да ми ја даат на поклон ке ја продадам како нова на некого... печка или котел на пелети е промашена работа... плинот посекако си носи некои свои недостатоци како и опасности.. плин е се разбира... иако вентили заштитни ово оно, сепак постои убава шанса да се потпалиш... што се однесува до греалките на плин, тие не се ништо поинакви од инфра ред греалките на струја.. работат на ист принцип, на зрачење со гама зраци кои ја греаат површината на која допираат па после тоа воздухот... додека климите и радијаторите го греат воздухот кој треба понатака да загрее се друго околу себе. исто е и со термоакомулационите печки без оглед дали се на плин или струја.Цената на струјата расне, а што цената на цврстото гориво не расне, или нема да расне понатака? Или нафтата е евтина? Или плинот? Секој енегенс поскапува младичу, особено во време на рецесија... и натаму ке поскапува, тоа е извесно.
Што се однесува до потрошувачката на ел. енергија на еден инвертор од брендовите кои ги набројав (веројатно не си прочитал!?) ќе повторам просечната потрошувачка им е од 0,6 - 1 Кв на час.... значи ваков еден уред со работа од 10 саати ќе потроши енергија колку термо-акомулациона 6-ка во еден саат! Во предходните постови го споредив тоа со светилки од 100 Wati, значи просечната потрошувачка на БРЕНД инвертор би била колку 7-8 сијалици, колку што обично се вклучени во исто време во една таква куќа, во која што живееш.... COP-factor се вика тоа пресметување на инсталираната снага на инверторите која зависно од потреби е од 3-6Кв.... и просечно потрошената енергија, која како реков се движи од 0,7 до 1 - 1,2... Значи ЦОП факторот може да биде од 3 до 5
Види и за куќа да се работи од два ката, со квадратура од 200-250м2.... повторно би размислувал за 4 инвертора од висока класа од кои еден чини околу 600 Евра.... или за некој друг систем за греење. а не за котел-печка на екошпар за индивидуално парно. Ти спомнуваш некоја цифра од која боли глава... На пример многу поевтино би те чинел котел на цврсто гориво (дрва) и верувам дека исто толку би потрошил (10,000,- ден/месечно) колку што рекламираат за греење со котелот на Екошпар, со пелети.
Распрашај се и во Фонко за термалните пумпи, штом велиш вреди да се стегнат заби..... Не слушај гаталец, ама ниту патилец! Или слушај го - за да знаеш што нетреба да ставиш!... слушај некој што е задоволен од она што го користи... и слушај стручни лица, оние што се навлезени во проблематиката... Тука Онак е неприкосновен и може многу да ти помогне.
Фала за исцрпниот одговор младичу .Цената на струјата расне, а што цената на цврстото гориво не расне, или нема да расне понатака? Или нафтата е евтина? Или плинот? Секој енегенс поскапува младичу, особено во време на рецесија... и натаму ке поскапува, тоа е извесно.
Што се однесува до потрошувачката на ел. енергија на еден инвертор од брендовите кои ги набројав (веројатно не си прочитал!?) ќе повторам просечната потрошувачка им е од 0,6 - 1 Кв на час.... значи ваков еден уред со работа од 10 саати ќе потроши енергија колку термо-акомулациона 6-ка во еден саат! Во предходните постови го споредив тоа со светилки од 100 Wati, значи просечната потрошувачка на БРЕНД инвертор би била колку 7-8 сијалици, колку што обично се вклучени во исто време во една таква куќа, во која што живееш.... COP-factor се вика тоа пресметување на инсталираната снага на инверторите која зависно од потреби е од 3-6Кв.... и просечно потрошената енергија, која како реков се движи од 0,7 до 1 - 1,2... Значи ЦОП факторот може да биде од 3 до 5
Види и за куќа да се работи од два ката, со квадратура од 200-250м2.... повторно би размислувал за 4 инвертора од висока класа од кои еден чини околу 600 Евра.... или за некој друг систем за греење. а не за котел-печка на екошпар за индивидуално парно. Ти спомнуваш некоја цифра од која боли глава... На пример многу поевтино би те чинел котел на цврсто гориво (дрва) и верувам дека исто толку би потрошил (10,000,- ден/месечно) колку што рекламираат за греење со котелот на Екошпар, со пелети.
Распрашај се и во Фонко за термалните пумпи, штом велиш вреди да се стегнат заби..... Не слушај гаталец, ама ниту патилец! Или слушај го - за да знаеш што нетреба да ставиш!... слушај некој што е задоволен од она што го користи... и слушај стручни лица, оние што се навлезени во проблематиката... Тука Онак е неприкосновен и може многу да ти помогне.
Проба? Да не ти го гори паркетот или тепихот?По(р)дно греење из д шит!
Фала за исцрпниот одговор младичу .
Ама за куќа на 3 спрата колку и да ставиш инвертори не би завршиле работа. Кажи ми како ќе стоплиш две WC-a, во нив сигурно нема да ставиш клима уреди или пак да ја држиш вратата отворена за да се стоплиш кога си внатре . Единствено решение за толкава површина и толку простории е само парно греење, ќе си земеш и болјери кои можат да се приклучат на парниот систем за кои ќе трошиш само малце струја.
Најверојатно сега ќе ставам парно на дрва, помала инвестиција е, а и секако дрвата се купени. Годинава нема да го греам 3-тиот спрат (немам ни потреба моментално). Па здравје за 1-2-3 години ќе ставам или котел на пелети или Кано систем за кој што морам малце повеќе да се распрашам.
п.с И јас се сложувам дека греењето на струја е најчиста и најефикасна работа (троа скапичка ама....), но тоа мене не ми врши ама никаква работа моментално.
Немам се изработуваат по порачка и малку се соленки не се за секогоДај стави некој линк од такви термо акумулациони на плин.......
не смее да пише такви работи, забрането е... јас јадев бан еднаш заради тоа... може да ти прати во ПП... а баш би сакал и јас да добиам податоци.. си праам некој бајрам у глава за викендицата, еден ден порано да му се јавам на братучедот да ја запали кога ке дојдам да биде топло, па да продужам со парното... значи прати ми и мене во ПП податоци за произведувачот на тие печки...е ако де се солени пиши кој ги прае кај си видел да се исконтактира со луѓето па да се запознаа и останатите на форумов ако греењето е ефтино.
абе шо колку се солени мене ме кошташе околу 450 еуричи мање више одамна беше не се сеќавам ама затоа во најголемиот студ поминувам со 400 до 500 денари плин за цел месеце ако де се солени пиши кој ги прае кај си видел да се исконтактира со луѓето па да се запознаа и останатите на форумов ако греењето е ефтино.
Ај пиши ми на ПП од каде ја најде и кој ги прави?абе шо колку се солени мене ме кошташе околу 450 еуричи мање више одамна беше не се сеќавам ама затоа во најголемиот студ поминувам со 400 до 500 денари плин за цел месец
има......пара и будала пун свет...За таванско греење никој ништо не спомна!? Вреди ли нешто тоа? Не ми е логично многу. Подното да, ама таванското!? Знаеме физика, ама сепак некои го употребуваат. Има ли такви?