Формула 1 сезона 2010

• Креатор на темата Креатор на темата M1K1 007
  • Време на започнување Време на започнување
Доста плукате по Алонсо човекот има добри резултати а за Jump стартот тоа се случувало и на други возачи. А за претркувањето еве што изјавиа Ферари
Ferrari je sinoć odlučio oštro reagovati na pisanja medija u kojima se analizirao moment kada je Alonso pretekao Massu na ulazu u pitlane. Do sad, atomsfera u timu je bila bajna, i čak se i sam Alonso (kako netipično za njega) u par navrata “žrtvovao” radi tima, no neki mediji su ustvrdili da je Alonso izgubio zivce nakon što je dobio kaznu prolasku kroz boksove zbog preranog starta, te da je kasnije na stazi bio vrlo agresivan.
Mada to i nije bilo tako. Odmah nakon utrke, Massa je izjavio da je naletio na baru na stazi i da je na moment izgubio kontrolu, što je iskoristio Alonso da bi ga pretekao. I Massa je i tada smatrao da je to najnormalnija stvar, iako je zbog čekanja na izmjenu guma izgubio najmanje dvije pozicije u utrci. To se pitanje uopšte ne bi postavljalo da Alonso nije u istom timu kao i on, ustvrdio je Massa. Međutim, mediji su izvukli samo rečenice koje govore o tome da ga je Alonso pretekao zbog čega je on izgubio par poozicija, ne i čitavu izjavu. Ferrari očigledno želi da spriječi ono što se desilo u McLarenu, oštro je reagovao prema novinskim redakcijama koje su na ovaj način izvještavale.
“Pojedini mediji su koristili izjave Masse nakon završetka VN Kine, izjave koje su izvučene iz konteksta. Očigledno neko želi da stvori tenzije između naših vozača, nakon manvera preticanja koji se desio na ulazu u pitlane u krugu 19. utrke za VN Kine. Tenzije između vozača nakon utrke nisu postojale, i ne postoje ni sada. Ova epizoda neće ništa promijeniti u njihovom odnosu. Njih dvojica zajedno putuju nazad u Europu, u istom avionu skupa sa ostalim Ferrarijevim tehničarima. Ono što se desilo jučer na trci je samo još jedan događaj u utrci i ništa više. Naši vozači znaju kako treba da se ponašaju, i to su pokazali i ovaj put. Naravno obojica žele da pobijede i obojica unose borbeni duh u nastupe, ali i istovremeno poštuju jednostavno pravilo: dobrobit ekipe je ispred dobrobiti individualca u ekipi.” Izjavila je kasno sinoć glasnogovornica Ferrarija u javljanju iz Kine.

massa-alonso-1.jpg

Поздрав :salut:

да се надеваме дека нема да биди како во мекларен во 2007 а за тоа Маса шо изјави не знам шо да речам (глумци) демек се најдобри колеги се поштоваат и не знам шо друго ама не му е лесно на Маса знам (и поради сантандер)

ФАКТ е дека алонсо има повеќе шанси за титулата за разлика од Маса (за жал)

и во слични инциденти во иднина Маса ке си ќути (поради тимот)

п.с. ке плукаме кон алонсо како тој шо плукаше кон нас пред некоја година

да се надеваме дека нема да биди како во мекларен во 2007 а за тоа Маса шо изјави не знам шо да речам (глумци) демек се најдобри колеги се поштоваат и не знам шо друго ама не му е лесно на Маса знам (и поради сантандер)

ФАКТ е дека алонсо има повеќе шанси за титулата за разлика од Маса (за жал)

и во слични инциденти во иднина Маса ке си ќути (поради тимот)

п.с. ке плукаме кон алонсо како тој шо плукаше кон нас пред некоја година

Незнам зошто да глуми маса кога на видеото се гледа дека Алонсо е побрз од маса и да не влагаа во бокс во следната кривина алонсо ке го поминеше Маса. И како што вика Маса налетал на вир и тоа го успорило ете ти ја причината што има тука да се глуми незнам.

Ветел,Хамилтон,Хамилтон,Ветел се виде мајсторијата црнчето од Гранада ко шо го викаше Миленко нашки кажано г'з им искина на сите :salut:

Ти текиња на Brazil 2008? И зашто Миленко ќутеше тогаш, не викаше дека им искинал г'з? На тркава, хамилтон го помина ветел затоа шо сутил или кој и да беше го затвори, мораше да кочи за да не се удрат. Грешката беше на сутил. Башка и ако малце го префорсираше болидот, имаше големи шанси и да не ја заврши трката, оти знаеш какви се болидите на ред бул. А хамилтон не ја тргаше ногата од педаља за гас, единствено нешто што го советуваат од бокс е да внимава на гумите. Тоа не е ли до болидот?

Мислам дека Мекларен имаат најспремен болид. Такви претркувања и слични ствари, не се само резултат на црнчето.

Мислам дека Мекларен имаат најспремен болид. Такви претркувања и слични ствари, не се само резултат на црнчето.
Такви претекнувања имаш видено од Батон? Највроватно нема да ги видеш бидејќи и двата се различни возачи. Немој да ми дробиш дека црнчето е тапа возач, кога едноставно чоекот знај да извози трка со форсирање до максимум, башка на тоа спремен е и да ризикува без разлика на спремноста на болидот. Чоекот едноставно приредува шоу на секоја трка до сега.

А дека Мекларен имаат најспремен болид, имаат. И не е се до моторот, и со друг мотор ќе ги имаат истите перформанси. Дифузерот што го имаат им е максимално погоден.

Такви претекнувања имаш видено од Батон? Највроватно нема да ги видеш бидејќи и двата се различни возачи. Немој да ми дробиш дека црнчето е тапа возач, кога едноставно чоекот знај да извози трка со форсирање до максимум, башка на тоа спремен е и да ризикува без разлика на спремноста на болидот. Чоекот едноставно приредува шоу на секоја трка до сега.

A какво фајде од тоа, кога Батон е прв, со 2 победи, наспроти Хамилтон, кој е четврти без ниту една победа? :)

Не те потсеќа Хамилтон на Раиконен и 2005та година?

A какво фајде од тоа, кога Батон е прв, со 2 победи, наспроти Хамилтон, кој е четврти без ниту една победа? :)

Не те потсеќа Хамилтон на Раиконен и 2005та година?
Битно е дека има што да се гледа... претекнување, акција. Хамилтон е далеку од Раиконен во 2005 кој го чаднуваше моторот на секоја трка. Но, дури и така да заврши, по 3-4 години повеќе ќе се сеќаваат на него отколку на шампионот, баш како што сега ти се сеќаваш на Раиконен, а не на Алонсо.

Хамилтон за 4 трки има 32 преминувања а Батон само 7 еве изјава на Хамилтон
“Oduvijek sam smatrao da će se Button pokazati veoma brz. On odabire lakši način i donosi pametne odluke koje su rezultirale sa dvije pobjede. Ja sam do sada skoro uvijek odabirao teži put, i ostvario sam dosta dobre rezultate, ali ne tako dobre kao Jenson. Dosta sam riskirao i preticao. Od sad ću i ja pokušati na ‘lakši način’ doći do boljih rezultata”
Не ми е јасно зошто ако го знаел полесниот начин не го искористил туку идел на потешкиот :pos2:

ПС: Извинете што е на српски ако смета во идина нема да постирам српски статии

А дека Мекларен имаат најспремен болид, имаат. И не е се до моторот, и со друг мотор ќе ги имаат истите перформанси. Дифузерот што го имаат им е максимално погоден.

Незнам дали следиш, ама муабетот ми е во споредба со Ветел. А дека Хамилтон е еден од подобрите, не викам не.

Но како и да е, Хамилитон да седне во болидот на ред бул, нема чоекот трка да заврши, со тоа негово претерано форсирање.

Но како и да е, Хамилитон да седне во болидот на ред бул, нема чоекот трка да заврши, со тоа негово претерано форсирање.
Ако моторот е неиздржлив и Хамилтон ќе намали со притискањето, не се секирај за тоа...

Битно е дека има што да се гледа... претекнување, акција. Хамилтон е далеку од Раиконен во 2005 кој го чаднуваше моторот на секоја трка. Но, дури и така да заврши, по 3-4 години повеќе ќе се сеќаваат на него отколку на шампионот, баш како што сега ти се сеќаваш на Раиконен, а не на Алонсо.

Јас не викам не, Хамилтон ја направи сезонава поинтересна со претекнувањата. Но, тој болид на Мекларен од 2005та, немаше доволно капацитет да го издржи капацитето на Кими. Да имаше барем малку од издржливоста на Рено, Кими ќе беше шампион.

А од каде знаеш дека повеќе на Кими се сеќавам, отколку на Алонсо? :)

Шумахер ќе добие нов болид

Седумкратниот шампион во Формула 1, Михаел Шумахер ќе добие нов болид за трката за Големата награда на Шпанија.

„Шасијата на стариот болид се оштети за време на првите трки и ја поправивме колку што можеме но за Големата награда имаме нов болид со нова шасија“ изјави директорот на Мерцедес Рос Браун.
Браун додаде и дека делот околу тркалата исто така ќе биде променет во новиот болид за да му даде еднаква дистрибуција на тежина.

Михаел Шумахер оваа сезона се врати во Формула 1 натпреварувањето по пензионирањето во 2006 година.

Михаел Шумахер заврши на десетта позиција на последната трка за Големата награда на Кина.
Може ќе му тргне со новиов болид. :tv:

Пирели се вмеша во биткатa

Според последните најави, трката за снабдувачи со пневматици во Формула 1 за следната сезона доби уште еден конкурент.
Компанијата Пирели ги прекина шпекулациите, наметнувајќи се како најнов аспирант за производител на гуми. Италијанскиот бренд вчера издаде соопштение со кое го појасни својот став за следната натпреварувачка сезона во Формула 1, вмешувајќи се во борбата со Мишелин и Авон.
- Пирели ја пренесува својата одлука за презентирање на техничка и комерцијална понуда за снабдување со гуми до сите тимови во шампионатот на Формула 1. Компанијата планира да ја презентира понудата до ФИА и ФОА до 9-ти мај, датумот на следната Гран при трка која ќе се одржи во Шпанија, - стои во соопштението на Пирели.
Сепак, дополнителни детали не се соопштени и не е познато под кои услови Пирели би прифатил да се врати во спортот, за прв пат по 1991 година.
Претходно, како најсериозен кандидат се наметна Мишелин, кој се до 2006 година беше еден од двата производители, но од своја страна аспирации имаше и Авон, кој има вкупно 26 трки зад себе, во 1958 година и на почетокот на осумдесеттите години. Британската компанија, која е одгранок од компанијата Купер, се наметна пред почетокот на трката во Кина, станувајќи второто име кое е во игра за следната сезона.
Во исто време, интересна изјава даде техничкиот директор на Вилијамс Сем Мајкл, кој прв се осмели да проговори на оваа тема по вчерашниот состанок на ФОТА. Последните информации кои ги понуди Австалијанецот се токму во корист на Мишелин и Авон. Мајкл го откри ставот на асоцијацијата на Ф1 тимови, која размислува во корист на еден од овие два бренда. ФОТА е растргната од ниската цена на Авон (1:3 наспорти Мишлин) и веќе докажаниот статус на францускиот производител. Од своја страна, ФИА го нема кажано последнито збор, а сè уште постои дилемата дали ќе има еден или повеќе производители на гуми.
- Во овој момент, разговорите се водат меѓу Мишелин и Авон. Авон е многу поевтин од Мишелин, но многу помалку докажан продукт, иако имаат многу конкурентни гуми. Тие се поголема непозната од Мишелин бидејќи Мишелин беа (н.з. - во Формула 1) до неодамна. Но, има значителна разлика во цената и веројатно зборуваме за три пати повеќе. За тоа се дебатира во моментов, - изјави Сем Мајкл за Ројтерс.
Вредно е да се потсетат читателите дека од конкуренција отпаѓа актуелниот снабдувач Бриџстоун, кој на крајот на 2009 мистериозно најави дека се повлекува од спортот по тековната сезона, по 229 трки (заклучно со трката во Кина 2010 година).

и мене ме нервира хамилтон ама шо си во право во право си. болдираново ти е точно ама според мене Раиконен повеќе одеше на се или ништо и затоа го сакав многу. само шо ги гореше то ферарињата пострани. иначе фетел ми е нумеро уно од минатата сезона и мн ќе се радувам на моментот ко ќе земи титула. тој ми е комбинација и од форсирање и тактика и смиреност... се . само шо ред бул мислам дека немаат некако комплетен болид.

Кога не можеш на патеката, пробај преку интернет! Најверојатно тоа е рецептот на Шуми, кој преку својот блог посочи дека возењето на Хамилтон го асоцира на возење на девојка... Повеќе.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom