Царска Русија ги создала Бугарите и Бугарија во 19 век

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Доста ми е познат..
А на тебе познато ти е,дека во време на воjна пропагандите са наjjaки и предимно против противниците? :)

Мене ми е познато дека тој е окарактеризиран како најголем пријател на Бугарите
и дека го изјавил ова:

"Ви се обрнувам на Вас (г-дин Бeхмeтиeв), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток"

А тоа дали ќе го пренесе Лондон, Белград или Јоханезбург е најмалку битно.

Битно е што е кажано.

И ти веруваш дека един човек може да создаде една држава,па уште помалко "велика" ? Само ми кажи,кога мора да се смеjaм...

Болдот кажува дека вие во вашата историја се повикувате на Бугарите. Ако ова не е вистина те молам исправи ме. Но колку што знам вашата историја и држава го слави Аспарух... кој што бил Бугар од тој турскиот калибар... дај исправи ме ако не е така.

п.с. вие ме негирате мене а си имате некоја фантазија дека јас ве негирам вас, се само да не сте криви.

Болдот кажува дека вие во вашата историја се повикувате на Бугарите. Ако ова не е вистина те молам исправи ме. Но колку што знам вашата историја и држава го слави Аспарух... кој што бил Бугар од тој турскиот калибар... дај исправи ме ако не е така.

п.с. вие ме негирате мене а си имате некоја фантазија дека јас ве негирам вас, се само да не сте криви.
Ама тотална невиситина е... Според бугарската историja тук на балканот се создава това,което ти наричаш бугари(като народ) след приемането на христиjaнството и след вовеждането на писмеността. Това са темелите за да стане един народ-вера и писменост.
Се преди това са племинja во една држава. Говорат различни jaзици,различни вери и така натаму...
Да слави се Аспарух,заштото донесол државноста и создал самата држава,а според некои просто ja преместил или разширил.
Што толкова не е jaсно...?! Тези,които дошли со Аспарух били прабугари,а бугарите како народ се создали тук на балканот.

--- надополнето ---

Поарно поплачи си
Е,jaс ja создадов голема Грциja...
Сега ми веруваj... :)
А,да не зборуваме,дека Игнатиев изполуваше команди на некоj друг...

Има смисла да се чита повеке??? Ти сам негираш тезата си во првото си изречение.А во второто сам си даваш определба... не можам да помогнам навистина...
Дете златно,пиле шарено... jaзик и народ не се признават со декрети.... Земи,провери,види па после можем да зборуваме пак на тази тема.

Пиле побугарено. Знаеш ли зошто треба официјално да признаете ? Затоа што официјално негирате. Инаку ако бевте нормални и цивилизирани немаше да негирате со изјави од многу ваши политичари. И обичен Грк може не ми го негира правото да бидам Македонец ама официјалната нивна политика го прави тоа. Никој Македонски политичар на власт ви нема негирано јазик или етнос. Вашите постојано го прават тоа. Срамота. И не ми збои за логика бидејќи целиот си конфузен во апсолутно секоја реченица што ја пишуваш за да ја рзвелчеш секоја тема.

Пиле побугарено. Знаеш ли зошто треба официјално да признаете ? Затоа што официјално негирате. Инаку ако бевте нормални и цивилизирани немаше да негирате со изјави од многу ваши политичари. И обичен Грк може не ми го негира правото да бидам Македонец ама официјалната нивна политика го прави тоа. Никој Македонски политичар на власт ви нема негирано јазик или етнос. Вашите постојано го прават тоа. Срамота. И не ми збои за логика бидејќи целиот си конфузен во апсолутно секоја реченица што ја пишуваш за да ја рзвелчеш секоја тема.
Пиле шарено, има договори бе дете... земи,читаj... Никоj на државно ниво не ви е нигирал ни jaзика,ни народа. Секи може да вели едно,трето пето. Има договори има подпишано. По това се води политиката-пишани договори.
А уште помалце,некоj со декрет ке признае едното или другото. Такво нешто во дипломациjaта нема.

Е,jaс ja создадов голема Грциja...
Сега ми веруваj... :)
А,да не зборуваме,дека Игнатиев изполуваше команди на некоj друг...

Твој проблем фемчо што не сакаш да признаеш, не е мој
Јас само се надоврзав на темата
Затоа не ме отекувај со цитати, ако имаш да спориш ти кажав кај да го сториш тоа, не кај мене.

Ама тотална невиситина е... Според бугарската историja тук на балканот се создава това,което ти наричаш бугари(като народ) след приемането на христиjaнството и след вовеждането на писмеността. Това са темелите за да стане един народ-вера и писменост.
Се преди това са племинja во една држава. Говорат различни jaзици,различни вери и така натаму...
Да слави се Аспарух,заштото донесол државноста и создал самата држава,а според некои просто ja преместил или разширил.
Што толкова не е jaсно...?! Тези,които дошли со Аспарух били прабугари,а бугарите како народ се создали тук на балканот.

Значи ако пра-Македонците биле да кажеме грци а денешната Македонса нација била создадена во 1945та ... сепак јас имам врска со тие „грци“, само затоа што ги славам? Чекај не го разбирам тоа... несфатлив поим е за мене... како може некој да е пра-Македонец а да не потекнувам од него? Значи и јас не сум Македонец?... т.е. во твој случај ти не си Бугарин. Или под пра-бугарин разбираш друга етничка припадност од твојата?

Твој проблем фемчо што не сакаш да признаеш, не е мој
Јас само се надоврзав на темата
Затоа не ме отекувај со цитати, ако имаш да спориш ти кажав кај да го сториш тоа, не кај мене.
Проблема дека ти веруваш на едни полвинчати зборове. Там е проблема. :)
Ако веруваш на Игнатиев,мора да знаеш дека реално неговиот план беше неуспешен...както се виде напракса...
Затова е тотална глупост да зборуваме как Игнатиев создаде Велика Бугариja... Реално ни ja создаде,ни направи нешто. Та затова на тиja зборови може да се рече- голи зборови.

--- надополнето ---

Значи ако пра-Македонците биле да кажеме грци а денешната Македонса нација била создадена во 1945та ... сепак јас имам врска со тие „грци“, само затоа што ги славам? Чекај не го разбирам тоа... несфатлив поим е за мене... како може некој да е пра-Македонец а да не потекнувам од него? Значи и јас не сум Македонец?... т.е. во твој случај ти не си Бугарин. Или под пра-бугарин разбираш друга етничка припадност од твојата?
За да ти стане поjaсно ке ти го обеснам вака.
Едного е подмножество на другото. Пра-бугарин е подмножество на Бугарин.

[/COLOR]
За да ти стане поjaсно ке ти го обеснам вака.
Едного е подмножество на другото. Пра-бугарин е подмножество на Бугарин.

Леле ФМИ,покриј се,живи срамои за форумов си...

Значи и античките Македонци се подмножество на сегашните Македонци?!

Хахахахаха....со бугарин ако не се изнасмееш,нема со кој друг! :)

Ти немаш право да ми кажеш каков сум. Нито и некои од Софиа. Само кажувам дека некои е решил наместо нас бес да сака
нашето мислене. Некои е решил да стандартизира од централните, не од пиринските или егеиските(дека са наи големиот дел)
И кажал. Ова е македонскиот език и вие сички ке приемете ако не сам ве прашал.
Немои така брате. И ти да си во наша позициа, и ти ке говориш како мене.
Оти нее правен като се земе по нешто одсекаде. Аиде олам

Ама не сфаќате вие Блгарите. Не знаев дека сте такви... што е сега и ти не сакаш да го согледаш тоа што ти го кажувам и пишувам?
Затоа цело време пишувам под 1,2,3... за да ме разберете, за да нема забуни... еве пак.
1. Јас не сакам да кажам што си, јас ти кажувам дека ако стандардниот Македонски не го осеќаш за свој, тогаш ти не си Македонец. Јас зборувам на дијалект што е еднакво оддалечен од стандардниот Македонски како и твојот (ако не и повеќе). Сепак јас не чуствувам омраза или пак не се осеќам осакатен од стандардниот јазик, напротив си го сакам како свој, бидејки сум Македонец.
2. Тој јазик е одбран од Крсте Петков Мисирков, а не од тоа што ти сакаш тајно да наметнеш.... заборави ве знаеме ;)

Кажи ми овде каде си ти обезправен?
Ако си толку голем Македонец, де кажи ми кој јазик сакаш да е Македонски?

--- надополнето ---

Леле ФМИ,покриј се,живи срамои за форумов си...

Значи и античките Македонци се подмножество на сегашните Македонци?!

Хахахахаха....со бугарин ако не се изнасмееш,нема со кој друг! :)

Демијан, де кажи ми дали не ти е јасен некој пост овде што сум го напишал... дали јас незнам да пишувам или некој не знае да чита?

Проблема дека ти веруваш на едни полвинчати зборове. Там е проблема. :)
Ако веруваш на Игнатиев,мора да знаеш дека реално неговиот план беше неуспешен...както се виде напракса...
Затова е тотална глупост да зборуваме как Игнатиев создаде Велика Бугариja... Реално ни ja создаде,ни направи нешто. Та затова на тиja зборови може да се рече- голи зборови.

Во случајов не е битно јас во што верувам, не ми наметнувај нешто што не сум кажал.
потоа ова беше мојот пост

"Taквата Бугариja била замислена не како независна земja, туку како руска провинциja, коja, формално гледано, би останала под суверената власт на Турциja. Било замислено да стане руски Египет и да го држи отворен патот на Русиja до Истанбул. На тoj начин Русиja стана териториjaлен сосед на Турциja - кoja би била уништена при неjзиниот следен удар..."
(Alexander Redlich, "Der Gegensatz zwischen Osterreich-Ungarn und Russland," Stuttgart-Berlin, 1915, 13-14)

ГРОФОТ ИГНАТИЕВ - АРХИТЕКТ НА БУГАРСКАТА НАРОДНОСТ на свечена седница од Петроградското Славјанско друштво во 1903 год.,по Рефератот на г-ѓа Бахмачева (жена на Рускиот конзул во Софија) и прибирањето пари за настраданите - "Бугари" од Македонија, ИРОНИЧНО И СО ПОТСМЕВ на изговореното – “Бугари”, ќе изјави:

"Ви се обрнувам на Вас (г-дин Бexмeтиeв), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)

3асега на темава тоа е од мене, затоа ти кажал да не ме замараш, спори таму кај што треба ако имаш да спориш; што не е јасно тука незнам, а и не сакам да знам.

И за да довршиме до краj на трона на БГ застана недолубваниja от Русиja Александар Батемберг. И со това цета ти приказна сврши и целиот ти мит се разби ...
А на прашането ти што не во ред. Това не во ред 1913 Белград...

Jaс не коментирам Македонците уште повеке античните, ти видиш имаш проблеми со очите?

Море чоек,јас просто правам компарација меѓу едни и други.Чудно ми е како античките Македонци ,,не совпаѓале,, во македонската историја,а ,,прабугарите,, успешно се поклопуваат во бугарската?

Тоа сакав да кажам!

--- надополнето ---

Демијан, де кажи ми дали не ти е јасен некој пост овде што сум го напишал... дали јас незнам да пишувам или некој не знае да чита?

Брат,се што си напишал е перфектно јасно,ама работата е што комшииве не ја доловуваат логиката во македонските реченици,кај нив сложените реченици се составуваат поинаку,па кога читаат на македонски гледам дека воопшто не ја доловуваат или само онака сувопарно ја доловуваат смислата на реченица,напишана на македонски.

Затоа нешо ФМИ нејасен е во муабетиве,прави сакам кажам не знам речам,затоа што и тој самиот не знае за што станува збор.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom