ПОПИС 2011-Ќе се преброиме ли?

Статус
Затворена за нови мислења.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
До таа бројка е дојдено постепено со позитивен прираст , и со приклучување на албанците кои порано се попишувале како турци , за да можат да заминат за Турција , но после тоа веќе тие се запишуваат како албанци (такви и биле).
Еве ти кажувам дека и во 1981 имало 380.000 албанци , како ќе го објасниш падот за 80.000 , и покрај тоа што за 30 години со родиле уште 240.000 албанци ?
порано се пишувале ко турци зашо немале избор да се пишат албанци а биле 380 000... малку нелогично ми е ова. толкава бројка а да нема во пописниот лист да се пише албанец.. хммммм стварно ми е чудно. а за падот не те разбрав добро ај преформулирај го прашањето уште еднаш. ме прашуваш како од 380 000 се дошле на 300 000 ? ако е тоа прашањето онда е едноставно да се одговори. ваљда се иселиле кој во косово кој во албанија кој швицатска натака навака... П.С а замисли оние македонци кои се пишани ко бугари па да се пишат албанци. шо мислиш колкав ке биде соодносот македонци албанци ? па ке биде 25% ??

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Како би се објаснило намалувањето на бројот на албанците за 9 години , на пример за минус 7 проценти ?

А се знае дека албанците се во позитива секоја година. Вие барате да се избришат 200.000 албанци.

Па во 1981 имало 380.000 албанци, како тоа после 30 години позитивен природен прираст албанците да паднат на 300.000.

Ај олабавете малце , почекајте ги резултатите, конечно признајте ги барем вие , пошто нема македонски син кој би посакал да го зголеми бројот на албанците , и за тој што мислите дека е најголем предавник , и тој би се обидел да го намали бројот на албанците. Ајде албанците да ги оспорат , пошто не се застапени процентуално , ама вие не смеете , све е на ваши раце.
Вистина е дека имало 380 000 само причината не е затоа што се пишале турци ,него ги ставиле во “други“ .
Проблемот бил со мастилото ,имало криза за мастило во државата за да стават палец ,а тие не знаеле да се потпишат:toe: ,сега сте писмени немај гајле ...

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.862
порано се пишувале ко турци зашо немале избор да се пишат албанци а биле 380 000... малку нелогично ми е ова. толкава бројка а да нема во пописниот лист да се пише албанец.. хммммм стварно ми е чудно. а за падот не те разбрав добро ај преформулирај го прашањето уште еднаш. ме прашуваш како од 380 000 се дошле на 300 000 ? ако е тоа прашањето онда е едноставно да се одговори. ваљда се иселиле кој во косово кој во албанија кој швицатска натака навака... П.С а замисли оние македонци кои се пишани ко бугари па да се пишат албанци. шо мислиш колкав ке биде соодносот македонци албанци ? па ке биде 25% ??
Не си ме сфатил.
Попишувањето како турци било во мода до 60-тите , кога сеуште се можело да се отиде во турција , кога веќе немало интерес , се напишале како албанци.

А 380.000 биле албанци во 1981 , тогаш веќе се решил проблемот со попишувањето како турци. Иселувањето после 1981 кон европските земји не е на ниво 50% , толку треба да биде за да се падне на 300.000.
Не те разбирам со тоа македонците-бугари кои би се попишале албанци.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Не си ме сфатил.
Попишувањето како турци било во мода до 60-тите , кога сеуште се можело да се отиде во турција , кога веќе немало интерес , се напишале како албанци.

А 380.000 биле албанци во 1981 , тогаш веќе се решил проблемот со попишувањето како турци. Иселувањето после 1981 кон европските земји не е на ниво 50% , толку треба да биде за да се падне на 300.000.
Не те разбирам со тоа македонците-бугари кои би се попишале албанци.

болдираново... хах ме насмеа еј.. во мода е да се пишеш ко турчин хахха батали тоа он топик муабетот со македонцките-бугари. тие што имаат бугарски пасош милсам дека неможе да се пишат ко македонци ( ако не се лажам ) така да со оглед на тоа шо го кажа ти кога македонците со бугарски пасоши би можеле да се пишат ко бугари онда би не имало во поголем процент односно вас албанците во помал процент. ме свати сега?

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.862
болдираново... хах ме насмеа еј.. во мода е да се пишеш ко турчин
Во мода бе друже, за интерес , документи , ако сакаш да идеш у турска морало така да биде.

хахха батали тоа он топик муабетот со македонцките-бугари. тие што имаат бугарски пасош милсам дека неможе да се пишат ко македонци ( ако не се лажам ) така да со оглед на тоа шо го кажа ти кога македонците со бугарски пасоши би можеле да се пишат ко бугари онда би не имало во поголем процент односно вас албанците во помал процент. ме свати сега?
Не се секирај, според последниот попис, бугари во Македонија имаше само едно 2-3 илјади.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Во мода бе друже, за интерес , документи , ако сакаш да идеш у турска морало така да биде.

Не се секирај, според последниот попис, бугари во Македонија имаше само едно 2-3 илјади.
а рачунај после пописот колку души испоизвадија бг пасоши?
инаку тоа со модата океј си е.. те сватив ама некако мн смешно звучи :)

и еве ти тазе пример.. сеа у мода е да одиш надовр од МК и да бараш азил... нели :)

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.205
Поени од реакции
34.441
Темата е повторно отворена, продолжете со дискусиите.
Членовите кои ќе почнат со оф-топик националистички муабети и меѓуетнички препукувања, ќе завршат со забранат за пристап на темава (бан).

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.310
Поени од реакции
8.296
Пребројување на населението од 1 до 15 октомври

Пописот на населението, домаќинствата и становите наместо од 1 до 15 април се предлага да се одржи од 1 до 15 октомври годинава. Собранието денес ќе расправа за измени и дополнувања на Законот за попис по скратена постапка, со кои оваа статистичка операција треба да се одложи за шест месеци.

Завчера доцна попладне координаторите на пратеничките групи на ВМРО-ДПМНЕ Силвана Бонева и на ДУИ Тахир Хани до Собранието доставија Предлог-закон за измени и дополнувања на Законот за попис, кој е веќе ставен како дополнување на дневниот ред на 143. собраниската седница закажана за денеска.

Со измените се предлага одлагање на пописот за почетокот на октомври и менување на роковите во кои се преземаат и придружни активности кои го следат пописот. Исто така, се предвидува да престанат со работа избраните и именуваните реонски попишувачи.
- Имајќи ги предвид утврдените законски рокови за спроведување на пописот во Република Македонија, како и фактот дека целта на законот е да обезбеди квалитетно спроведување на планираниот попис, се оцени дека е потребно да се предложи изменување и дополнување на Законот за попис на населението, домаќинствата и становите во Република Македонија во 2011 година, заради одложување на спроведување на пописот преку промена на законски утврдените рокови за спроведување на оваа најмасовна статистичка акција, наведуваат Бонева и Хани во образложението на Предлогот.

Пописот на населението во Македонија се одлага поради се поизвесните предвремени избори. Проблем предизвикаа и поделбите во Државната пописна комисија во однос на одлуката за бројот на попишувачи припадници на етничките заедници. Членовите од албанската и турската етничка заедница ја напуштија работата на Комисијата откако не беше прифатен нивниот предлог за бројот на попишувачите, а на огласот за попишувачи и на спроведеното тестирање се јавија само 600 Албанци од вкупно 16.500 пријавени.

izvor

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Ако отпечатиле и обрасци, документи и беџови за идентификација и други материјали, овој попис ќе е поскап од априлскиот. Да се надеваме дека доцнеле барем со печатењето оти џабе поскапување на горивата...се ќе отиде во овие трошоци (кои најверојатно не се мали).

H

HITCH

Гостин
Имам едно прашање: дали на пописот кој одложен за на есен ќе бидат истите попишувачи или пак ќе се бираат нови луѓе?

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.483
Поени од реакции
1.854
Ништо,со одложување на пописот и не одржување во ист период со оној во Албанија и Косово пак се отвара простор за местенки.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.967
Поени од реакции
83.301
Имам едно прашање: дали на пописот кој одложен за на есен ќе бидат истите попишувачи или пак ќе се бираат нови луѓе?
Ќе имаме нови специјално обучени попишувачи од Косово.

С

Спенсер

Гостин
А зашто попис??? :) Се знае колку сме и што сме...

Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.640
Поени од реакции
2.504
Ништо,со одложување на пописот и не одржување во ист период со оној во Албанија и Косово пак се отвара простор за местенки.
Не бе и да беше сега све исто.Самите мак.политичари плашејќи се од понатамошни немири доколку не се исполни рамковниот договор ќе ги додадат албанците.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.395
Поени од реакции
16.622
Според тоа што јас го знам истите попишувачи кои поднеле пријави и го поминале тестирањето ќе го вршат пописот, независно кога ќе биде спроведен, дали сега или наесен.
Само ќе има дополнителен конкурс за албанците бидејќи не е пополнет бројот за попишувачи-албанци.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom