Жени кои не сакаат да станат мајки

• Креатор на темата Креатор на темата Mateas
  • Време на започнување Време на започнување
Погоре и претходно постирав и други податоци.
Од напишаното, единствена причина што ти ја наведувш како валидна да се имаат деца, е таа за да не се остане сам на стари години, да има кој да те посети, да има кој муабет да ти направи. Па зарем тоа како причина да се има деца нели е себично, исто толку како и онаа другата страна што ја напаѓаш?
Не е така сувопарно како што изгледа. Во спротивно треба да се дупнам пишувајќи цели реферати, а не би ја знаел ниту целта па од тема каде се критикувани оние кои не сакаат деца (наместо да не се кријат и да си кажат причините доколку веќе учествуваат овде) излегува дека треба оние кои сакаат и имаат истото да го бранат, добра насока на муабетот :)

Јас си давам за право да дискутирам(сериозно) на темава бидејќи сум мајка и жена. Има едно нешто за кое сите треба сте свесни: инстинктот не е развиен и оформен и чека спремен да му се подаде на детето!
Тоа се приказни за мали деца. Има луѓе што се „дечари“ и такви што не се (по дефиниција). Но, не значи дека преостанатите немаат афинитет или дарба за сопствени деца!
Детето ве прави тоа што треба да бидете. Многу малку не успеваат да се снајдат во оваа улога, но верувам дека тоа е пропратен ефект од многу други надворешни влијанија...
Сите што се силат дека не сакаат да станат мајки, нека почекаат докај 35, ќе го сменат мислењето... Моментите се тие што ве тераат да застанете и да си ги преиспитате сопствените одлуки; кога ќе дојде викент и сите се со своите семејства а ти ко утка седиш дома пошто веќе немаш некој со сличен статус.
Нормално е во некоја возраст да осетиш умор: од искачање, од работа, заситеност од гужви... Дете не ти ја спутава енергијата, напротив, треба да ја дуплираш во најмала рака!
Значи, 90% од тие што се удираат во гради дека не сакаат да станат мајки, ке се премислат за некоја година, во тоа сум сигурна. Преостанатите 10%, нека не дозволуваат нивното лично искуство(детство) да влијае на нивна улога како родител: напротив- нека биде мотив за докажување!

Погоре и претходно постирав и други податоци.
Не е така сувопарно како што изгледа. Во спротивно треба да се дупнам пишувајќи цели реферати, а не би ја знаел ниту целта па од тема каде се критикувани оние кои не сакаат деца (наместо да не се кријат и да си кажат причините доколку веќе учествуваат овде) излегува дека треба оние кои сакаат и имаат истото да го бранат, добра насока на муабетот :)

Дали ми се чини дека алудираш на нешто, или ми се чини? :)
Јас си кажав уште погоре што мислам околу децата и жената, нема потреба да се повторувам, особено што со тој пост ти реплицирав на тебе.

Anyway, не ми е поентата да бранам или застанувам на оваа или онаа страна. Се` што правам е што заземам улога на devil's advocate. Некои ќе отворат очи и ќе се обидат да разберат, ќе го надминат стереотипот, а некои други.... јбг, толку дал.

P.S. Не е кон никого лично напишано. :)

Значи до сега на темава видов дека луѓето прават деца:
1. Затоа што е време според некои стандарди или околината(комшии, родители).
2. За да не бидат осамени кога ќе остарат.

Ако се ова најдобрите причини
not-impressed-cat-is-not-impressed.jpg

Што да кажам. Ако некој се плаши од ова нека се пресели во друго маало или нека си најде хоби различно од раснење на човечко суштество.

У целава тема не прочитав една асална причина зошто ДА се има дете. Убава забелешка од Pearl е дека и двете страни имаат подеднакво себични или нерационални причини(за кого како нормално).

Што да кажам. Ако некој се плаши од ова нека се пресели во друго маало или нека си најде хоби различно од раснење на човечко суштество.

У целава тема не прочитав една асална причина зошто ДА се има дете. Убава забелешка од Pearl е дека и двете страни имаат подеднакво себични или нерационални причини(за кого како нормално).

Нигде не видовме зошто не прават или зошто не сакаат оние кои не сакаат освен секој има право на свој живот (хм, имаат право и други, но ете на други теми постојано се судени...аиии) :(

темата ко шо знам е за оние кои Не сакат да имаат, а не за оние кои сакаат.

Сите што се силат дека не сакаат да станат мајки, нека почекаат докај 35, ќе го сменат мислењето... Моментите се тие што ве тераат да застанете и да си ги преиспитате сопствените одлуки; кога ќе дојде викент и сите се со своите семејства а ти ко утка седиш дома пошто веќе немаш некој со сличен статус.
Нормално е во некоја возраст да осетиш умор: од искачање, од работа, заситеност од гужви... Дете не ти ја спутава енергијата, напротив, треба да ја дуплираш во најмала рака!
Значи, 90% од тие што се удираат во гради дека не сакаат да станат мајки, ке се премислат за некоја година, во тоа сум сигурна. Преостанатите 10%, нека не дозволуваат нивното лично искуство(детство) да влијае на нивна улога како родител: напротив- нека биде мотив за докажување!
Секако тоа пробав да го објаснам ама...Инаку мислењата, односот кон нешто постојано се менува. Не е животот -ќе пораснеме, ќа навршиме 30-35 години и толку од ставовите...истите се постојано подложни на анализи и промени, до крај на живот. па така и ова со 90% градите и премислувањето :)

Нигде не видовме зошто не прават или зошто не сакаат оние кои не сакаат освен секој има право на свој живот (хм, имаат право и други, но ете на други теми постојано се судени...аиии) :(

темата ко шо знам е за оние кои Не сакат да имаат, а не за оние кои сакаат.

Иако ти си тој што застапува само една страна во дискусијава, а воедно не сакаше да дадеш одговор која е причината за тоа што го застапуваш (имено, прашањето од Redneck Rebel) еве јас ќе одговорам и покрај тоа што ме ставаш во спротивниот тим. :)

Желбата за дете (значи слободна, ненаметната) е за да има кому да се пренесе целото твое знаење, умеење, сакање, да изградиш човек, ете токму тоа, пред и се` ЧОВЕК (не мислам на биолошко битие, туку на морално/принципиелно/самосвесно и чесно битие), подобар од тебе и она што си ти самиот и преку тој човек да оставиш legacy, а тој потоа да се обиде да го направи истото (не навлегувам колку ќе бидеме успешни во тоа)......... за да после ги пуштиш да си тераат по свое и да си живеат по свое, да летнат кај што им е ќејф, да си бидат среќни да свој начин, да го живеат животот on their own terms, а не да им се стави ланец околу гуша и да им се створи грижа на совест дека на стари години, тука се само за да те мазат и пазат тебе и само тебе.

Само луѓе кои не знаат што да прават со себе и околу себе, од себични причини чекаат на децата да ги тинтраат на стари години. Како животот да им завршил после пензионирање, или пак единствено нешто за кое знаат е да чуваат внуци или пак да негодуваат, тука си/не си тука, ме заборави да ми честиташ 1-ви мај, а за мене парче торта?!? :(

Башка тоа се кладам дека секој од вас барем еднаш во животот рекол дека старците, како стареат, така по детинести стануваат. Затоа и го кажувам она околу себичноста. Инаку, сум видела и нормални примери на грациозно стареење. :)

P.S. Ова на кратко, колку да се долови поента од претходно. :)

Се е у игра, се е можно...секој си има свое мислење за ова -е сеа, дал ќе ја каже на форумов или не -дал ќе критикува во себе или ќе биде малку погласен, тоа е друга работа...многу ретко човек-возрасен кој нема став (или накратко не помислил за или против) за некоја ваква или слична појава... но тоа е веќе муабет за сосема друга тема.

Инаку заедничка живеачка (тинтрање под старост) е кај нас силом прилике пошто не можеме да се одвоиме као поштованиот ни запад (или исток секој на своја страна...а ради социјалниот и економски тек на нашата млада и убава држава...што го споменав некоја страна претходно.

Се е у игра, се е можно...секој си има свое мислење за ова -е сеа, дал ќе ја каже на форумов или не -дал ќе критикува во себе или ќе биде малку погласен, тоа е друга работа...многу ретко човек-возрасен кој нема став (или накратко не помислил за или против) за некоја ваква или слична појава... но тоа е веќе муабет за сосема друга тема.

Прости ми, не мислам ништо лошо, но од ова јас читам само бла,бла,бла..... што не значи дека и ти го слушаш истото. Ако не сакаш да бидеш гласен за своите причини, тогаш немој да бидеш гласен ни за спротивниот табор.
Едноставно, молчи си. И тоа е валидeн став. :):):smir:

Прости ми, не мислам ништо лошо, но од ова јас читам само бла,бла,бла..... што не значи дека и ти го слушаш истото. Ако не сакаш да бидеш гласен за своите причини, тогаш немој да бидеш гласен ни за спротивниот табор.
Едноставно, молчи си. И тоа е валидeн став. :):):smir:
Енд вајс верса, секако

Нема да ми замериш што ќе те замолам да се доизјасниш, нели? :)

Не би сепак...муабетот оди во некоја не баш пријатна или посакувана насока, нешто слично као да сме на различни фреквенции...па, си молчам...иако постар, знам да послушам :smir: :)

Прости ми, не ми беше целта да се наметнувам, само прашав, бидејќи не те разбрав што сакаш да кажеш, тешко е понекогаш да фатиш feeling вака преку форум. :)

Cheers :smir:

Сум запознал неколку такви жени (вклучувајќи ја и мојата бивша) и сум приметил два фактора кои без исклучок се провлекуваат кај сите жени што не сакаат да станат мајки (само едниот од нив или двата заедно).

Првиот е биолошка слабост, најверојатно послаб хормонски систем а вториот се трауми од детството кои се рефлектираат потсвесно или свесно врз одлуката и желбата за потомство.

Досега не сум сретнал жена која е хормонски силна а да нема желба за потомство. Не велам дека нема такви примери но се многу малку затоа што самиот хормонски ситем ги тера повеќето жени да станат мајки.

Траумите од детство се пак друг проблем. Дете што е растено без многу љубов или со караници или пак влече комплекси дека не е сакано или уште полошо дека децата се терет има помали шанси да сака да стане родител.

Уште полошо е кога двата фактора се поклопени во иста личност што често и се случува.

Секако има и други фактори како кариера, партнер, финансии но би рекол дека се тоа надворешни фактори а внатрешните се круцијални за желбата за мајчинство или недостатокот на истата.

Сепак таквите жени воопшто не треба да се осудуваат, така осеќаат и тоа треба да се почитува. Впрочем никој не не тера да бидеме со некој што не сака потомство ако ние имаме таква желба.

Сум запознал неколку такви жени (вклучувајќи ја и мојата бивша) и сум приметил два фактора кои без исклучок се провлекуваат кај сите жени што не сакаат да станат мајки (само едниот од нив или двата заедно).

Првиот е биолошка слабост, најверојатно послаб хормонски систем а вториот се трауми од детството кои се рефлектираат потсвесно или свесно врз одлуката и желбата за потомство.

Досега не сум сретнал жена која е хормонски силна а да нема желба за потомство. Не велам дека нема такви примери но се многу малку затоа што самиот хормонски ситем ги тера повеќето жени да станат мајки.

Траумите од детство се пак друг проблем. Дете што е растено без многу љубов или со караници или пак влече комплекси дека не е сакано или уште полошо дека децата се терет има помали шанси да сака да стане родител.

Уште полошо е кога двата фактора се поклопени во иста личност што често и се случува.

Секако има и други фактори како кариера, партнер, финансии но би рекол дека се тоа надворешни фактори а внатрешните се круцијални за желбата за мајчинство или недостатокот на истата.

Сепак таквите жени воопшто не треба да се осудуваат, така осеќаат и тоа треба да се почитува. Впрочем никој не не тера да бидеме со некој што не сака потомство ако ние имаме таква желба.

Многу издржан муабет :smir:
Едно дополнение: кариерата најчесто не е доволна причина за ваков муабет. Според мене ако некој не може да усогласи деца со кариера е само доказ дека не го бива! Multiple task-јеби га!
Концетрирање на една работа покажува недостаток на конструктивност-веројатно ваквите особи не се многу добри во својата работа.

Навистина многу добро кажано Силен, браво.

Да искористам да и се извинам на Перл, знам да бидам многу голем оток, а што се вели за без везе, т.е. ништо не мењам со тоа мое отекување :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom