Потполно точно бидејќи џезот е дело на генијалци од музичари, нивната способност во секој дел од првичнозамислената мелодија да направат импрвизација со то што ќе внесат нови тонови и притоа перфектно да се вклопи со музичката целина е за сите нормални луѓе неописливо, а уште неопислива е тоа што токму тие музичари тоа го прават директно на сцена и тоа во моментот кога свират.Mojata profesorka po muzicki formi mnogu cesto znaese da kaze:" Decki ova nikogas ne go zaboravajte...dzezot e se ona sto ne go razbirame vo muzikata !
Definitivno samo improvizacija e vo prasanje...ona sto tie go nosat vo sebe go izrazuvaat vo forma na muzika .Како и да е еден цитат од wikipedia многу е краток и јасен во врска со џезот:
While jazz may be difficult to define, improvisation is clearly one of its key elements.
Dizzy definitivno mi e i mene omilen (check my avatar out) , posebno koa sviri na toa trubata mislam deka znaete na sto celam . Inaku da obozavam Jazz a se dvoumev dali da otvoram tema ama eve na nekoj drug mu teknalo porano. Jazzot kako muzika e mnogu smiruvacka i mnogu lesno se zaspiva, ke vi preporacam da gi slusnete nekoj moj jazz favoriti kako All the things you are i Round About MidnightДизи Гилеспи според мене е најдобар џез изведувач
Mnogu se raduvam na vakvi postovi...milo mi e sto postojat luge koi znaat da procenat vistinska muzika i nesto sto vistinski vredi ! Bas zatoa ja otvoriv pod-temata ,da vidam kolku centarot za muzika vo mozokot kaj lugeto e razvien i moram da priznaam deka ima poedinci koi sto prijatno me iznanaduvaat ...Dizzy definitivno mi e i mene omilen (check my avatar out) , posebno koa sviri na toa trubata mislam deka znaete na sto celam . Inaku da obozavam Jazz a se dvoumev dali da otvoram tema ama eve na nekoj drug mu teknalo porano. Jazzot kako muzika e mnogu smiruvacka i mnogu lesno se zaspiva, ke vi preporacam da gi slusnete nekoj moj jazz favoriti kako All the things you are i Round About Midnight