Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Death At The Funeral богами и мене не ми беше којзнае што. Забавен филм, да го гледаш со друштво и слично ама за толку тешка комедија каков што беше претставен не мине.
Инаку у последно време најмногу се имам смеено на She's Out of My League. Во филмов имаше толку урнебес моменти и толку фори кажани што мислам дека со едно гледање нема шанси сите да ги запамтиш:)
Го гледав и овој вториов филм мислам пред некој месец. Не беше толку лош колку што очекував, дури се насмеав на неколку пати. Ама сепак стојам на ставот, дека добрите комедии одамна веќе не се снимаат.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.649
Поени од реакции
59.601
Чим го спомнавте V 4 Vendetta, ич не ми се свиѓа тоа што го модернизираа филмот и вниманието го свртеа на Буш, Америка и терористиве денеска...
А како што гледам истото не му се свиѓало и на Алан Мур.

Спојлер за : ја, Влатко, Иосоно, игнорирање
да видам и сега дали ќе ме игнорира некој :pos2:
Ќе кажеш дека ич не ти се свиѓа Д Фаунтејн и ќе те стават на игнор. Шо треба ја сега Иосоно да го игнорирам затоа што ич не му се свиѓа Американска Убавина
Не да не ми се свиѓа него го мразам од дно на душа.

А извини ти имаш магистрирано на тема филмови па да кажуваш кој филм смее за некој да биде филмиште, а за некој не?
За вкусови не се дискутира. Тебе ако ти се свиѓа Американска убавина, мене тоа ми е срање од филм на кое му дадов два пати шанса и никогаш повеќе нема да му дадам. Во споредба со него, да, Anger management е филмиште.
Srcee, ти лепат реплики затоа што одбра погрешен израз и се држиш до него. Комедиите се во принцип инфериорни филмови, служат за мала релаксација и ништо повеќе. Ретки се комедии кои навистина се топ ама проблемот е што тие комедии кои ќе легнат од смеење некого кај друг немаат никаков ефект. Вкусот посебно доаѓа до израз кај комедиите. Инаку, ако можам да речам за некоја комедија дека е филмиште, веројатно тоа би била La vitta e bella, како што ќе видиш, сосема поинаков тип на филм. Инаку Адам Сандлер е ОК ама само ОК, го држи истиот тон и истиот израз на лицето во сите филмови. Онака фин е има добри досетки и реплики и тоа е тоа...

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Дека комедија може да биде филмиште, може. Прикаски дека само жанрови како трилер, драма и сл. можат да бидат филмишта не ми/ни требаат.
Чист пример, го спомнувам веќе вторпат филмов, Postal (2007). Не Филмиште од филм, туку филмиште од филмиште.

Точно е дека последниве години години има помалку добри комедии на големото платно, ама тоа ќе се смени. Мислам и хорор жанрот си имаше проблеми.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.649
Поени од реакции
59.601
Прегледај го приврзокот 39812

Не знам дали е добар или лош филм, ама дефинитивно е тензичен во поголемиот дел од времето.
Наназад мислам некој имаше дадено рецензија, но еве и една од мене.
Станува збор за млада девојка - писателка која ќе отиде во една куќичка за да ја пишува својата нова книга. Меѓутоа наместо да ја напише новата книга,
таа е силувана и измачувана од 5 мажи кои мислат дека умрела. Една година подоцна таа ќе се врати по својата одмазда.

Вреди да се гледа, меѓутоа 8/10 е доволно за филмов мислам:)
Се работи once again за римејк на филм, кој го немам гледано и не планирам да го гледам. Имам грижа на совест што го изгледав и ова до крај. Првиот дел е, реалистичен и потресен и одлично одглумен, не цензурирале ништо, но сепак не беше за гледање тоа и цело време имав глас во главата кој ми викаше: исклучи го, исклучи го... Но не го послушав. Вториот дел се претвора во кобинација од Hostel и Saw. Прочитав дека оригиналот бил многу пореален, а читав од што бев вознемирен од тоа што го видов. Среќен сум што не го гледав Serbian movie...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Дека комедија може да биде филмиште, може. Прикаски дека само жанрови како трилер, драма и сл. можат да бидат филмишта не ми/ни требаат.
Чист пример, го спомнувам веќе вторпат филмов, Postal (2007). Не Филмиште од филм, туку филмиште од филмиште.

Точно е дека последниве години години има помалку добри комедии на големото платно, ама тоа ќе се смени. Мислам и хорор жанрот си имаше проблеми.
Може да биде Монти Пајтон и уште неколку, али овие што се вртат низ темава не.

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524
Се извинувам не знаев дека Алан Мур е на кајгана...:nesvest:
Неможел да премине преку некои измени :nesvest:
Па сине и стрипот на Алан Мур е базиран на мит, легенда не е оригинално дело чисто за информација ако незнаеш и повеќе го судеше филмот затоа што не учествуваше во пишувањето на скриптата отколку за нешто друго.

Приказната во скриптата е адаптирана за век порано т.е за Маргарет Тачер, а приказната во филмот за еден век подоцна...Како што ти милуваш да кажеш мешале политики, терористи и бла бла...И стрипот и филмот имаат една иста поента.
Ма кој вика дека немаат иста поента; не ми се свиѓаа/ми сметаа многубројните амерички референци. Сакав да седнам и да изгледам еден добар филм, а не една голема критика кон тогашната Бушова администрација. Треба ли да потсетам дека дејството се случува во Лондон..?

''...the мovie adaptation is undeniably aimed at the current U.S Administration. Now if you’re not sharp enough to figure that out after the repeated references to Renditions, Gay Rights, Immigrant Rights, Color Coded terrorist alerts, Guantanimo, the subtle inference that 9/11 was a red flag, and “America’s War in the Middle East”, I don’t know what else there is I can say to you.''

''The problem has to do with changing the film from a confrontation between anarchy and fascism and turning into another salvo in America’s culture war. By doing so, the film has ostensibly changed its main character, V, from an anarchist into a freedom fighter. And yet, they still have V behaving very much as an anarchist.''
-------------------------------

Добра комедија и ја не сум гледал долго време, после Office Space '99 навака мислам дека нема искочено комедија која ми се свиѓала толку. И тоа, (гркинкана) Џенифер Анистон е у филмов, и она кога ќе се појави, си викаш - ''а,а,а, сега ќе отиде филмов у предвидлив правец и ќе падне у квалитет'', ама не.. :)

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Се работи once again за римејк на филм, кој го немам гледано и не планирам да го гледам. Имам грижа на совест што го изгледав и ова до крај. Првиот дел е, реалистичен и потресен и одлично одглумен, не цензурирале ништо, но сепак не беше за гледање тоа и цело време имав глас во главата кој ми викаше: исклучи го, исклучи го... Но не го послушав. Вториот дел се претвора во кобинација од Hostel и Saw. Прочитав дека оригиналот бил многу пореален, а читав од што бев вознемирен од тоа што го видов. Среќен сум што не го гледав Serbian movie...
Да, знам дека е римејк и as usual не се ни сомневам дека оригиналниот е подобар. И римејков има доста реални ефекти само тие малку гадните сцени поубаво и што ги немаат прикажано.
Ама глумата што ја имаат актерите е стварно солидна. Посебно девојката - секоја чест за ликот што го игра.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.327
Поени од реакции
15.585
А извини ти имаш магистрирано на тема филмови па да кажуваш кој филм смее за некој да биде филмиште, а за некој не?
За вкусови не се дискутира. Тебе ако ти се свиѓа Американска убавина, мене тоа ми е срање од филм на кое му дадов два пати шанса и никогаш повеќе нема да му дадам. Во споредба со него, да, Anger management е филмиште.
Всушност да, имам. Но, не смеам да ти кажувам кој смееш да го рангираш како филмиште а кој не, се е до вкусови, период на гледање на филмот, и карактерот на личноста.

T

Tetro

Гостин
I spit on your grave (2010)
Не знам дали е добар или лош филм, ама дефинитивно е тензичен во поголемиот дел од времето.
Наназад мислам некој имаше дадено рецензија, но еве и една од мене.
Станува збор за млада девојка - писателка која ќе отиде во една куќичка за да ја пишува својата нова книга. Меѓутоа наместо да ја напише новата книга,
таа е силувана и измачувана од 5 мажи кои мислат дека умрела. Една година подоцна таа ќе се врати по својата одмазда.

Вреди да се гледа, меѓутоа 8/10 е доволно за филмов мислам:)
Naah, сега го гледав. Сосема непрофесионално е направен, не знам што виде толку интересно во филмот? Дури и не ми се дискутира за него.
Му давам една 2-ка, само поради Sarah Butler :drk:

Sipy

Dr.Sheldon Cooper
Член од
9 јануари 2011
Мислења
170
Поени од реакции
31
Еден од подобрите филмови шо ги иам гледано е дефинитивно "Inception" вреди да се погледне,ја среќа имав шанса да го глеам на 1080 пиксели, и останав без зборови.Некој од постарите ми се свиѓа "88 minutes" со Ал пачино.А комедија...дефинитивно "Hangover" одлепен филм :) а и "Due date" вреди да се погледне :)

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Ќе ви ја прекинам дебатата за комедии xD

Јас вчера го гледав Shutter Island.
Уште неможам да сфатам дали Teddy е вистинскиот лик и овие во болницата му праат brainwash, или пак тоа стварно е тој Edward?!
Шо е работава?!
Јас уште сум на став дека Теди е реалниот филм, и дека тоа шо му го зборее типката у пештерата е вистина.
Ама шо е со халуцинациите?! Стаорците, жена му, девојчињата од Дахау?!
Можда стварно е луд О.о
луд е, на крај ќе сфати дека навистина се десило тоа(лудата му жена ги уби децата и после овој ја уби нејзе) и намерно ќе продужи да се праи луд пошо не може да се помири со фактот за тоа што го направил/што му се десило

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Може да биде Монти Пајтон и уште неколку, али овие што се вртат низ темава не.
Монти Пајтон се такви филмови, има и други такви добри, пример тој што го спомнав, и ќе има и во иднина. А во темава вчера се извртеа едно десетина наслови, не многу за да речиш нема добри нови комедии. Малку се ама се најдуваат.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Монти Пајтон се такви филмови, има и други такви добри, пример тој што го спомнав, и ќе има и во иднина. А во темава вчера се извртеа едно десетина наслови, не многу за да речиш нема добри нови комедии. Малку се ама се најдуваат.
Никој не рече дека нема добри комедии, нити дека нема филмишта од жарнот на комедија иако се ретки, јас тоа го посочив за филмовите набројани во листата која ја цитирав.

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Никој не рече дека нема добри комедии, нити дека нема филмишта од жарнот на комедија иако се ретки, јас тоа го посочив за филмовите набројани во листата која ја цитирав.
Ааа, така. Таа листата две страни поназад. Јас пак добив чувство дека генерализираш. За некои работи чини за некои не чини да се прави тоа.
Мало недоразбирање.

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.443
Поени од реакции
6.116
Кога сме веќе кај комедиите иако е малце офтопик затоа што местото и е во серии ,сепак како Onlу for fools and horses што ме има насмеано,ништо друго неможе да ме насмее.

Околу Death at the funeral ,се надевам дека не зборувате за британскиот.Ако е така shame on you :)

Kajgana Shop

На врв Bottom