Потребата на човекот од религија

• Креатор на темата Сатори
  • Време на започнување
Член од
14 август 2006
Мислења
45.267
Поени од реакции
84.368
Иако по насловот, темава припаѓа во друг домен, ја отварам тука затоа што сметам дека психолошкиот момент на нејзиното разработување е многу побитен од религискиот, исто затоа што не сакам да се претвори во рандом препуцавање помеѓу атеистите и верниците затоа што има сосема друга цел.
Веќе се јасни и познати скоро „сите“ теории за тоа зошто човекот се свртел кон непознатата сила да му го објасни она што не можел да го разбере, контролирање на широките народни маси или потрага по себеси во нешто повозвишено од минорното јас.

Ме потикнаа Плутарх и Бергсон, со нивните изјави.
„ Можеме да најдеме град без бедем, владетел, цивилизација, книжевност и театар, но никогаш човек не видел град без храм и со жители кои не се занимаваат со богослужење. “
Бергсон 20 векови подоцна ја констатира истата работа.
„ Се наоѓале и сега се наоѓаат човечки заедници без наука, уметност и философија, но сеуште не се нашла човечка заедница без вера. “

Зошто човекот има константна потреба од религија?
Зошто монотеизмот го потиснал политеизмот?
Зошто на атеистите не им „треба Бог“?
Итн ...
Овие прашања делуваат како да се поставени од атеистички светоглед.
Главното прашање: " Зошто човекот има константна потреба од религија? " - како верник, ми нема смисол и не го разбирам.

Го имаме Творецот на се' и се имаме ние - една од неговите, ќе употребам чуден збор, поспецијални творби. Се' што е створено, суштествува во систем од закони/законитости, не само физички.
Верникот е свесен за тоа, но како и секое друго човечко битие, располага со сопствена слободна воља. Во смисол: знаеме дека ако скокнеме од зграда силата на гравитацијата ќе не убие. Но имаме избор дали да скокнеме или не.
Околу односот на човекот кон Бога, ова би било најблиску што можам да бидам до профаниот аспект од кој е поставено прашањето.

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
..Вистинското прашање е дали навистина се плашеле или се обидувале да достигнат нешто кое што далеку од нив им личело повеќе на дом од она во кое што живееле...
Валиден поглед, но генерално гледано нивната тогашна немоќ (технички/научно не напреднати) ги натерала да бараат некој кој би можел да ги направи нивните фантазии за подобар живот вистина.

Но некои одлучиле да дадат се од себе за да го направат животот на сите полесен (научниците..)

Овие прашања делуваат како да се поставени од атеистички светоглед.
Главното прашање: " Зошто човекот има константна потреба од религија? " - како верник, ми нема смисол и не го разбирам.
Не е точно дека мора да се поставени од атеистички поглед. Религијата се базира на слободна волја, на избор, дали ќе веруваш или не. А за да избереш нешто за себе, мора да ти треба или да го сакаш од некој причина.

Голем број од денешните верници никогаш не ни размислиле за тој избор, затоа што религијата генерално гледана е наметната од родителите.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.267
Поени од реакции
84.368
Не е точно дека мора да се поставени од атеистички поглед. Религијата се базира на слободна волја, на избор, дали ќе веруваш или не. А за да избереш нешто за себе, мора да ти треба или да го сакаш од некој причина.

Голем број од денешните верници никогаш не ни размислиле за тој избор, затоа што религијата генерално гледана е наметната од родителите.
Апсолутно е точен фактот дека аспектот од кој е поставено прашањето е чисто световен, затоа прашањето за верникот е неразбирливо:
Го имаме Бога, го имаме устројството во кое функционира се што е створено. Нашиот однос кон сето тоа е резултат на нашата воља. Не гледам тука можност за егзистирање на прашање од типот: Зошто ни е потребна религија? Секако претпоставувам дека под зборот религија, тука е ставена и верба во Бог и сл. неатеистички позиции.

Значи не викам дека не смее да се дискутира за ова, само тврдам дека јас не би можел да дискутирам.

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Значи според тебе тоа прашање е чисто како формалност, без никакво поголемо значење?
:nenene:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.267
Поени од реакции
84.368
Значи според тебе тоа прашање е чисто како формалност, без никакво поголемо значење?
:nenene:
не, не. Само тврдам дека прашањето е бесмислено за некој за кој работите се поставени вака:
"Го имаме Бога, го имаме устројството во кое функционира се' што е створено. Нашиот однос кон сето тоа е резултат на нашата воља."

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.114
А од каде се генерирал тој страв кај старите поколенија кои што тоа им пренеле на идните?
Имагинација плус очај in order да се објаснат некои природни феномени. Креирање богови за некоја лична бенефиција. И според некоја ефтина логика, нудење жртви, својствено за тоа време и сфаќања, било нормално. Импрегнираниот страв кој се пренесува е сосема нормален, затоа што знаеме каков те класифицираат ако имаш различни ставови и мислења од околината. Порано за тоа те убивале, па оди да те видам не клекнувај да се молиш. :)

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Немам потреба од религија јас.Не верувам у никаква виша сила.Едноставно се си објаснувам логички.И не дозволувам некаков си Господ да ги решава моите проблеми.Сама се си решавам.И плус тоа религијата ми е наметнана.Кога сум се родила никој не ме питал шо сакам да бидам.Право ми наметнале да сум правосланва христијанка.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Колку умни глави wow, среќен е светов со сенајковци ко вас.

Дадовте одоговор на егзистенционалниот човечки страв (кој вие очигледно не го чуствувате), го објаснивте дивинитетот...чекам само смислот на животот да ми го кажете на страниве и да бидам спокојна.

Не знам дали сте свесни, али демонстрирате ароганција, предрасуди и незнаење за кои против као зборите.

Вие, ќе ставате у ист кош еден Исак Њутн, еден Фарадеј, еден Микеланџело и исламистички фундаменталист, па и мотивите на милијарди луѓе ќе ги објасните.

Ќе објаснувате нешто кое НЕ се објаснува.

Наликувате на средновековна инквизиција и полни сте со предрасуди и инстант квази-податоци, а нели тоа баш ви смета.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Гњавиш со Њутн како религијата да го направила тоа што е.

D

DartWader

Гостин
Религијата им е потребна на “слабите“ луѓе. Неможат сами да се спасат па го чекаат спасителот :smir:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Колку умни глави wow, среќен е светов со сенајковци ко вас.

Дадовте одоговор на егзистенционалниот човечки страв (кој вие очигледно не го чуствувате), го објаснивте дивинитетот...чекам само смислот на животот да ми го кажете на страниве и да бидам спокојна.

Не знам дали сте свесни, али демонстрирате ароганција, предрасуди и незнаење за кои против као зборите.

Вие, ќе ставате у ист кош еден Исак Њутн, еден Фарадеј, еден Микеланџело и исламистички фундаменталист, па и мотивите на милијарди луѓе ќе ги објасните.

Ќе објаснувате нешто кое НЕ се објаснува.

Наликувате на средновековна инквизиција и полни сте со предрасуди и инстант квази-податоци, а нели тоа баш ви смета.
Де, Ада, ако не ти е тешко, оддели ги црвените од болд-подвлечените делови и те молам, доколку сметаш за сходно, обиди се да објасниш како тоа твоите сарказам, ароганција и предрасуди ќе направат некаква разлика тука? (тоа се црвените, нели - ако треба, ќе ги означам и објаснам попрецизно)

Од постовите кои ти ги читам на подфорумот религија мене ми се чини дека си повеќе љута на луѓето кои пишуваат против институционализираните религии, отколку што нешто конкретно пишуваш in favor of самата религија (христијанството, ако не се лажам) - настрана, нели, она стандардното: утеха, структура, морал и етика.

Може грешам, ама мене така ми изгледа.

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
Овој пост губи смисла, бидејќи е базиран на судбина и немоќност.

Судбина е уште еден концепт базиран на верба, дека целиот живот е претходно испланиран, тогаш слободната волја е само илузија( како матрикс ^ ^). Иднината на секој човек неможе да биде претходно испланирана, затоа што човекот има слободна војла, а неговата иднина е збирот од неговите избори, а тие избори се целосно базирани врз карактерот на самиот човек.

Кога ќе дојдеме на најдолното скалило во животот, во никој случај не смее да се откаже и да го предаде својот живот на некој друг (во овој случај бог), со целиот концепт се прават луѓе кои мислат дека кога ќе дојде тешкото терба да се предадат на некој друг. Но покрај тие убедувања човекот има сила да надмине се, затоа во никој случај не треба да се предаде кога ќе го удри дното, затоа што кога ќе дојдеш до тоа ниво, единствено можеш да одиш само нагоре. Целата "верба" треба да биде насочена, како прво кон самиот,а како второ кон своите блиски и пријатели.
Судбината не ја сметам како предходно испланирана...Ама за секоја акција си има соодветна реакција,па понекогаш не можат да се промени текот на случувањата....И точно кога ќе си на дното не смее да се откажеме или да го предадеме својот живот на друг...Ама едноставно таа верба ни дава сила за понатака да успееме...Ако чекаме се да ни падне од на небо,тогаш до кај ќе беше светот...Но како што кажав верата ни дава сила да продолжиме,а Бог во религиите е олицетворение на истата.

И на знам зошто да плукате на религиите,ако не верувате,добро...Ама не мора да го негирате доброто влијание на религијата воопшто...Ако секој беше добар верник,односно ако сите "добри" беа и навистина такви,замисли колку светот ќе беше подобро место на живеење..Еве на пример концептот на христијанската религија се состои од десетте божји заповеди,кога секој би ги почитувал тие ехеееее,не би имало ни гладни,ни војни,ни ништо од тоа...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Njutn ne buil vernik ko ovja zatucanive vie mozete da mu se fatite na Njutn on bil onaka tradicionalist vernik inace bil naucnik ane ko vie plejstejsn igraate pa posle idi na molitva...

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Зошто човекот има константна потреба од религија?
Зошто монотеизмот го потиснал политеизмот?
Зошто на атеистите не им „треба Бог“?
Итн ...
Потребата на човекот да има поддршка во барањето на душевен мир на душевно ниво е она што ја прави потребата од религија константна. Оставете на страна тоа што порано давале надмоќни својства на боговите затоа што не можеле да си ги објаснат појавите. Покрај тоа, секој човек, уште од самото појавување, носел надеж со себе. А бидејќи не може се да биде во товја корист, потребно е нешто кое за тебе ќе ја претставува надешта, а сепак нема да биде толку апстрактно како неа. Религијата не е карактеристика на отупавени умови. Да било така, светот денес немало да биде она што е од чиста причина што некогаш, кога започнал целиот развој, сите биле верници, независно дали монотеисти или политеисти.
Е сега, монотеизмот и не баш го има потиснато политеизмот. Земено во глобала, секоја политеистичка религија си има Богови кои се поделени според одредени карактеристики. Богот на огнот, на Сонцето, на ветрот на смртта итн.
Е сега тука доаѓа поврзувањето со науката. Откако човекот станал свесен за настанувањето на огнот, циклусите на Сонцето, дувањето на ветриштата, создавањето на грмотевиците итн., му останал само еден Бог во кој верува. Е тој Бог е оној кој погоре го спомнав како придружник во барањето на душевното спокојство. Нешто што едноставно не може да се објасни, па кој сака нека проба да го анализира и разработува.
Религијата е онаа која ги проповеда нормите, кои би донеле до душевен мир и спокојство. Нешто што би не направило блиски до Бога а со тоа блиски до надешта.
Ете ја потребата на човекот од религија.
Зошто на атеистите не им треба Бог не би можел да објаснам. Како верник (христијанин) го објаснив она кое јас го имам како лично сознание. За атеистите - нека си објаснат самите тие.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Човечката потреба од утеха ја задоволува верата во Бог и вечен живот по смртта!

Kajgana Shop

На врв Bottom