Владина измама со новиот закон за царинење возила

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Трошоците за увоз на половно возило се значително намалени ...
секоја понатамошна дискусија е излишна :toe:

Е

експерт

Гостин
Новиот закон не е донесен со цел да се намалат трошоците за коли донесено од странство, туку тие што имаат со бугарски регистрации да ги регистрираат тука.

Duduk

Korg Maniac
Член од
8 јули 2009
Мислења
953
Поени од реакции
99
Бев во Дупница (Бугарија) пред 3-4 дена на авто плац... Огромен авто плац беше.. можам само да ви кажам дека едино можеш да ќариш, на постарите автомобили, пр од 2000та па надоле.. Загледав интересни Мерцедеси Ц, и Е класа, за по смешни 1500 евра.
Фордови, Ескорт и Мондео од 400 до 1500 - 2000 евра максимум, Шкодите, Фелиција, Октавија беа од 600 до 3000 (за Октавиите), Опел, Вектра, Астра Класик, исто по смешни 1500 евра.. како и да е новите т.е поновите коли од 2003та па навака беа иста цена ко кај нас дури и поскапи.

Иначе за Германија и Словенија мислам дека до негде и не се исплати да идеш до таму ипак преку 2-3000 км пат е ... Београдската и Загребачката патарина се околу 100 евра двете.. :pos2: плус Словенската вињетка за патарини ти е околу 50 евра за 1 недела, јадењето е прескапо таму, спиењето мање више, горивото исто мање више ко кај нас.. ЦОЛ таблиците да ги извадиш ќе те коштаат околу 150-200 евра, и плус царина овде, регистрација.. патот никој не ти го плаќа што ќе мораш да возиш преку 12 саати.

ВАЖНО.. Ако сте у план да идете накај Словенија, обавезно извадете патничко осигурување, пошто на Словенска граница ќе ве вратат..

--N-SOUND--

Street Dragster
Член од
22 февруари 2009
Мислења
252
Поени од реакции
6
абе на овие македонциве се нешто не им е по кеиф.па добро бре луге јас незнам што сакате појше од ова ви намалија давачки сеа викате мн било а пред тоа поефтино да не беше,само за пример VW Golf IV 2.0 Sport Edition 5,500 EUR 2000 год 120 000 км еве го голфот толку е на мобиле.де и според каталог , е сеа друго е ако сакате да го соберете губрето од немачка тоа е друга работа да земете некој голф со вратена километража и триста други чуда,ТОЈ ШТО ВОЗЕЛ ПАК КЕ ВОЗИ ТОЈ ШТО ОДЕЛ ПЕШКИ ПАК КЕ ОДИ така да не се залетувајте дека има добар голф 4 за 2000 евра :salut:

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
абе на овие македонциве се нешто не им е по кеиф.па добро бре луге јас незнам што сакате појше од ова ви намалија давачки сеа викате мн било а пред тоа поефтино да не беше,само за пример VW Golf IV 2.0 Sport Edition 5,500 EUR 2000 год 120 000 км еве го голфот толку е на мобиле.де и според каталог , е сеа друго е ако сакате да го соберете губрето од немачка тоа е друга работа да земете некој голф со вратена километража и триста други чуда,ТОЈ ШТО ВОЗЕЛ ПАК КЕ ВОЗИ ТОЈ ШТО ОДЕЛ ПЕШКИ ПАК КЕ ОДИ така да не се залетувајте дека има добар голф 4 за 2000 евра :salut:
тоа ти е македончето, кога ја поместија старосната граница за увоз, не било тоа битно, битно било акцизата, сеа акцизата ја намалија на 0 или 50тина евра сега па и тоа не чинело

ScArFaCe_K4

Кретенски username, знам.
Член од
29 јануари 2007
Мислења
344
Поени од реакции
16
Компјутер за секое дете = Кола за секој човек.
Законов не е лош, не викам не, али од еколошки гледан аспект, што праиме? Сите се мачат да ја заштитат животната околина, ние со овакви коли уште толку ќе ја уништуваме.:smir:

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Ние не ја загадуваме животната средина, не сум сигурен за податоков ама мислам дека америка троши гориво за еден ден колку македонија за една година па ти израчунај колку е тоа. А за законов сум скептик иако имам две југа од кој едно е за продавање мислам на топ средено југо кое се продаваше за 1300 е. Зборот ми е ако е на место законов одма ке увезам понова кола ама да не се изгорам ке почекам уште некое време. неколку луѓе што сакаа да земат кола до кај 1300 е се зафркнаа замаа коли од 300 евра почнаа по шалтери да одат и сеа не им стасуваат пари. Ако е законов како што кажуваат одма југото го давам за 300 е и око нема да ми трепне ама според мене нема да се најде кола за тие пари колку што се нуди добро средено југо :smir:

head

ЧОВЕКОТ СО МАЛО ТЕЛО
Член од
15 септември 2005
Мислења
1.407
Поени од реакции
591
Законов не е лош, не викам не, али од еколошки гледан аспект, што праиме? Сите се мачат да ја заштитат животната околина, ние со овакви коли уште толку ќе ја уништуваме.:smir:
Еве јас само заради еколошкиот аспект решив да не купувам половно возило кое многу ќе загадува и ќе продолжам да си го возам моето Југо Корал 55 од 90 година :pos2:

superstarpizza

Unsurpassed Сasual Dating - Verified Damsels
Член од
20 септември 2008
Мислења
6.025
Поени од реакции
1.363
Факт е дека целата цена ја дига ДДВ-то коа се плака на вкупните трошоци.
Значи тие коа излегоја со законот не рекоа дека ке го намалат и ДДВ-то! Сега стварно не знам шо барате овде, да не сакате и без пари да ви ја дадат.
Коа измама кога тоа што кажа дека ке ги намалат Царната и Акцизата за увоз на возила тоа и го направија, што е тука измама?

Предлог:
Ако имаш некоја фирма земи кола на име на фирма и ете ти 1000 евра пониска цена со вракање на ДДВ-то.:toe:

У јајцето влакно.....ете таква е сега работата!

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.062
Поени од реакции
5.976
Abe covek,korumpirani sluzbenici pod rakav si izmislile zakon so koj na kataloskata cena ti dodavaat suma od najmalku 300 evra za nepostoecki transportni trosoci pa na vkupnata dobiena suma ti dodavaat ddv od 18%.

ScArFaCe_K4

Кретенски username, знам.
Член од
29 јануари 2007
Мислења
344
Поени од реакции
16
Ние не ја загадуваме животната средина, не сум сигурен за податоков ама мислам дека америка троши гориво за еден ден колку македонија за една година па ти израчунај колку е тоа. А за законов сум скептик иако имам две југа од кој едно е за продавање мислам на топ средено југо кое се продаваше за 1300 е. Зборот ми е ако е на место законов одма ке увезам понова кола ама да не се изгорам ке почекам уште некое време. неколку луѓе што сакаа да земат кола до кај 1300 е се зафркнаа замаа коли од 300 евра почнаа по шалтери да одат и сеа не им стасуваат пари. Ако е законов како што кажуваат одма југото го давам за 300 е и око нема да ми трепне ама според мене нема да се најде кола за тие пари колку што се нуди добро средено југо :smir:
Ај малце најди ја логиката тука. Македонија е држава, додека Америка е континент.:tapp:
head напиша:
Еве јас само заради еколошкиот аспект решив да не купувам половно возило кое многу ќе загадува и ќе продолжам да си го возам моето Југо Корал 55 од 90 година :pos2:
Подобро тоа него г**на од Бугарија.

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
најдобро е сите да си купиме нови коли и така најмалку ке се загадува околината нели ? ама бидејки ние немаме пари за нови поарно еуро1 стари десетина години отколку југовци 20 години стари

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
bolje jugo na plin nego euro1 koa ke vidime taka plinot e ramen na euro 3 spored izduvnite gasovi a fakt e deka 80% od zastavite na plin se brmcat

Kajgana Shop

На врв Bottom