Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Прво, да разјасниме нешто.
Опера не е музика.
Постои оперска музика, која се слуша.
Претстава, која се гледа.
Опера не е музика.
Опера не е музика.
Претпоставувам дека на тоа и мислат тешко да некој да отишол на
оперска претстава.
Сакам опера, и одам кога има кај нас (за жал, се поретко и поретко, а кога ќе дојдат Мајските оперски вечери, во еден ден се распродаваат картите и тешко е да се стигне до истите). Омилени (до сега) ми се Лебедово Езеро и Оревокршачка.
Прво и основно лошо е поставена анкетата,т.е. опциите за бирање.
Затоа што опера не само што се слуша туку и се гледа поради дефиницијата за опера,а таа гласи: Опера е музичко-сценско дело!
Иначе сум бил едно 3-4 пати,ги имам гледано/слушано Травијата,Кавалерија Рустикана,Кармен и уште нешто,не ми текнува,битно сите класици.
Иначе кога би бил во можност би одел почесто.Едноставно тоа е висок стил на живот но и нешто кое што не смее да се злоупотреби во смисол на: Ееејјј бев на опера и сеа сум џет сетер,знам што е култура аааа...уууу...Значи тоа или го имаш или го немаш.Шо дека ќе појдеш на опера кога појма немаш кој е кој и што е што.Има да се пулиш ко некое теле.Значи едноставно сметам дека операта не е за обичен граѓанин.Треба малку потпора,да бидеш музички и театарски подкован за да ја сватиш суштината на целата приказна,тоа е :smir:
Едит: Се спомнало погоре за моево "излагање" во врска со дефиницијата за опера. Касно прочитав![]()
Типично многумина “сакаат“ класична музика (опера како дел од неа) али само "The very best" или "Greatest hits" на Брамс, Дворжак, Вагнер, Доницети, Делибес...
Секој ќе се разведри ако го слушне дуетот на цвеќињата од лакме во траење од 5-6 минутки, но ќе се намурти ако треба да го слушне целото дело, слабо кој го интересира или познава за што се работи конкретно во некое дело, во “Волшебната флејта“ или во “Бекство од Харемот“, “Зигфрид“ или “Лучија ди ламермур...“
И оние ретките ЦДа кои можат да се најдат по продавници се воглавно извадоци на популарни арии а не комплетни дела.
Ретко, навистина ретко ќе се најде оној кој ја цени класичната музкика кој има “нерви и трпение“ да го слушни целото дело од час или два а не да скокне на неколкуте минутки “The very best" од делото и да се “наежи“ а да појма нема зошто.
Fail!Во ред е де, не е музика, ама музички стил е!