- Член од
- 11 мај 2010
- Мислења
- 2.952
- Поени од реакции
- 718
технологијава се користи одамна, само кај нас е доста тешко да се пробие новитет... впрочем како и се друго.. ние сме конзервативен народ... јас лично имам наместено некои котли на дрва со овој тип на согорување. резултатите се феноменални.секундарно согорување е најпросто кажано кога и чадот се користи како гориво а не како нус производ да се испушта во атмосветарата, а со самото тоа и се зголемува ефикасноста на грејнотот тело.инаку чадот гори ама бара посебни услови( висока температура и кислород), а кога ке се запали се добива многу чисто соговрување и многу ефикасно , буквално нема видлив чад низ оџак што е знак на добро согорување а најбитно од се трошиш помалце гориво а добиваш повисока температура што значи заштедваш.
а за како е изведено ке фати многу место и објаснување а и на интернет има многу статии каде е многу детално објаснето.еве едно онака на брзина
--- надополнето ---
значи погрешно сум те сватил али нема везе.инаку на плин е најекономично ама ако има плинска мрежа како што сега планираат да ја направат, инаку од боци незнам колку е тоа исплатливо посебно со сегашната цена на плинот
втора придобивка при овој тип на согорување е и дека пепел има помалце. и тоа драстично помалце. можеш да гориш 3 дена и да собереш пола кофа пепел...
плус, ако му ги додадеш сепараторите за температура на оџакот (оние цевки што се наместо оџак, ги има со 6, 9 и 12 цевки) добиваш екстра температура, т.е. екстра топлина која всушност би си отишла преку оџак...
значии резиме:
добиваш поголема-максимална искористливост на енергенсот, поголем коефициент на топлина, многу помал нус производ (пепел) и на крајот иако е дрво што гори, далеку е по еколошки...
меѓутоа, на некој му значи а на некој не, сепак останува проблемот дека ова е печка за греење на една просторија... муабетот дека ке ги отвориш вратите од се и сегде ќе грее не држи вода... јас сум термичар и знам зашто не држи вода.. може да се убедуваме до сабајле, јас ке кажам и докажам ако треба дека тоа со отварње вратите е само малку пригревање, а не греење... разликата во соседните соби се движи околу 10 степени од собата што се грее... како и да е, печкава е одлична работа за дневни простории, и простории каде што се седи... дури може и за поголеми простории, салони и слично, бидејки ослободува сериозно голема топинска енергија...
за плинот... она што го пишуваш дека СЕГА СЕ ПЛАНИРА да се направи гасна инсталација, јас лично бидејки сум инволвиран во дел од таа технологија, го слушам барем 10 години... и од реализација на тоа СЕГА СЕ ПЛАНИРА нема ни С а камоли остатокот... и нема ни да биде барем уште едно 1-15 години....