so sebe zashtita.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Убаво што го спомна ова, бидејќи полесно можам да ти покажам кои се тие двојни аршини што ги употребуваш.
Дали би и' го кажал овој аргумент на мајката која е во животна опасност од бременоста и треба да одлучи дали да абортира или не? Дали ќе и' кажеш дека треба да го роди, макар и по цена на најзиниот живот, бидејќи никој нема право да се прави Бог. Дали би и го кажал овој аргумент, на некоја што е сличувана или носи деформиран плод?
Или можеби овој коментар е резервиран само за оние што размислуваат за абортус од некоја друга нивна причина?
Некако знаев уште додека го пишував, дека ова со Господ ке ми се одбие од глава...Очекував тука да најдеш двосмисленост..што донекаде и ја има, не затоа што јас размислувам така, туку заради тоа што е тенка границата помеѓу она што ни е дозволено и она што е забрането...
Да се дообјаснам длабоко вервувам дека секој треба да има право на избор..но не по цена која ќе се коси со одредени правила на игра...
Двојниот аршин околу правото на избор..прави дилема и кај мене, од една страна тука се цврстите традиционални верувања, во Господ и она што треба да го застапуваме како негови следбеници..а од друга е чуството на неправда спрема одредени луѓе кои не ја добиле вистинската шанса во животот...е тоа треба да биде подотворената врата на абортусот за која зборам...без манипулации..но сепак се плашам дека и тоа не е доволно оти се коси со Господ...и пак тоа кои сме ние да се правиме Богови..оти сме сепак обични луѓе...
Јас сум за слобода на избор, а пред и над се' за одговорен и сигурен секс. Ако се најдеме во гледиштата, пеки, ако не...:toe:
Ако, поинтересно е вака кога имаме гледишта кои се разидуваат инако не би бил интересон форумот..од климање со глава се добиваат повреди на вратот...:smir:

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
А што ќе се случи ако женското сака да абортира, а машкото не сака ни да чуе и сака да да се роди детето?

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Од што неможете да се разберете, почнувате да мешате поими. Од кога е можно да е исто чувството да знаеш дека носиш плод на силување и тоа да знаеш дека носиш деформиран плод или опасен по негов или свој живот?
И еднаш може да стане јасно на сите, дека ставовите на членовите не се оправдувања или осудувања ... аман веќе и со тоа. Сите теми повеќе се базираат на такви препукувања, отколку на тоа што се бара од нив.

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Za pravo na izbor, mislam deka treba da se polaga test.
Za pravo na glas treba da se polaga test.
Za mnogu raboti treba da se polagaat testovi.
Ama koj test e adekvatno merilo na toa merilo shto go sozdava demokratijata?
Losho, najiskreno, losho.

Ako veke nekoj pocne da se ebe, neka nosi so sebe zashtita.
Пикасо, не е лошо правото на избор, пер се.
Туку е лошо кога правото на избор се зема само како привилегија и удобство (easy way out - конкретно за абортусот), а притоа да се заборави на последиците и одговорностите на тој избор. Затоа јас цело време пишувам: право на избор, со сите последици и одговорности што тој ги носи!
Се надевам дека се разбираме. :)

Некако знаев уште додека го пишував, дека ова со Господ ке ми се одбие од глава...
Е ако де, не мавам јас со пластични голф топчиња од оваа страна, па да те здоболи. Само со по некоја лубеница од време на време. :smir:

Нормално, се шегувам. Убаво е да се дискутира со тебе на темава. :smir:
Очекував тука да најдеш двосмисленост..што донекаде и ја има, не затоа што јас размислувам така, туку заради тоа што е тенка границата помеѓу она што ни е дозволено и она што е забрането...
Да се дообјаснам длабоко вервувам дека секој треба да има право на избор..но не по цена која ќе се коси со одредени правила на игра...
Двојниот аршин околу правото на избор..прави дилема и кај мене, од една страна тука се цврстите традиционални верувања, во Господ и она што треба да го застапуваме како негови следбеници..а од друга е чуството на неправда спрема одредени луѓе кои не ја добиле вистинската шанса во животот...е тоа треба да биде подотворената врата на абортусот за која зборам...без манипулации..но сепак се плашам дека и тоа не е доволно оти се коси со Господ...и пак тоа кои сме ние да се правиме Богови..оти сме сепак обични луѓе...

Ако, поинтересно е вака кога имаме гледишта кои се разидуваат инако не би бил интересон форумот..од климање со глава се добиваат повреди на вратот...:smir:
Ја разбирам твојата дилема, точно, тенка е границата меѓу дозволено и забрането, ама тоа е само доказ дека не е се' во животот црно и бело, туку е многу повеќе сиво, особено по ова прашање. А да повлечеш граница на сива зона е најтешко. Кој ќе каже на која градација (посветло или потемно сиво) треба да лежи линијата? Оттука и мојот став на право на избор, секој да има дозвола да си ја стави границата онаму каде што му одговара и каде ќе може да се соочи со својата совест. А сите имаме совест, особено мајките.

Мило ми е што можеш да го видиш двојниот аршин, затоа и си исправен пред дилемата и се бориш помеѓу твоите сфаќања за светоста на животот и она што го носи самиот живот како неправда или фер и нефер ситуација. Многумина не го гледаат тој двоен аршин, па затоа слепо пресудуваат, без и малку да размислат или барем да пробаат да ги видат и двете страни. Како и да е, дилемата останува твоја. Можам и за нејзе да кажам нешто, да ти дадам мое гледиште, ама не ми е местото таму, тоа е твоја борба, а неповикана не смеам да дојдам. :)

Од што неможете да се разберете, почнувате да мешате поими. Од кога е можно да е исто чувството да знаеш дека носиш плод на силување и тоа да знаеш дека носиш деформиран плод или опасен по негов или свој живот?
Дивне, изгледа не си не' разбрала за што зборуваме со Маркус, па затоа кај тебе се смешале лончињата. Кој од нас двајца кажа дека е исто чувството? Никој. Ние не споредуваме чувство, туку општа (светска) перцепција на различни случаи. Таман работа уште да почнеме да споредуваме чувство на посебни случаи на бременост, кај ќе ни биде крајот. :)

И еднаш може да стане јасно на сите, дека ставовите на членовите не се оправдувања или осудувања ... аман веќе и со тоа. Сите теми повеќе се базираат на такви препукувања, отколку на тоа што се бара од нив.
Не се нервирај, уживај. Прочитај малку поубаво и ќе видиш дека меѓу мене и Маркус нема препукување и никој од нас двајца не' осудува, ние само судиме. Има разлика во поими:
суди - дискутира, дебатира, разговара
пресуди - бира страна, одлучува
осуди - казнува

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
:oftopik:
Благодарам за информациите. Сега ми е се` толку појасно. Благодарам уште еднаш.

Kajgana Shop

На врв Bottom