wild dolphin
Мал човек а голем ждерач

Качамак е вид на традиционално јадење кое се припрема од пченкарно брашно, јадење типично за Србија и Црна Гора, Босна Македонија и Турска.
Со качамак како прилози можат да се додадат сирење, пржена свинска маст, сланина, чварки, кисело млеко, слатко млеко, шеќер и кајмак.
Во качамакот може да се додаде и компир кој се вари се додека не омекне кој потоа се меша со качакмакот се додека не се добие хомогена маса.
Слични јадењеа со качамак се припремаат и во другите краеви на Балканот каде може да се сретне и под име мамаљуга, жгањци, пура, во Италија и други западни земји качамкот е познат како palenta или polenta.
Бакардан на балкански начин:


качамак со кобасица

Бакардан на западен начин:

Со пармезан




Со Сланина

Со зеленчук

Со сос од домати и пармезан

Мај фејворит

Палентата е мнгоу убава и здрава лечи секакви микроби и бактерии во организмот и секако ги чисти и бубулиците мнгоу е вкусна имам досега пробано палетна на далматински начин слична е на италијанскиот начин на спремање најчесто со риба или со салце од домати, македонски бакардан се уште не сум пробала но верувам дека е вкусно.
Дали јадете бакардан и ако имате некој убав рецепт стар македонски или друг од запад постирајте?!