Бакардан (Качамак)

  • Креатор на темата Креатор на темата wild dolphin
  • Време на започнување Време на започнување

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Локација
Наше Скопје
bakrdanik_makedonski.jpg


Качамак е вид на традиционално јадење кое се припрема од пченкарно брашно, јадење типично за Србија и Црна Гора, Босна Македонија и Турска.

Со качамак како прилози можат да се додадат сирење, пржена свинска маст, сланина, чварки, кисело млеко, слатко млеко, шеќер и кајмак.

Во качамакот може да се додаде и компир кој се вари се додека не омекне кој потоа се меша со качакмакот се додека не се добие хомогена маса.

Слични јадењеа со качамак се припремаат и во другите краеви на Балканот каде може да се сретне и под име мамаљуга, жгањци, пура, во Италија и други западни земји качамкот е познат како palenta или polenta.



Бакардан на балкански начин:

16348088406394373971252994544805vDEWdcqR1Z0rU1Q7N.JPG


img_178252_1140309_l.jpg

normal_SP_A0126.jpg


качамак со кобасица

180px-Polenta_con_salsicce.jpg




Бакардан на западен начин:

polenta-pie.png


Со пармезан

polenta.jpg


chili-pie-polenta-400.jpg


baked-polenta-su-1547092-x.jpg


polenta_salsiccia_manzo.jpg


Со Сланина

bacon_sage_polenta.jpg


Со зеленчук
87831.image0.jpg


Со сос од домати и пармезан
exps4858_CX1280C49C.jpg


Мај фејворит

stock-photo-polenta-italian-style-filetto-sauce-and-parmesan-cheese-isolated-background-7222858.jpg



Палентата е мнгоу убава и здрава лечи секакви микроби и бактерии во организмот и секако ги чисти и бубулиците мнгоу е вкусна имам досега пробано палетна на далматински начин слична е на италијанскиот начин на спремање најчесто со риба или со салце од домати, македонски бакардан се уште не сум пробала но верувам дека е вкусно.

Дали јадете бакардан и ако имате некој убав рецепт стар македонски или друг од запад постирајте?!
 
Со пармезан и кисело млеко...партали!
 
Аии го мразам јадењево, ми се гади. :tapp:
 
Mnogu go sakam ,kako mala mnogu jadev sega ic ne mi teknalo ,no kacamak so parmezan ili rendano sirenje vo natre:pipi:
 
Еее најубаво татко ми кога ќе го направи во недела сабајле. Па уште кога ќе си го измешам со кисело млеко...божествена је хубавина :)
 
Еее најубаво татко ми кога ќе го направи во недела сабајле. Па уште кога ќе си го измешам со кисело млеко...божествена је хубавина :)

а како го прави? со што на кој начин дај па и јас да пробам збесната сум по бакардан.
 
Многу сакам качамак.Најчесто се јаде насабајле,оти е многу лесен за стомакот.Убав е со сланинка и кисело млеко.Си има една мала маана"Kачамак до праг"-така рекле старите,поради тоа што за саат време пак си гладен:)
 
Ако некогаш ве носи патот накај Трница, после Маврово е тоа има еден мотел-ресторан покрај патот да пробате качамак со кисело млеко. Жива перверзија!
 
а како го прави? со што на кој начин дај па и јас да пробам збесната сум по бакардан.
Прво става вода да се згрее, во подлабоко тенџере (значи не обично), па ја истура бакрдата да се вари. Ама финтата е во тоа што треба само од страните да има вода, а во средина од бакрдата да направиш дупка со дршката од лажицата, и полека, за околу 40 мин. ке си спласне самата. И после ја иситнуваш со лажица и ја ставаш во тепсија по мала и малце ја запржуваш со зејтин....и јадеш :)
 
Секоја чест за качамак.Кога го правете пазете да не ви загори,брзо се прави и може лесно да ви изгори ако не го тргнете од ринглата.
 
Уф, татко ми како го прави! По дебарска линија, овој рецепт му е неприкосновен. Прсти да излижеш. Со листови сланина печени во фурна и кисело млеко...
Радост за непцето.
 
Уф, татко ми како го прави! По дебарска линија, овој рецепт му е неприкосновен. Прсти да излижеш. Со листови сланина печени во фурна и кисело млеко...
Радост за непцето.

Земјанка!!! :)

Трница да јадите бакрда, доживување во секој случај :)
 
Ах колку ми се јајт сега вакво, давајте ајде како се прајт :youpiii:
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom