- Член од
- 14 мај 2009
- Мислења
- 1.581
- Поени од реакции
- 1.853
dur nie se prepukuvame ovde kaj ima pogolema kamata...udelite na site inv fondovi ripaat...i ke ripaat(za kd BRIK i Global pravam muabet)
--- надополнето ---
Dr Zmigo напиша:Kum2, procita li sto napisa Frontier malku pogore!? Udelite rasnat, no poveke pagjaat. Jas ete neznaev, ama nemam pricina da mu veruvam na F... koj veli deka startuvale so nominalna vrednost 100 ... i Rasteckite i JIE. Znaeme deka "rasteckite" se akcii zapisi, udeli... koi se investiraat vo drzavi so najgolem porast vo Svet: Brazil Russia India Kina.... (BRIK kaj KB Publikum e tokmu prvite bukvi na ovie drzavi)... E sega, da te prasam jas tebe: Koga toa poslednive desetina godini ovie drzavi imale pad vo ekonomijata? Koga? Mozebi jas nesto sum propustil? Vtorata logika e deka ako Kina na primer ili Brazil imat godisen rast na GDP od 8-9%, mnogu logicno e poveketo od firmite vo ovie drzavi koi kotiraat na berzite da imaat rast pogolem od 10% i so toa rastot na nivniot index na berzite na koi kotiraat....
veruvam deka e lesno da se najdat taka uspesni firmi i logicno vo niv da se vlozuva! Sega prasanjeto. Znaci, kako e mozno da se investira so godini vo ovie drzavi, te. vo firmi koi poteknuvaat od ovie drzavi... koi BTW vidovme deka se sosema imuni na svetskata ekonomska kriza.... i sepak za "XXX" godini investiranje, da se dobie porazitelen rezultat, te od startnite 100 (vrednosta na udelot) kako sto veli FRONTIER, da padne na 65 ... Toa ako me prasas mene e katastrofa! I tesko mozam da si go objasnam (mozebi nekoj moze)... Pa ova na onoj narodnjakon od Pink, Sasa Matic da mu dadese nekoj da odbere firma vo koja ke se investiraat
parite na investitorite, podobro ke pogodese! Ako mi se dozvoli da spekuliram bi rekol: se mi smrdi deka rezultatite od Investicionite fondovi se rezultati od Sloveneckata ekonomija, kade sto mislam deka se investiraat parite od Ilirika.... tokmu toa stopanstvo poslednive 2-3 godini belezi pad, vprocem kako i poveketo vo Evropa. No toa "kumot" ne go interesira, toj caril kratkorocno 5-6% na vlogot, sto e fantasticno dobar rezultat... no analizi sepak se pravat na podolg period, a na podolg rok zasega se "tapa"... osobeno so JIE, za koi vo Ilirika voopsto ne zboruvaat... a da se potsetime, toa e fond koj raspolaga so skoro ist fond pari kako i "rasteckite" - CCA 500.000 Eur... znaci priblizno tolku investitori, te masa na pari....