Албанците дискриминирани ја напуштаат Македонија

Статус
Затворена за нови мислења.
?

..........

Гостин
Мене само едно не ми е jaсно, как албанците са дискриминирани?!?!
Да не кажеме дека македонците имат право да велат дека са дискриминирани и врз нив се налага волjaта на малцинството....
Ни Чак Норис незнае.:toe:

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Јас верувале или не се согласувам дека се дискриминирани:
во другите делови на Македонија опнаа драконски казни низ фирмите кај нив на запад не, кај нас има закон за непушачи во местата со албанци не, кај нас се наплаќаат редовно даноци, сметки за струја , вода , комуналии и тн...низ Западна Македонија не .... па луѓе бе како да не бегаат , имајте и вие разбирање малку :pos2:

Член од
16 декември 2009
Мислења
1.323
Поени од реакции
1.162
Не верувам дека сега пристигнатите ќе останат таму многу долго.Во Европа има голема криза за нискокфалификуваната работна сила.

Tоni

ILLYRIAN
Член од
26 февруари 2009
Мислења
13.639
Поени од реакции
10.237
Сега веќе нема да знаете дали да бидете посреќни ако ви дадат азил или успеете да останете некаде на запад - автоматски далеку подобар стандард од овој во Македонија ... или пак би биле посреќни да ве вратат сите овде за инает на Македонците :pos2:

Јас ви посакувам среќен пат и многу успеси во запад со песната „оди и не враќај се“. :smir:
Јас за себе сум многу среќен овде каде што сум...а верувај ми и тие селани кои ги лажел некој ќе се вратат...можеби еден процент ќе остане но сите :nenene::nenene: не верувам

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
За да земеш Азил, мора да си дискриминиран.
Коа веќе влегуваш во тоа место, принуден си да кажеш дури и дека лајна те терале да јадеш, само и само да земеш азил.

Разбере психологија, не лутајте.

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
„Ваквата ситуација се должи најверојатно поради се поголемата дискриминација врз Албанците, нивната незастапеност во државните органи, администрацијата и парламентот, се поголемиот притисок и се поголемата стапка на платени даноци и сметки...“

Ова белгискиот министер ја замајува сопствената јавност или ги деморализира азилантите?

Jas ja najdov ovaa izjava na belgiskiot oficijale predstavnik:

- Можеби е прерано да изведуваме дефинитивни заклучоци, па затоа ќе почекаме уште малку за да видиме дали овој драстичен пораст ќе се потврди. Повеќе од јасно е дека овие бројки се одраз на социоекономската состојба, но веруваме дека сето тоа е поврзано и со ослободувањето од визниот режим - вели за „Дневник“ Дирк ван ден Булк, генерален комесар за бегалци и апатриди во Белгија......

- Не може да се рече дека во Македонија постои политички прогон. Најчестите причини зошто овие луѓе бараат азил се социоекономската ситуација, одмазда и дискриминација - вели Ван ден Булк. Тој претпоставува дека сликата е слична и во другите европски земји, но засега податоците се' уште не се централизирани.

celiot tekst:http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=7EBB16B6EF55E342AD00940384005EDA
Ako ne ti e teshko da go dadesh izvorot na citatot koj go naveduvash.

Член од
16 декември 2009
Мислења
1.323
Поени од реакции
1.162
Ова болдираното е вистинската причина за одењето ама не само за албанците туку за сите.

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Мене само едно не ми е jaсно, как албанците са дискриминирани?!?!
.
Pricinata zosto otisle, e nivnata teska ekonomska kriza , ne e spomnato kaj niv nikakvi politcki celi .. Decava da gi ostavat skolite prazni i da idat pravec zapad , samo golema muka moze da gi nosi ..
Реагираше и германскиот европратеник Јорг Шацимаркакис во интервју за Дојче Веле. Тој ги повикува македонските власти да создадат подобри услови за живот за сите граѓани
„Видоме дека само во февруари околу 380 луѓе побарале азил во Белгија, севкупниот број за минатата година беше 201, тоа е зголемување за 50%, штo значи дека луѓето не се сигурни дека можат да имаат доверба во процесот, сакаат да ја напуштат државата, затоа што не се чувствуваат добро. Ова е опасно. Тоа што евроамабасадорот Ерван Фуере го кажа за стабилноста е стопроцентно точно.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.379
Поени од реакции
1.968
Мене највеќе во целава ваа работа ме интересира кои се тие агенции шо ги лажат луѓево и колку пари им земаат за да им "завршат работа".

Тие што одат и не е толку тешко да се разберат,ама очигледно не знаат дека на запад не е како што беше до пред 10-тина години,тешко се печали таму сега со поштена работа.Со криминал се уште има шанси да се направат пари ама и тоа не е како што беше "на времето",многу конкуренција има,плус и кризава го намалува прометот,така да како и да свртиш,одбрале погрешно време да одат на запад.

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Ги имате ли уште информациите колку бугари и колку романци ги поминаа границите на ЕУ државите на 1 Јануари 2007-та ? Многу повеќе одколку било кога ќе излезат од Македонија во 10-20-30 години.
Не ми текнува за некои реакции тогаш, и преиспитувања на нивните одлуки (ЕУ) !
Тешки глупости се ова.

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Првиот ваков текст излезе во Албанската Арена под наслов - зошто Албанците ја напуштаат Македонија

следеше Дневник (... Бројот на македонските граѓани што бараат азил во Белгија вртоглаво е зголемен ...) и ред други медиуми изминатава недела...

за на крај Белгискиот министер за имиграција да најави посета на Македонија и предлог за укинување на визната либерализација за земјава...

Ваквата ситуација се должи најверојатно поради се поголемата дискриминација врз Албанците, нивната незастапеност во државните органи, администрацијата и парламентот, се поголемиот притисок и се поголемата стапка на платени даноци и сметки...:vozbud:

Da dadesh link Makedoncki od iovaa zjava :

"Ваквата ситуација се должи најверојатно поради се поголемата дискриминација врз Албанците, нивната незастапеност во државните органи, администрацијата и парламентот, се поголемиот притисок и се поголемата стапка на платени даноци и сметки"

Jas ja najdov ovaa:

Белгискиот премиер Ив Летерм пристигнува во Скопје на осми март, заедно со министерт за имиграција да им порача на македонските власти дека состојбата со илегалната емиграција од Македонија откако се случи визната либерализација е повеќе од загрижувачка.

Имено, само за месец февруари 380 етнички Албанци од Македонија побарале азил во Белгија, врз основа на етничка дискриминација и лоша социо-економска ситуација во матичната држава.

Белгиските власти го истражуваат случајот и се уверени дека станува збор за организирана мрежа на сомнителни туристички агенции од Македонија кои на своите клиенти им ветуваат подобар живот.

„Во документот за визната либерализција им се препорачува на патниците да патуваат со признати туристички агенции, проблемот е што токму тие агенции ги организираат овие патувња со неверојатно ветувања и се причината за оваа криза која ја доживуваме сега. Тие се сиромашни луѓе кои доаѓаат овде во потрага по подобар живот“, изјави анкетиран Белгиец.

Ваквиот бран е без преседан за оваа мала либерална држава, а властите овој феномен директно го поврзуваат со укинувањето на визниот режим.

Сите барања за азил на граѓаните од Македонија ќе бидат отфрлени порачуваат од Бирото за бегалци во Брисел. Овие луѓе не можат да добијат статус на азилнати, бидејќи тој се добива само врз основа на политички или етнички прогон, какo што предвидува Женевската Коневенција.

„Сега гледаме дека реалноста е далеку од она што ни беше ветено“, вели анкетиран Албанец.

Реагираше и германскиот европратеник Јорг Шацимаркакис во интервју за Дојче Веле. Тој ги повикува македонските власти да создадат подобри услови за ѓивот за сите граѓани, а за тоа е потребно да се реши спорот за името и да се отворат вратите на ЕУ и НАТО.

„Видоме дека само во февруари околу 380 луѓе побарале азил во Белгија, севкупниот број за минатата година беше 201, тоа е зголемување за 50%, шт значи дека луѓето не се сигурни дека можат да имаат доверба во процесот, сакаат да ја напуштат државата, затоа што не се чувствуваат добро. Ова е опасно. Тоа што евроамабасадорот Ерван Фуере го кажа за стабилноста е стопроцентно точно. Ако сакаме да го стабилизираме регионот и земјата, мораме да најдеме решение за името сега“, изјави Шацимаркакис.

Македонија треба сега да спореведе истрага врз сомнителните туристички агенции ги организираат овие илегални патувања, бидејќи последиците за целата држава можат да бидат сериозни, не се исклучува и поништување на визната либеразлицција.

Белгиските медиуми почнаа со загриженост да известуваат за овој нов феномен.

Премиерот Летерм првото предупрдување ќе и го пренесе на Владата на осми март, а штом започне белгиското престедателство со Европската Унија на први јули, прашањето ќе се најде меѓу приротетните точки на дневниот ред на ЕУ. Македонија повторно ја става во опасност својата репутација.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ги имате ли уште информациите колку бугари и колку романци ги поминаа границите на ЕУ државите на 1 Јануари 2007-та ? Многу повеќе одколку било кога ќе излезат од Македонија во 10-20-30 години.
Не ми текнува за некои реакции тогаш, и преиспитувања на нивните одлуки (ЕУ) !
Тешки глупости се ова.
Бркаш баби и жаби...:toe: Едното е падане на визи,друго е членство во ЕУ.

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Двете работи ги поврзува едно... прилика за наоѓање работа во странство, подобар живот, печалба и тн ...
Немој одма да се навредуваш де. Направив компарација и ваквата ситуација беше јасна и очекувана, само што не започна како кај вас уште на првиот ден од влегувањето во унијата , туку неколку месеци по ослободувањето од визниот режим.

Член од
14 ноември 2008
Мислења
3.418
Поени од реакции
856
Јас мислам дека се дискриминирани и дека со право си барат азил. Па на шо личи ова, мора да се појќе застапени во администрацијата и слично ... барем едно 108,5%

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Оревуар чао:helou:, да може на 400 000 азил да им дадат мераци еј.. лепота суха...
ем они задоволни нема висе да се дискриминирани,ем запад, ем ние среќни :wink::wink:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom