Најекономично греење и ладење

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
секундарно согорување е најпросто кажано кога и чадот се користи како гориво а не како нус производ да се испушта во атмосветарата, а со самото тоа и се зголемува ефикасноста на грејнотот тело.инаку чадот гори ама бара посебни услови( висока температура и кислород), а кога ке се запали се добива многу чисто соговрување и многу ефикасно , буквално нема видлив чад низ оџак што е знак на добро согорување а најбитно од се трошиш помалце гориво а добиваш повисока температура што значи заштедваш.
а за како е изведено ке фати многу место и објаснување а и на интернет има многу статии каде е многу детално објаснето.еве едно онака на брзина

--- надополнето ---

значи погрешно сум те сватил али нема везе.инаку на плин е најекономично ама ако има плинска мрежа како што сега планираат да ја направат, инаку од боци незнам колку е тоа исплатливо посебно со сегашната цена на плинот
технологијава се користи одамна, само кај нас е доста тешко да се пробие новитет... впрочем како и се друго.. ние сме конзервативен народ... јас лично имам наместено некои котли на дрва со овој тип на согорување. резултатите се феноменални.

втора придобивка при овој тип на согорување е и дека пепел има помалце. и тоа драстично помалце. можеш да гориш 3 дена и да собереш пола кофа пепел...

плус, ако му ги додадеш сепараторите за температура на оџакот (оние цевки што се наместо оџак, ги има со 6, 9 и 12 цевки) добиваш екстра температура, т.е. екстра топлина која всушност би си отишла преку оџак...
значии резиме:
добиваш поголема-максимална искористливост на енергенсот, поголем коефициент на топлина, многу помал нус производ (пепел) и на крајот иако е дрво што гори, далеку е по еколошки...

меѓутоа, на некој му значи а на некој не, сепак останува проблемот дека ова е печка за греење на една просторија... муабетот дека ке ги отвориш вратите од се и сегде ќе грее не држи вода... јас сум термичар и знам зашто не држи вода.. може да се убедуваме до сабајле, јас ке кажам и докажам ако треба дека тоа со отварње вратите е само малку пригревање, а не греење... разликата во соседните соби се движи околу 10 степени од собата што се грее... како и да е, печкава е одлична работа за дневни простории, и простории каде што се седи... дури може и за поголеми простории, салони и слично, бидејки ослободува сериозно голема топинска енергија...

за плинот... она што го пишуваш дека СЕГА СЕ ПЛАНИРА да се направи гасна инсталација, јас лично бидејки сум инволвиран во дел од таа технологија, го слушам барем 10 години... и од реализација на тоа СЕГА СЕ ПЛАНИРА нема ни С а камоли остатокот... и нема ни да биде барем уште едно 1-15 години....

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Nema da bide toa plinska infrastruktura i odamna mi e jasno toa, a za ova kolku e isplatlivo ke izmeram tocno i ke kazam prvata smetka mi bese 700den pomala megjutoa sestra mi se dogrevase so kalorifer taka da nemozam da kazam tocna brojka..

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
дури сега забележав, што бара темава во економија и бизнис
нека оди во домаќинство и градинарство[/QUOTE]

Можеби си во право, јас и во првиот пост од темава реков ако сметаат *уредувачите* дека е тема за домакинство да ја префрлат... но поентата ми беше да размениме искуства во оваа материја која и те како ни го оптеретува буџетот. Да кажеме кое и какво греење - затоплување користиме, кое и какво мислиме дека е економично и тн.... гледам дека истата има голем интерес и сметам дека многу интересни идеи расправи, решенија се изложива тука... И тоа се во контекст на ЕКОНОМИЧНОСТА - економијата. На крај од краишта економ (етимолошки) од грчкиот јазик општо прифатено во цел свет значи домакинство. Економ - оној што се грижи за снабдување и за трошоците.
А како вели Онак мамето ни го ..... со сметките за струја, реков незнам некој да се грее на струја, а да има помала сметка од 6-7,000....

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.068
Поени од реакции
23.519
меѓутоа, на некој му значи а на некој не, сепак останува проблемот дека ова е печка за греење на една просторија... муабетот дека ке ги отвориш вратите од се и сегде ќе грее не држи вода... јас сум термичар и знам зашто не држи вода.. може да се убедуваме до сабајле, јас ке кажам и докажам ако треба дека тоа со отварње вратите е само малку пригревање, а не греење... разликата во соседните соби се движи околу 10 степени од собата што се грее... како и да е, печкава е одлична работа за дневни простории, и простории каде што се седи... дури може и за поголеми простории, салони и слично, бидејки ослободува сериозно голема топинска енергија...
потполно се сложувам со твојата забелешка дека не можеш да грееш повеке простории со отворени врати( затоа и се вика централно нели) затоа што и јас на некој начин сум инволвиран во таа бранша греење и имам некое солодно познавање.јас воопшто и не тврдам дека греам повеке простории туку една поголема, и како што кажав претходно секое греење си има предности и мани, мада гледањето на оган каде што гори во полузатемната просторија смирува и релаксира како незнам што.во врска со котлите за парно кои работат на овај принцип пошто забележав дека тоа ти е струка мислам дека мислеше на вајсман пошто тие работат на пиролиза( гасификација).за технологијата како таква постои од дамна ама никој не ја употребуваше ама како што оди на горе цената на сите енергенси почнаја да ја применуваат,инаку од лично искуство можам да тврдам дека се што кажа погоре е точно како од заштеда на дрва , како помалце пепел и не толку битно за некој помалце штетни гасови во околината. а и како што гледате на сликите кои ги постирав само од стаклото кое воопшто не е зацрнето, ке забележите дека согорувањето е екстра а глетката на пламенот кој како да плива ви иди гратис :)

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
потполно се сложувам со твојата забелешка дека не можеш да грееш повеке простории со отворени врати( затоа и се вика централно нели) затоа што и јас на некој начин сум инволвиран во таа бранша греење и имам некое солодно познавање.јас воопшто и не тврдам дека греам повеке простории туку една поголема, и како што кажав претходно секое греење си има предности и мани, мада гледањето на оган каде што гори во полузатемната просторија смирува и релаксира како незнам што.во врска со котлите за парно кои работат на овај принцип пошто забележав дека тоа ти е струка мислам дека мислеше на вајсман пошто тие работат на пиролиза( гасификација).за технологијата како таква постои од дамна ама никој не ја употребуваше ама како што оди на горе цената на сите енергенси почнаја да ја применуваат,инаку од лично искуство можам да тврдам дека се што кажа погоре е точно како од заштеда на дрва , како помалце пепел и не толку битно за некој помалце штетни гасови во околината. а и како што гледате на сликите кои ги постирав само од стаклото кое воопшто не е зацрнето, ке забележите дека согорувањето е екстра а глетката на пламенот кој како да плива ви иди гратис :)
за краен ефект... богами пламенот е страшно добра работа... релаксација и опуштање... нешто што може да се надополни евентуално ако е во планина...

да, моментот со црнилото по стаклото го заборавив.. репер за тоа колку и дали има добро согорување е токму саѓето.. ако се лепи црнила по стаклото, оџакот и околу печката, тоа значи дека согорувањето е многу лошо т.е. слабо... ако димот согорува ги нема тие црнила, т.е. скоро ги нема...

туку, негде на јутјуб имаше еден клип комбинација на некој џип амерички кој возеше на димот од дрвата... имено, за да докаже дека во димот има многу енергија неискористена, типот на џипот му направи од буре како печка во која дрвата тлеат на жар. оџакот со метални цевки извртен до усисот на воздух во автомобилот. практично како усисот влече така повеке се засилува жарот во печката (бурето) и така повеке пушта дим. со тоа добива рамномерно повеке дим-гориво за да вози. се работеше за некој дизел, од 3500 кубика, оставен скроз без нафта. значи и димот кога ке се компресира се добива многу експлозивна смеса со кислородот. е сега забелешка беше дека џипот веке ги нема тие перформанси како што ги имал (нормално), спомињаше преполовена снага и брзина но затоа вози на дрва... за во градски-селски услови тоа му доаѓа како гратис возење... т.е. гориво беспари...

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
за краен ефект... богами пламенот е страшно добра работа... релаксација и опуштање... нешто што може да се надополни евентуално ако е во планина...

да, моментот со црнилото по стаклото го заборавив.. репер за тоа колку и дали има добро согорување е токму саѓето.. ако се лепи црнила по стаклото, оџакот и околу печката, тоа значи дека согорувањето е многу лошо т.е. слабо... ако димот согорува ги нема тие црнила, т.е. скоро ги нема...

туку, негде на јутјуб имаше еден клип комбинација на некој џип амерички кој возеше на димот од дрвата... имено, за да докаже дека во димот има многу енергија неискористена, типот на џипот му направи од буре како печка во која дрвата тлеат на жар. оџакот со метални цевки извртен до усисот на воздух во автомобилот. практично како усисот влече така повеке се засилува жарот во печката (бурето) и така повеке пушта дим. со тоа добива рамномерно повеке дим-гориво за да вози. се работеше за некој дизел, од 3500 кубика, оставен скроз без нафта. значи и димот кога ке се компресира се добива многу експлозивна смеса со кислородот. е сега забелешка беше дека џипот веке ги нема тие перформанси како што ги имал (нормално), спомињаше преполовена снага и брзина но затоа вози на дрва... за во градски-селски услови тоа му доаѓа како гратис возење... т.е. гориво беспари...
onak, имам конкретно стручно прашање на темава.
Имам станче 50тина квадрати, најгоре во зграда е, значи затворен е само од доле и од страната на влезот, од другите три страни е скоро скроз отворен.
Во последниве две-три години централното парно греење одвај одржува температура од 20 степена, цело време е ладно во станот. Во станот има гусани радијатори (ваљда така се викаат) што се огромни и грди и дефинитивно сакам да ги сменам.
Дали ми се исплати да поставам фен-којлери (ми ги спомнаа како доста економични) со кои и би се ладел станот летно време, а да се исклучам од централното парно бидејќи и онака нема многу ќар, а плаќам скоро 20000 годишно?
Ако фен-којлерите не се исплатат, што би било најдобро решение?
Ќе го реновирам за себе, не ми се брза, значи не е нешто за да поминам поефтинко па после да ми искочи дупло поскапо, туку сакам да е квалитетно и да трае.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Имам станче 50тина квадрати, најгоре во зграда е, значи затворен е само од доле и од страната на влезот, од другите три страни е скоро скроз отворен.
Во последниве две-три години централното парно греење одвај одржува температура од 20 степена, цело време е ладно во станот. Во станот има гусани радијатори (ваљда така се викаат) што се огромни и грди и дефинитивно сакам да ги сменам.
Дали ми се исплати да поставам фен-којлери (ми ги спомнаа како доста економични) со кои и би се ладел станот летно време, а да се исклучам од централното парно бидејќи и онака нема многу ќар, а плаќам скоро 20000 годишно?
Ќе го реновирам за себе, не ми се брза, значи не е нешто за да поминам поефтинко па после да ми искочи дупло поскапо, туку сакам да е квалитетно и да трае.
на ова прашање несмеам да ти одговорам тука, зашто одма ке ме банираат. ке ти пратам ПП...
а околу фенкојлерите ке објаснам зашто тоа не е рекламирање...

значи вака, фен којлерите се огромни црпачи на енергија. тој што ти кажал дека се економични ја утнал поентата. не трошат многу струја за да дуваат, се работи за моторчиња од по 50-80 вати во просек кои стварно не трошат многу. НО, тие сами по себе не греат (фенкојлерите), туку она што ке им го дадеш како енергија тоа ке го издуваат... значи ако пуштиш топла вода, ке дуваат топло, ако пуштиш ладна вода ке дуваат ладно... и како што реков тие се огромни црпачи на енергија... на пример, за твоето станче од 50 квадрати ке треба електричен котел од 21 киловат... затоа што брзо ја издувува енергијата и му треба силен довод на топлина... тоа е нешто како кај колите... се уклучува перката и инстант ја лади водата... додека на пример кога би ставил радијатори панелни, би терал со 12-14 киловати котел... со алумински радијатори ке ти треба 18 киловатен котел. со панелни радијатори можеш кано 1 систем од 4 киловати а со алумински кано 2 од 6 киловати сам воочи ја снагата и разликата... да не ме сватат дека се рекламирам, правам само компарација...

понатака за фенкојлерите треба и специјална инсталација... има 3 цевни и 5 цевни фенкојлери. 5 цевните се поскапи но и подобри. тоа значи дека до секој фенкојлер треба да идат 3 или 5 цевки. и во едниот и во другиот случај по една цевка е за кондензат, која се поврзува во круг до канализација. доста коплицирано е тоа... од друга страна за да ладат фенкојлерите ке треба да вградиш и чилер, бидејки си нај горе во зградата, лесно е за тебе, се става истиот на кров. низ цевките низ кои ке тече ладна вода до фенкојлерите МОРА да бидат обложени со сунгераста изолација зашто во спротивно ке капе кондензирана вода...

се у свему... ако тргнеш со фенкојлери да монтираш и чилер и котел, сума сумарум ке ти требаат околу 5.000 евра за да постигнеш ефектива за греење и ладење... единствен вистински бонитет е ладењето,,, греењето не... ладењето е стварно добро, бидејки со чилер од околу 7 киловати (тоа му доаѓа нешто околу 4 киловати струја) ке го ладиш цел стан, ама буквално цел стан...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.068
Поени од реакции
23.519
и јас го имам гледано мислам или слично нешто кога се интересирав за технологијата за секундарно согорување па имав налетано на еден куп такви работи.абе овај гугл се знај :) само треба да се заинтересираш.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Изолирај го од надвор со стиропор ...мин. 20 кг/м3 со дебелина 150 мм и фасаден премаз , ако може некако да се изолира и према таванот супер, кога би можел да ги замениш прозорите и балконската врата со нови кои добро дихтуваат или барем да им направиш некоја дополнителна изолација..на коњ си...ќе го загреваш станот со .....телесната топлина на тие во него:) ...................се друго е СКАПА ветер и магла!!

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Изолирај го од надвор со стиропор ...мин. 20 кг/м3 со дебелина 150 мм и фасаден премаз , ако може некако да се изолира и према таванот супер, кога би можел да ги замениш прозорите и балконската врата со нови кои добро дихтуваат или барем да им направиш некоја дополнителна изолација..на коњ си...ќе го загреваш станот со .....телесната топлина на тие во него:) ...................се друго е СКАПА ветер и магла!!
Изолиран е веќе, обновувана е фасадата уште поодамна бидејќи протекол кровот и напукнала кај едната соба, па го средувале тоа, изолацијата на ѕидовите е добра, а прозорите и вратите обавезно ќе ги сменам, планирам да ставам комбинација дрво-алуминиум, дома во станов имам пластични и не сум баш одушевена.

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Изолиран е веќе, обновувана е фасадата уште поодамна бидејќи протекол кровот и напукнала кај едната соба, па го средувале тоа, изолацијата на ѕидовите е добра, а прозорите и вратите обавезно ќе ги сменам, планирам да ставам комбинација дрво-алуминиум, дома во станов имам пластични и не сум баш одушевена.
izolacijata e dobra ama za oko
conkret sto ti kaza 150 mm izolacija sigurno go nema toa a so toa veke za 10 god go izvadi parnoto i prozorite gratis samo so zasteda za smetki struja greenje i ladenje na stanot
lete ladis mnogu zime grees

Член од
26 февруари 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
onak imam edno strucno prasanje do tebe vo vrska so temava ,jas imam stance od 65-70 kvadrati ima novi prozori i vrati i koe bi bilo naj ekonomicnoto greenje spored tebe mi treba tvoe mislenje imam namesteno radijatori no se uste nemam grejno telo

Член од
31 октомври 2010
Мислења
338
Поени од реакции
59
Женско грејно тело, што друго. Атернативни извори на енергија, нема подобро загревање од адреналинска печка. хаххааа

Член од
21 септември 2008
Мислења
5
Поени од реакции
0
Narode bi sakal da ve zaprasam za eden ponov sistem na grenje so elektrolitni kotlinja, dali se isplati toa ili ne, i kolkava bi bila potrosuvackata na el.energija za toa, zatoa se reklamiraat kako poekonomicni od se iako go pokrenuva struja????

Kajgana Shop

На врв Bottom