Најекономично греење и ладење

Член од
26 февруари 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
i jas cekam odgovor veke 2 nedeli ama izgleda nikoj ne e zainteresiran da diskutirat poveke na temava

Член од
21 септември 2008
Мислења
5
Поени од реакции
0
Toj takanarecen Dr. Cvetin e stvarno ziva prevara vo vrska so lekovite, a da ne zborime i za sistemite negovi, zatoa sto naplatuva povekekratno za nekoi banalni raboti, toa go znam od eden boj prijatel koj sto stavi od kaj niv, nesakajki da im kaze kakov tip na elektrolit im stava vo sistemot naplatuvajki im go po 2evra po litar. Koga nekoj drug bi sakal da stavi od kaj vas takov sistem, dali vie bi mu ja otkrile za toa koj tip na elektrolit koristis i koja bi bila cenata na nego, ili potocno kako bi mozele da proverime za potekloto i tipot na elektrolitot. Pozdrav i bi sakale odgovor na ovie prasanja ako e mozno... NAPOMENA! Pozdrav do narodot koj sto nedajboze bi dosol vo kontakt so ovoj takanarecen doktor Cvetin da ne mu veruvaat voopsto....

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Narode bi sakal da ve zaprasam za eden ponov sistem na grenje so elektrolitni kotlinja, dali se isplati toa ili ne, i kolkava bi bila potrosuvackata na el.energija za toa, zatoa se reklamiraat kako poekonomicni od se iako go pokrenuva struja????
која реклама е тоа? Не сум ја прочитал (видел)... ако ја има во електронска форма дај линк.... Кој е тој Др Цветин? Онак(о) само питам!:salut:.....
АС Термика ли? Кога ќе прочитам 3,000,- до 3,500,- Евра за 100м2 ми се повраќа! Како Ролс Ројс да продава.... 5 цевки големи колку *Чајна колбасица*, регулатор на топлина и инсталација за парно (која се знае колку може да чини) ти продава за цена од 3,500,- Евра! А прашање е колкава е енергетската ефикасност!? Аман бе луѓе, Фолксваген Пасат 10 години стар за тие пари (додуша со Бугарски таблички).... !!!

Член од
21 септември 2008
Мислења
5
Поени од реакции
0
Da toj sto se narekuva dr. Cvetin toj e AS-TERMIKA(ZIVA PREVARA). Za ovoj period se rasprasav podetalno i za toj sistem na greenje, efikasen e no narode vo nikoj slucaj nemojte ni da pomislite da otidete vo AS-TERMIKA. Ke ve izedat zivi so se pari. Ima uste nekoi raboti vo vrska so negovite prevari vo vrska so sistemot negov, no za toa sledniot pat...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.067
Поени од реакции
23.515
пошто не сум во тек со настаните дајте малце попрецизно кој е кој и што??
може и пп ако не е за во јавност

Член од
21 септември 2008
Мислења
5
Поени од реакции
0
Toj takanarecen dr. Cvetin ednostavno e napaden i udira kaj sto najveke boli, potocno kaj najbliskite ako nedajboze vidi kaj vas vo familijata e bolen ke vi obeka brzo rehabilitiranje, nudejki lekarstva koi kostaat od 50evra po kutija pa nagore, nemojte nikojpat vo zivotot da se izlazete da zemete zasto nemaat nikakva efikasnost, a dokolku go prasate nego za pocetok koga ke vi gi prodava ke rece deka za brzo vreme ke se vidi razlika, no potoa koga ke se vidi deka nema reakcii na lekarstvata ke vi rece deka od edno pakovanje nema da pomogne, so namera pak da kupuvate, i pak da kupuvate i taka dodeka ne ve odere so pari...
пошто не сум во тек со настаните дајте малце попрецизно кој е кој и што??
може и пп ако не е за во јавност

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.067
Поени од реакции
23.515
во ред тоа мислев да не е некој член од форумот тука од дискусијата, затоа поке прашав

Член од
22 септември 2008
Мислења
3
Поени од реакции
0
таванско греење

За таванско греење никој ништо не спомна!? Вреди ли нешто тоа? Не ми е логично многу. Подното да, ама таванското!? Знаеме физика, ама сепак некои го употребуваат. Има ли такви?
Јас имам дома таванско греење и сум презадоволен малку е скапо ама нема никаков проблем местиш температура на термостатот и чао, само нема исклучување навечер.
Вклучуваш во ноември и исклучуваш во април.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Јас имам дома таванско греење и сум презадоволен малку е скапо ама нема никаков проблем местиш температура на термостатот и чао, само нема исклучување навечер.
Вклучуваш во ноември и исклучуваш во април.

кој те излажа да ставиш таванско, комшијата што живее спрат над тебе? :helou:..... И што има тука убаво во: Вклучуваш во Ноември (веројатно мислиш Октомври!?)... а исклучуваш во Април? (Без исклучување навечер и кога нема никој дома!!!) Навистина негледам што е убаво да ми го грее станот кога нема никој дома од 8,00 до 16,00!? ... Моите комшии што имаат инсталирано вакво греење, плаќаат сметки по 8-9,000 месечно за еднособен стан, а живи незагреани!.... Ми се чини за ваков тип греење треба висина поголема од 3м и дека е само за деловни објекти.... Сепак малку знаеме физика, а таа не учи каде оди топлиот воздух - горе, кај комшијата!

T

Tetro

Гостин
кој те излажа да ставиш таванско, комшијата што живее спрат над тебе? :helou:..... И што има тука убаво во: Вклучуваш во Ноември (веројатно мислиш Октомври!?)... а исклучуваш во Април? (Без исклучување навечер и кога нема никој дома!!!) Навистина негледам што е убаво да ми го грее станот кога нема никој дома од 8,00 до 16,00!? ... Моите комшии што имаат инсталирано вакво греење, плаќаат сметки по 8-9,000 месечно за еднособен стан, а живи незагреани!.... Ми се чини за ваков тип греење треба висина поголема од 3м и дека е само за деловни објекти.... Сепак малку знаеме физика, а таа не учи каде оди топлиот воздух - горе, кај комшијата!
Да дополнам само ова: Најштетното греење е таванското греење.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853

Би те замолил да го објасниш ова. Зошто мислиш дека е најштетно?.... Зрачење некое, или пак затоа што греењето најблизок допир од човечкото тело (логично) има со главата.... !?

T

Tetro

Гостин
Би те замолил да го објасниш ова. Зошто мислиш дека е најштетно?.... Зрачење некое, или пак затоа што греењето најблизок допир од човечкото тело (логично) има со главата.... !?
глава, мозок, логика. :)

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Narode bi sakal da ve zaprasam za eden ponov sistem na grenje so elektrolitni kotlinja, dali se isplati toa ili ne, i kolkava bi bila potrosuvackata na el.energija za toa, zatoa se reklamiraat kako poekonomicni od se iako go pokrenuva struja????
onak imam edno strucno prasanje do tebe vo vrska so temava ,jas imam stance od 65-70 kvadrati ima novi prozori i vrati i koe bi bilo naj ekonomicnoto greenje spored tebe mi treba tvoe mislenje imam namesteno radijatori no se uste nemam grejno telo
i jas cekam odgovor veke 2 nedeli ama izgleda nikoj ne e zainteresiran da diskutirat poveke na temava
ke ме извините, не сум бил подолго време на форумов, некои ситни но битни промени во животов ми направија да немем интернет дома, па ми останува само во канцеларија, а таму ретко се вртам, како сега на пример.

касапче... по втор пат извини, еве ти одговор, а воедно и одговор на салеб:
во секој случај, да не биде реклама меѓутоа кано еко системот е нај економичен систем за радијаторско греење греење. за твојата квадратура (65-70 квадрати) ти се наоѓаш токму на клацкалицата дали да биде кано 1 со 4 киловати снага или кано 2 со 6 киловати снага. тоа зависи од твојот избор на поставените радијатори и цевки, т.е. како е изведена инсталацијата.
прогнозирана потрошувачка за таа квадратура е помеѓу 2,2 до 4,1 киловати на саат односно средина околу 3 киловати на саат. тоа би значело дека при режим на работа од 16 саати на ден ти би потрошил околу 50 (48) киловати на ден, односно по средна цена на струјата актуелна тоа се околу 150 денари на ден, односно околу 4500 денари месечно, за да биде загреано на температура од 21 до 22 степени. за разлика од топлификација на пример, плаќаш слични пари месечно за греење, но ги плаќаш 12 месеци, со сопствено парно плаќаш помеѓу 4 и 5 месеци годишно... и уште подобро, можеш да се грееш навечер, после 9, можеш да го изгасиш парното и да не трошиш ништо кога си отиден на викенд т.е. штедиш...

се друго што понатака те интересира бидете слободни да ме контактирате преку ПП бидејки рамките и правилата на овој форум толку дозволуваат. не смеам да се рекламирам, затоа понатамошните информации со понуди, цени, слики, телефони, веб сајтот и слично ке морам преку ПП да ти ги дадам и на тебе и на било кој да е зинтересиран, бидејки тоа е правило на форумов...

што се однесува до она ДР. Цветин... мило ми е што луѓето и членовите погоре го воочиле каков човек е. баш ми е мило. ианку таа фирма АС ТЕРМИКА е уствари бившото ЛЕОТЕРМ... секој еден што имал со него работа се изгорел... да не зборам повеке, затоа што ке излезе дека ја кудам конкуренцијата, ама имам ствааааааарно многу работи да кажам за него. меѓутоа не сум таков човек и нема да зборам. еве ке оставиме лугето да зборат. тие се нај добар репер за информацијата и вистинитоста.

како и да е, една општо позната работа КАЈ НАС МАКЕДОНЦИТЕ е дека ако за некого имаш лошо да кажеш, секако ке го кажеш нај гласно што можеш за што повеке луѓе да те чујат, а доколку имаш позитивни импресии ќе ќутиш... не ми е јасно зошто, но ете, така е. се надевам дека некој од тука присутните членови на на форумов, кои што имаат монтирано електролитен кано еко систем, ке проговорат зошто баш кано еко, а не ас термика цветин. јас нема да се фалам себеси...

Член од
15 ноември 2005
Мислења
17
Поени од реакции
1
Затоа јас ќе те пофалам! :)

А и не гледам зошто да не. Од кога го ставив КАНО системот видов аир дома. Греам колку сакам, кога сакам (што во суштина значи цело време, пошто имам мало дете). Држам на температура од 22 степени преку ден и 18-19 навечер и во просек за моите 84м2 за кои би плаќал на топлификација некои 4.500 денари секој месец во тек на 12 месеци, јас плаќам просечно околу 6.000 (ама вкупно за струја, не само парно) во тек на 5 те. 6 месеци. Па сега кој милува нека ја прави математиката.

BTW, зошто не им кажеш на луѓево дека системот што гореспоменатиот надрилекар го продава е во суштина твојот стар недоволно оптимизиран КАНО систем од пред 5-6 години. Оној со старата формула од електролитот и со неекономични материјали во остатокот од системот??
Е да... и еден од најбитните моменти. Типот по неговиот печатен ценовник наплаќа некои 70-80% поскапо од тоа што ти го наплаќаш за монтажа на истиот систем.
Кано, подобро кажи си и раскажи ја историјата со Леотерм (те. АС Термика ЦВЕТИН), оти некој може многу да се збуни... кога на пример ќе отиде на панаѓур и ќе го види твојот изум изложен и уште под друго име. :)

И заборавив да ти одговорам на последниот дел од твојата порака - значи македонецот не дава пофалби јавно, од истата причина поради која што јавно, јасно и гласно дава критика (барем во твојов случај) - За да му смрзне козата на комшијата!
Или барем да му банкротира плаќајќи сметки на топлификација... :baeh:

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
многу битно е што лугево во македонија заради тоа што се напатени, стануваат се повеке трезвени (во некои случаеви и екстремно нападни) кога проверуваат тоа што им треба на пазарот како се движи со цена, квалитет и долгорочност на инвестиција. ова е поизразено последниве години. кано системот нема да го видите на саем, кано системот нема да го најдете во весник, нема рекалами по телевизи и радија, сем можеби кога се работи за некоја компензација со некој медиум, па да отиде реклама во етер. а зашто? затоа што фирмата кано инжинеринг успешно функционира по принцип на препорака... за мене нај успешно завршена работа е кога клиентот ке биде задоволен од моите услуги. не ми треба реклама тогаш, затоа што тој е подвижна реклама... како што овдека јавно го испоплукаа незадоволни луге господинот цветин, така прават препорака за кано системот во домашни услови. јас несакам да пумпам реклами, се задоволувам и со ова... а просто е како грав, не сум моќен до толку да плаќам реклами по медиуми а и како што реков немам потреба. со реперен број од преку 2000 завршени објекти, тоа се преку 2000 задоволни корисници и од кано системот и од услугите на кано инжинеринг.

кога сме веке кај финансиите.. тоа е причината што воопшто и постои ас термика т.е. леотерм. на времето имав идеја и желба за работа, а господинот имаше пари (и сеуште ги има) во големо изобилие. точно е дека тоа што он го продава сега, е веке застарена технологија која кано еко системи ја исфрли од палетата на продажба за монтажа уште пред повеке години... сегашните системи се даааалеку по усовршени и напреднати од тогаш, а тоа е така затоа што јас сум тој што го прави системот она што е, и јас сум тој што е технички подкован (и не сум надри лекар :nesum:) и да, сеуште е скоро двојно поскап од кано... меѓутоа, како што реков... нејсе... нејќам да зборам за таа превара од човек... нека зборат присутните тука, има повеќе членови што монтирале кано систем и нека кажат они зашто кано а зашто не оној другиот... па би можеле успат и да си кажат за потрошувачката...

злочко тенкс, ти си првиот што прозборе...:salut:

--- надополнето ---

еве јас ке одговорам, ако немате против:

природниот пат на топлината е да се крева нагоре. затоа греењето-таванско иако е доста економично, сепак не е баш најдобо, бидејки се појавува една голема диференција на температура помеѓу горната зона на просторот и долната зона на просторот, која итекако е штетна кога човек на пример стои, работи нешто и слично, капиларите и вените на човечкото тело се шират на топло а собираат на ладно. кога зборам за таа диференција, тогаш зборам дека во тој простор може да се појави до 10 степени разлика на стапалат и главата а тоа за човечкото тело е огромен стрес. тоа уствари според лекарите е поопасно дури и од промаја да те бие цело време... но, тоа важи само кога стоиш, или работиш нешто да речеме во кујна или ете се бричиш-шминкаш пред огледало, т.е. кога си исправен. кога седиш не е во толкави размери, а за таванско греење за дома збориме нели. ако пресметаш колку во последно време лугето малку проаѓаат дома, па и тоа време поминато дома, колку се седнати или работат нешто, тогаш и од тука доаѓа заклучкот зашто нема некои посериозни последици појавени во јавноста. ама ако збориме за таванско греење во работни простории-канцеларии, тогаш тука работите се поинакви и сериозно треба да се разгледа под кои услови се користи тоа...

колку за инфо на пример, докторите исто така препорачуват и дека подно греење не е баш нај добро. од истата причина дека вените и капиларите се шират на топло, замислете дека користите подно греење кое развива помеѓу 35 и 45 степени на вашите нозе... температура која треба да биде во лето на цело тело. повторно шок на организмот.. просечна температура од 40 степени на нозе а воздугот е околу 22-23 степени... докторите велат дека по 10 години константо користење на подно греење, веке сте под ризик да ви се појават проширени вени на нозете, а поготово по изразито е за лугето со старосна граница од 40 па нагоре години...

еве како приемр во моето лично уверување е дека јас имам 3 сопствени објекти и 2 кои ги држам под кирија и во ниту еден немам вградено ни подно ни таванско греење иако тоа ми е струка и тоа можам да го работам...

Kajgana Shop

На врв Bottom