Инвестициските фондови

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Pa dobro de.... mene mi izgleda bas pristojna kamata, kolku udelot na Ilirika... 13% ha-ha-hahaha! Sepak skepticen sum koga ke procitam "DO"... no pretpostavuvam deka vkupnata godisna kamata ne e pomala od 8% na godisno nivo!? Zatoa me cudi zosto tolku mala kamata velis si zel.... Mesecnata bi trebalo da bide prosecno okolu 0.7% taka da....ne mi izgleda taka loso. Inaku ti rekov najdobri kamati davaat NLB, STB i Eurostandard.... tuka nekade okolu 9%
A za tvojava prikazna za dobivka od 12.000 vo IF rastecki... tesko mi e da poveruvam! Kazi mi, gi imas vo race tie 12.000? Dali gi imas na posebna smetka?.... Ne! Te navlekuvaat bre covece, procitaj sto napisav pogore. Vo 99% nikoj ne bi gi izvadil... a na taa karta idat Slovencite, "guc guc do kocina" .... da ne bide interesno vo Januari. Oprezno kume.... oprez.!
Ako me prasas mene, jas sum za zlatoto - zlatniot fond. Tuka barem nema laga, nema prevara.... go sledis dvizenjeto sekoj den - transparentno. Sega vo Rasteckive.... prevara cista! Aj kazi na sto se temeli porastot na indexot? Eden parametar barem.... Ako investiraat vo Kina, bi trebalo da e obratno (poradi krizata so Korea)... barem toa e ekonomskata logika.

Член од
5 декември 2010
Мислења
49
Поени од реакции
0
pa kako gi nemam...zar bi te lazel? mene stvarno ne mi e jasno kako toa ne razbiras toa so ti velam,a gledam si dosta intelegenten covek..e sea malce si mi sumnjiv so imas dva akaunti(znaes kade-ti pisav pred malce) ali nema veze toa..zatoa se forumite tuka,da polemizirame...
Za zlatniot fond,od ilirika go najavija 2011...
inace ne me navlekoa od ilirika tuku sam pojdov kaj niv...iskreno ti kazuvam,i ke prodolzam da stedam kaj niv.Stedam i vo banka normalno,ali fond si e fond...Ne znam dali pratis bloombeg,financial times,forbes,economist...dali podrabotuvas so metatrader,dali pratis ceni na dobra,investicii sirum svet...pazar na kapital so eden zbor...site tie najavuvaat ekonomski rast od denes pa nataka...
licno sum vo involviran vo mejgunarodnata trgovija,i imam strashni pokazateli deka mnogu naskoto ekonomiite ke odat napred..
Ti sigurno ne mislis taka...

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Ne, ne velam deka lazes... Samo tesko mi e da poveruvam deka covek moze da vlozi koga e najmal indexot, a da prodade koga e najgolem. Toa znaeme samo koj go moze, toa se samo golemi igraci koi na nekoj nacin upravuvaat so berzite i so indexite, a na nas malite ni izgledaat deka se vidoviti ili sposobni. Mislam na Buffet, Soros... i tn. Nemoj pogresno da me razberes, ama taka dobri vlozuvaci koi karile poznavam uste od 2005-6 koga imase golem "boom" na nasata berza... zemaa krediti lugjeto za da kupuvaat akcii i da se bogatat. Da ne se pravam pameten sega, ama mene toa mi izgledase mnogu somnitelno poucen predhodno od razno-razni piramidi, stedilnici, dzek-potovi.... i tn. I se resiv na posigurna varijanta. Stedenje. Od 9-11, pa vo eden period fativ i 12%!!! Si velam od poodamna 10% neto rast na prihodite vo visokorazvienite ekonomii (USA, GB, D, Fr, AUS.....) se smeta za dobar profit - toa go procitav vo Forbes)... pa si vikam sto da ne se obidam i jas so 10% godisno!?.... Berzata nasata, bas na reklamite na Ilirika gledame "potona" za poveke od 70% Dobrostoecki firmi so indexite padnava za tolku ili poveke: Alkaloid -75%, Fersped da ne zboruvame... Makpetrol isto taka.... a mojot kapital eve po sedum-osum godini se duplira! Kako informaticar, jasno ti e zosto 10% za bezmalku 7 godini e 100%! Znaci dupliranje na vlogot.... E sega ne velam deka Evroto e isto od ona pred 7 godini, te deka ne e podlozno na inflacija. Ima pad Evroto, osobeno vo odnos na zlatoto Jenot, Juanot, pa i Dollarot.... ama taa inflasija ne e pogolema od 2% na godisno nivo, taka da ne mi izgleda toa mnogu tragicno i za mene mnogu prifatlivo.... E sega koga go duplirav kapitalot, veke razmisluvam da rizikuvam so eden del... za taa cel otidov vo Ilirika, KB, Inovo.... da ti kazam, ne bev mnogu oduseven, osobeno so razgovorot so direktorot na prvite... Neinformiran, se folira, taguva coveku, taguva poradi visokite kamati, mi veli ne ti se tocni podatocite.... a ke povtoram so godini sum stedac. Mi veli ako ja zemas taa kamata, togas prodolzi so taa kamata bidejki toa se solidni prihodi. Da potsetam krajot na Oktomvri, togas udelot bese so rast od poceto na godinava okolu 9%.... toa ne e nikakva profesionalnost i odnosot prema klient e isto takov....Natamu me razocarava indexite na JIE - verojatno znaes deka se potonati, ko Titanik! -0.8 za godina dena. Zatoa za rastot za koj zboruvas ti, ne sum mnogu ubeden..... E sega toa ne znaci deka sum sosema oddalecen od investiciskite fondovi... no ako investiram nesto toa nema da bide vo Ilirika, tuku kaj nivnata konkurencija. Osobeno sum zainteresiran za investiranje vo BRIK a uste poveke vo "zlatnite fondovi" za koi za zal ovdeka nema zakonska regulativa....
Vidi sega sumnjiv ne-sumnjiv, dva ili tri akaunti- pet MOJA RABOTA! sigurno ne gi otvoriv za tebe ili za Ilirika....Edno da imas na um. Nov si i mozebi neznaes... ovde ne se spomenuvaat licni iminja... A-propos ova ne go komentirase moeto predhodno mislenje na ovaa tema. (Malku pogore)

Член од
20 март 2007
Мислења
28
Поени од реакции
0
Zdravo, nov sum na forumot no sakam da dadam nekoi moslenja za investicionite fondovi i berzite. Imeno kaj nas e mnogu slabo razvieno investiranjeto vo udeli (fondovi), sega gledam deka ovie od Ilirika pocnale so nekoja kampanja na televizii i promoviraat kako vo 2009 imalo rast od 39 % . , a zosto ne kazat kzat vo kakva situacija bea fondovite ovaa godina.
Jas im napisav na Facebook na nivnata strana da objavat kolkav e prihodot za Jugoistocna Evropa fond , i tie ekspresno mi go izbrisaa postot, krajno ne profesionalno.
Sakam da prasam dali ima nekoj kupeno zlatnni pracki , polugi , i na toj nacin da go obavuva stedenjeto, gledame deka zlatoto vo poslednite nekolku godini ide nagore. sum kontaktiral so MORO od Slovenija , toa e kuka koja prodava zlato so sertifikati, no kaj nas ne e donesen seuste zakon za stedenje vo zlato., ke mora na crno da se donese.

Член од
5 декември 2010
Мислења
49
Поени од реакции
0
mislis deka znaes koj go moze toa...togas sam si davas odgovor,toa go moze sekoj so ima broker,prijatel vo brokerska kujca..a mozebi i brat mu ili sestramu e broker,neli?
da mald sum na forumov,ama ne gledam deka sum spomenal ime nekade.Bas koga pomisliv da te adnam za prijatel(znaes kade) stotuku vidov deka si me blokiral.a bas sakav da ti obrazlozam kako sum vo plus...

T

Tetro

Гостин
mislis deka znaes koj go moze toa...togas sam si davas odgovor,toa go moze sekoj so ima broker,prijatel vo brokerska kujca..a mozebi i brat mu ili sestramu e broker,neli?
da mald sum na forumov,ama ne gledam deka sum spomenal ime nekade.Bas koga pomisliv da te adnam za prijatel(znaes kade) stotuku vidov deka si me blokiral.a bas sakav da ti obrazlozam kako sum vo plus...
Кое е тоа место што го спомема на два пати, па замолчуваш како мало дете?
Или си од тие платените агитатори за да лажеш дека се` е добро за тебе.
преку *** веќе од вакви ко вас, се котите ко зајаци.

--- надополнето ---

Кое е тоа место што го спомема на два пати, па замолчуваш како мало дете?
Или си од тие платените агитатори за да лажеш дека се` е добро за тебе.
преку *** веќе од вакви ко вас, се котите ко зајаци.

Член од
5 декември 2010
Мислења
49
Поени од реакции
0
ne sum platen...ti kazuvam...toa mesto e facebook...a kade zamolcuvam? koj si pa sea ti...

se kotime vikas...da se kotime,ati gledam imas nesto protiv...toa ne znaci da ne navreduvas so pogrdni zborovi,ne e kulturno

T

Tetro

Гостин
Имав образложено на темава (гледам некој избришал) за двојните договори кои ги доставуваат до корисникот, и дека се е така лесно филувано за да кога највеќе ти требаат пари, тогаш ти ја одбиваат трансакцијата за исплата на средства.

В

Вори

Гостин
Ја се извинувам што прашувам овде,знам дека не е соодветно место,но нема каде.
Да не има случајно некој готово Маркетинг план.Што учел средно економско,или пак сеуште што учи?
Ако има ќе ми заврши голема работа.
Фала однапред.

Член од
5 декември 2010
Мислења
49
Поени од реакции
0
Имав образложено на темава (гледам некој избришал) за двојните договори кои ги доставуваат до корисникот, и дека се е така лесно филувано за да кога највеќе ти требаат пари, тогаш ти ја одбиваат трансакцијата за исплата на средства.
nema dvojni dogovori...jas barm ne znam za takov...se znae kaj site fondovi deka ima vlezna provizija...izlezna seuste nema

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Zdravo, nov sum na forumot no sakam da dadam nekoi moslenja za investicionite fondovi i berzite. Imeno kaj nas e mnogu slabo razvieno investiranjeto vo udeli (fondovi), sega gledam deka ovie od Ilirika pocnale so nekoja kampanja na televizii i promoviraat kako vo 2009 imalo rast od 39 % . , a zosto ne kazat kzat vo kakva situacija bea fondovite ovaa godina.
Jas im napisav na Facebook na nivnata strana da objavat kolkav e prihodot za Jugoistocna Evropa fond , i tie ekspresno mi go izbrisaa postot, krajno ne profesionalno.
Sakam da prasam dali ima nekoj kupeno zlatnni pracki , polugi , i na toj nacin da go obavuva stedenjeto, gledame deka zlatoto vo poslednite nekolku godini ide nagore. sum kontaktiral so MORO od Slovenija , toa e kuka koja prodava zlato so sertifikati, no kaj nas ne e donesen seuste zakon za stedenje vo zlato., ke mora na crno da se donese.

Da Frontier (G.P.), jas ja procitav taa tvoja poraka na stranata na Ilirika-rastecki (na FB) .... sosema vo red bese tvojata zabeleska! Se odnesuvase na udelite na fondot JIE. Ja izbrisava i taa replika i site moi koisto gi vodev na sajtot so nekoj clen ili so administratorot na grupata.... na taa tema ili na druga. Neznam dali uspea da procitas nekoj od moite postovi? Kako sto rekov ekspresno gi izbrisava.... Inaku za fondot i jas nemam pozitivno mislenje. 2009 velat ja zavrsile so 28% kaj rasteckite, a 19% kaj Jugoistocna Evropa.... A ne kazuvaat kolku imaat pad godina porano (2008-ma) godinata vo koja pocna so rabota Ilirika, no i godina na pocetokot na globalnata ekonomska kriza.... Licno nivniot direktor mi kaza deka imale ogromen pad, ako dobro se sekavam i nad 30% minus... E togas si velam, ako imale nad 30% minus vo 2008, za kakov rast vo 2009 zboruvaat!? Tie samo si dosle na svoe! Godinava, kako sto spomna JIE - katastrofa na nula. A "rasteckiot" se do Noemvri prosek 8-9% rast.... i sega vo Dekemvri podive! Ooooop na 14.5%... masalaaaa! Maheri! Ako citase vo predhodnite postovi, napisav moe mislenje na sto se dolzi toa. Skrateno: lovat sega ovie sto zemaat kamati godisno, gi lovat i onie sto zemaat dividenta od akciite, se nadevaat da m'cnat od toa nesto.... Toa e mi se cini, drugo nemoze da bide!
Inaku za investiranje vo zlatoto i jas sum zainteresiran, pa ako nekoj ima sto da kaze, so zadovolstvo ke procitam.

fenomen

Сезнајко
Член од
17 јули 2008
Мислења
387
Поени од реакции
51
Дали има некој искуство со оваа работа. Се работи за инвестирање во курсни разлики, злато, нафта, гас, итн.
Секој совет е добредојден!

Член од
5 декември 2010
Мислења
49
Поени од реакции
0
Da Frontier (G.P.), jas ja procitav taa tvoja poraka na stranata na Ilirika-rastecki (na FB) .... sosema vo red bese tvojata zabeleska! Se odnesuvase na udelite na fondot JIE. Ja izbrisava i taa replika i site moi koisto gi vodev na sajtot so nekoj clen ili so administratorot na grupata.... na taa tema ili na druga. Neznam dali uspea da procitas nekoj od moite postovi? Kako sto rekov ekspresno gi izbrisava.... Inaku za fondot i jas nemam pozitivno mislenje. 2009 velat ja zavrsile so 28% kaj rasteckite, a 19% kaj Jugoistocna Evropa.... A ne kazuvaat kolku imaat pad godina porano (2008-ma) godinata vo koja pocna so rabota Ilirika, no i godina na pocetokot na globalnata ekonomska kriza.... Licno nivniot direktor mi kaza deka imale ogromen pad, ako dobro se sekavam i nad 30% minus... E togas si velam, ako imale nad 30% minus vo 2008, za kakov rast vo 2009 zboruvaat!? Tie samo si dosle na svoe! Godinava, kako sto spomna JIE - katastrofa na nula. A "rasteckiot" se do Noemvri prosek 8-9% rast.... i sega vo Dekemvri podive! Ooooop na 14.5%... masalaaaa! Maheri! Ako citase vo predhodnite postovi, napisav moe mislenje na sto se dolzi toa. Skrateno: lovat sega ovie sto zemaat kamati godisno, gi lovat i onie sto zemaat dividenta od akciite, se nadevaat da m'cnat od toa nesto.... Toa e mi se cini, drugo nemoze da bide!
Inaku za investiranje vo zlatoto i jas sum zainteresiran, pa ako nekoj ima sto da kaze, so zadovolstvo ke procitam.
Decki eve kade objavuva ilirika cena na udel,i promena vo posledni 2 godini...
http://ilirika.com.mk/index.php?id=97
tuka sekoj den se objavuva,no isto i vo vesnikot kapital...

Член од
20 март 2007
Мислења
28
Поени од реакции
0
Da tokmu taka , nema od sto da se sramat za udelite deka se na mnogu nisko nivo. Imeno koga se otvorija dvata fondov Jugoistocna i Brzo rastecki imaa pocetna cena od 100 den po udel, a sega se nekoi 57 i 64 denari ,toa znaci deka se seuste vo minus, za kakov rast zboruvaat. Ako ima rast znaci imalo i pad naudelot. Ne e tajna jas licno imam udeli , akcii,depoziti vo poveke banki kako den ,taka i vo evra. Najmnogu sum zarabotil vo poslednite 3 godini od depozitite. Ne velam deka udelite i akciite selosi, naprotiv mnogu poveke moze da se zaraboti od niv , no treba da se bide strpliv na podolg rok 4-5 godini. No sepak ilirika treba da priznae deka ne e se taka rozovo kako sto izgleda.

Член од
5 декември 2010
Мислења
49
Поени од реакции
0
dur nie se prepukuvame ovde kaj ima pogolema kamata...udelite na site inv fondovi ripaat...i ke ripaat(za kd BRIK i Global pravam muabet)

Kajgana Shop

На врв Bottom