Матура

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.605
Поени од реакции
13.303
Aјде живо Историја 5ка, уште Приватно Право понеделник полагам и ајт.

Член од
18 декември 2008
Мислења
1.277
Поени од реакции
323
Алал да ви е, ја уште ни еден не сум полагала, ќе се мачам до 30јуни, а бај д веј никој професор не давал апсолутно ништо да се препише :( така што ми останува да учам и да се надевам дека прашањата ќе бидат лесни.
Ако има некој од тука што полагал информатика да ми каже како оди полагањето во вашите школи, од што се состои тестот(теоретски практичен дел и сл)
Теоретски дел 30 минути, 2 часа практичен дел. Теоретскиот лесно го поминаја другарите мои, но на практичниот се пожалија дека немало време. Биле 6 вежби, не многу тешки, ама обемни

girl_girl

пловам на асфалт
Член од
13 јуни 2010
Мислења
913
Поени од реакции
132
Теоретски дел 30 минути, 2 часа практичен дел. Теоретскиот лесно го поминаја другарите мои, но на практичниот се пожалија дека немало време. Биле 6 вежби, не многу тешки, ама обемни
Фала, и кај нас нешто слично ќе биде па ќе видиме како ќе поминеме

Член од
31 мај 2008
Мислења
402
Поени од реакции
51
И чисто информативно, на оние последни текстови од тестот по македонски јазик се признавани само кратки одговори, кој одговарал со цели реченици нема да добие поени...

Член од
13 декември 2008
Мислења
1.085
Поени од реакции
156
И чисто информативно, на оние последни текстови од тестот по македонски јазик се признавани само кратки одговори, кој одговарал со цели реченици нема да добие поени...
да сме живи и здрави :wink:

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Хахаха од каде ова? До лани бараа целосни реченици...

Z

ziko bt

Гостин
од прегледувачи за англиски разбрав дека катастрофални биле резултатите од матурата шо беше за очеквање тесто беше целиот двосмислен и според мене многу глупа тема за есејот

--- надополнето ---

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.326
Поени од реакции
15.581
Нели треба сами да процените дали треба да напишете 1-2 збора или да цитирате од текстот?
Ако прашањето бара поопширно објаснување, ќе дадете поопширно, ако бара краток, прецизен одговор, ќе дадете таков...
Отворете го клучот од која било година ќе видите дека има и цитати а има и кратко одговори..
Пред се се бара прецизен одговор...

girl_girl

пловам на асфалт
Член од
13 јуни 2010
Мислења
913
Поени од реакции
132
Хахаха од каде ова? До лани бараа целосни реченици...
Колку што знам секогаш бараат кратки одговори, конкретни без заобиколување, за да се увериш погледни го клучот од претходните години

Член од
24 јуни 2010
Мислења
80
Поени од реакции
1
jas go imam toj priracnik ama nema se sto ti treba za maturata zs imase mn. dr. dela i gramatika nadvor od ovoj priracnik jas ovaa god. polagav i go vidov toa

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.269
Поени од реакции
2.270
Англиски интерно 5ка! Инорматика утре полагам ама преку к*р ми е од Ворд, Ексел, Поверпоинт така да не ни вежбам, така си одам!

Екстерните супер поминаа. Македонски сум многу задоволен од сопствениот есеј, ми се нижеа сами речениците, а математика освен ситни глупави грешки на заокружување немам поголеми киксови во задачите!

Се на се досега сум задоволен од решеното, се надевам да останам задоволен и после резултатите!

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Колку што знам секогаш бараат кратки одговори, конкретни без заобиколување, за да се увериш погледни го клучот од претходните години
Абе точно, треба директен одговор да дадеш, а не да верглаш околу една точка и да не дојдеш до главното. Ама, на пример дадено е прашање:
Која е улогата на режисерот?
не можеш да одговориш: тоа, тоа и тоа туку ќе пишем: Улогата на режисерот е тоа, тоа и тоа Значи целосен, полн одговор (главно сите прашања беа целосни цитати од текстот)

Kajgana Shop

На врв Bottom