Oд септември Царината ќе казнува и ќе одзема возила.

Што мислите:

• Ќе се одземаат возилата.

Гласови: 18 37,5%
  • Кучињата ќе лаат ама карванот ќе си врви.

Гласови: 21 43,8%
  • Ќе се пролонгира рокот, ама на крај ќе биде како досега.

Гласови: 9 18,8%

• Вкупно гласачи
    48
Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
И треба да се одзимаат и тоа врз основ на царински прекршок!!!!
Преку куров од такви возила кои 95% од времето возат тука, а плаќаат регистрација, патарини и се останато во Бугарија.
Така е.. оштетуваат наши улици,паркирани на наши паркинзи,на наши зелени површини,загадуваат наш воздух, а плаќаат во Блгарија...епа неќе да можее :pusk:

Тие што си земале Блгарска кола(и пасош нормално) нека не се бунат..ако нејќат да ја регистрираат во МК има друго чаре,нека им воведат данок,месечен и нека си плаќаат,нешто као лежарина..
И плус доживотно ќе останат БЕЛЕЖАНИ, кај нас што и покрај се не земавме коли за да плаќаме 50 евра помалце за регистрација и зелен картон и не си го продадовме гзот.

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
907
Глупаво е да се ограничува вака со одземање, ама убаво кажа Џиш. Таксирање на странско возило. Месечно 50 еур. 12*50=600 еур.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Така е.. оштетуваат наши улици,паркирани на наши паркинзи,на наши зелени површини,загадуваат наш воздух, а плаќаат во Блгарија...епа неќе да можее :pusk:
Блазеси ти на размислувањето што го имаш идеалистичко :icon_lol:. Еве од септември почнуваат до февруари март наредна година има да соберат 50000 возила, од јули месец извршителите можат слободна арач да собираат (ова го одложија), па по 300 евра казна за сите што живеат во згради а немаат упаравители со фирми за одржување, казни за сите што немаат фасади на куќите или објектите.....
Наредната година на пролет има предвремени избори :icon_lol:, зар мислиш дека ќе поминат овие работи нема шанси тежок виц е тоа.

Lajce

Не за сркање
Член од
19 април 2006
Мислења
997
Поени од реакции
116
Ќе си пупат уште по една кола на бг табли па 6 месеци ќе ја возат едната, другите 6 месеци другата. Решен проблем.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.162
Поени од реакции
11.925
Ќе си пупат уште по една кола на бг табли па 6 месеци ќе ја возат едната, другите 6 месеци другата. Решен проблем.
На пасош ти ја внесуваат, така да ништо од тој бизнис. :vozbud:

--- надополнето ---

Премногу благонадежни блгари бе имало....наместо да се скријат од срам тие уште попуваат демек за 100 евра годината што ќе ги заштедам ќе возам цела година....кому тој муабет бе? 100 евра годината не може Томос поштар да помине а не возило... :pos2:

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Onak, европскиот го бараат, и го уважуваат, за оние штети каде не е причинета поголема материјална штета, ама си бараат во секој случај и записник со скица од полиција, а штетата ја фотографираат сами осигурителните компании, т.е. нивните проценители...
that was my point... истово и јас го реков... е болдираниот дел.... викни ти полиција да ти направи записник, и они ќе ти направат а за тоа ќе ти врачат и една МРСНА уплатница од 300 евра мислам дека беше, за направената услуга, или по судска одлука за спор ако има, тој што ја утнал работатат во сообраќајката ке си плати за увидот... значи полиција не врши увид на сообраќајка беспари....

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
that was my point... истово и јас го реков... е болдираниот дел.... викни ти полиција да ти направи записник, и они ќе ти направат а за тоа ќе ти врачат и една МРСНА уплатница од 300 евра мислам дека беше, за направената услуга, или по судска одлука за спор ако има, тој што ја утнал работатат во сообраќајката ке си плати за увидот... значи полиција не врши увид на сообраќајка беспари....
Ајде бе.... за шо земаат плата уствари полицијата? Која им е целта на собраќајците? Кога треба увид треба увид, нема врска плаќањето. Што ако неможите да се договорите кој е крив? Тогаш идиш до моментот на непотпишување на европскиот договор и пак ќе мора увид на лице место, па полицијата ќе одлучи чие возило ќе биде поправено.

Како и да е, се повеќе транспортни фирми (поради поевтината регистрација + зелен картон) се селат во Бугарија. Можи и да не е некој проблем со возилата 50-100 евра, ама зелен картон конкретно за комбе е 500 евра за 1 година. За камион несакам ни да помислам колку е. Е тука имаме поголема мака отколку со таксирањето на Бг возила низ државава.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Ајде бе.... за шо земаат плата уствари полицијата? Која им е целта на собраќајците? Кога треба увид треба увид, нема врска плаќањето. Што ако неможите да се договорите кој е крив? Тогаш идиш до моментот на непотпишување на европскиот договор и пак ќе мора увид на лице место, па полицијата ќе одлучи чие возило ќе биде поправено..
полицијата за што зима плата и уште по интересно е од кого зима плата, се други муабети... јас ти појаснв еден закон.... нов закон од пред неколку месеци воведен... ако не веруваш, трк до првата сообраќајна ПС и прашај...

а што се однесува до тоа дека транспортни компании се селат во бг со се камионите... не е само зелената карта... ако веќе е регистрирана транспортна компанија во бг, тогаш кај иде данокот од заработеното? во чив буџет идат парите од лиценците за транспорт? тука веќе многу повеќе е во прашање, одколку една регистрација и зелена карта... бааги повеќе...

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Како можи да ги одземи и врз кој основ?
Тие имаат бугарски пасоши и се граѓани на ЕУ. Македонија неможе да му забрани на граѓанин на ЕУ да го вози неговиот автомобил на територијата на нашата земја - нема логика. Ова е само обично заплашување на народот поради слабиот одзив за легализација, ама тоа е тоа.

Ќе казни државјанин на ЕУ оти повеќе од 6 месеци го вози својот автомобил во МК!? :uvo: АЛООООООО! Овие горе од Брисел што ќе речат? Впрочем и ние кон ЕУ одиме...
Кој сака да биде државјанин на ЕУ нека го врати МК пасош и нека оди да живее во ЕУ и тоа во многу јаката ЕУ држава :pos::pos::pos:
Тебе тоа ли те секира, што ќе речат во Брисел?
Ова е Македонија, овде се вози со МК регистарски таблички, кој сака да се прави Европјанин нека го фаќа патот од оваа држава...

Член од
23 февруари 2008
Мислења
35
Поени од реакции
0
Lani na Valentino Rosi mu presmetaa deka fgo prijavil mestoto na ziveenje mislam Shvajcarija,a toj mu presmetale deka najgolem del od vremeto koga ne e na trki go pominal vo Italija mu stegnaa zatajuvanje na danok 35.000.000 eur i kako popce si plati,iako mrcese i bese vo proces no otkako go posovetuvaa deka ako dobrovolno ne go plati togas konfiskacija,i duplo danok.Epa 'evropejci' ne glicete ne placete,ako ste mangupi bidete mangupi do kraj.

Il Fenomeno

non mollare mai
Член од
14 март 2007
Мислења
3.226
Поени од реакции
707
Кој сака да биде државјанин на ЕУ нека го врати МК пасош и нека оди да живее во ЕУ и тоа во многу јаката ЕУ држава :pos::pos::pos:
Тебе тоа ли те секира, што ќе речат во Брисел?
Ова е Македонија, овде се вози со МК регистарски таблички, кој сака да се прави Европјанин нека го фаќа патот од оваа држава...
Абе Атом овде голем противник си против колите со Бг табли се надевам дека и во живо така делиш лекции на твоите сограѓани со такви коли бидејќи не се малку во твоето место.
Стварно треба да се одземат ови Q7 i S класи на бг таби ни го уништија автопатот од коцка и прекрасните патишта во нашето место.
Инаку си плаќам јас 350 за зелен картон и регистрација а комшијата плаќа 100 евра за тоа во Бг.
Но повеќе сакам да се смени и јас да плаќам во МК 100 за зелен картон и регистрација отколку да ја запленат колата на комшијата.

Нели се нервирате кога читате вакво нешто во весник или сте горди што плаќате.
Македонците плаќаат најскап „зелен картон“

Во Србија зелениот картон чини 12 евра, во Босна и Херцеговина 2 евра, во Словенија помалку од 5 евра, а во Македонија 150 евра.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Абе Атом овде голем противник си против колите со Бг табли се надевам дека и во живо така делиш лекции на твоите сограѓани со такви коли бидејќи не се малку во твоето место.
Стварно треба да се одземат ови Q7 i S класи на бг таби ни го уништија автопатот од коцка и прекрасните патишта во нашето место.
Инаку си плаќам јас 350 за зелен картон и регистрација а комшијата плаќа 100 евра за тоа во Бг.
Но повеќе сакам да се смени и јас да плаќам во МК 100 за зелен картон и регистрација отколку да ја запленат колата на комшијата.

Нели се нервирате кога читате вакво нешто во весник или сте горди што плаќате.
Ако комшијата твој има пари за Q7 или Мерџо S класа, ќе си најди и 50 еврони месечно за престој на возилото во Македонија. И не велиме дека треба да се одземат, велиме дека не плаќаат даноци во Македонија, туку во Бугарија.

D&E

Член од
15 февруари 2009
Мислења
87
Поени од реакции
1
Едно прашање, мислиш доколку ги регистрираа сите бугарски коли на мк табли патиштата ке ни ги направат писти, па ке си биде се исто само џебови поединечни ке се полнат, оваа нашава е трула држава, јас не ги бранам бугарите или сл си зборам за мене, зедов кола која ме чинеше 1350 евра а доплатив уште 1000, кој не му се верува ке му ги пратам уплатниците и документите! Кај нас се е скапано! Плакаме по двапати патарина и при регистрација и на нашиве автопатишта јаки! Според мене најдобро е за да возиш странско возило во Македонија на границата да се наплаќа патарина и еко такса за одредено време колку ке престојува тоа возило во мк, 7 дена 6 месеци година и сл, за мене тоа е најдобро решение

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Едно прашање, мислиш доколку ги регистрираа сите бугарски коли на мк табли патиштата ке ни ги направат писти, па ке си биде се исто само џебови поединечни ке се полнат, оваа нашава е трула држава, јас не ги бранам бугарите или сл си зборам за мене, зедов кола која ме чинеше 1350 евра а доплатив уште 1000, кој не му се верува ке му ги пратам уплатниците и документите! Кај нас се е скапано! Плакаме по двапати патарина и при регистрација и на нашиве автопатишта јаки! Според мене најдобро е за да возиш странско возило во Македонија на границата да се наплаќа патарина и еко такса за одредено време колку ке престојува тоа возило во мк, 7 дена 6 месеци година и сл, за мене тоа е најдобро решение
A ти мислиш дека сите ако го дадеме газето под кирија, Бугарија ќе ни ги направи патиштата?

Или пак ти не возиш по тие патишта, или не плаќаш патарина.Ти се молам...

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
907
Кај нас грешка направија што отидоа по тој Швацкелист како и да се вика...

Едно бате вози Голф 3 ГТ ТДИ 1.9, со екстра опрема, клима, воздушни, кожни седишта, греачи на седишта што ти јас знам и се трефна во Благоевград да го купи за 1100 еур од 1995 година.
Го возеше на бугарски таблици со лична карта (немаше државјанство ама студираше таму и со лична карта го возеше) и ајде рече ќе го увези.

Плати 1300 ЕУР! да го увези. Значи за увоз плати со се сите трошоци околку 950 евра (збораме за сите документи, хомологации, тив,...се) + 250 евра регистрација (осигурување+таблици) му дојде некаде 1300 еур. Повеќе беше зијан што го увезе него ли да го му конвискуваа возилото.

Да има еднаква маржа, ко Бугарите, плати бате по киловат и шибај, да те фати најмногу 500 евра да донесиш нормално возило со со сите давачки, СИТЕ ќе ги префрлеа.

Kajgana Shop

На врв Bottom