0.99(9) = 1 !!

• Креатор на темата Креатор на темата Viktoranius
  • Време на започнување Време на започнување
Океј ајде наново.

Значи никаде не реков дека не можи да се докажи дека 0,(9) =1, туку дека реално, како шо наведе во примерот со јаболкото Victoranius и да пресечиш минимален скоро незабележлив дел од него сепак нема да е цело јаболко.
Понатака не навлегувам, пошо толкави се моите познавања од математиката, ама кога нешто не е цело,тогаш не е цело и крај.

Убо ти работи логиката тебе, ама работата е шо кај 0.(9) нема ни премал дел шо го дели од 1,ни минијатурен,незабележлив,туку дека 0.(9) во целост е 1, не е = на 1.

Убо ти работи логиката тебе, ама работата е шо кај 0.(9) нема ни премал дел шо го дели од 1,ни минијатурен,незабележлив,туку дека 0.(9) во целост е 1, не е = на 1.

Каде му е крајот на тој број?

море како може да си толку глуп !!
Бугарин прост! татар! циган

Како може НУЛА со ДЕЦИМАЛА да биде ЦЕЛ БРОЈ?

Абе ќе ме извиниш,ама работата е проста,или сфаќаш или не сфаќаш,во зависност од интелегенцијата,неќам да вреѓам некој или да омаловажувам,ама то е то.

0.(9) не е "Нула со децимала"

глеај го шо лафе бе даааааа

МОРЕ МАТЕМАТИКА СИ УЧЕЛ ЛИ БЕ ?????

0.6 Е ПРИБЛИЗНО 1
0.8 е ПРИБЛИЗНО 1
0,9 е приблизно 1
0,99999999999999999999999 е приблизно 1 ама не е 1 !!

Море циган пак ли ќе ми го пушиш курот тука, селак!

Пополека бе машко,сите педери ќе не напрајш со тој куро твој.

глеај го шо лафе бе даааааа

МОРЕ МАТЕМАТИКА СИ УЧЕЛ ЛИ БЕ ?????

0.6 Е ПРИБЛИЗНО 1
0.8 е ПРИБЛИЗНО 1
0,9 е приблизно 1
0,99999999999999999999999 е приблизно 1 ама не е 1 !!

Абе дете ем 15 години години имаш, ем глуп ко коњ си,да земам цела недела да ти објаснувам нема да разбериш.

...Абе нема никакви заокружувања...

Малце офф
Нека х и у се броеви различни од 0, и нека х = у. Па така:

х = у;
x^2 = xy
x^2 - y^2 = xy - y^2
(x+y)(x-y) = y(x-y)
x + y = y
2y = y
2 = 1
1 = 0

Па сега, 2 + 2 = 2 + 2 + 0. Бидејќи 0 = 1 што претходно е докажано, тогаш 2 + 2 = 2 + 2 + 1, т.е. 2 + 2 = 5.

Значи, има забавни трикови во математиката. :smir:
Грешка е што има делење со 0. Делиш со x-y, а x-y=0 (затоа што се еднакви)

Назад на темата
програмерски кажано:
trunc 0,999999(9)=0
round 0,999999(9)=1
:)
Што бе програмески. Компјутер не можи да работи со бесконечности.

Можиш нормално сам да испрограмираш своја класа која ќе поддржува некои бесконечни броеви (и би ги чувала пример по неколку цифри во еден број - int, па една bool за дали има бесконечности итн.) и операции со нив.

До толку не не го разбирата ова. Ај сега да почниме да го даваме доказот со лимеси (lim). дека 0,(9) и 1 означуваат еден ист природен број.

Уште еднаш прашувам. Ако 0,(9) е посебен број, тогаш поради периодичноста секако е рационален. Како да го претставиме со дропка?

Пополека бе машко,сите педери ќе не напрајш со тој куро твој.

Абе дете ем 15 години години имаш, ем глуп ко коњ си,да земам цела недела да ти објаснувам нема да разбериш.

табулараза, мисли си ја натаму, трактор бе даа 0,9 = 1 воа ни ајнштајнг не го рекол

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom