Скопје во иднина

• Креатор на темата Креатор на темата [acko]®
  • Време на започнување Време на започнување
A kako se planira da se izgradi centarot koga nema turisti?

Идејата е преку градбите да се брендира градот, а со тоа и државата.

Во текот на годината доволно е 200 илјади странски туристи да го посетат Скопје тоа се +40 милиони евра инкасирани во градската каса, потоа најмалце половина од средствата на буџетот -100 милони евра ќе бидат искористени за ангажирање на македонски компании, на објектите ќе работат стотици македонски градежни работници што значи бенефитот ќе биде повеќекратен, зголемниот наплив на туристи сигурно ќе ја заживее старата чаршија и старите скопски занаети.

Јас имам подобра идеа место да се гради скопје и сл да земат да ги реновираат студентските домови и да направат подобри услови за студентите, а не скогаш на цедило оставени!

Во текот на годината доволно е 200 илјади странски туристи да го посетат Скопје тоа се +40 милиони евра инкасирани во градската каса, потоа најмалце половина од средствата на буџетот -100 милони евра ќе бидат искористени за ангажирање на македонски компании, на објектите ќе работат стотици македонски градежни работници што значи бенефитот ќе биде повеќекратен, зголемниот наплив на туристи сигурно ќе ја заживее старата чаршија и старите скопски занаети.
Mojata ideja e deka ako tie pari koi se planirani za vakvoto brendiranje na gradot, se prenamenat i se investiraat vo carsijata ( puuuu u p.m. toa se prokleto mnogu pari za carsijata ), ke doprinesat mnogu povekje za zgolemen priliv na turisti, otkolku projektot Skopje 2014. :toe:
Vaka, so postavuavnje na spomenici na sekoj kjos, gradenje na nekakvi gradbi so vekje viden stil.... ne se privlekuvaat voopsto turisti.

Mada realno ne ni se potrebni tolku pari za carsijata.
Zalnoto i tragicnoto e sto vo carsijata ni pet pari ne se investiraat, kamoli takvi astronomski sredstva. :toe:

Жал ми е што на продадените македонци им пречат спомениците на Гоце Делчев, Александар Македонски. Самоил, и др.
И секогаш ќе бараат некоја рачка само да нема македонски одбележија
цркви и слично.

Не ми сметаат спомениците како такви. Ми смета, и тоа страшно што сите се на куп, на плоштад и блиската околина. И посебно ми смета идејата (се надевам нема да ја остварат) околу Александар да има статуи од дузина војници пошто тоа ке биде неверојатен кич.

Спомениците трба да се распоредат низ целиот град, во сите поголеми и поурбанизирани населби а и нешто за другите градови.

Тоа се 547 туристи дневно(+/- еден) или 3-4 авиони полни со туристи што ке слетуваат во Скопје дневно (значи Скопје со скапи авио-карти и без хотели со прифатлива цена за туристи). Без навреда али нема теоретски шанси да дојдат толку луѓе дневно во Скопје заради туризам заради причини кои ги наброив во погорните постови. Се надевам дека грешам али......

А градежните работници ако ги плаќаат редовно како за новата трибина на стадионот Филип втори, јака им душа.

А градежните работници ако ги плаќаат редовно како за новата трибина на стадионот Филип втори, јака им душа.
Ма редовно ем многу јаки плати имаа.

Го напишав постот во Архитектура, ама тука е посоодветен...

Јас имам една глобална забелешка... Факт е дека со целата концепција градот изгледа поинакво и поатрактивно; но, нели имате чувство дека се е една голема имитација? Како театарски кулиси за претстава за која допрва се пишува сценарио?
Тоа што најмногу ми пречи е што еден министер за КУЛТУРА, не наоѓа ништо лошо во ИМИТАЦИЈА на стари градби без она што ги прави навистина вонвременски: ПАТИНА ОД ВРЕМЕТО ПОМИНАТО!!!
Градбите се големи поради својата улога на неми набљудувачи на вековни настани и историја. Ова нашево е кинеска варијанта-личи на оригинал, ама наместо АДИДАС пишува АДИБАС!
Моето сваќање не ми дозволува да правам долгометражни филмови на било која замисла на трговец-поединец кој злоупотребава своја позиција.

Наместо да му покажеме на светов дека имаме напредни, футуристички сваќања, кои Скопје би го направиле посебен и единствен по свој стил, ние правиме бледа копија на Будимпешта или Прага. (не ми беше баш вкусна споредбата со Прага).

Се обидувам да си визуализирам ситуација кога туристите ќе почнат масовно да доаѓаат; пред сите градби ќе слушаат ист текст: „Ова го направи нашиот Премиер...“
Еве, дојдов до крајот на мојата фабула: нашата историја почнува ТУКА и СЕГА!!!!!
Жално луѓе, жално...

Старата чаршија, рај за душа, а мека за туристите. Првите години од меѓународните проекти, странците не пропуштаа посета да не прашаат како се стигнува до чаршијата (сега веќе научија). А прашуваа затоа што немаше мапи, немаше патокази, табли...веќе кажано. Друга работа што чаршијата еден дел е доста запуштен (како пример од влезот од Камен мост према џамијата кон Кале), калдрмата е исто некако оставена на времето...да не набројувам. Но има и градби кои се реновирани али не според стариот изглед па некако одудараат од околината.
Ќе треба Леандра, можеби ќе требаше дел пари да се даде таму, да се реставрираат фасадите и крововите, да се задржат некако (а како???) занаетите кои се посебно интересни за странците (посебно од ЕУ). Бааги се остави сама на себе (освен портата од кај битпазар друго не ми е познато дали е подобрено).

А споменикот на Скендербег мислам дека добро се вклопи во почетокот на чаршијата, не боде очи воопшто...напротив.

И, да: Чаршијата е духот на минатото ... Нешто што треба да се заживее и негува. За жал, дамнешно минато е кога живееа Арарат, Џаџо, Филонус, Багдад кафе, Кај Архитектите... Омилено место за муабет ни беа скалите кај стариот Хотел Вуковар...

Сега ќе правиме Колонади и веројатно ќе почнеме и тоги да носиме, ама не за друго, ќе немаме пари за панталони...

ама не за друго, ќе немаме пари за панталони...
Е добро де :) за до толку ќе имаме
Туку со она претходно зборот ми беше да порамномерно се развива барем централното подрачје, а посебно ради туристи.
А за другите населби кој ги е... :wink:

33bl56s.jpg

Најмалку 3 децении не е ништо ниту изградено ниту реновирано, барем на потегот од бивша меѓуградска до универзитетска библиотека. Редно беше да почнат, а минувајќи крај градилиштата и гледајќи ги сликите од започнатите градби...се ми личи као да се буди и тој дел. Добра работа.

Најмалку 3 децении не е ништо ниту изградено ниту реновирано, барем на потегот од бивша меѓуградска до универзитетска библиотека. Редно беше да почнат, а минувајќи крај градилиштата и гледајќи ги сликите од започнатите градби...се ми личи као да се буди и тој дел. Добра работа.

Се согласувам. Но мислам дека е нужно да се води сметка и за пренатрупаноста на центарот со споменици. Сепак се премногу. Исто така е битно да се исполнуваат некакви естетски и уметнички стандарди. Да бидам искрен, по куќата на мајка Тереза ми е малку страв:wink: за изгледот на новото Скопје. Што ако се застане на половина пат? На што ќе личи градов?

eeeee luge
kade ke vi gradat uste necini
epa vardar so konjot umren tamu pod kamen most i so gomnata sto tecat po vardar moze vi e ubav gradot
ne ste svesni sto ke bide ako se napravi toa vo skopje
ke bide metropola najubava na balkanot
ako ste prosetale malku po balkanot da gi vidite pogolemite gradovi pa da vidite sto ke bide metropola

Јас мислам дека уште крстарење по вардар ке им остане да организираат!:pos2:

Ја сум се воа да исфрлат и да бапнат еден колосеум на плоштад,па секоја недела да има борби ВМРО вс СДСМ,еден по еден,во групи,во секакви варијанти - до смрт. Ем народот ќе биде задоволен ем тоа чкартот шо не јаде со години ќе се истреби.А и туристи ќе има колку сакаш ..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom