Жени кои не сакаат да станат мајки

• Креатор на темата Креатор на темата Mateas
  • Време на започнување Време на започнување
Секако, ако некоја жена не сака да има дете, тогаш му дава полно и оправдано право на партнерот да се сомнева во нејзината љубов. Независно од тоа што причините може да бидат многу поразлични, една и многу честа е - чекање на подобра прилика за да се раскине постоечката врска/брак.

Чекај сега, не сфатив.. Ова е иронично кажано или ти стварно го мислиш?

Чекај сега, не сфатив.. Ова е иронично кажано или ти стварно го мислиш?
Најсериозна сум. Несигурноста во врската не мора, ама може да биде причина заради која не сакаш да имаш дете со партнерот. А тој, може комотно да се сомнева дека не го сакаш, штом не сакаш да ја крунисаш вашата љубов со најскапоценото нешто на светот.

Имав прилика да разговарам баш со такви жени. Причината зошто не сакаат да имат дете не ни ја разбрав добро. Не можеле да го поднесат тој што у нив ќе раснало нешто, стомакот, а најмногу ме зачуди кд кажаа за стареањето. Велат ти почнуваш да старееш, организмот ти станува се понеспособен, а гледаш како деца млади растат.. :nesum: Самиот се зачуди на таа толкава себичност.
Викам добро зошто тогаш природата ви дала способност да раѓате? Секое живо суштество во природата води опстанок за да остави нешто зад себе, дел од себе. Ми велта дека затоа што сум бил машко, затоа сум така размислувал.
Викам добро а каде е мажот тука? Каде се неговите права? - Почнаа да ми вртат муабети ако ги сака ќе ги сакал секако и ќе ги почитувал нивните одлуки.. На тоа им кажав - Никогаш не би земал за жена некоја од вас ...
Добро викам, а што сте вие на 50-60 год. До тука ќе се живее некако, љубовници, патувања, активен живот, ама потоа... Што си на 50 - 60 години ако немаш со кого да се направиш муабет ако не повеќе, ако неможеш да ја осетиш смеата на внучињата, ако не си почуствувал како е да се грижиш за некого, за некое невино суштество што најмногу верува во тебе, најмногу се потпира на тебе. На тоа не можеа да дадат одговор.
Да спомнам дека се на 18 години личностите.. Им реков се гледаме во животот понатаму, ама вашите мислења и сваќања ви се тиња.

Имав прилика да разговарам баш со такви жени. Причината зошто не сакаат да имат дете не ни ја разбрав добро. Не можеле да го поднесат тој што у нив ќе раснало нешто, стомакот, а најмногу ме зачуди кд кажаа за стареањето. Велат ти почнуваш да старееш, организмот ти станува се понеспособен, а гледаш како деца млади растат.. :nesum: Самиот се зачуди на таа толкава себичност.
Наметнат страв. Кога личноста би се потпирала исклучиво на своето лично искуство не би имало такво нешто. Тие ќе речат учат на туѓи искуства, но тоа не може да биде исто за секоја личност. Стереотипите на овој или оној начин знаат да пукнат.

Ја расипа приказнава со податоков.
Е јбг.. затоа им реков се гледаме во животот. Сепак, иако се на 18 год. такво размислување не е во ред според мене. Да спомнам дека имале некоја другарка, малку постара од нив која била бремена. Велат дека мн грозен бил стомакот, не можеле да замислат на себе такво нешто.. На крајот од муабетот една од нив рече - Мош само едно дете да чувам, повеќе нема шанси, а мош и да си посвоим. :tapp:

Каква осуда само...свака част, обожавате да се ставате во улога на Бог-судија кој е сезнаен и мудар и праведен, нормално, кога е потешко да се направи таа едноставна работа, да се обидеш да го разбереш нивниот избор, чувства, потреби и нагони. Еве јас лично познавам такви жени кои имаат деца, брак, маж и не се среќни, познавам жени кои имаат маж, брак а немаат деца кои среќни. Среќата, исполнетоста, радоста кај секого е различна, различни работи го исполнуваат и го прават среќен човекот...не можеш само така да му наметнеш дефиниција и причина за среќа на човек, не сме сите исти и мислам дека тоа треба да се почитува а не осудува
Така е...и не значи дека секој мора да има деца...можеби некој не се чувствува спремен да ги одгледа и воопшто да влезе во брачни води.Тоа е многу подобро отколку да имаш деца и да ги запустиш.Не мора толку многу да се осудува

Постојат возрасни што се возрасни само во лицата, но не и душевно. Тие не можат да се грижат за себе, а не па за други.
Освен ова со одговорноста, (убаво рече Lurtz), некои жени подобро уопште да не стануваат мајки затоа што се психички лабилни и фрустрирани и ќе одгледаат деца слични на себе. Ниедно дете не заслужува да биде загрозувано од психичката лабилност на родителот, затоа подобро некои луѓе уопште да не стануваат родители.

Уште нешто, терањето јака кариера не го сметам за пречка за некој да стане родител. Кога е жената здрава, права, способна, ќе најде време за се, ако сака, нормално.

Мала си уште, ама да ти кажам дека сите сме си слични на своите родители (иако на твоја возраст ретко кој ќе си го признае тоа, бидејќи сите си даваме фора да станеме поинакви т.е подобри од нашите родители). Вистина е дека кога ќе пораснеш, ќе бидеш слична на твојата мајка на тие години. И твоите деца ќе бидат слични на тебе, а нивните деца слични на нивните родители итд.
Фрустрациите и болестите се пренесуваат исто така низ генерации и не се нешто што може да се избрише со гумичка-најчесто сме поспособни за создавање на нови фрустрации отколку за бришење на постоечките (ова само ако успееме да си признаеме дека ги имаме, пошто нели, "другите" се фрустрирани болесници).

Јас на ова гледам како на право на избор. Жената ИЗБИРА дали ќе има деца или не, причини има различни. Битно е дека ТАА размислува за опциите и одлучува.

Јас на пример би те замолила да наведеш неколку причини зошто би сакала да имаш деца?

Жената ИЗБИРА дали ќе има деца или не, причини има различни. Битно е дека ТАА размислува за опциите и одлучува.
Е јбг, ако се она што ги наброја Jordan Rudess причини за немање дете...нивна работа, само ги анализираме нивните потреби...само ги бараме вистинските причини за несакање.
Според последните информации, околу 450 брачни двојки чекаат да посвојат дете, хомосексуалните двојки се борат со сите сили да го остварат правото (кога веќе не можат природно) да посвојат дете, да створат и тие семејство...која е нивната причина да минуваат низ голготи за да дојдат до целта? Нешто кое не може да се објасни, како и зборот дом, љубов и слично.

Доколку нашите родители имале свои причини и се определиле да не родат...што ли би можело тогаш да се деси :toe:

Види многу подобро да бидеш либерална во многу сфајќања на лујѓето затоа што колку да ја знаеш општата вистина и правдина некој тоа не го прифајќа и крај.Соочи се со факто дека ништо не е морално сем да се умре ....Не ги бранам затоа што и мене ми е многу чудно што не сум таква и неможам да ги сфатам...Меѓутоа да поаѓам од една работа-едно е да станеш родител а друго е да бидеш родител...значи ова второво е многу потешко и секој не би можел да ја сноси таа одговорност.Па затоа тие мајки т.с жени кои се одлучуваат да не раѓаат многу подобро отколку да станат а да страдаат децата и сл.Тие жени се сфртени кон кариера,слобода и авантуристички дух...Сепак на планетава земја постојат толку мислења колку и глави ...

калимеро секогаш барал правда ама никогаш не ја добил

Е јбг, ако се она што ги наброја Jordan Rudess причини за немање дете...нивна работа, само ги анализираме нивните потреби...само ги бараме вистинските причини за несакање.
Според последните информации, околу 450 брачни двојки чекаат да посвојат дете, хомосексуалните двојки се борат со сите сили да го остварат правото (кога веќе не можат природно) да посвојат дете, да створат и тие семејство...која е нивната причина да минуваат низ голготи за да дојдат до целта? Нешто кое не може да се објасни, како и зборот дом, љубов и слично.

Доколку нашите родители имале свои причини и се определиле да не родат...што ли би можело тогаш да се деси :toe:

И јас прашувам, зошто? Сигурен ли си дека секогаш, апсолутно секогаш причините да се има дете се љубов и дом??? Само толку причини ЗА??? Мора да признаам зборот СЛИЧНО како причина, ме плаши...

Кажи ми, што е љубовта и дали умееме да ја покажеме само спрема дете?
Што е себичноста-сигурно не е само во одлуката да се нема деца? Што ги тера хомосексуалците грчевито да се борат за правото да посвојат деца? Можеби нивната потсвесна желба да се дефинираат како "нормални" во свет кој ги осудува? Кој ќе им ја знае...

Еве сакам да знам причини (без оноа СЛИЧНО), зошто ТИ си се одлучил да имаш деца? Или ако немаш, кои би биле причините да ги имаш?

апсолутно секогаш причините да се има дете се љубов и дом???
Не туку како што не може да се објасни зборот љубов така и осетот за дете не може да се објасни. Дом, семејство, љубов... да се потсетиме семејство е основа на домаќинството, а оптимално и идеално составено од двајца родители и деца. Тоа е идеалното, но не мора да значи (еден родител и дете, двајца сопружници без деца).
Еве сакам да знам причини (без оноа СЛИЧНО), зошто ТИ си се одлучил да имаш деца? Или ако немаш, кои би биле причините да ги имаш?
Не би сакал овде на форум да испадне исповедање за личен живот па само ќе спомнам дека доаѓа момент, период кога едноставно "ти доаѓа" просто кажано да станеш родител, чувството за родителство се јавува-не се програмира ниту се планира (она шо се планира е веќе друга работа), а која е причината не знам...најверојатно како и чувството за љубов (веќе го спомнав) и слични необјасниви сеуште чувства. Доколку науката навистина ги разјасни овие чувства тогаш би можеле истите да се контролираат и усмеруваат, а сега засега сеуште се во рамките на необјаснивното (иако пробуваат да ги објаснат).
За чувството за мајчинство или татковство...тоа е нешто спонтано (барем според мои искуства), но нешто кое го немаат сите или го немаат сите на одредена возраст.

период кога едноставно "ти доаѓа"
Да, ти доаѓа. Исто ко што во Македонија мора да дојде женачка/мажачка и имање деца. Само немој на некого да му текне да не сака да стапи во брак или да нема деца... ко ретардиран ќе го гледаат.

Да, ти доаѓа. Исто ко што во Македонија мора да дојде женачка/мажачка и имање деца. Само немој на некого да му текне да не сака да стапи во брак или да нема деца... ко ретардиран ќе го гледаат.
Можеби не ко ретардиран ама...размисли за ова

Доколку нашите родители имале свои причини и се определиле да не родат...што ли би можело тогаш да се деси
не ретардирани туку воопшто не би ни пишувале на форумов.

Али те разбирам доколку не му ја мислиш на такви ствари пошто и ја пред да се оженам немав абер од такви размислувања ниту ме интересираше жена, деца...али момент е, јбг.

Можеби не ко ретардиран ама...размисли за ова

не ретардирани туку воопшто не би ни пишувале на форумов.

Али те разбирам доколку не му ја мислиш на такви ствари пошто и ја пред да се оженам немав абер од такви размислувања ниту ме интересираше жена, деца...али момент е, јбг.
Немаше да постојам ?? Па што дека. И онака 99% од луѓето не прават нешто важно по што ќе ги паметат.

Ако единственото нешто што го тера човечкиот род да се коти е продолжување на семејното стебло не гледам во тоа доволно добра причина.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom