Турски авиони го нарушија воздушниот простор на Грција

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184

Турски воени авиони денеска двапати навлегле во воздушниот простор на Грција, во централниот и во северниот дел на Егејско Море.
Грчки воени авиони биле испратени да ги идентификуваат и да ги спроведат турските летала надвор од воздушниот простор на Грција.

Денешниот инцидент претставува кршење на Меморандумот за добрососедски односи, потпишан во Атина 1988 година, со кој е предвидено избегнување на воени вежби за време на летната туристичка сезона и големите национални и религиски празници.

Грција и Турција имаат повеќедецениски спор за острови во Егејско Море.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.588
Кој вели дека нарушиле воздушен постор, Грција?!?!?

Па уште се повикуваат на договор???

Мистичен, менувајте го насловот во “Грција тврди дека Турција го повреди воздушниот простор, засега без цврсти докази’’...

.

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Кој вели дека нарушиле воздушен постор, Грција?!?!?

Па уште се повикуваат на договор???

Мистичен, менувајте го насловот во “Грција тврди дека Турција го повреди воздушниот простор, засега без цврсти докази’’...

.
Misirkov, дај бе не се заебавај, не им е првпат на Турците да им го нарушуваат воздушниот простор на гејците(ама да ти кажам мило ми е што така им прават одвреме на време, ги вадат од памет)...Само незнам овие гејовите како не собориле досега еден два па да им го гледаме сеирот после...:vozbud::vozbud::vozbud:

Во продолжение на темата, малце поопширно објаснување...

Eight Turkish fighter jets flew in formation and violated Greek national air space in the Aegean on December 14, flying at low altitude over the Aegean island of Andros, the Greek Kathimerini reported on December 15 2009.

This latest incursion by Turkish fighter jets, according to Greek defence systems, was composed of four F-16s and four F-4s.

Reportedly, the planes flew over a Greek military firing range on the island during a Greek air force exercise. The Turkish formation eventually withdrew after Greek air force headquarters, based in Larissa, called their Turkish counterparts in Eskisehir and complained.

Turkish planes have made frequent incursions into Greek airspace. On August 19 2009, Turkish jets violated Greek airspace for more than 30 minutes. This violation was also perpetrated by a formation of eight Turkish fighters that skimmed past the island of Farmakonisi in the Aegean. Four flew low but the group left after an interception by Greek aircraft.

In the summer of 2009 alone, Turkish aircraft flew over Greek territory – including islands such as Agathonisi and Farmakonisi – dozens of times. A total of 363 incursions into Athens’s Flight Information Region (FIR) were recorded and Greek jets were dispatched 58 times to ward off Turkish aircraft as of August 2009 alone.

Извор: Ројтерс

Член од
21 февруари 2009
Мислења
1.315
Поени од реакции
47
Turcite ne narusuvaat Grcki prostor, tie imaat dozvola od nas da letaat nad toj del od Egejsko more, i slobodno mozat da letaat i vezbaat, jas potpisuvam a grcite mozat da se zalat kaj sakaat.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.435
Поени од реакции
5.128
Не му е првпат.....тие си имаат редовни летови над грчките острови.:nesum:

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Eight Turkish fighter jets flew in formation and violated Greek national air space in the Aegean on December 14, flying at low altitude over the Aegean island of Andros...
Значи, шо ти е параноја. Па веројатно тоа бил Дедо Мраз со седумте ирваси, дојден да подели поклони на добрите дечиња и да ги искара лошите, во духот на божиќ. А јужните соседи изреагирале панично на овој добрососедски гест на Турција. Страшно.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Дупла тема. Буквално.

Ова не е ни прв ни последен пат да се случи.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Богами не е лесно да си турчин, толкава земја со толку народ а да нема ни едно ебано острово на Егеј не само што предизвикува фрустрации туку и ги прави да се осеќаат ко говна. Така да им останува само да влегуваат во воздушниот простор од каде имаат убав поглед на Грчките острови. :tv:

nako

No1
Член од
22 јануари 2006
Мислења
918
Поени од реакции
35
Доста е дискутабилно дали навистина е нарушен воздушниот простор на Грција, што ако во Македонија се најде големо количество на нафта и стане веле сила во регионот, набави неколку современи авиони и со нив прелетува над Солун и Воден, дали и Македонија тогаш ќе го наруши воздушниот простор на Атињаните?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.977
Поени од реакции
8.651

Турски воени авиони денеска двапати навлегле во воздушниот простор на Грција, во централниот и во северниот дел на Егејско Море.
Грчки воени авиони биле испратени да ги идентификуваат и да ги спроведат турските летала надвор од воздушниот простор на Грција.

Денешниот инцидент претставува кршење на Меморандумот за добрососедски односи, потпишан во Атина 1988 година, со кој е предвидено избегнување на воени вежби за време на летната туристичка сезона и големите национални и религиски празници.

Грција и Турција имаат повеќедецениски спор за острови во Егејско Море.
Шо има врска сликата на српскиов авион со темата?

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Vo pravo e kadaif,trebese da gi postirate drugive sliki ,a ne ova sto nema nikakva vrska so turskite voeni avioni:toe:

E ovie sliki se od turskive voeni avioni:smir:

Оваа слика е намалена. Кликнете тука за ја видите во оригиналната големина, која изнесува 800x533 и тежи 70KB.
Оваа слика е намалена. Кликнете тука за ја видите во оригиналната големина, која изнесува 800x533 и тежи 70KB.

Ф4Е Фантом 2

Оваа слика е намалена. Кликнете тука за ја видите во оригиналната големина, која изнесува 800x578 и тежи 48KB.
Оваа слика е намалена. Кликнете тука за ја видите во оригиналната големина, која изнесува 800x578 и тежи 48KB.
Ф-16

Оваа слика е намалена. Кликнете тука за ја видите во оригиналната големина, која изнесува 800x566 и тежи 58KB.
Оваа слика е намалена. Кликнете тука за ја видите во оригиналната големина, која изнесува 800x566 и тежи 58KB.

F-35 Lightning II

Air Force Boeing 737

Оваа слика е намалена. Кликнете тука за ја видите во оригиналната големина, која изнесува 800x532 и тежи 76KB.

Оваа слика е намалена. Кликнете тука за ја видите во оригиналната големина, која изнесува 800x532 и тежи 76KB.

A Turkish Air Force KC-135R Stratotanker refueling F-16 fighter jets

Оваа слика е намалена. Кликнете тука за ја видите во оригиналната големина, која изнесува 800x500 и тежи 41KB.

Оваа слика е намалена. Кликнете тука за ја видите во оригиналната големина, која изнесува 800x500 и тежи 41KB.

Оваа слика е намалена. Кликнете тука за ја видите во оригиналната големина, која изнесува 1280x1024 и тежи 190KB.

TURKISH AIR FORCE

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Богами не е лесно да си турчин, толкава земја со толку народ а да нема ни едно ебано острово на Егеј не само што предизвикува фрустрации туку и ги прави да се осеќаат ко говна. Така да им останува само да влегуваат во воздушниот простор од каде имаат убав поглед на Грчките острови. :tv:
Богами добро ги заебале по Втората светска војна нивните "сојузници", најлицемерните Франција и Британија кои дозволиле Гејлада да се растегне така како што е растегната сега. Инаку кога би била битката ЕДЕН на ЕДЕН, не знам дали денешна Гејлада би имала 10% од сегашната територија.
Потсети се на грчко-турската војна и катастрофалните последици за Гејците и нивниот најголем пораз во 20тиот век.

M

Mario Gómez

Гостин
Абе по грешка нека соборат овие гејциве некој турски авион и после...

:vozbud: :vozbud: :vozbud: :vozbud:

Член од
1 декември 2009
Мислења
187
Поени од реакции
27
hahaha isto kako srbija moze samo od belgrad da go gleda kosovo. i ne se sekiraj ti za turcija koga ke dojde sledniot pat pak ke si bidete belgratski pasalak, a makedonija celosna kako sto si bila

СрбоЛегенда

Сами против свих
Член од
24 декември 2008
Мислења
2.694
Поени од реакции
123
hahaha isto kako srbija moze samo od belgrad da go gleda kosovo. i ne se sekiraj ti za turcija koga ke dojde sledniot pat pak ke si bidete belgratski pasalak,а makedonija celosna kako sto si bila

Зошто мислам дека 517 години беше под робство ? Или онака другарски тоа било?

Kajgana Shop

На врв Bottom