Се заокружува на 1 бидејќи е блиску до 1,ама не е 1.математички гледано 0,9999999(9) е 0,9999999(9) но при решавање 0,9999(9) се заокружува на 1 така да може да се каже дека 0,9999(9) е 1
или да разјаснам тешко дека ќе решите задача со било кој период![]()
Mатематиката е реалност,очите лажат ама математиката не.Се заокружува на 1 бидејќи е блиску до 1,ама не е 1.
Математички можи можда да се пресмета,ама реално гледано не можи 0,99999999(9) да е 1 зошо не е 1
Просто кажано, не е исто мене кога ме викаат Весна и Веска на пример.
Можда Веска е блиску до Весна,ама не е Весна![]()
Кажав прост пример со името. Во тој случај слухот би ме лажел кога ќе изговорам ВесНа и ВесКа?(немора значи да го напишам)Mатематиката е реалност,очите лажат ама математиката не.
Мојот најомразен предмет, научив да го почитувам.
Не не Весна, ја утна ти темава ептен...Кажав прост пример со името. Во тој случај слухот би ме лажел кога ќе изговорам ВесНа и ВесКа?(немора значи да го напишам)
Во периода штом е бројов тој ќе се приближи многу блиску до 1,ама никогаш нема да стане 1.
Не ја пратиш темата, не можиш ни да почниш да си замислуваш шо претставува 0.9 во период,прочитај ја цела тема.Кажав прост пример со името. Во тој случај слухот би ме лажел кога ќе изговорам ВесНа и ВесКа?(немора значи да го напишам)
Во периода штом е бројов тој ќе се приближи многу блиску до 1,ама никогаш нема да стане 1.
не е тоа проблемотЏабе е цела дискусија. За мене 0,(9) ќе си остане 0,(9), а 1 ќе си остане 1.
Оној кој сака 0,(9) нека го израмнува со 1. Не планирам никого да убедувам.
Си кажав што имав, си пресметав што сакав и си ги оправдав моите познавања од математиката.
Ако сака 0,(9) нека е еднакво и на 10000, јас си останувам на она што здравата логика го објаснува а не е подпомогнато од википедија аргумент кој може да е напишан од било кој.
И така нашиот мил Ред Девил ме дупи цел ден у мозок дека 0.99 е еднакво на 1 со неговата баш корисна теорија.
1=9/9=9*1/9=9*0,11=0.99
Значи за понатака тоа го увидов дека на крај 0.(3)*3 не е 1 иако се дели со 1,ама како шо кажав според горнонаведениот пост, колку и да добилижиш некој број до 1, нема да е 1.Не не Весна, ја утна ти темава ептен...
Не е за тоа дали 0,(9) е 1 ради заокружување, туку математички
изјавата 1/3 = 0.(3) е неточна
бидејки 1/3 е приближно 0.(3) бидејки инаку 0.(3)*3 би било 1 (инверзна операција)
Ја прочитав не се секирај.:back:Не ја пратиш темата, не можиш ни да почниш да си замислуваш шо претставува 0.9 во период,прочитај ја цела тема.
Ја прочитав не се секирај.:back:
вес ова ти стварно или ме заебааш?Океј значи се водев по овој пост
Значи за понатака тоа го увидов дека на крај 0.(3)*3 не е 1 иако се дели со 1,ама како шо кажав според горнонаведениот пост, колку и да добилижиш некој број до 1, нема да е 1.
А со овие инверзниве операции и други ми ти математички трикој кај шо мојт да испадни и како шо кажа некој 2+2 =5.
И објаснав и во мој пост математички можи да се пресмета,ама реално гледано не е исто а и б.
Ја прочитав не се секирај.:back:
Се заокружува на 1 бидејќи е блиску до 1,ама не е 1.
Математички можи можда да се пресмета,ама реално гледано не можи 0,99999999(9) да е 1 зошо не е 1
Просто кажано, не е исто мене кога ме викаат Весна и Веска на пример.
Можда Веска е блиску до Весна,ама не е Весна![]()
Значи никаде не реков дека не можи да се докажи дека 0,(9) =1, туку дека реално, како шо наведе во примерот со јаболкото Victoranius и да пресечиш минимален скоро незабележлив дел од него сепак нема да е цело јаболко.вес ова ти стварно или ме заебааш?какви трикови бе вес драга,
1/3 = 0.(3)
0.(3)*3=0.(9)
со букви
Еден делено со 3 е еднакво на 0.(3) каде децималата 3 е во периода.
0.(3) каде децималата 3 е во периода помножено со 3 е еднакво на 0.(9) каде 9 е во периода.
или
a/b=c
најди го C?
c=b*a
проста математика