Бугарија ја чека нова казна од ЕУ

• Креатор на темата Креатор на темата Polaris
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Бугарија ја чека нова казна од ЕУ

Европската Унија ја предупреди Бугарија, својата најсиромашна членка, дека би можела да загуби една милијарди евра помош, но и да биде дополнително финансиски казнета ако новата влада не ја запре измамата со фондовите на Унијата и корупцијата. Бугарската влада, според министерот за земјоделство Мирослав Најденов, има рок од два месеца за соочување со проблемите поради кои претходната влада го загуби правото на 3,2 милијарди евра европска помош за рурален и земјоделски развој.

Владата на Бојко Борисов, која беше избрана токму заради ветувањето дека ќе ја засили борбата против корупцијата, исто така има еден месец да се обиде да избегне казна од ЕУ поради нелегална замена на земјиште, изјави токму Борисов.

За ваквата состојба тој ја обвини претходната социјалистичка влада, која беше критикувана за неспособност и неуспех во борбата против корупцијата и организираниот криминал. Аналитичарите, меѓутоа, наведуваат дека и новата влада во првите шест месеци не направила многу за да воспостави механизам за спречување измами со фондовите на ЕУ.

- Секој Бугарин мора од свој џеб да плаќа за измамите за кои е одговорна претходната влада - изјави Борисов.

Европската комисија и' напиша писмо на бугарската влада во кое се наведува дека Софија се соочува со казна од 126 милиони евра ако не успее да докаже дека 15 случаи на замена на земјиште во државна сопственост со приватни сопственици не претставува државна помош. Обвинителството за овие случаи го обвини поранешниот министер за земјоделство, но судењата се' уште не започнале.

Организациите за борба против корупцијата тврдат дека замената на државно земјиште за расцепкано приватно земјиште со лош квалитет претставува најтежок пример за политичка корупција во Бугарија во последните четири години.

Од друга страна, и покрај ветувањето на владата дека ќе го забрза пристапот до 13 милијарди евра европска помош предвидена до 2013 година, Бугарија и натаму се наоѓа на последното место во 27-члената Унија по искористување на европските фондови.
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=62E5AD72549FBA44A74B1DF74B6AC344

Само да запрашам автора на првиот пост,што налага отваране на нова тема во форумот,когато веке има слична тема? :toe: Разбирам малоазиатскиот манталитет,ама аjде да се воздржаме от него...

• Ми се допаѓа
Reactions: oon
Бугарија и ЕУ?

Магаре и воена музика:pos2:

Спират оти има. На други не спират оти нема.:toe:

Малце по малце ке се научиме да ги користиме. И 100 милиони да влегат, па е убаво за земјата.

море не е работата колку влегуваат,работата е што вие парите ги јадете не ги користите за прави работи
читај како што треба знам дека многу добро разбираш за што се работи ,а ни ти и и твоиве погоре го избегнуваат одговорот правилен ,па постираат некои глупости демек смешни се прават :pos2:
Факт е дека сте гнојот на ЕУ,а за нас се правите дека сте држава јака
па и уште закани за вето и глупости :pos2:
абе седете си мирни гледајте оправете си ја државата ,па после други држави гледајте ...

Гноиот, не гноиот сме во ЕУ. Знаеме дека се краде. Ама лека полека ЕУ удра по раките. Ке се научат. Пак ти кажувам се работи за големи Европски пари. И малко да влезат, пак е фаида.
И шо ве боли стапот како се арчат каи нас европските пари? Или е од завист?
Гледаите при вас управата како ви арчи вашите пари. Наместо за патишта, за споменици.

Г
Гледаите при вас управата како ви арчи вашите пари. Наместо за патишта, за споменици.

A што вас ве боли што ќе градиме споменици?

Наша територија,наше право да градиме.Настрана од тоа сите тие споменици се на личности родени на територија на Македонија.

После пак се прашувате зошто Македонците толку многу ве мразат.

А,по однос на темата:за бугарите е вистина дека се стремат да се богати,среќни и спокојни.Бугарите за жал не се ни едно од трите.

Бугарија секогаш влегувала во велики сојузи,ама и на самата БГ никогаш не и било јасно зошто го прави тоа и никогаш не си ја знае целта.

Истото беше и со влезот на Бугарија во ЕУ:влеговте без јасно да си ги конкретизирате целите и стигнувате до момент:а што понатаму?

Нашите медиуми не бомбардираат,само изнесуваат вести за се и сешто од светот па и за вас соседите ,и на нас останува тоа да го коментираме ,како прво и најважно ништо од ова што е изнесено не е лага,така ли?
А и уште помалце е бомардирање со лоши вести :pos2:
И како можеш да кажеш дека ние гледаме други држави кога ти си дошол тука на македонски форум,а од нашите никој не се замара да пишува по бугарски форуми ...?

Гноиот, не гноиот сме во ЕУ. Знаеме дека се краде. Ама лека полека ЕУ удра по раките. Ке се научат. Пак ти кажувам се работи за големи Европски пари. И малко да влезат, пак е фаида.
И шо ве боли стапот како се арчат каи нас европските пари? Или е од завист?
Море лека полека :pos2:
Тоа лека полека се прави пред да влезеш во ЕУ да си ги решиш сите проблеми па како една европскла средена држава да влезеш во ЕУ ,а не вака смрдена никаква во позиција полоша од Македонија да влезеш

Јас сум уверен дека Македонија има завршено многу повеќе реформи во сите делови од законите ,посебно во борбата со корупцијата е многу подалеку од Бугарија ...

И мене баш ми е мило што сте во ЕУ ,апсолутно никаков проблем немам,ни јас ниту било кој,единствениот проблем е се надевам дека некогаш во животот ќе сфатите ,дека сега од повисока незаслужена позиција ми се правите некои европски граѓани и покажувате моќ и закани
ви реков седете си трајте си ,не се прчете многу

Ма немои. :pos2:
Хехе добро ајде ,ма немој... како и да е,дури и да не е така на Македонија се чека да ги заврши сите реформи па да влезе во ЕУ,како што и треба да се направи,вие на пр . влеговте во ЕУ незаслужено без завршени реформи и борба со корупција,па сега веќе како членка на ЕУ вие завршувате голем број од работите ,како капак на све па уште пари определни за вас ,за некои конкретни работи вие ги злоупотребувате...
значи вие со ништо не покажувате ,еве веќе колку години сте членки на ЕУ,2-3 години со ништо не покажавте дека заслужувате да бидете таму кај што сте

Спират оти има. На други не спират оти нема.:toe:

Малце по малце ке се научиме да ги користиме. И 100 милиони да влегат, па е убаво за земјата.

Во право си ке им дојде а’кло лека полека, и шо викаш колку толку пак некој аир и народот ке види.

Инаку овие казни секако не и одат во прилог на бугарија, пред се дава лоша слика за политичарите а и општо за народот, кој и онака евро фашистите го сметаат како подолен...

Абе се расправате како мали деца, значи правото на самоопределување неможе никој да ни го спори, јас сум македонец и точка, ако сакам ке бидам французин, бугар или саудиец, и кој ве ебе:toe:

така и тие сакат да си се бугари, бугари и се, не мења ништо ако ги наречам татари или тие ме наречат евреин, само ке се скараме тука на форум и ке се понашаме како идиоти..
знаете ли колку смешно и бедно изгледат од страна ваквите веледискусии:tapp:

Абе се расправате како мали деца, значи правото на самоопределување неможе никој да ни го спори, јас сум македонец и точка, ако сакам ке бидам французин, бугар или саудиец, и кој ве ебе:toe:

т
A koj ti go spori na tebe toa pravo na samoopredeluvanje ?

така и тие сакат да си се бугари, бугари и се, не мења ништо ако ги наречам татари или тие ме наречат евреин, само ке се скараме тука на форум и ке се понашаме како идиоти..
знаете ли колку смешно и бедно изгледат од страна ваквите веледискусии:tapp:

ЗНАМ ...:pos2:

Мене лично никој не ми го спори, а ид да спори тоа си е негов личен психички проблем.

туку гледам расправање како мали деца.

Еми тогаш аиде пиите по едно убаво вино од мене и доста вакви навреди. Скоро пих една жолта,лозова ваша. Ного е убава.:cug:
Ваша лозова, со наша шопска.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom