Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.630
Поени од реакции
59.547
Да каже нешто и модераторката за филмов..:)
Мене филмчево ептен ми се свиѓа, ама гледам дека на доста луѓе фанови на Гај Ричи (на форумов) не им се допаднал. Можеби зашто е за некоја нијанса послаб од Снеч на пример, нешто што јас не го ни забележав гледајќи го филмот.
Многу е послаб, само не се сеќавам зошто, толку ме разочара што брзо го заборавив. Lock&Stock и Snatch се доста подобри.

Н

'Никола'

Гостин
Многу е послаб, само не се сеќавам зошто, толку ме разочара што брзо го заборавив. Lock&Stock и Snatch се доста подобри.
Snatch е исто феноменален, а другиот не ми е гледан. Ај деновиве ќе го изгледам. Иначе не знам, мене супер ми беше Рокенролава.:toe:

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.116
Не е една нијанса во прашање,повеќе нијанси се.
Ептем малце работи ми останаа во сеќавање од филмов,емирати стадионот(ради икс причина),наркоманчето со пиштољите,и сцената кога батлер бегаше и симулираше :pusk:(позајмено до Големата вода :D ). И кога ќе ги сумирам тие работи и ќе споредам со она што ми е останато во сеќавање од Снеч и Лок Сток едноставно неможам да не спомнам дека класи се во прашање. Дали беше Мадона причината или нешто друго не сфатливо ми беше како Ричи прво со не толку познати актери прави ѕверски филм ,веднаш потоа со ептен добри актери повторно прави ѕверски филм за да после еден период не направи ништо што може да ја одбележи филмската индустрија. Се надевам после разводот со Мадона ќе се врати на старите патеки и патики...

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Затоа што у принцип е истиот филм, со 10 пати потапа и по-некул глумци, со мање више слична приказна, па дури и исти карактери, ебате беља. Значи, да беше овој пред Snatch, па да речеш "Океј, ко за прв е топ", ама ова ти е ко после Windows XP да правиш Windws 98. Едноставно, секој кој ги гледал тие два филма пред RockNRolla сфаќа кое срање е филмот.

За мене беше големо разочарување, башка и во Гај Ричи како режисер, една ебана визија да ја тера 15 години? Сега го гледам како неспособен...

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.116
Се слагам со тебе дека премногу долго трае, сафра да те фати. Визуелно филмов е ремек дело, начинот на кој се движи камерата, начинот на кој набљудува од птичја перспектива и полека се фокусира на некој интересен детал од сцената, обично некоја празнина (заради и тоа филмов се вика Enter the Void), која на некој начин претставува излез на душата кон некоја друга ситуација претставена со друга сцена. Ми се свиѓаше оној звук на бучење кој цело време идеше у позадина, даде некое чудно чувство ко да си заробен во димензија помеѓу овој и некој друг свет, баш така ги замислувам моментите после смртта. Токио ко град одлично се вклопи во филмов, светлечките реклами доловија некоја чудна психоделична атмосфера која те прати во текот на целиот филм. Имаше една сцена со сообраќајка во моментот кога родителите на Оскар погинуваат. Главите на двајцата им се полусмачкани, а Оскар и сестра му седат на задни седишта и овој Оскар не отвара уста а девојчето вришти и се дере, од прозорите не се гледа ништо само пригушена светлина од оган, стварно језиво. Халуцинацијата на почетокот е неверојатно визуелизирана, и ја ко тебе мислев дека филмов ќе биде за дроги ама излезе дека смртта е the ultimate trip, во моментот кога умираш мозокот да ти примал хемикалија слична на онаа која ја внесуваш кога пушиш DMT. Како и да е една од подобрите халуцинации која сум ја видел на филм, ја сместувам после оние 15 минути трипување под Ayuasca кои што ги гледав во Blueberry. Иначе не треба да те чуди фактот за "грозните" сцени со оглед на тоа дека филмов е на Гаспар Ное, треба Irreversible да го гледаш е таму имаш гадни срања исто, плус некако подобар впечаток ми остави тој филм. Од мене има 8,5
имам намера да го гледам али во некој малце подалечен иден момент.
И уште една забелешка што ми беше пф,
е како другар му ,му ја објаснува книгата и како се тоа што му го објасна се оствари подоцна ,после неговата смрт.Можеби тоа беше начин преку објаснувањето на другарот ,режисерот да ни ја олесни дилемата за тоа што се случуваше во филмот и да ни даде едно објаснување.
И да си признаам едно време се надевав дека типов е на трип,па веќе од кога не го добив тој одговор(не го добив но и никаде не беше потенцирано дека уствари и не е на трип,па 1% е веројатноста дека се се случуваше во неговиот мозок) се надевав дека ќе неговата душа ќе излезе од кругот ,али ни тоа не испадна...

и баш интересна беше врската со неговата сестра,интересна во поглед на психолошка анализа,од една страна не дозволува да се случи сексуална врска помеѓу нив а од друга и дава дрогица.

--- надополнето ---

Вембли беше.:)
ме задума сеа :)црвените седишта ...

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.116

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.912
Поени од реакции
11.267
Гледам отворивте мини дискусија за Гај Ричи па да се уфрлам малце :D Гледам не од сега туку од стално дека највеќе прашина се крева за Снеч од неговите филмови. А пак многу малку се спомнува ремек дело од типот на Револвер, филм кој според мене е најдобриот негов и слободно можам да кажам дека е за една класа подобар од сите негови останати филмови, еве Снеч би го ставил на 2ро место после овој. Сите филмови на Гај Ричи ми се допаѓаат освен тој еден со Мадона што е не сум го ни гледал тој незнам ни што е али изгледа не го бива штом е со Мадона :) Инаку за Револвер конкретно 90 посто од сцените се феноменални како на пр. монологот на Jason Statham во лифтот, пуцачката сцена во ресторанот додека во позадина иде ремек-делото на Бетовен итн. овие се првите на ум што ми дојдоа, како што кажав цел филм е ремек-дело по мене и дефинитивно во овој филм највеќе забегал и се внесол Гај. А и улогата на Jason која според мене е најдобра во неговата кариера досега. И цитатите што се појавуваа пред секоја сцена исто многу добар елемент беа зашто беа многу поврзани со тоа што се случуваше во филмот.

Вондерфул

Chemical love
Член од
2 јуни 2008
Мислења
251
Поени од реакции
157
Не знам шо е, ама има нешто во филмов (RocknRolla) шо те тера да се откажиш од гледање дури и по 11тиот обид.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.683
Поени од реакции
34.181
Гледам отворивте мини дискусија за Гај Ричи па да се уфрлам малце :D Гледам не од сега туку од стално дека највеќе прашина се крева за Снеч од неговите филмови. А пак многу малку се спомнува ремек дело од типот на Револвер, филм кој според мене е најдобриот негов и слободно можам да кажам дека е за една класа подобар од сите негови останати филмови, еве Снеч би го ставил на 2ро место после овој. Сите филмови на Гај Ричи ми се допаѓаат освен тој еден со Мадона што е не сум го ни гледал тој незнам ни што е али изгледа не го бива штом е со Мадона :) Инаку за Револвер конкретно 90 посто од сцените се феноменални како на пр. монологот на Jason Statham во лифтот, пуцачката сцена во ресторанот додека во позадина иде ремек-делото на Бетовен итн. овие се првите на ум што ми дојдоа, како што кажав цел филм е ремек-дело по мене и дефинитивно во овој филм највеќе забегал и се внесол Гај. А и улогата на Jason која според мене е најдобра во неговата кариера досега. И цитатите што се појавуваа пред секоја сцена исто многу добар елемент беа зашто беа многу поврзани со тоа што се случуваше во филмот.
Koнечно. Никој да го спомне револвер! И кај мене беше за нијанса подобар од другите дека беше подлабок, поубав дијалог, како што кажа и самиот, Гај повеќе се внесол.. ама Реј Лиота ми беше.. meh :icon_conf Не ради глумата, оддлично си заврши работата, ама вака општо, генерално ме нервира. Кој го нема гледано, обавезно, ама тие идат заедно.. маратонски.

На место си е Гај, еве и Шерлок Холмс не беше лош, не се споредува сега на квалитет, ама не беше воопшто лош филм.

--- надополнето ---

Мац, сличноста во сите е очигледна, факт но јас бев со секој изненаден. Ќе речеш ти прекурчил иста постава.. Џејсон, ама тука се Burton со Depp, Scorsese со Di Caprio, Fincher со Pit.. etc.. Ништо ново. Секој режисер си има шаблон по кој се води, некаде очигледен, некаде не. :)

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.912
Поени од реакции
11.267
They Live (1988)

Пишувам тука за филмов зашто не сум некој рецензент :D Кратката содржина би била: Еден човек случајно наоѓа темни очила со кои може да го гледа светот каков што постои реално, а не каков што ни го наметнуваат моќниците. Со еден збор го гледа светот со други очи (оние реалните).

Филмче што го гледав по препорака на Iosono и кое не ме разочара. Ефектите и сцените со пукање се типични за тој период на правење филмови затоа нема простор да се коментира многу како делуваат од денешен аспект, сепак филмот е од 1988-ма и за тоа време е сосема добар филм. Генералната поента на содржината на филмот ми се допаѓа ептен бидејќи многу од неа се случува и ден денес.

Од мене 7/10

@wot Да, прочитав и на друго место дека Реј Лиота не ти е по кеиф глумец :D Али како што кажа и самиот одлично си ја заврши работата во Револвер, се согласувам.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Член од
25 август 2009
Мислења
2.078
Поени од реакции
1.243
Еј луге абе ке има нови делови продолжение на филмовите за Џејсон Борн ?? некој да не знае случајно па да ми каже..

Благодарам :)

Z

zmej gorjanin

Гостин
Можно е да има, само сигурно нема во него да глуми Мет Дејмон и нема да го режира Пол Гринграс

Kajgana Shop

На врв Bottom