Скопје во иднина

• Креатор на темата Креатор на темата [acko]®
  • Време на започнување Време на започнување
Јааа? А значи ако се изгради нешто друго, тоа би било непродуктивно нели? Пример, која глупост би било да се искористат државните пари за ете пример, доградба на патиштата во источна македонија кои сеуште се од гранитни коцки, или за модернизација на униерзитетите, зголемување на кадар, или за унапредување на здравството кое ни е блиско со она на Уганда, или реанимација на железничкиот сообраќај, или целосно осбособување на аеродромите и изградба на новите.

Мислам стварно, крајно непродуктивно и без никакви надежи за некакво враќање на инвестицијата или вработување на нови кадри ...

:cuc: Точно. И најмрднато е кога ке каже некој ке каже дека ова е инвестиција.

Инвестиција е кога нешто ке прави пари и кога ке се исплати само, како фабрика или автопат (преку патарините) а фасади и споменици се шминка со која се разубавува градот или државата за што немам против али обично тоа се прави кога на пример ке се средат неопходните работи кои ти ги наброи.

А јавни тоалети влезени ли се во проектот? Или пак ке мочаме под мост?

Јавен тоалет е дрвото, жбунот... Цела Македонија нема, истото е и со Скопје-не е исклучок. Катастрофа сме кога се однесува на санитарии и хигиена.

Скопје во минатото, сегашноста (а сигурно и во иднина) нема табли со имиња на улици. Странец тешко се снаоѓа, мештаните уште потешко. Мапа на градот не вреди пошто ретко кој може да се снајде со називите на улици.

Сепак овие две големи фалинки се повеќе генерално за Македонија како туристичка дестинација и рај за странци :(

А што мислиш зашто ни поставуваат два нови моста и куп споменици?:)
Место сите да мочаме на камени сега ќе имаме поголем избор. :)

А што мислиш зашто ни поставуваат два нови моста и куп споменици?:)
Место сите да мочаме на камени сега ќе имаме поголем избор. :)
:pos2::pos2::pos2:

Браво, сега ке има и машки и женски тоалети.....подмостовија де.

Ревитализација на старата Скопска чаршија

По низата неуспешни, нов обид за ревитализација на старата скопска чаршија. Покрај локалната самоуправа, овој пат се вклучува и владата.

Развој на занаетите, туризмот, културата и трговијата се основните сегменти на оваа програма која ќе се спроведува во период од 5 години.

Станува збор за стратешки документ кој има за цел превземање на долгорочни мерки за заштита и афирмација на чаршијата како еден од клучните елементи на дефинирање на културниот идентитет.

За министерката Канчевска Милевска, Скопската чаршија не е само симбол на Скопје, туку и симбол на меѓуетничкиот соживот на овие простори.

„Старата Скопска чаршија, која иако претставува само еден дел од големиот градски конгломерат, е составен и незаменлив сегмент од ткивото на модерно Скопје. Во нејзиниот состав се наоѓаат голем број профани и сакрилни објекти. Денес, тринаесет од овие објекти во централното јадро на чаршијата се регистрирани споменици на културата“, изјави Елизабета Канчева Милевска, министерка за култура.

Со овој проект Македонија за прв пат ќе ги следи современите светски трендови за заштита на културните богатства, а проектот треба да донесе урбанистички, економски, социјални, еколошки и културен развој на чаршијата, рече Изет Меџити, градоначалник на Чаир.

„Главен акцент е ставен на помагање, промовирање и поддршка на занаетите. Општината, исто така организира и пазар на рачни ракотворби кој од ден на ден се претвора во атракција, но оваа активност е и добар доказ дека со вклучувањето на граѓанскиот сектор, државните институции можат да постигнат многу повеќе“, вели Изет Меџити, градоначалник на Чаир.

Како дел од проектот се промовираше и новиот веб сајт на чаршијата како и соработката со партнери од Франција за инвентаризација на овој дел од Скопје.

http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=120008

Честитки за овој проект, а како одговор на сите кои се бунеа зошто се инвестира во нови градби а не во ревитализација на старите...
Навистина на чаршијата и требаше ревитализација , како многу важно културно наследство.

Carsijata . carsijata, carsijata...
Prvo i osnovno e nebezbedno mesto, na turistite im se preporacuva da ja izbegnuvat osobeno nokno vreme i zatoa navecer e zivo mrtvilo...
I edna milijarda da se vlozi ako ostane RAJ za kriminalcite i dilerite pak ke bide prazna...
Prvo i osnovno, ti se ima kazano, ne zbori za nesto sto ne znaes, ne si dozvoluvaj sebesi da bides del od stadoto lobotomirano neznajkovci koi lezerno apsorbiraat i podocna emitiraat netocni informacii plasirani od mediumite so druga zadna cel. Imas tro akal povekje od drugite. Ukluci malku toa bojlerot, slusaj go ubavo toa sto ti se kazuva ( barem ja nekolku pati sum ti zboruval za ova ) i obidi se pravilno da go procesuiras i da doneses sopstven zaklucok.

Carsijata ne e nebezbedno mesto.

Da, na turistite im se preporacuva da ja izbegnuvaat, radi istata cel na taa anticarsiska propaganda koja se vodi minatite godini, del od koja se i mnostvo na mediumi od koi sto i ti gi dobivas netocnite i fabrikuvanite informacii.

Carsijata ne e raj za kriminalcite i dilerite
. Aman. Ne zborete na pamet. Ne treskajte i ne se blamirajte.
Toa sto mnostvo mediumi i Butel , i Cair, i Dzon Kenedi, I Gazi Baba gi smetaat za Carsija, iako se po nekolku kilometri odaleceni, e druga stvar, za koja sto mozeme slobodno da prodiskutirame, zosto i radi koja pricina go pravat toa.
Mozebi za pretstavuvanje na Carsijata vo loso i bedno izdanije, a? So vikas? Ja vikam, da, i im uspeva. Ete, tebe te ubedile. :toe:

Carsijata nebezbedna, ne vakva, ne onakva, ne ke te ograbat, pa ke te siluvaat, pa deep throat ke ti mavnat, pa ova pa ona.... uuuuuu... makedonci ne idete u carsija, ima pleme da vi se rasplace. I na kraj otvori eden pameten tipac dva kafica u carsija, ete ti go pola Skopje tamu... oti? Oti se mazohisti? Sakaat macenicki zivot? Ne, tuku bidejki se toa od pogore e laga. :toe:

Osven toa 90% od dukanite prodavat KIC a od starite zanaeti ne ostanalo skoro nisto...
Taka e. Nema zbor.
No, i toa si ima pricini zosto e taka. Sekako deka ima i resenie. Ako se saka moze da se resi se.

CArsijata bi mozela da se sanira so mnogu malku sredstva koga za toa bi imalo volja i koga so nea bi upravuvale luge na koi interesot bi im bil turizmot i vrakanje na duhot na Skopje, a ne kriminalot...

Sto ke rece ne e do parite tuku do interesite koi momentalno vladeat vo i okolu carsijata...
Bas taka.
E sega klucnotot prasanje: zosto se nema volja?!

Ревитализација на старата Скопска чаршија

По низата неуспешни, нов обид за ревитализација на старата скопска чаршија. Покрај локалната самоуправа, овој пат се вклучува и владата.

Развој на занаетите, туризмот, културата и трговијата се основните сегменти на оваа програма која ќе се спроведува во период од 5 години.

Станува збор за стратешки документ кој има за цел превземање на долгорочни мерки за заштита и афирмација на чаршијата како еден од клучните елементи на дефинирање на културниот идентитет.

За министерката Канчевска Милевска, Скопската чаршија не е само симбол на Скопје, туку и симбол на меѓуетничкиот соживот на овие простори.

„Старата Скопска чаршија, која иако претставува само еден дел од големиот градски конгломерат, е составен и незаменлив сегмент од ткивото на модерно Скопје. Во нејзиниот состав се наоѓаат голем број профани и сакрилни објекти. Денес, тринаесет од овие објекти во централното јадро на чаршијата се регистрирани споменици на културата“, изјави Елизабета Канчева Милевска, министерка за култура.

Со овој проект Македонија за прв пат ќе ги следи современите светски трендови за заштита на културните богатства, а проектот треба да донесе урбанистички, економски, социјални, еколошки и културен развој на чаршијата, рече Изет Меџити, градоначалник на Чаир.

„Главен акцент е ставен на помагање, промовирање и поддршка на занаетите. Општината, исто така организира и пазар на рачни ракотворби кој од ден на ден се претвора во атракција, но оваа активност е и добар доказ дека со вклучувањето на граѓанскиот сектор, државните институции можат да постигнат многу повеќе“, вели Изет Меџити, градоначалник на Чаир.

Како дел од проектот се промовираше и новиот веб сајт на чаршијата како и соработката со партнери од Франција за инвентаризација на овој дел од Скопје.

http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=120008

Честитки за овој проект, а како одговор на сите кои се бунеа зошто се инвестира во нови градби а не во ревитализација на старите...
Навистина на чаршијата и требаше ревитализација , како многу важно културно наследство.
Mizi Asan da ti baam.... neka lazat be drugi so vakvi sranja.
10 godini se revitalizira vaka carsijata, a vo realnost deset godini samo slajfuvaat i rikverciraat.
Bled obid da se amortizira revoltot koj sto go predizvika projektot "Skopje 2014"

Od edna strana imas eden realen projekt za koj sto se odvoeni minimum 200 milioni evra i del od koj sto vekje e zapocnat so prakticno realiziranje, a vamu od druga strana imas nekakva si posrana hartija narecena programa koja predviduva nesto za vo narednite 5 godini... bla bla bla... pleme nivno...

Ne moze be sto tuku pokondureni seljaci od pickesimaterine ( dal makedonci, dal albanci, dal marsovci seedno..) da ja revitaliziraat i sredat carsijata. Ne znaat, im fali kultura, im fali znaenje, im fali gradski i esnafski duh, im fali inteligencija, sekakva, glupi se ko sajla....

Па помогнете им де, вие кои имате се што е потребно за нејзина ревитализација, култура, знаење, еснафски и градски дух, интелегенција ... Подарете се добро што имате и ќе заживее и старата скопска чаршија.
-А тоа колку е сигурна и она што си напишал погоре , демек лажна пропаганда за некакви други задни цели , јас би ти кажал : „Каде има чад , има и оган“.
Колку е сигурна чаршијата јас сум искусил на свој грб, пред неколку години , а верувам денес е исто а може и бетер, само не е примерот за овде.

Па помогнете им де, вие кои имате се што е потребно за нејзина ревитализација, култура, знаење, еснафски и градски дух, интелегенција ... Подарете се добро што имате и ќе заживее и старата скопска чаршија.
Ja ma nemoj, nekoj tamu trosi i krade 200 milioni evra, a jas tuka dobrovolec i altruist da izigravam a? Da ne sakas i da im se natrtam da me opnat ednas?!!! Ncncncnc... od kaj niknuvate be volku kurnazi majku mu stara...
-А тоа колку е сигурна и она што си напишал погоре , демек лажна пропаганда за некакви други задни цели , јас би ти кажал : „Каде има чад , има и оган“.
Колку е сигурна чаршијата јас сум искусил на свој грб, пред неколку години , а верувам денес е исто а може и бетер, само не е примерот за овде.
I ti takvi prikaski na drug da sitkas.... na svoj grb, na tvoj, na negov, na moj, na onoj, na Stanko, Petko, Hasan, Elvis... celo Skopje e nebezbedno taka, od Volkovo pa do Dracevo. :toe:

Напишано од kultuzin
Osven toa 90% od dukanite prodavat KIC a od starite zanaeti ne ostanalo skoro nisto...

Нормално дека не останало....
...на кого денес му е потребен самар за магаре или потковица за коњ и слични ми ти работи, на кој му треба саатчија кога нов саат е 100 ден, уствари ни саат не ни треба, сите имаме мобиљки ....... бакарни садови, што беше тоа бакар......времето ги прегази тие и слични занаети, за кого ќе работат тие занаетчии......
...ај можда со новиот „барок’’ во Скопје и се јави потреба од нив.

:cuc: Точно. И најмрднато е кога ке каже некој ке каже дека ова е инвестиција.

Знаеш тие се ЛОБОТОМИЗИРАНИТЕ...уствари така осудени да не мислат со својот ум...туку како што велат портпароли,колумнисти..пропаганда и.т.н....А со онаа шмизлата и тоа кучето чиј опаш личи на.... претставува култура...исто и бикот и питачот...

Јас сакам статуи и од буда,од митра од ниче,хегел,огист конт,Декарт..Милтон Фридман,...од Ромел(фокс-от) сакам статуи од македонската фаланга и тоа у борбена формација(над 400 статуи и многу простор.... може и нашиве иноватори да ги ставиме како нови месии:vozbud::pos2:

Ja ma nemoj, nekoj tamu trosi i krade 200 milioni evra, a jas tuka dobrovolec i altruist da izigravam a? Da ne sakas i da im se natrtam da me opnat ednas?!!! Ncncncnc... od kaj niknuvate be volku kurnazi majku mu stara...

I ti takvi prikaski na drug da sitkas.... na svoj grb, na tvoj, na negov, na moj, na onoj, na Stanko, Petko, Hasan, Elvis... celo Skopje e nebezbedno taka, od Volkovo pa do Dracevo. :toe:

Темата е стара чаршија, а не Драчево, Волково или Арачиново.
Проекти за ревитализација на овие села, населби и тн... нема.
Зборуваме за СТАРАТА ЧАРШИЈА на град Скопје.
Прикаска или не , како сакаш, јас реков дека имам лични многу негативни искуства од тоа што се се случува во таа стара чаршија и затоа не сум стапнал во неа со години, најмалку пак откога ќе зајде сонцето :wink: - разбираш нели?
А тоа со која цел е донесен проектов ама не ни најмалку важно, се работи на заживување на овој дел од Скопје, би требало сите да придонесат на било кој можен начин, како граѓани на Скопје, а ако не е успешен (за тоа потоа) има кој да обвинувате, ама дајте им шанса прво!:smir:

Знаеш тие се ЛОБОТОМИЗИРАНИТЕ...уствари така осудени да не мислат со својот ум...туку како што велат портпароли,колумнисти..пропаганда и.т.н....А со онаа шмизлата и тоа кучето чиј опаш личи на.... претставува култура...исто и бикот и питачот...

Јас сакам статуи и од буда,од митра од ниче,хегел,огист конт,Декарт..Милтон Фридман,...од Ромел(фокс-от) сакам статуи од македонската фаланга и тоа у борбена формација(над 400 статуи и многу простор.... може и нашиве иноватори да ги ставиме како нови месии:vozbud::pos2:

Бик има и на сред улица во Њу Јорк ама баш пред Вол Стрит!
Во Шпанија пак (не ми текнува сега името на местото) има некои си 3-4 свирачи , некаде на центарот на шеталиштето.И многу други слични примери низ места за кои сонуваме да ги видиме.
Посетени се од милиони туристи кои чекаат на ред по 10тина минути да се сликаат под опашот на бикот или гушнати со , посераниот од чавки, уличен шпански виолинист ... кај е проблемот ?

Бик има и на сред улица во Њу Јорк ама баш пред Вол Стрит!
Во Шпанија пак (не ми текнува сега името на местото) има некои си 3-4 свирачи , некаде на центарот на шеталиштето.И многу други слични примери низ места за кои сонуваме да ги видиме.
Посетени се од милиони туристи кои чекаат на ред по 10тина минути да се сликаат под опашот на бикот или гушнати со , посераниот од чавки, уличен шпански виолинист ... кај е проблемот ?

Кај е проблемот....па проблемот е во тоа што низ тие белосветски вукојебини тие работите посрани од чавки имаат традиција и уметност позади себе за разлика од овој нашиот кичерај овде.

Кога сме кај сликањето.....ја би пре за успомена да се сликам со некоја (по можност да ми е седната во скут) од оние што се чепатат на шипка......јбг...до афинитетите е :helou:

Нормално дека не останало....
...на кого денес му е потребен самар за магаре или потковица за коњ и слични ми ти работи, на кој му треба саатчија кога нов саат е 100 ден, уствари ни саат не ни треба, сите имаме мобиљки ....... бакарни садови, што беше тоа бакар......времето ги прегази тие и слични занаети, за кого ќе работат тие занаетчии......
...ај можда со новиот „барок’’ во Скопје и се јави потреба од нив.

Еве ти еден добар пример Нинберг град со кој Скопје е збратимено. Види го линкот иако е на Германски има интересни слики а и веб страната е одлична а се однесува само на тој дел.

http://www.handwerkerhof.de/veranstaltungen/handwerkerhof/www/index.html

Се работи за еден дел кој е обколен со ѕидини а измеѓу се сместени стари занаетчиски продавници, се продават разни сувенири, традиционална храна , колачиња , пијалоци и слично...Местото е исклучително пријатно и има прекрасен шарм. Покрај тоа што Германија е два три века пред Македонија сепак е полно со туристи а и со домашни посители кои со задоволство си наоѓат одмор и задоволство во традицијата...
Така да не ти држи коментарот , традицијата треба да ја прилагодиме на модерното време и тоа е тоа...А старата чаршија ги има сите предуслови и мислам дека одлично би се вклопила во новото Барокно Скопје.

Еве ти еден добар пример Нинберг град со кој Скопје е збратимено. Види го линкот иако е на Германски има интересни слики а и веб страната е одлична а се однесува само на тој дел.

http://www.handwerkerhof.de/veranstaltungen/handwerkerhof/www/index.html

Се работи за еден дел кој е обколен со ѕидини а измеѓу се сместени стари занаетчиски продавници, се продават разни сувенири, традиционална храна , колачиња , пијалоци и слично...Местото е исклучително пријатно и има прекрасен шарм. Покрај тоа што Германија е два три века пред Македонија сепак е полно со туристи а и со домашни посители кои со задоволство си наоѓат одмор и задоволство во традицијата...
Така да не ти држи коментарот , традицијата треба да ја прилагодиме на модерното време и тоа е тоа...А старата чаршија ги има сите предуслови и мислам дека одлично би се вклопила во новото Барокно Скопје.

Додека ја прилагодиме традицијата на новото време кој ќе ги храни тие занаетчии што треба да ја одржат традицијата.....додека ја дочекаме првата навала од туристи...ако ја дочекаме некогаш...

...друго... а тоа што никој и не се сеќава како се работат старите занаети е друга приказна...биологијата е неумолива..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom