Падна визната бариера за Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата експерт
  • Време на започнување Време на започнување
Е

експерт

Гостин
Со одлуката се дополнува регулативата 539/2001 на ЕУ, односно трите земји се префрлаат од „црната“ на „белата“ Шенген листа.

Во текстот на одлуката се наведува дека граѓаните на трите земји се „ослободени од обврската за вадење визи за краткорочен престој, но без можност да работат во државите-членки на ЕУ“.

Без визи од 19 декември ќе може да патуваат само лицата кои поседуваат биометриски патни исправи.

За граѓаните со стари патни исправи ќе важат условите за олеснет визен режим и тие ќе треба да приложат важечка шенген виза.

Поздрав и честитки до сите македонски,србски и црногорски грагани на форума и надвор от него.
Поубаво от това-само здраве да е.

Поздрав и честитки до сите македонски,србски и црногорски грагани на форума и надвор от него.
Поубаво от това-само здраве да е.

Абе не дека нема поубаво, ама за почеток како утешна награда доволно е
(за среќа за ова одлука Гејовите немаа право на ВЕТО)...
Инаку паѓањето на визната бариера малку ќе не растерети од притисокот кој ни беше наметнат во изминатите години....

Абе не дека нема поубаво, ама за почеток како утешна награда доволно е
(за среќа за ова одлука Гејовите немаа право на ВЕТО)...
Инаку паѓањето на визната бариера малку ќе не растерети од притисокот кој ни беше наметнат во изминатите години....
Не треба да сме максималисти во този живот. Винаги има наjубаво,ама мораме да се радваме и на това което имаме.

Се надевам оваа убава вест македонците кои не биле во Европа, наскоро ќе го искористат паѓањето на визната бариера и ќе ја прошетаат Европа за да видат дека не е таму се мед и млеко, ко што некој овде секојдневно ни сервира преку разни медиуми.:toe:

Се надевам оваа убава вест македонците кои не биле во Европа, наскоро ќе го искористат паѓањето на визната бариера и ќе ја прошетаат Европа за да видат дека не е таму се мед и млеко, ко што некој овде секојдневно ни сервира преку разни медиуми.:toe:

Да си ми жив и здрав. Секој оној што бил во таа Еврпа ќе знае што мислат тие Европејци за нас, а и како живеат.

Супер ... (иако лично сум засегнат од оваа одлука и не ми е по кеиф)
сепак супер затоа шо мнозинството тоа го бараше и го доби ..
кај се сега оние кои викаа дека сме биле изолирани, овакви онакви ...

Пак е исто нема ништо променето. Сега не ти треба виза ама за да поминеш граница и да отидеш во некоја земја од шенген зоната ти требаат најмалку 1000 евра во џеб и гаранција од роднини, пријатели или хотелска резервација ама да престојуваш како турист. Да имавме ние по 1000 евра во џеб и до вчера можевме да извадиме виза и плус да работиш со таа виза, а сега можеш да бидеш само турист, и ако те фатат дека работиш бујрум назад и после пак нема шенген за тебе. Не е се така бело како што изгледа, ама ај сепак е некое достигнување на нашите државни цели...:toe::salut:

сум бил и се согласувам со тебе :smir:
во секој случај убаво е да се прошета

Пак е исто нема ништо променето. Сега не ти треба виза ама за да поминеш граница и да отидеш во некоја земја од шенген зоната ти требаат најмалку 1000 евра во џеб и гаранција од роднини, пријатели или хотелска резервација ама да престојуваш како турист. Да имавме ние по 1000 евра во џеб и до вчера можевме да извадиме виза и плус да работиш со таа виза, а сега можеш да бидеш само турист, и ако те фатат дека работиш бујрум назад и после пак нема шенген за тебе. Не е се така бело како што изгледа, ама ај сепак е некое достигнување на нашите државни цели...:toe::salut:

не ти треба брат,не сакам да звучам како да сум 100% сигурен ама јас имам искуство сум патувал а и читам по форуми од срби хрвати сите имаат исто мислење дека не монгу се замаараат граничарите за покани глупости...(зборам за унгарците)за други незнам,мислам јас и кога бев со шенген виза они пак го имаа тоа право да ме прашаат кај идам,колку пари имам,гарантно писмо.... ,ништо од тоа не ме прашаа шибна печат и чао пријатно
е сеа ти како и да е кога ќе идеш во европа ти сигурно ќе носиш и солидна сума на пари со која никој не би ти правел проблем за влез во ЕУ
така да не се замарајте и разочарувајте многу дека пак ќе барале писма гаранции...
земи си го пасошот,земи си пари,пали колата,качи се у воз,автобус и шибај

Ама се чудни значи некои ..
сакавме визна либрализација - ете ја ...
шо е проблемот сега ..
требало 1000евра у џеб, па требало резервација или да кажеш кај да одиш - епа треба
а кај ќе одиш без пари ... или на граница некој да не очекуваше дека ќе ти даваат по 1000евра за да се прошеташ ...
нормално е дека треба да имаш некој динар у џеб, без пари нигде не се оди ...
си тргнал низ Европа а ти смета пари шо требало да покажеш ... епа каде без пари ... требало хотелска резервација - епа треба, по клупите ли ќе спиеш ... луѓето си се штитат од работници на црно од апаши итн ... :toe:

и со виза да тргнеш ако не покажеш каде одиш(хотелска резервација или гаранција за престој од роднина/пријател) на влез во првата држава од шенген кога поминуваш и ако не покажеш дека имаш доволно пари за престојот (обично 50евра од ден бараат) имаат право да те вратат иако имаш виза ... :toe:

Ама се чудни значи некои ..
сакавме визна либрализација - ете ја ...
шо е проблемот сега ..
требало 1000евра у џеб, па требало резервација или да кажеш кај да одиш - епа треба
а кај ќе одиш без пари ... или на граница некој да не очекуваше дека ќе ти даваат по 1000евра за да се прошеташ ...
нормално е дека треба да имаш некој динар у џеб, без пари нигде не се оди ...
си тргнал низ Европа а ти смета пари шо требало да покажеш ... епа каде без пари ... требало хотелска резервација - епа треба, по клупите ли ќе спиеш ... луѓето си се штитат од работници на црно од апаши итн ... :toe:

и со виза да тргнеш ако не покажеш каде одиш(хотелска резервација или гаранција за престој од роднина/пријател) на влез во првата држава од шенген кога поминуваш и ако не покажеш дека имаш доволно пари за престојот (обично 50евра од ден бараат) имаат право да те вратат иако имаш виза ... :toe:
Вероватноста да те проверат за такви документи е 1:1000.
Ако си понисак от тревата и потих от водата-ке поминеш без сите тези глупости.Можат само да ти проверат багажа и аjде.

Lesna rabota si vadish biometriski i kraj (: ! :kesa:
Taka da koa ti trebat cigari ili nesh neznam , davash passport mesto li4na karta . Ja taka iam napraeno za u eden klub (:

Plus moesh da izvadish i li4na karta na 15 god!:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom